Opinto-ohjaus

Lukiopäiväkirja

Voit käydä täällä laittamassa ajatuksia ohjauksessa.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Opopassin tehtävät

Tee urapolkutehtäviä Opopassista vähintään 12 pisteen verran ja palauta tekeleesi tänne. Jos valmistut tänä keväänä ja tarvitset kurssin , palauta tehtävät VIIMEISTÄÄN pe 24.4.2020 klo 16.00
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

OP01

Pakollinen OP01-kurssi sisältää kaikille yhteisiä tunteja ensimmäisen vuoden 1. ja 4. jaksossa sekä toisen vuoden 2. jaksossa. Lisäksi ensimmäisen vuoden 5. jaksossa on jatko-opintoihin suuntaavia alaesittelyjä. Henkilökohtaiset haastattelut ovat ykkösillä heti syksyllä lukion alussa ja kakkosilla toisen vuoden keväällä. Kurssiin kuuluu myös viikottaiset ryhmänohjaajien pitämät ROT-tuokiot. Kahden päivän työelämään tutustuminen tehdään omalla ajalla toisen vuoden aikana.

OP02

Kolmannen ja mahdollisen neljännen vuoden aikana toteutetaan 2. kurssi siten, että opotunteja on kolmannessa jaksossa ja henkilökohtaiset haastattelut alkavat 2. jakson aikana. Kevään aikana toteutetaan yhteishaku. Pitkittäjien jatko-opintosuunnitelmat toteutetaan henkilökohtaisten aikataulujen mukaan.

Ohjaussuunnitelma

JÄMSÄN LUKION OHJAUSSUUNNITELMA



Yhteistyö kotien kanssa

Kerran vuodessa pidetään vanhempainillat kaikille vuosiluokille. Myös peruskoulun päättävien luokkien vanhemmat kutsutaan lukiolle ennen toisen asteen yhteishakua. Näitä kaikkia vanhempainiltoja on mahdollista toteuttaa myös etänä. Ensimmäisen vuosiluokan ryhmänohjaajilla on mahdollisuus tarjota huoltajille vanhempainvartteja, joihin toivotaan myös opiskelijoiden osallistuvan yhdessä huoltajien kanssa. Lukion neuvottelukuntaan sekä opiskelijahuoltoryhmään yritetään aina saada mukaan huoltajien edustajia.


Siirtymävaiheen yhteistyö perusopetuksen kanssa

 

Ennen lukio-opiskelujen aloitusta tehdään mahdollisuuksien mukaan vierailuja peruskoulun 8. ja 9. –luokkalaisten tunneille. Päävastuu tuntien pitämisestä on opinto-ohjaajalla ja lukion tutor-ryhmällä. Kahdeksannen luokan infoissa annetaan perustietoa lukiosta ja päättävien luokkien esittelyssä keskitytään jo tarkemmin oppisisältöihin ja kurssivalintoihin. Lukion opinto-ohjaaja käy peruskouluissa yhteishaun jälkeen ja oppilaat tekevät tällöin ohjatusti lukiovalintoja. Oppilaiden vierailut lukiomme oppitunneille ovat myös mahdollisia sekä avoimet ovet –tapahtumat, joihin kutsutaan myös huoltajat mukaan. Myös useamman päivän tutustumisia lukio-opiskeluun on mahdollista toteuttaa esim. peruskoulun TET-viikoilla. Lukioon tulevista opiskelijoista pyydetään lähettäviltä kouluilta siirtotietoja opetuksen ja mahdollisen tuen järjestämisen oikea-aikaisesti.

 

Siirtymävaiheen - ja muu yhteistyö ammatillisen koulutuksen ja korkea-asteen kanssa

 

Yhteistyötä kehitetään alueellisesti ja valtakunnallisesti. Toimintamuotoja voivat olla vaihtojaksot tai kurssit ammatillisessa koulutuksessa (Gradia), lukiolaisille avoimet korkeakoulukurssit kontakti- tai etäopetuksena, vierailut toisen asteen oppilaitoksiin sekä korkeakouluihin ja muu kehitettävä yhteistyömuoto. Näiden mahdollisuuksien luomisessa tehdään alueellista yhteistyötä toisen asteen ja korkea-asteen koulutuksen toimijoiden kanssa. Vuosittain pyritään toteuttamaan jatko-opintopäivä, joissa opiskelijoilla on mahdollisuus kuulla eri alojen opiskelijoiden esityksiä. Tämän lisäksi voidaan järjestää vierailuja tai pyytää vierailijoita pääasiallisesti yliopistoista tai ammattikorkeakouluista. Näitä vierailuja voidaan toteuttaa myös etäyhteyksin. Ainakin abiturientit osallistuvat mahdollisuuksien mukaan valtakunnallisesti tai alueellisesti järjestettäviin jatko-opintotapahtumiin. 


Yhteistyö työ- ja yrityselämän kanssa sekä opiskelijoiden työelämäkokemukset


 Lukiomme tekee yhteistyötä paikallisen elinkeinoelämän kanssa. Muodot voivat vaihdella vuosittain ja työelämän muuttuvien tilanteiden mukaan. Lukioaikana voidaan toteuttaa sekä pakollisia että vapaaehtoisia työelämään tutustumispäiviä. Työelämäpäiviä ja teematunteja järjestetään joko kaikille opiskelijoille, ikäluokittain tai aloittain kiinnostuneille. Yrittäjyyttä voidaan huomioida vierailuin tai esimerkiksi seutuviikon tarjonnassa. Sekä jatko-opintoja että työelämätietoutta voidaan myös syventää pienryhmissä. Lisäksi voidaan hyväksilukea yrittäjyystoimintaa ja työelämäkokemuksia sovittavalla tavalla.

Yhteistyö TE-palveluiden ja nuorisopalveluiden kanssa

Opiskelijoita ohjataan lukioaikana TE-palvelujen käyttöön ja sisältöön. Toimintatapoja voivat olla TE-palveluiden toimijoiden vierailut oppitunnilla (myös etänä), vierailut toimitiloissa, tutustuminen sähköisiin palveluihin oppitunneila tai muu sopiva tapa. Jämsän nuorisopalveluista yhteistyötä tehdään erityisesti etsivän nuorisotyön kanssa. Heidän toimijat voidaan pyytää opiskeluhuollollisiin palavereihin ja he pitävät mahdollisuuksien mukaan oppitunnin päättäville opiskelijoille. Siinä aihe on nuorten tukeminen nivelvaiheessa. Etsivä nuorisotyö tukee ja ohjaa lukion päättäneitä nuoria aina 29 ikävuoteen saakka. Yhteistyötä nuorisopalvelujen kanssa pyritään lisäämään.

 

Yhteistyö sosiaali- ja terveydenhoidon kanssa

 Opiskeluhuollon toimijat auttavat ja tukevat opiskelijoita lukio-opintojen aikana. Lukiolaisen on mahdollista varata aikoja koulupsykologilta, koulukuraattorilta, terveydenhoitajalta tai koululääkäriltä. Opiskelijahuollon henkilöt käyvät esittäytymässä lukiolaisille lukuvuoden alussa. Kaksi kertaa lukioaikana tehtävällä opiskelijakyselyllä kartoitetaan myös osaltaan opiskelijahuollon tavoitettavuus.


Kansainvälisyys Jämsän lukiossa

 

Lukiomme vahvana teemana on kansainvälisyys. Jokainen opiskelija pääsee osallistumaan lukioaikanaan ainakin yhteen kansainvälisyysprojektiin. Niitä voidaan toteuttaa joko lähtemällä tutustumaan yhteistyökohteeseen tai osallistumalla meille tulevien ryhmien ohjelmaan. Myös etätoteutukset ovat mahdollisia. Kotikansainvälisyyttä toteutetaan vaihto-opiskelijatoiminnalla


Ohjauksen toteutuksen eri muodot ja menetelmät


Oppituntiensuunnittelun ja toteutuksen päävastuu on opinto-ohjaajalla, mutta tunteja voivat pitää myös rehtori, ryhmänohjaajat, opettajat ja tutorit. Lukujärjestyksen mukaisia tunteja pidetään ensimmäisenä lukuvuonna vähintään kahdessa jaksossa ja toisena ja kolmantena vuonna yhdessä jaksossa. Oppitunnit koostuvat valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisista sisällöistä.

Pienryhmäohjausta toteutetaan eri teemojen mukaan. Toisen vuoden opiskelijoille pyritään toteuttamaan pienryhmiä jatko-opintosuunnitelmien selkiyttämiseksi. 

Ohjauskeskusteluja pyritään tarjoamaan jokaiselle opiskelijalle vähintään kerran lukuvuodessa. Haastatteluissa keskitytään kurssivalintojen tarkentamiseen, opintojen etenemiseen, opiskelumenetelmiin, yo- ja jatko-opintosuunnitelmien tekemiseen sekä opiskelijan jaksamiseen ja hyvinvointiin.


Opiskelijoiden tekemät suunnitelmat


Ennen opiskelujen aloitusta jokainen lukioon hakenut tekee alustavan suunnitelman koko opiskelujen ajaksi. Näitä perusvalintoja päivitetään useita kertoja lukio-opintojen aikana joko itsenäisesti tai yhdessä ryhmänohjaajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Perusvalintojen pohjalta jokainen lukiolainen tekee itselleen työjärjestykset. Tähän hän saa apua vanhemmilta opiskelijoilta eli tutoreilta, opettajilta tai opinto-ohjaajalta. Työjärjestyksiä kuten myös aiemmin mainittuja perusvalintoja opiskelija voi päivittää koko lukion ajan. 

 

Ohjausta ylioppilastutkintoon annetaan heti ensimmäisestä vuodesta lähtien, jolloin jokainen opiskelija tekee oman alustavan suunnitelman. Suunnitelmaa tarkistetaan ja ohjeita ilmoittautumiseen annetaan oppituntien ja henkilökohtaisten ohjauskeskustelujen aikana. Aineenopettajat huolehtivat omien aineidensa yo-vaatimuksista ja ohjeistuksista. Ennen kirjoituksia pidetään kaikille kokeisiin osallistuville omat infotilaisuudet ja mahdollisuuksien mukaan myös harjoituskokeita.

 

Lukion aikana jokainen opiskelija laatii itselleen jatko-opintosuunnitelman. Tavoitteena on kirjata se opiskelijan omaan Wilmaan. Apuna he käyttävät mm. opintopolkua, korkea-asteiden omia tiedotussivuja, ammattikorkeakouluun.fi -sivustoa sekä soveltuvin osin opopassia. 
Tulevana lukuvuonna pyrimme ottamaan käyttöön lukiopäiväkirjan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Mahdollisesti jatkossa käytämme tätä jatko-opintosuunnitelman toteutuksessa.


Esteettömyys


Lukiossamme pyritään mahdollistamaan opiskelu kaikille. Fyysisesti liikkumista helpottaa päärakennuksessa hissi. Ruokala ja yksi luokkatila ovat toisessa rakennuksessa lyhyen matkan etäisyydellä samassa pihapiirissä. Liikkuminen sinne onnistuu esteettä. Rakennuksessa on induktiosilmukka ja valaistusta on mahdollista lisätä luokkiin.

Opiskelujen tukemiseksi lukiolaisen on mahdollista saada tukiopetusta aineenopettajilta sekä erityisopettajalta. Tämän lisäksi pyrimme järjestämään erillisiä pienryhmiä, joissa voidaan kerrata esimerkiksi äidinkieltä ja matematiikkaa. Kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat tekevät lukiseulan ja opiskelijat, joilla todetaan lukivaikeus, heille mahdollistetaan erityisjärjestelyjä lukio-opiskelujen ajaksi sekä ylioppilastutkintoa varten.

Arviointi

Ohjauksen toimivuutta voidaan arvioida yksittäisten oppiaineiden ja koko opiskeluohjelman toteutumisella jaksottain ja lukuvuosittain. Kaksi kertaa lukioaikana toteutettavilla opiskelijakyselyillä kerätään tietoa opiskelujen sujumisesta ja saadaan palautetta kaikesta siihen liittyvästä. Myös jatko-opintoihin sijoittumista seurataan ja annetaan jälkiohjausta.

Henkilökohtaiset opintosuunnitelmat

1) opiskelusuunnitelma

  • aikaisempi koulutus ja muu osaaminen
  • suomen/ruotsin kielen taito ja muu kielitaito sekä kielenopiskeluvalmiudet
  • hyväksi luettavat opinnot ja/tai oppimäärät sekä muu hyväksi luettava osaaminen
  • suoritettavat opinnot; lukio-opinnoissa eteneminen, opintojaksovalinnat
  • opiskeluolosuhteet, opintojen suorittamistavat ja mahdolliset erityiset opetusjärjestelyt
    • opiskeluvalmiudet ja mahdollinen tuen tarve
  • korkeakouluissa ja mahdollisesti muissa oppilaitoksissa toteutettavat opiskelu- ja/tai tutustumisjaksot
  • työelämän tutustumisjaksot
  • arvioitu opiskeluaika

2) ylioppilastutkintosuunnitelma

3) jatko-opinto- ja urasuunnitelma.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä