Kasvisten ravintosisältö

Kasviksissa on runsaasti vitamiineja ja niukasti energiaa

Kasvikset sisältävät vähän energiaa suuren vesipitoisuutensa ansiosta. Kasvisten energiasta suurin osa on hiilihydraatteja. Rasvaa ja proteiineja kasviksissa ei juuri ole. Poikkeuksena ovat proteiinipitoiset palkokasvit.

Kasviksista saadaan C-vitamiinia, A-vitamiinia, kivennäisaineita ja kuituja. C-vitamiinin hyviä lähteitä ovat peruna, lanttu ja kaalit. C-vitamiini tuhoutuu helposti lämmön, valon ja ilman hapen vaikutuksesta.

A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Sitä saadaan punakeltaisista ja tummanvihreistä kasviksista, kuten porkkanasta, tomaatista, paprikasta, pinaatista ja salaateista.

Kotimaiset kasvikset ovat hyviä kivennäisaineiden lähteitä. Niistä saadaan mm. magnesiumia, kaliumia, ja rautaa.

Kasvikset sisältävät runsaasti kuituja. Kuidut turpoavat mahalaukussa ja aiheuttavat kylläisyyden tunteen. Kuidut ovat tärkeitä vatsan toiminnalle.

Kasvisten ostaminen


Kasviksia ostettaessa on hyvä tarkastaa, että kasvikset ovat tuoreita, kiinteitä ja terveitä, ettei niissä ole pilaantuneita kohtia.

Tarkista tuotepakkauksista käyttöpäivät.

Pakattujen kasvisten pakkausten tulle olla ehjiä ja puhtaita, ettei niihin ole päässyt bakteereja. Kasvisten haistessa homehtuneelle tai ummehtuneelle on säilytyksessä tapahtunut virheitä, silloin tuotetta ei kannata ostaa.

Kasvisten säilytys



Kasviksia säilytetään yleensä jääkaapissa, pakattuina muovipussiin, kelmuun tai rasiaan. Kasvikset nahistuvat helposti, jos niistä pääsee kosteus haihtumaan.

Tomaatti, paprika ja kurkku säilytetään viileässä, mieluiten viileäkaapissa. Vähän raa´at tomaatit säilytetään huoneenlämmössä, jolloin ne kypsyvät.

Sipuli säilyy huoneenlämmössä kuivassa ja ilmavassa paikassa. Ilman ruukkua olevat yrtit kuten tilli ja persilja säilytetään vesiastiassa leivinpaperiin käärittynä viileässä.

Basilika, minttu ja rosmariini säilytetään huoneenlämmössä.