MoMo -valmennukset tiimille

MoMo 5 - 25.3.2020

Kevään viimeinen MoMo -valmennus toteutettiin vallitsevan tilanteen johdosta etäyhteyksien välityksellä. ZOOM -alusta mahdollisti kätevästi sen, että pystyimme myös näkemään kokoajan toistemme kasvot, mikä toi tunteen siitä, että vaikka olemme kaukana, olemme silti lähellä ja läsnä. 

Koronakevät on tuonut monenlaisia mullistuksia myös opetukseen ja kasvatukseen. Pysähdyimmekin pohtimaan sitä, mikä mikä on olennaista juuri nyt oppilaan ja kasvuyhteisön tasolla? Dialogissa nousivat esille etenkin seuraavat teemat:

  • Oppisisältöjen miettiminen uudelleen 
  • Kokonaisvaltainen hyvinvointi 
  • Kohtaamiset 
  • Oppimisen tuki 

Miten voidaan tukea ja ohjata nuoria parhaalla mahdollisella tavalla etäyhteyksien välityksellä? Poikkeustilanne on aiheuttanut sen, että koulu, koti ja vapaa-aika ovat sulautuneet yhteen. Kuinka voimme tukea lasten ja nuorten turvallisuudentunnetta ja osallisuutta? 

Näiden suurten kysymysten äärellä syntyi rikasta ja tärkeätä keskustelua, joka jatkuu myös työyhteisössä. 

 

Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä. <3

MoMo 4 27.1.2020

Neljännessä MoMo -valmennuksessa pääsimme ensimmäistä kertaa istumaan dialogipiiriin siten, ettei välissämme ollut pöytää ja kaikilla tietokoneita nenän edessä. Eron huomasi heti, dialogiin tuli paneudettua aivan eri tavalla!
 
Check-in kierroksen jälkeen ryhdyimme käsittelemään mm. sosiaalisen ja demokraattisen osallisuuden käsitteitä; demokraattinen osallisuus ei välttämättä synnytä sosiaalista osallisuutta! Lisäksi keskustelime vastuunottamisen ja vastuunjakamisen teemojen ympärillä: Kuinka mahdollistetaan se, että oppilaat oppivat vastuunottamisen taitoa, joka löytyy myös laaja-alaisissa oppimiskokonaisuuksista. Totesimme, että tämänkin taidon oppimisen kannalta vuorovaikutustaidot kuten kuunteleminen ja dialogi sekä turvallisuus ovat avainasemassa. 
 
Tärkeäksi teemaksi nousi myös hyvinvoinnin vuosikellon rakentaminen. Olimme jo aiemmin tutustuneet Rovaniemen malliin ja saimme nyt kuulla, millaisia muunlaisia ratkaisuja oman kaupunkimme sisällä on jo tehty. Sovimme, että seuraava työyhteisövalmennus keskittyisi vahvasti hyvinvoinnin vuosikellon rakentamisen ympärille.

Kevään toiseksi viimeisellä valmennuskerralla keskustelimme myös siitä, kuinka saamme ylläpidettyä hankkeen henkeä myös varsinaisen hanketyön loppumisen jälkeen. Totesimme, että johtajuus- ja visiopuheessa pitää tehdä näkyväksi yhteiset tärkeät tavoitteet, jotta ne eivät arjessa meiltä kiireen keskellä "unohdu" vaan pysyisivät kokoajan kirkkaana mielessä. 

MoMo 3 11.12.2019

Kolmannen MoMo -valmennuksen aloitimme perinteikkäästi Check-in -kierroksella. Kävimme läpi sitä, mitä koulussamme tällä hetkellä hankkeen tiimoilta tapahtuu ja mitä on vielä luvassa. Yhtenä tärkeänä asiana nostimme esille sen, että kuluneena lukuvuonna koulumme vanhempainyhdistys on aloittanut toimintansa uudelleen. Mahtavaa!
 
Check-in kierroksen jälkeen syvennyimme pohtimaan kasvuyhteisöä- Mitä se on? Pohdimme ketkä kaikki kuuluvat osaksi kasvuyhteisöä. Voiko esimerkiksi kyläkauppa tai kirjasto olla osa kasvuyhteisöä? Mikä on aikuisten rooli, esimerkiksi ovatko oppilashuollon toimijat myös kasvattajia huoltajien ja opettajien/ohjaajien ohella? Tulimme pohdinnassamme siihen tulokseen, että kaikki yhteisössämme ovat kasvattajia, oli työnkuva tai rooli yhteisössä mikä hyvänä. 
 
Seuraavaksi syvennyimme Tomi Kiilakosken kirjoittamaan Koulu on enemmän -teokseen. Keskityimme käsittelemään ryhmäprosesseja, osallisuuden kehittymistä, toimijuuden/toiminnallisuuden tukemista ja uudenlaista aikuisroolia. Hanketiimimme jäsenet jakautuivat pienempiin ryhmiin ja kukin ryhmä perehtyi yhteen teemaan ja esitteli pohdintansa muulle porukalle. Saimme aikaan arvokasta keskustelua näiden tärkeiden teemojen ympärillä. Tästä on taas hyvä jatkaa!

MoMo 2 9.10.2019

Aloitimme toisen tiimivalmennuskerran kerran keskustelemalla siitä, mikä luo turvallisuutta ryhmään. Jatkoimme katsomalla dialogiin liittyvän videon, jonka jälkeen keskustelimme ajatuksista, jotka heräsivät videota katsoessa. Keskustelimme vuorovaikutuksen merkityksestä oppimisessa ja pohdimme, millä tasolla työyhteisömme on tällä hetkellä. Pohdimme kuinka lähtisimme oppimaan yhteisönä ja mitkä asiat haastavat yhteistä oppimista. Keskustelimme lisäksi Minna Huotilaisen artikkelin pohjalta tunteista ja oppimisesta sekä vuorovaikutuksen merkityksessä arjessa.Pohdimme myös käsitteenä lämmintä opettajasuhdetta ja sen merkitystä kouluyhteisössä. Vuorovaikutukseen liittyen pohdimme, mitä voisimme aikuinen-aikuinen ja aikuinen-lapsi -vuorovaikutus -suhteissa tehdä (nyt tai myöhemmin), jotta suhteet voisivat kehittyä eteenpäin. Kuinka kohtaamme toisemme arjessa ja kuinka huomioimme muut? Päädyimme pohdinnassamme siihen, että turvallisuus on edellytys onnistuneelle dialogille.

21.8.2019 MoMo1

Ensimmäinen Momo -valmennus hanketiimillemme. Päivi ja Tuula pitivät informatiivisen ja innostavan valmennuskerran, jossa keskityttiin hankkeen esittelyyn rautalankamaisesti hanketiimillemme. Tämän valmennuksen jälkeen tiimimme jäsenille alkoi vihdoin kirkastumaan ajatus siitä, mitä kaikkea Parasta ennen -hanke voikaan olla. 

Alkuun esittäydyimme tuoden samalla esille sen, minkä vahvuuden kukin meistä tuo hanketiimiin. Tiimimme on monitoimijainen ja osaamista sekä vahvuuksia löytyy hyvin monipuolisesti! Keskeisinä käsitteinä mieliimme jäi dialogisen pedagogiikan harjoittaminen, systeeminen muutos ja yhteiskehittely.

Välitehtävämme on miettiä mikä haastaa meidät yksilöinä ja työyhteisönä uuden opetussuunnitelman oppimiskäsityksessä.