Syksy 2022

Tonttuja ja tonttulakit

Viimeisinä käsitöinä valmistuivat tontut ja tonttulakit. 


 

Tonttulakit tehtiin vohvelikankaasta, ja reunoihin pujoteltiin hienot kuviot.

 

Talvipuut lumisateessa

Piirsimme ja maalasimme talvipuita lumisateessa. Piirsimme ensin liiduilla kuusipuun, jonka päälle maalasimme vielä vesiväreillä. Vesiväreillä maalattiin aurinko taivaalle. Peitevärillä maalattiin hanki ja töpötettiin vanupuikoilla lumihiutaleet ja "lumikinokset" oksille.

















 

Käytävälle syntyi kaunis talvimaisema.

Naulakot


Käsitöissä valmistui juuri isänpäivän kynnyksellä naulakot. Suunnittelun lähtökohtana oli viestiliput, joista haettiin ideaa omaan työhön. 

Hiottiin, teipattiin ja maalattiin, vähän vasaroitiin ja ruuvattiin ennen kuin työt olivat valmiit. Nämä hienot naulakot sai paketoida vaikka isälle tai ukille lahjaksi avainnaulakoksi tai lemmikin remmin pitimeksi.

Muuttolinnut viljapellon yllä


Muuttavat joutsenet viljapellon ylle tehtiin märkää märälle tekniikalla. Paperi kasteltiin ensin, jonka jälkeen maalattiin taivas ja viljapelto vesiväreillä.

Työn kuivuttua tussilla piirrettiin viljan korret. Opeteltiin piirtämään korsi ja tähkä yhdellä vedolla tussia nostamatta. Keskusteltiin siitä, miten vilja kasvaa pellossa toinen toisensa edessä ja takana osa lähempänä osa kauempana. Kuinka sen voi piirtää. Lopuksi taitetulta paperilta leikattiin joutsenet. Ennen leikkaamista tutkittiin, miltä lentävä joutsen näyttää. Pohdittiin myös sitä, mihin suuntaan lintu lentää, kun se on lähdössä pois muuttomatkalle. Joutsenet liimattiin työhön vain toiselta sivulta. Näin saatiin kolmiulotteinen vaikutus. 



Ruskametsässä


Syksyn teemalla jatkettiin tässäkin työssä. Työssä opiskeltiin värioppia: päävärit ja välivärit sekä eri vesiväritekniikoita: laveeraus ja sienellä tuputtaminen. Lisäksi harjoiteltiin taitteelta leikkaamista symmetrisen kuvion aikaan saamiseksi.




Työssä harjoiteltiin välivärien: oranssin, vihreän ja violetin sekä ruskean värin sekoittamista. Ensin maalattiin osa A3-paperista ruskeaksi runkoja varten ja reilu puolet paperista oranssin keltaiseksi sienellä tuputtamalla puun lehvästöiksi. Seuraavalla tunnilla jatkettiin taustan maalaamisella. Maa tuputettiin vihreäksi ja taivas laveerattiin violetiksi. Työn tekeminen jatkui puiden ja runkojen leikkaamisella. Puiden lehvästöt leikattiin taitteelta, jotta saatiin symmetriset lehvästöt.



Seuraavaksi sommiteltiin puita taustapaperille. Puiden liimaaminen aloitettiin taimmaisista puista. Rungot liimattiin, ja oksat piirettiin ennen seuraavan lehvästön liimaamista. Keskusteltiin oppilaiden kanssa siitä, kuinka puut kasvavat metsässä. Kasvavatko ne rivissä vai sekaisin?Oppilaat ottivat hienosti haasteen vastaan liimata puita limittäin toistensa päälle.


Nämä kauniit ruskan puut ilahduttavat meitä koulun ruokalassa.

Lentävät lehdet


Syksyn lentäviä lehtiä taiteiltiin monotypian keinoin. Työn tausta maalattiin mustikalla. Oksat painettiin kertapainannalla eli monotypialla. Akryyliväriä telattiin oksaan, ja sitten oksalla painettiin kuva pohjapaperille. 



Lehdet oltiin kerätty etukäteen ja laitettu painon alle kuivumaan. Kun työt olivat kuivuneet, liimattiin lehdet työhön. Jälleen kerran ope voi olla ylpeä oppilaiden hienoista töistä.

Mustikka- ja puolukkametsässä


Käsitöissä olemme ommellet ja huovuttaneet mustikoita ja puolukoita tarlatan-kankaalle. Aluksi tutkimme, millaisia mustikan- ja puolukan varvut ovat ja missä marjat sijaitsevat. 

 


Ensin ompelimme varret etupistoin. Marjojen lehdet leikkasimme huovasta ja liimasimme ne kankaalle. Lopuksi neulahuovutimme marjat varpuihin. 

 







Työt viimeisteltiin liimaamalla niihin aaltopahvikehykset. Työt ovat kauniita ikkunassa kuin kuultokudoksia.















Pelasta pörriäinen


Teimme puna-apiloita pörriäisten iloksi. Tuputimme superlonin palasella ja vesiväreillä puna-apilan pohjan. Harjoittelimme vihreän värin sekoittamista, kuinka saan kauniin ja puhtaan vihreän värin. Tutkimme, millaiset puna-apilan lehdet ovat. Opettelimme ja kiinnitimme huomiota, kuinka sivellintä pidetään kiinni ja kuinka sillä maalataan. Maalasimme apiloiden varret ja lehdet. 



Kun työ oli kuivunut, niin piirsimme vahaliiduilla apilan "tupsut". Olimme tarkastelleet etukäteen, miltä apilan kukka näyttää. Seuraavaksi ryhdyimme piirtämään kimalaista. Tutkimme, minkä värinen kimalainen on ja miltä se näyttää. Piirsimme ja väritimme kimalaiset värikynillä erilliselle paperille. Lopuksi leikkasimme ne paperista ja liimasimme apilapeltoon. Viimeistelimme mustalla tussilla kimalaisille tuntosarvet ja jalat.





Kehäkukkia


Piirsimme opettajan tuomasta kehäkukkakimpusta kukkameren öljypastelliliiduilla. Samalla harjoittelimme asioiden piirtämistä toisen eteen ja taakse.

 




Juttelimme siitä, miltä kukkakimppu näyttää, kun sitä katsoo ylhäältä päin. Näkyykö varsia? Miten kukat asettuvat toisiinsa nähden? Tehtävä vaati rohkeutta piirtää sitä, mitä dokumenttikameran alla näkyi.

 







 

Luonnonväreillä maalaaminen

Teimme oppilaiden kanssa mustikasta ja kasvien lehdistä "vesivärejä", joilla maalasimme taustan ensimmäiseen kuvataiteen työhön. Astiaan laitettiin mustikoita, joiden päälle kaadettiin kuumaa vettä. Toiseen astiaan laitettiin kasvien lehtiä, ja niiden päälle kaadettiin kuumaa vettä. Näin saimme sinistä ja hailakan vihreää väriä. Liemet saivat seistä seuraavaan päivään, jolloin maalasimme taustat.



Töiden kuivuttua piirsimme tussilla erilaisia kukkia. Olimme käyneet ympäristöopin tunnilla kuvaamassa ja tunnistamassa erilaisia loppukesän kukkia koulun ympäristöstä. Näitä kukkasia sitten piirsimme töihimme.



Tutkimme kuvista, että kukat ovat erimuotoisia ja ne asettuvat kukkavarteen hyvin eri tavoin. Oppilaat osasivatkin kuvata ja piirtää hienosti erilaisia ja eri muotoisia kukkia. Hyvä me!