B2-kielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 8

B2-kielen tavoitteet vuosiluokalla 8

Tutustutaan kohdekieliseen kielimaailmaan. Innostetaan oppijaa uuden kielen pariin. Oppija selviytyy yksinkertaisimmista arkipäiväisistä viestintätilanteista ja osaa kertoa itsestään ja lähiympäristöstään kohdekielellä.


Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Monilukutaito

Kielenopiskelutaidot
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito, Työelämätaidot ja yrittäjyys


Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito sekä Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

B2-kielen sisällöt vuosiluokalla 8

Sisällöt:
Aihepiirejä ovat minä itse, perheeni, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä ja matkailu kohdekielisessä ympäristössä. Keskitytään kielen perusrakenteisiin.

SAKSAN KIELEN SISÄLLÖT

Saksankieliseen kielialueeseen ja sen ihmisiin tutustuminen: tervehdykset, esittäytyminen, kuulumisten kysyminen, itsestä, perheestä ja harrastuksista kertominen, tapaamisesta sopiminen, mielipiteen ilmaiseminen ja erilaiset yksinkertaiset asioimistilanteet kuten kahvilassa asiointi.
Rakenteissa keskitytään kulloisessakin viestintätilanteessa tarvittaviin rakenteisiin. Opetellaan mm. tavallisimmat pronominit kuten persoonapronominit ja omistuspronomineja, yleisimpien verbien preesens, substantiivien suku, epämääräiset ja määräiset artikkelit, sijamuodoista nominatiivi, adjektiiveja, numerot, prepositioita, kysymyssanat ja kysymysten muodostaminen, perussanajärjestys, kieltosanoja sekä ajan ilmaisuja, esim. kellonajat, viikonpäivät, kuukaudet. Tutustutaan alustavasti akkusatiiviin.




Työskentelytavat:
Monipuoliset työskentelytavat. Voidaan käyttää mm. pari- ja pienryhmätyötä, pelejä, musiikkia, draamaa. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa.


S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

S2 Kielenopiskelutaidot.

S3 Kehittyvä kielitaito: taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä.

B2-kielen arviointi vuosiluokalla 8

Oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokalla 8.

Arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Oppimista arvioidaan monin eri tavoin, mm. itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esim. kirjallisia ja suullisia kokeita, jatkuvaa näyttöä sekä Eurooppalaista kielisalkkua http://kielisalkku.edu.fi/fi. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet.