Tiimioppimisen Startti
7.4.2020 - Etätapaaminen
20.-21.2.2020
Vietimme Rytkyn leirikeskuksella kaksi päivää Tiimioppimisen Startin merkeissä. Kahden päivän rupeama aloitettiin check-in -kierroksella: millä ajatuksilla lähdetään tähän kaksipäiviseen työskentelyyn?
Check-in kierroksen jälkeen uudet Lillatränaret ottivat joukkonsa haltuun. Lähdimme keskustelemaan Lillatränareiden johdolla ja monet tiimeistä päättivätkin hyödyntää aurinkoista helmikuun säätä ajatusten kirkastajana ja siirsivät pohdintansa ulkoilmoihin aamupäiväksi. Kahden päivän aikana käsittelimme keskusteluissamme mm. seuraavia teemoja: hyvinvointia, vuorovaikutusta ja kohtaamisia, kasvuyhteisöä ja moniammatillisuutta, struktuurin ja reflektoinnin merkitystä, johtamista sekä visiota tulevaisuudesta. Tiimit oli jälleen rakennettu mahdollisimman heterogeenisiksi. Tämä mahdollisti sen, että saimme aikaan arvokasta keskustelua ja kokemuksien jakamista siitä, kuinka muualla tehdään ja toimitaan. Toimintatapoja on monia, mutta jokaisella meistä on kuitenkin sama tavoite: tukea lapsiemme ja nuoriemme kasvua ja kehitystä siten, että heillä on parhaat mahdolliset eväät pärjätä elämässään.
Toisen päivän lopuksi saimme mahdollisuuden vielä kokoontua omien koulujen/hanketiimien kesken ja pohtia suuntaviivoja tulevalle. Saimme jakaa tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat opit kahdelta kuluneelta päivältä sekä miettiä, kuinka tästä jatketaan. Yhtenä suurena teemana meidän koulumme osalta on tiimirakenteen luominen. Ensi syksynä tavoitteemme on muuttaa rakenteitamme tiimioppimisen suuntaan. Parasta ennen hanke ja tiimioppimisen startti ovat antaneet paljon eväitä tulevaan, mutta meidän pitäisi vielä saada visiomme kirkastetuksi!
Orientaatio
Ensimmäinen tiimioppimisen valmennus aloitettiin kokoontumalla piiriin ja käymällä läpi check-in -kierros. Tiimivalmentajat kuvasivat lyhyesti mitä on tiimivalmennus ja millaisten teemojen ympärillä tulisimme pyörimään. Check-in -kierroksen jälkeen oli ensimmäisten Lillatränareiden aika ottaa omat porukkansa haltuun.
Ryhmissä lähdettiin keskustelemaan siitä, mitä kouluilla on jo tähän mennessä tehty ja mitä kohti ollaan menossa. Ryhmät oli jaettu siten, että ryhmissä olisi väkeä eri kouluilta sekä eri ammattialojen edustajia. Keskustelun lomassa pääsi kuulemaan ryhmäläisten näkemyksiä ja kokemuksia sekä tutustumaan eri toimintapoihin. Jokaisella yhteisöllä oli omanlaisensa tavoitteet ja toimintatavat.
Toisen keskustelurupeaman aikana keskusteltiin siitä, mitä tiimioppiminen tarkoittaa. Yritimme miettiä kysymykseen "oikeaa" vastausta, mutta sitä ei tuntunut suoralta kädeltä löytyvän. Aikamme asiaa pyöriteltyämme tiimioppimisen käsite lähti hahmottumaan ja saimme kiinni siitä, mitä me ajattelemme tiimioppimisen tarkoittavan: turvallista ilmapiiriä, kaikkien yhteistä tavoitetta, toimivaa vuorovaikutusta, epävarmuuden sietokykyä, kaikkien osaamisen ja vahvuuksien hyödyntämistä sekä sitoutumista yhteisiin pelisääntöihin ja tavoitteen saavuttamiseen.
Pienemmissä ryhmissä tapahtuneen pohdinnan jälkeen kokonnuimme koko porukalla jälleen yhteiseen piiriin. Kaikki ryhmät esittelivät oman näkemyksensä tiimioppimisesta valitsemallaan tavalla. Huomasimme, että vaikka kysymykseen ei varsinaisesti ollutkaan "oikeaa" vastausta, olivat kaikki ryhmät pohtineet hyvin samanlaisia teemoja. Ensimmäisen tiimivalmennuskerran lopuksi annoimme palautetta Lilloille ja kävimme check-out-kierroksen. Yhdellä jos toisella tuntui olevan pää hieman pyörällä ajatuksia herättäneen päivän jälkeen. Jokainen määritteli itselleen jonkin pienen välitehtävän, lisäksi saimme tehtäväksi tutustua johonkin kirjalliseen teokseen ennen seuraavaa tiimivalmennuskertaa.
Tästä on hyvä jatkaa!