15.4.19 OPPILAANOHJAUS

Forssan seudun oppilaanohjauksen OPS (7.-9.lk)

Oppimisympäristöt

Oppilaanohjauksessa oppimisympäristöinä hyödynnetään koulun, tieto-ja viestintäteknologian verkkoympäristöjen rinnalla lähiympäristöä ja työelämää sekä yrityksiä. Oppilaalle järjestään perusopetuksen 7.-9.vuosiluokkien aikana työelämään tutustumisjaksoja (TET) koulutus- ja ammatinvalintojensa perustaksi ja työn arvostuksen lisäämiseksi. TET-jaksojen aikana oppilas hankkii omakohtaisia kokemuksia työelämästä ja ammateista aidossa työympäristössä. Työelämään tutustumisen yhteydessä oppilaalla on mahdollisuus arvioida hankkimiaan tietoja ja kokemuksia. Työelämään tutustumista toteutetaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa hyödyntäen niiden oppisisältöjä ja työtapoja.

Työtavat

Oppilaanohjauksen työtapoja käytetään monipuolisesti oppilaiden yksilölliset sekä ryhmäkohtaiset tarpeet ja valmiudet huomioiden. Ohjausmuotoina ovat yksilöllisiin kysymyksiin syventyvä henkilökohtainen ohjaus, pienryhmäohjaus ja luokkamuotoinen ohjaus.

Ryhmiä muodostetaan joustavasti ohjauksen sisältö ja vertaistuen mahdollisuudet huomioiden. Henkilökohtaisessa ohjauksessa oppilaalla on mahdollisuus keskustella opintoihinsa, koulutus- ja ammatinvalintoihinsa sekä elämäntilanteeseensa liittyvistä kysymyksistä. Pienryhmäohjauksessa oppilas oppii ryhmässä käsittelemään kaikille yhteisiä tai kunkin ryhmään osallistuvan oppilaan henkilökohtaisia, muiden oppilaiden kanssa jaettavissa olevia ohjauksellisia kysymyksiä. Ohjauksen jatkumo turvataan tarjoamalla oppilaanohjausta kaikilla luokkatasoilla. Huoltajalle järjestetään tarvittaessa tilaisuuksia neuvotella oppilaan opiskeluun ja valintoihin liittyvistä kysymyksistä opettajan, opinto-ohjaajan, oppilaan ja huoltajan yhteisissä tapaamisissa.

Eriyttäminen

Oppilaanohjauksessa huomioidaan jokaisen oppilaan yksilölliset lähtökohdat ja tarpeet. Ohjausta eriytetään ottamalla huomioon oppilaiden henkilökohtaiset tavoitteet, kokemukset, harrastukset, kiinnostuksen kohteet, osaamisalueet sekä elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät. Keskeistä on eri toimijoiden yhteistyö erityisesti opiskeluun kuuluvien siirtymä- ja nivelvaiheiden ohjauksessa. Moniammatillista ja hallinnollista yhteistyötä tehdään tehostettua ja erityisesti tukea tarvitsevien oppilaiden ja koulutuksen ulkopuolelle jäämässä olevien nuorten opintojen jatkumisen turvaamisessa.

Tukea tarvitsevan oppilaan kohdalla jatko-opintoihin liittyvä ohjaus aloitetaan riittävän aikaisessa vaiheessa. Jatko-opintoja suunnitellaan yhteistyössä oppilaan, hänen huoltajansa, sekä tarvittaessa vastaanottavan oppilaitoksen ja peruskoulun edustajien kesken. Suunnittelussa otetaan huomioon oppilaan yksilölliset taipumukset, tuen tarve ja koulutuksen mahdollistamat työllistymisnäkymät. Oppilaalle ja hänen huoltajalleen tarjotaan mahdollisuuksia tutustua oppilaalle soveltuviin perusopetuksen jälkeisiä opintoja järjestäviin oppilaitoksiin. Oppilaalle ja huoltajalle annetaan riittävästi tietoa tuen jatkumisen mahdollisuuksista perusopetuksen jälkeisissä opinnoissa sekä muista tukimuodoista.

Arviointi

Oppilaanohjauksesta ei anneta arvosanaa kuten muista oppiaineista. Oppilaanohjauksessa arviointi perustuu oppilaiden itsearviointiin sekä vuorovaikutteiseen, ohjaavaan ja kannustavaan palautteeseen eri ohjaustoimienyhteydessä.

Oppilaat pohtivat yhdessä opettajan kanssa ja oppivat arvioimaan valmiuksiaan,osaamistaan ja taitojaan, toimintakykyään, toimijuuttaan ja voimavarojaan, ohjaus- ja tuentarpeensa määrää ja laatua sekä ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojaan. Oppilaita ohjataan tunnistamaan arvojen, uskomusten ja itselleen merkittävien ihmisten vaikutusta valintoihin ja päätöksiin.

He harjaantuvat arvioimaan tiedonhankinta-, tieto- ja viestintätekniikan taitojaan koulutus- ja työelämätiedon hankkimisessa. Oppilaita kannustetaan kiinnittämään huomiota myös taitoonsa tunnistaa eri tietolähteiden luotettavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

Oppilaita ohjataan tiedostamaan erilaisten itsearviointimenetelmien ja -välineiden taustat sekä tunnistamaan niiden käyttömahdollisuuksia omassa urasuunnittelussaan. Opettajan tuella oppilaat oppivat löytämään tuki- ja ohjauspalveluita tarjoavat tahot koulussa ja yhteiskunnassa sekä kehittävät taitoaan hakea tarvitsemiaan palveluita.

Oppiaineen tehtävä

Oppilaanohjauksella on keskeinen merkitys sekä oppilaiden, koulun että yhteiskunnan näkökulmasta. Ohjaustoiminnan tulee muodostaa koko perusopetuksen ajan kestävä, perusopetuksen jälkeisiin opintoihin ulottuva jatkumo. Oppilaanohjauksella edistetään oppilaiden koulutyön onnistumista, opintojen sujumista sekä koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta.

Oppilaanohjauksen tehtävänä on edistää oppilaiden kasvua ja kehitystä siten, että oppilaat pystyvät kehittämään opiskeluvalmiuksiaan ja vuorovaikutustaitojaan sekä oppimaan elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Oppilaanohjaus tukee oppilaita tekemään omiin valmiuksiinsa, arvoihinsa ja lähtökohtiinsa sekä kiinnostukseensa perustuvia arkielämää, opiskelua, jatko-opintoja sekä tulevaisuutta koskevia päätöksiä ja valintoja. Ohjauksen avulla oppilaat oppivat tiedostamaan mahdollisuutensa vaikuttaa oman elämänsä suunnitteluun ja päätöksentekoon. Oppilaita kannustetaan pohtimaan ja kyseenalaistamaan koulutukseen ja ammatteihin liittyviä ennakkokäsityksiään ja tekemään valintansa ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja. Oppilaanohjausta toteutetaan yhteistyössä huoltajien kanssa.

Koulun ohjaussuunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet, toimintatavat, työn- ja vastuunjako sekä monialaiset verkostot, joita tarvitaan ohjauksen tavoitteiden toteutumiseksi. Suunnitelmassa kuvataan myös kodin ja koulun ohjausyhteistyö, koulun työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen järjestelyt. Ohjaussuunnitelman tavoitteiden toteutumista arvioidaan systemaattisesti. Oppilaiden opintojen sujuvuutta nivelvaiheissa edistetään perusopetuksen aikana ja jatko-opintoihin siirryttäessä opettajien välisellä ja opinto-ohjaajien keskinäisellä sekä tarvittaessa moniammatillisella yhteistyöllä. Opettajat hyödyntävät työssään ajantasaista tietoa jatko-opinnoista, työelämästä ja työtehtävistä sekä niissä tapahtuvista muutoksista.

Oppilaanohjaus yhdistää koulua yhteiskuntaan ja työelämään. Sen avulla edistetään oikeuden-mukaisuuden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden toteutumista sekä ehkäistään syrjäytymistä koulutuksesta ja työelämästä. Oppilaanohjauksessa kehittyvät tiedot ja taidot edistävät osaltaan osaavan työvoiman saatavuutta sekä osaamisen kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamista tulevaisuuden työelämässä.

Vuosiluokilla 7-9 oppilaanohjauksen tehtävänä on tukea oppilaiden siirtymistä vuosiluokkien 7-9 oppimisympäristöön ja työskentelytapoihin. Vuosiluokkien 7-9 aikana jokaista oppilasta ohjataan edelleen kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan. Oppilaita autetaan hahmottamaan valintojen vaikutusta opintoihin ja tulevaisuuteen. Oppilaanohjauksen tehtävänä yhdessä muiden oppiaineiden kanssa on selkeyttää opiskeltavien oppiaineiden merkitystä jatko-opintojen ja työelämätaitojen kannalta sekä laajentaa oppilaiden käsityksiä työelämästä, työtehtävistä, yrittäjyydestä ja tulevaisuuden osaamistarpeista. Päävastuu oppilaanohjauksen toteuttamisesta on opinto-ohjaajalla.

Oppilaanohjauksen tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia selviytyä muuttuvissa elämäntilanteissa, opintojen nivelvaiheissa sekä työuran siirtymissä. Oppilaat oppivat käyttämään ja hyödyntämään erilaisia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjauksella vahvistetaan oppilaiden toimijuutta ja oma-aloitteisuutta koulutus- ja uravalintojaan koskevassa päätöksenteossa. Oppilaanohjaus tarjoaa oppilaille tietoa ja tutustumismahdollisuuksia peruskoulun jälkeisiin koulutus- ja opiskeluvaihtoehtoihin yhteistyössä vastaanottavan oppilaitoksen sekä huoltajien kanssa. Ohjauksen tehtävänä on edistää opintojen loppuun saattamista sekä yhteishaun yhteydessä tehtävän jatkosuunnittelun avulla tukea siirtymistä perusopetuksen jälkeisiin opintoihin.

7. vuosiluokka



Sisällöt

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

Osallisuus ja aktiivinen toiminta

- kouluyhteisössä toimiminen; tavat, säännöt ja käyttäytyminen

- opetuksen rakenne

- elämänhallintataidot

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

- oppilas huolehtii läksyistä ja opiskelu-välineistään

- huolehtii oppimisen edellytyksistä; riittävä lepo, ravinto ja liikunta

Oppimaan oppimisen taidot

- opiskelu- ja oppimaan oppimisen taitojen harjoittelu

- opiskelutekniikat

- tiedonhaku, kriittisyys

- oppimistyylit

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

- opiskelustrategiat ja opiskelutekniikoiden opiskelu

- vastuu omasta työskentelystä

Elinikäinen oppiminen

- omien vahvuuksien etsiminen

- itsensä kehittäminen

- ongelmanratkaisutaidot

- oppiaineiden ja harrastusten merkitys tulevaisuudelle

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

- onnistuneiden oppimiskokemusten löytäminen

Itsetuntemus

- vuorovaikutustaidot

- omat vahvuudet

- luokkahenki, toisen huomioiminen

- itsetunto, itseluottamus

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu(L2)

- ryhmäytymisen avulla oman paikkansa löytäminen kouluyhteisössä

- vuorovaikutustaitojen kehittäminen esim. ryhmätöiden avulla

Tavoitteiden asettaminen

- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen kehittäminen

- arviointi perusopetuksessa

- päämäärien asettaminen ja motivointi

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

- erilaisten itsearviointimenetelmien hyödyntäminen

- osaa arvioida omien tavoitteiden reaalisuutta

Työelämään suuntautuva oppiminen

- työelämään tutustuminen mahdollisuuksien mukaan

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

- käytöstavat työpaikalla

- sosiaaliset taidot

Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnitelmassa

- omien valintojen merkitys tulevaisuuden kannalta

- valinnaisaineet

Monilukutaito (L4)

- oppii käyttämään internetiä ja muita tiedonlähteitä asianmukaisesti

Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys

- erilaisuuden hyväksyminen ja monikulttuurisuuden tunnistaminen

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu(L2)

- hyväksytään muut oppilaat ja koulun henkilöstö sellaisena kuin he ovat riippumatta etnisestä alkuperästä tai uskonnosta

8. vuosiluokka

Tavoitteet

Sisällöt

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

Osallisuus ja aktiivinen toiminta

- opiskeluun liittyvien tavoitteiden asettamisen harjoittelu

- erilaisissa ryhmissä ja ympäristöissä toimiminen

- omiin valintoihin vaikuttavien tekijöiden, tietojen ja taitojen tunnistaminen

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

- oppija ottaa kantaa vastuun omasta opiskelustaan

- huolehtii myös ryhmän työrauhasta

Oppimaan oppimisen taidot

- opiskelu- ja oppimaan oppimisen taitojen harjoittelu

- opiskelutekniikat

- tiedonhaku, kriittisyys

- oppimistyylit ja tavat

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

- opiskelustrategiat ja opiskelutekniikoiden syventäminen

Elinikäinen oppiminen

- opetellaan kehittämään omia vahvuuksia ja taitoja

- opitaan tunnistamaan omat kehittämisen kohteet ja muutetaan tarvittaessa omaa toimintaa siten, että se tukee paremmin oppimista

Monilukutaito (L4)

- oppija osaa ilmaista itseään eri viestintävälineiden avulla

Itsetuntemus

- vuorovaikutustaidot

- itsearviointitaitojen syventäminen ja laajentaminen

- itsetunto, itseluottamus

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

-

Tavoitteiden asettaminen

- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen kehittäminen

- arviointi perusopetuksessa

- päämäärien asettaminen ja motivointi

- elämänvalintojen ja oman opiskelun merkitys jatko-opinnoissa

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

- erilaisten itsearviointimenetelmien hyödyntäminen

- osaa arvioida omien tavoitteiden reaalisuutta

Työelämään suuntautuva oppiminen

- työelämään tutustuminen koulukohtaisesti

- mahdolliset yrityskäynnit

- vierailijat, messut, tapahtumat

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

- mitä ammatteja työpaikalla

- yrityksen työkulttuuri

Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnitelmassa

- työnhaun harjoittelua

- työhaastatteluun valmistautuminen

- eri tietokanavien käyttö oman urasuunnittelun apuna

Tieto ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

- sähköisten palveluiden hyödyntäminen oppilaan urasuunnittelussa

Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys

- työelämän tasa-arvokysymysten huomioon ottaminen

- monikulttuurisuus ja kansainvälisyys työelämässä

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu(L2)

- opiskelu ja työskentely ulkomailla


9. vuosiluokka

Tavoitteet

Sisällöt

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

Osallisuus ja aktiivinen toiminta

- erilaisten ammatillista identiteettiä tukevien testien tekeminen, esimerkiksi avo-testi

- omien lahjakkuuksien, vahvuuksien ja persoonallisuustyypin kartoittaminen

- oppii asettamaan tulevaisuuden tavoitteita ja ottamaan vastuuta omista päätöksistä

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

- omien voimavarojen, tietojen ja taitojen hyödyntäminen tulevaisuuden suunnittelussa

Oppimaan oppimisen taidot

- reflektointitaidot

- integrointi muiden oppiaineiden kanssa, muun muassa äidinkielen ja yhteiskuntaopin kanssa

- opiskeluun liittyvien tavoitteiden asettaminen, esimerkiksi päättöarvosanat

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

- vastuu omasta oppimisesta ja toiminnasta

- jatkuva itsearviointi

Elinikäinen oppiminen

- opetellaan kehittämään omia vahvuuksia ja taitoja

- opitaan tunnistamaan omat kehittämisen kohteet ja muutetaan tarvittaessa omaa toimintaa siten, että se tukee paremmin oppimista

- tulevaisuuden suunnittelutaitojen sekä ongelmanratkaisutaitojen laajentaminen

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

- muutoksensietokyky ja joustavuus urasuunnitelussa

Itsetuntemus

- vuorovaikutustaidot

- itsearviointitaitojen syventäminen ja laajentaminen

- itseluottamuksen ja itsetunnon merkitys työelämässä ja urasuunnittelussa

- oppii suhteuttamaan omat kykynsä ja edellytyksensä kiinnostuksensa mukaisesti

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

- esimerkiksi pohditaan nykyisyyden ja tulevaisuuden yhteyksiä, sekä erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja

Tavoitteiden asettaminen

- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen kehittäminen

- arviointi perusopetuksessa

- päämäärien asettaminen ja motivointi

- elämänvalintojen ja oman opiskelun merkitys jatko-opinnoissa

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

- erilaisten itsearviointimenetelmien hyödyntäminen

- osaa arvioida omien tavoitteiden reaalisuutta

Työelämään suuntautuva oppiminen

- työelämään tutustuminen koulukohtaisesti ennen yhteishakua

- työlainsäädäntö nuorten näkökulmasta

- työaika, lomat, palkat, työsopimus

- työntekijän velvollisuudet ja oikeudet

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

- tet-jakson tehtävänä on tukea päätöksentekoa ennen yhteisvalintaa ja antaa kokemusta eri työpaikoista, ammattialaoista ja työelämän pelisäännöistä

Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnitelmassa

- yritys- ja koulutusvierailut

- yhteistyö lähiseudun ammatilliseen ja lukiokoulutukseen

- oppilaitoksista ja yrityksistä vierailijoita

- työpaikan etsiminen

- TE-toimiston palvelut

- ammatillinen järjestäytyminen

Tieto ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

- sähköisten palveluiden hyödyntäminen oppilaan urasuunnittelussa

Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys

- työelämän tasa-arvokysymysten huomioon ottaminen

- monikulttuurisuus ja kansainvälisyys työelämässä

- ulkomailla opiskelu ja työskentely

- maahanmuuttajien koulutus

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

- mahdollistetaan eri kulttuurien välinen vuorovaikutus, esimerkiksi työpajat

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä