Tyhy-tuupparivalmennus ohjaajille 9.10. - 21.12.2018 siirretty vuodeksi 2019!
TÄMÄ koulutus siirretään vuodeksi 2019 ja tiedot koulutuksesta löytyvät sivulta https://bit.ly/2SZEVGk!
Hei, ohjaaja!
Tervetuloa mukaan valmennukseen, jossa saat työkaluja ja tukea oman ja työyhteisösi sekä verkostosi työhyvinvoinnin kehittämiseksi ihan arkipäivässä! Käytäntö ja tieto kulkevat käsi kädessä. Vuosi sitten järjestetty Tyhy-tuupparivalmennus yrityksille onnistui erinomaisesti ja nyt valmennus on räätälöity jälleen uudeksi ohjaajille.
Aika
Tiistaina 9.10.2018 – perjantaina 21.12.2018
- Aloitustapaaminen 3,5 t kaikille: ti 9.10.2018 klo 12 - 15:30
- Päätöstapaaminen 3,5 t kaikille: to 13.12.2018 klo 12 - 15:30
- Teemapaja 3 t kaikille, osittain pienemmissä ryhmissä: ti 6.11.2018 klo 12 - 15
- Sparrausklinikat 2 ja 2 ja 2 t pienryhmissä: alkaen to 18.10.2018 klo 9 - 11 ja 13 - 15 ja loput sovitaan pienryhmissä, teemapajan ja päätöstapaamisen jälkeisiksi ajankohdiksi
- Kokeilutehtävät omassa työyhteisössä ja verkostossa: tapaamisten välissä 9.10. - 21.12.2018
Paikka
Etelä-Savon ELY, Jääkärinkatu 14, 50100 Mikkeli (tai muu myöhemmin ilmoitettava paikka)
Ilmoittaudu mukaan!
Ilmoittaudu seuraavasta linkistä mukaan viimeistään pe 28.9.2018, sillä mukaan mahtuu enintään 30 henkeä!
- Tapahtuma: https://bit.ly/2NDHU4V
- Ilmoittautumislinkki suoraan: https://bit.ly/2N2K7pu
- Tapahtuma löytyy myös näin: ely-keskus.fi/etela-savo > Valitse Oikopolut-kohdasta oikealta Tapahtumat ja koulutukset > Valitse tapahtuman nimi.
Osallistujat vastaavat omista matka- ja osallistumiskuluistaan. Tilaisuus on maksuton. Valmennus järjestetään, mikäli osallistujia ilmoittautuu riittävästi.
Kenelle?
Koulutuspäivä on tarkoitettu ohjaajille, opetuksen ja ohjauksen parissa työskenteleville, kaikkien koulutusasteiden henkilöstölle, lasten, nuorten ja aikuisten parissa työskenteleville, verkostoille, monihallinnollista tai -alaista työtä tekeville, Ohjaamon henkilöstölle. Lisäksi päivä on tarkoitettu ELO- ja nuorisotakuuverkostoille.
Valmennuksen aikana saa hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä ohjaustyötä tekevän työhyvinvoinnissa on merkittävää ja miten sitä voi kohentaa voimavaroista ja vahvuuksista käsin. Valmennus antaa käytännön ideoita ja kokemusta sekä tehtäviä oman työn, ohjauksen järjestelyjen ja verkostojen työn jalostamiseksi nimenomaan työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tyhy-tuupparivalmennuksen jälkeen pystyt toimimaan verkostoissa ja työyhteisöissä työhyvinvoinnin kohentajana ja tsempparina erilaisissa rooleissa ja tehtävissä tyhy-tuupparina eli työhyvinvoinnin agenttina.
Tyhy-tuupparivalmennuksen tavoite, menetelmät ja pääsisältö
Tavoitteena on oivaltaa omia ja monialaisen työyhteisön voimavaroja ja potentiaalia oman työhyvinvoinnin ja työn tuloksellisuuden kannalta. Valmennus voimaannuttaa ohjaustyötä tekeviä ja ihmisten kanssa työskenteleviä. Se antaa eväitä toimia esimiehenä, tiimin vetäjänä tai työyhteisön ja verkoston jäsenenä niin, että pystyt ottamaan huomioon ihan käytännön tekemisen kautta, miten työhyvinvointia voi kohentaa yhdessä järjestelmällisesti. Pienienkin tekojen avulla voi päästä hyviin tuloksiin!
Valmennus koostuu a) kahdesta koko tyhy-tuuppariryhmän tapaamisesta loka- ja joulukuussa, b) yhdestä teemapajasta niiden välissä sekä c) kolmesta pienryhmän sparrausklinikasta. Lisäksi osallistujat tekevät d) kokeiluja omassa työssään. Etämahdollisuus on olemassa, mutta suosittelemme paikan päällä läsnä osallistumista. Etämahdollisuudesta voidaan neuvotella ensimmäisessä tapaamisessa.
Valmennuksessa käytetään osallistavia ja taidelähtöisiä menetelmiä, jotka valitaan osin osallistujien toiveiden mukaan. Ne voivat sisältää mm. kuvien, korttien, valokuvien käyttöä, esineiden hyödyntämistä, voimavarakarttojen, kollaasien hyödyntämistä, runoja, musiikkia tai tanssia, laulua, leikkiä, draamaa, luontoretkiä, mindfullness-hetkiä, rentoutumis- ja hengitysharjoituksia. Reflektointi on myös olennainen osa tyhy-tuuppareiden taitojen kehittämistä.
Kahdessa koko tyhy-tuuppariryhmän tapaamisessa käsitellään sellaisia yhteisiä menetelmiä, joita voi hyödyntää työhyvinvoinnin parantamiseksi.
Tyhy-tuupparivalmennuksen teemapajassa käsitellään myös ajankohtaisia osanottajien esiintuomia työelämän laadun ja tuottavuuden tai työkyky- ja työhyvinvointijohtamisen haasteita valmentajien ja kollegoiden sparratessa. Teemapajassa ja sparrausklinikoissa synnytät itsellesi tyhy-tuuppariagenttiverkoston.
Sparrausklinikoissa pääset vertaisoppimaan pienryhmässä. Teemapajat ja sparrausklinikat tarjoavat jatkuvuutta ja lisäarvoa tyhy-tuupparina osaamiseesi. Lisäksi tyhy-tuupparit saavat vahvistusta omille voimavaroilleen.
Tyhy-tuupparit tekevät ketteriä kokeiluja työhyvinvoinnin edistämiseksi omissa työyhteisöissään ja verkostoissaan soveltaen oppimiaan taitoja ja työkaluja. Kokeilu voi koskea esim. tyhy-verkoston teemapajassa ja sparrausklinikoissa esiin tulleita aiheita kuten TTT-kampanjan (työterveys, työturvallisuus, työhyvinvointi) järjestäminen verkostolle ja organisaatiolle, työilmapiiriagenttina toimiminen, työntekijöiden toistensa innostaminen mukaan työelämän laadun kehittämiseen, työkavereista välittäminen, keskustelufoorumeiden luominen työyhteisöihin, taukojumppien aktivointi, tietoisen läsnäolon lyhyet harjoitukset, TTT-tietoiskut tai tyhy-pajojen pitäminen, viikko-, kuukausi- tai vuosityöhyvinvointikalenterin tekeminen. Lisäksi omiin organisaatioihin jaetaan ja sovelletaan muilta opittuja hyviä käytäntöjä.
Tarkempi aikataulu sovitaan yhdessä valmennuksen osanottajien kanssa erityisesti ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa. Tyhy-tuupparivalmennukset järjestetään ELYn tiloissa tai muissa ELYn osoittamissa tiloissa.
Tyhy-tuuppareille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kaikille avoimiin työelämäverkostojen tilaisuuksiin sekä verkostotapaamisiin, mikä lisää tyhy-tuuppareiden taitoja ja antaa jatkuvuutta työhyvinvoinnin kehittämiseksi.
Valmentajat
Tyhy-tuupparivalmentajina toimivat 3K Savo Oy:n partnerit, valmentajat ja työhyvinvoinnin asiantuntijat Raija Kallioinen ja Tarja Kyllönen.
Valmennuksen järjestäjä ja yhteistyökumppanit
Valmennuksen järjestää Etelä-Savon ELY-keskus, jonka kumppaneina ovat Työelämä 2020 ja Tyhy-verkostot sekä 3K Savo Oy. Muut yhteistyökumppanit: Itä-Suomen AVI sekä Etelä-Savon Ohjaamot (Pieksämäen Ohjaamo Pientare, Mikkelin Ohjaamo Olkkari, Savonlinnan seudun Ohjaamo).
Ohjelma
Ohjelmaan tai sen aikatauluun voi tulla pieniä muutoksia. Ohjelmasta vastaa
- johtava asiantuntija Tuija Toivakainen, Etelä-Savon ELY.
HUOM! Valmennuksessa otetaan valokuvia ja videoita, jotka voidaan julkistaa verkossa.
Teemat aloitustapaamisessa tiistaina 9.10.2018 klo 12:00—15:30 Mikkelissä ELYssä
- Työhyvinvoinnin kokonaisuus ohjaajan näkökulmasta
- Työhyvinvoinnin määrittäminen
- Käytännön työkaluja, vertaistuen ja sparrauksen hyöty
- Toiveet teemoiksi eri tapaamiskerroille, teemapajaan ja sparrauksiin sekä teemojen priorisointi
- Osallistavat lähestymistavat (muutama case ja niistä valikoimia) ja luovien menetelmien käyttö työhyvinvoinnin tukemiseksi, esim. kuvat, kortit, valokuvat, taiteen käytön mahdollisuudet, musiikki ja liike, rentoutus
- Suunnitellaan aikataulu sparrausklinikoihin
- Sovitaan muista menetelmistä, esim. etämahdollisuudesta
Teemat päätöstapaamisessa torstaina 13.12.2018
- Osallistujien toiveiden mukaiset teemat
- Syvennetään aloituspäivän teemoja ja työkaluja ja esim. osaa näistä käsitellään toiveiden lisäksi jo aiemmin teemapajassa
- Myönteisyyttä ja työn iloa sekä innostusta ja motivaatiota kohentavat teemat ja niiden merkitys
- Palautumisen merkitys
- Voimavarat
- Varmistetaan jokaiselle osallistujalle verkosto tukemaan tyhy-tuupparina toimimista
- Palaute
Teemapajan sisältöä tiistaina 6.11.2018 klo 12 - 15
- Valittujen teemojen käsittelyä esim. pienemmissä ryhmissä teemoittain
- Syvennytään käytännön työkaluihin
- Luodaan itselle verkostoa tukemaan tyhy-tuupparina toimimista
Alustavaa ohjelmaa sparrausklinikoissa erikseen sovittavina aikoina, ensimmäinen torstaina 18.10.2018 klo 13 - 15 (yhteensä 3 sparrausklinikkaa)
- Noin viiden hengen ryhmissä käsitellään kunkin ryhmän jäsenen käytännön suunnitelmia, toteutuksia ja kehittämisideoita
- Kommentointia, kannustusta, kysymistä, vastaamista ja kuuntelemista
- Kokeilujen tsemppausta vertaistuen avulla
- Ryhmästä jää tulevaisuuteen sparrauspareja ja -ryhmiä, jotka tukevat myöhemmin valmennuksen jälkeenkin
Tervetuloa mukaan!
Yhteydenotot
Tuija Toivakainen
Puh. +358 29 502 4220, vaihde +358 29 502 4000
Sähköp. tuija.toivakainen@ely-keskus.fi; nuorisotakuu.etela-savo@ely-keskus.fi
Johtava asiantuntija
Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kotisivu: www.ely-keskus.fi/etela-savo
Nuorisotakuu ja elinikäinen oppiminen https://peda.net/hankkeet/eejn
Kirjaamon sähköp. kirjaamo.etelä-savo@ely-keskus.fi
Käyntios. Jääkärinkatu 14, Mikkeli
Postios. PL 164, 50101 Mikkeli
Linkkejä
Tämän tilaisuuden materiaalit
Etelä-Savon ELY
- https://peda.net/hankkeet/eejn
- https://www.facebook.com/nuorisotakuues
- https://twitter.com/EtelaSavonELY
Hyvä työelämä Etelä-Savossa
Etelä-Savon Ohjaamo-toimintaa