Mobiililaite menee rikki. Mitä tehdään, kuka korvaa?

Tässä on ohje, miten menetellään jos koulun tai Kasvun ja oppimisen palvelujen (myöhemmin lyhenne KOP) hankkima mobiililaite (esim. matkapuhelin, tablet-tietokone tai kannettava tietokone) menee rikki.

Mobiililaitteista yleistä:
  • Laitteilla ei ole vakuutusta.
  • Oppilaskäyttöön tarkoitettuja ns. yhteiskäyttölaitteita ei anneta oppilaille kotiin (poikkeustilanneohje annetaan erikseen).
  • Opettajalle voidaan antaa rehtorin tai päiväkodin johtajan päätöksellä käyttöön henkilökohtainen laite, jolloin laitteen voi viedä myös kotiin ja sitä voi käyttää vapaa-aikana. Opettajan tulee tutustua laitteiden yleisiin käyttösääntöihin.
  • Opettajan henkilökohtaisessa käytössä olevaa laitetta ei saa antaa muiden käyttöön ilman jatkuvaa valvontaa (esim. oppilaille, kotona lapselle).
  • Vahinkotapauksissa opettajalla ei ole rikki menneen laitteen korvausvelvollisuutta, mikäli laitetta on käytetty käyttösääntöjen mukaisesti. Mikäli todetaan, että rikkoutumiseen liittyy tahallisuutta tai suurta huolimattomuutta, voidaan laitteesta vaatia sen arvon mukainen korvaus (katso tarkemmin kohta 3).
  • Vahinkotapauksissa oppilaalla ei ole rikki menneen laitteen korvausvelvollisuutta, mikäli laitetta on käytetty käyttösääntöjen ja opettajan antamien ohjeiden mukaan. Mikäli todetaan, että rikkoutumiseen liittyy tahallisuutta tai suurta huolimattomuutta, voidaan laitteesta vaatia sen arvon mukainen korvaus.

1) Laitetakuun piiriin kuuluvat ongelmat

Mikäli kysymyksessä on ongelma, joka voidaan korjata laitetakuuseen kuuluvana, niin koulu voi ottaa yhteyttä suoraan laitteen myyjään. Tästä on sovittava aina Kasvun ja oppimisen TVT-tiimin kanssa, yhteyshenkilönä Pasi Pohjola (yhteystiedot: https://peda.net/jyvaskyla/ict). 

2) Oppilaan käytössä olevan laitteen vahinkotapaus

  • Asiasta ilmoitetaan mahdollisimman nopeasti opettajalle, joka on antanut laitteen käyttöön ja täytetään yhdessä opettajan kanssa vahinkoilmoitus laittamalla viesti eduhelppariin
  • Vahinkoilmoitus käsitellään varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden TVT-tiimissä. TVT-tiimi ottaa vahinkoilmoituksen saatuaan yhteyttä kouluun ja mahdolliset korvausmenettelyt sovitaan yhteistyössä koulun kanssa. Yhteyshenkilöinä vahinkoasioissa toimivat henkilökunnan puhelimissa Ville Sakomaa ja muissa laitteissa Pasi Pohjola (yhteystiedot: https://peda.net/jyvaskyla/ict). 
  • Laite voidaan korjata, mikäli se on korjauskustannukset arvioiden järkevää. Jos kysymys on Kasvun ja oppimisen yhteishankintoihin kuuluvasta laitteesta, korjauskustannuksista vastaa Kasvu ja oppiminen. Koulu toimittaa laitteen korjattavaksi ja vastaa korjauksen kustannuksista, mikäli kysymyksessä on koulun hankkima laite.
  • Laitteen korjaamisesta, uusimisesta ja mahdollisista korvausvaatimuksista saa päätöksen vahinkoilmoituksen perusteella. Päätöksen tekee koulu ja TVT-tiimin tukihenkilö yhdessä.
  • Suositeltavaa on, että koulu kantaisi pääsääntöisesti riskin laitteen rikkoutumisesta ja katoamisesta, ellei voida osoittaa, että oppilas on toiminut erityisen huolimattomasti. On tärkeää, että koulujen käytännöt suunnitellaan sellaiseksi, jotta laitteita kotiin tarvitsevat eivät laitteiden rikkoutumisen ja korvausvastuun pelosta jätä vastaanottamatta koulun laitteita.
  • Mikäli kysymyksessä on Kasvun ja oppimisen keskitetyn hankinnan kautta ostettu laite ja sitä ei kannata korjata, voi Kasvu ja oppiminen hankkia uuden laitteen tilalle. Kasvulla ja oppimisella ei ole kuitenkaan velvollisuutta ostaa uutta laitetta. Uusi laite voidaan hankkia esimerkiksi seuraavan isomman keskitetyn hankinnan yhteydessä.
  • Mikäli laitteen on ostanut koulu ja sitä ei kannata korjata, koulu voi hankkia tilalle uuden laitteen. Koululla ei ole kuitenkaan velvollisuutta ostaa uutta laitetta. Uusi laite voidaan hankkia esimerkiksi seuraavan isomman hankinnan yhteydessä.

3) Opettajan käytössä olevan laitteen vahinkotapaus

  • Asiasta ilmoitetaan koulun rehtorille tai päiväkodin johtajalle mahdollisimman nopeasti ja täytetään vahinkoilmoitus eduhelppariin. Vahinkoilmoitus käsitellään varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden TVT-tiimissä. TVT-tiimi ottaa vahinkoilmoituksen saatuaan yhteyttä kouluun ja mahdolliset korvausmenettelyt sovitaan yhteistyössä koulun kanssa. Yhteyshenkilöinä vahinkoasioissa toimivat henkilökunnan puhelimissa Ville Sakomaa ja muissa laitteissa Pasi Pohjola (yhteystiedot: https://peda.net/jyvaskyla/ict). 
  • Laite voidaan korjata, mikäli se on korjauskustannukset arvioiden järkevää. Koulu toimittaa laitteen korjattavaksi ja vastaa korjauksen kustannuksista, mikäli kysymyksessä on koulun hankkima laite. Jos kysymys on Kasvun ja oppimisen yhteisten hankintojen kautta hankitusta laitteesta, korjauskustannuksista vastaa Kasvu ja oppiminen. 
  • Mikäli laitteen on ostanut koulu, niin koulu voi hankkia uuden laitteen tilalle. Koululla ei ole kuitenkaan velvollisuutta ostaa uutta laitetta. Uusi laite voidaan hankkia esimerkiksi seuraavan isomman hankinnan yhteydessä.
  • Mikäli kysymyksessä on Kasvun ja oppimisen keskitetyn hankinnan kautta ostettu laite, voi Kasvu ja oppiminen hankkia uuden laitteen tilalle. Kasvulla ja oppimisella ei ole kuitenkaan velvollisuutta ostaa uutta laitetta. Uusi laite voidaan hankkia esimerkiksi seuraavan isomman keskitetyn hankinnan yhteydessä.
  • Kaupungin työntekijältä ja viranhaltijalta peritään hänen aiheuttamastaan kolmannesta vuoden sisällä tapahtuneesta vahingosta lähtien joko vakuutuksen omavastuusumma tai vakuutuksen omavastuuta vastaavana summana 500 euroa vahinkotapahtumaa kohti. Summa peritään työntekijältä tai viranhaltijalta jokaisesta samanlaisesta vahingosta kolmannesta vahingosta lähtien. Mikäli vahingon, esimerkiksi rikkoontuneen laitteen arvo on alle 500 euroa, peritään tämä koko summa vahingon aiheuttaneelta työntekijältä tai viranhaltijalta. Päätös on katsottavissa Intrasta tästä.