11. Hyvät sosiaaliset suhteet ja toimiva yhteiskunta edistävät psyykkistä hyvinvointia

Kuulumismotiivi (liittymismotiivi)

Inhimillistä motiivia sosiaaliseen hyväksymiseen ja kuulumiseen ei tule nähdä vain yhtenä monien yhtä tärkeiden ja voimakkaiden sosiaalisten motiivien joukossa. Pikemminkin väitämme, että hyväksynnän ja kuulumisen tarve (tai kuulumismotivaatio) on perustavanlaatuinen sosiaalinen motiivi, joka on taustalla ja auttaa selittämään suuren osan ihmisen käyttäytymisestä. Itse asiassa tämä motiivi on niin perustavanlaatuinen ihmisen käyttäytymiselle, että käytännöllisesti katsoen jokaisen sosiaalisen tai kulttuurisen käyttäytymisen teorian ensimmäinen lähtökohta voisi olla, että ihmisillä "on läpitunkeva halu muodostaa ja ylläpitää ainakin vähimmäismäärä kestäviä, positiivisia ja merkittäviä ihmissuhteita" (Baumeister & Leary, 1995, s. 497). Emme väitä, etteikö muita sosiaalisia motiiveja olisi olemassa tai että kaikki sosiaalinen käyttäytyminen voitaisiin jäljittää tarpeeseen kuulua. Kuitenkin, kuten toivomme osoittavan, kuuluvuusmotiivi tarjoaa perustavanlaatuisen psyykkisen "moottorin" tai "energianlähteen"

Kosketus



Tunteitakin tutkineen Lauri Nummenmaan työryhmän tutkimus on osoittanut, että mitä läheisempi ihminen on, sitä laajemmalle alueelle hänellä on lupa koskea yksilöä. Mitä tummempi alue kuvassa on, sitä kielletympää sitä on koskea. Tabualueet, joita ei saa lainkaan koskea, on merkitty sinisellä rajaviivalla. Miespuolisten koskettajien suhde kosketettavaan ihmiseen on kirjoitettu sinisellä ja naispuolisten punaisella.

Tehtävä 11.1

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Mitä tarkoitetaan liittymismotivaatiolla?



2. Miten a) rakkaussuhde ja b) seksuaalisuus vaikuttavat yksilön psyykkiseen hyvinvointiin?



3. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan a) ei ole terveyttä ilman mielenterveyttä ja b) mielenterveys on muutakin kuin mielenterveyden häiriön puuttumista. Mitä näillä tarkoitetaan?



4. Millaisia kulttuurisia eroja voi olla ihmisten sosiaalisissa tukiverkostoissa? Keksi kaksi kuvitteellista henkilöä eri kulttuureista ja kuvaile heidän sosiaalisia suhteitaan hyvinvoinnin näkökulmasta.



5. Millaisia syitä on reagoida sosiaalisen median postaukseen tykkäämällä tai myönteisesti kommentoiden?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tehtävä 11.2

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yksilön on tärkeää huolehtia omasta : on hyväksi säädellä , ajatella asioista myönteisesti ja noudattaa terveellisiä elintapoja. Silti hyvinvointiin ei voi vaikuttaa vain yksin, vaan tarvitaan myös yhteiskunnan ja toisten ihmisten tukea.
Yhteiskunta voi tukea mielenterveyttä laajassa mittakaavassa. Tiedon jakaminen mielenterveydestä, ongelmien ennaltaehkäisy ja palvelujen tarjoaminen ovat asioita, joilla yhteiskunta vaikuttaa suoraan yksilöiden psyykkiseen hyvinvointiin. Lisäksi ja poliittiset päätökset vaikuttavat hyvinvointiin. Esimerkiksi se, missä ajassa yksilön on lain mukaan saatava tarvittaessa hoitoa mielenterveyden ongelmiin, vaikuttaa ongelmien ja syvyyteen.
Poliittiset päätökset vaikuttavat esimerkiksi , joka on tilastollisesti tarkasteltuna yhteydessä määrään. Mitä enemmän työttömiä yhteiskunnassa on, sitä enemmän ilmenee pahoinvointia. Yksilön kohdalla yhteys ei kuitenkaan ole näin .

Yhteiskunnan vaikutusten rinnalla ihmisten tarjoama apu ja tuki ovat keskeisiä terveyden ja mielenterveyden ylläpitämisessä. Tutkimusten mukaan toimivat eli sosiaaliset suhteet ovat yhteydessä toimivaan elimistön eli vastustuskykyyn ja bakteereja vastaan. on sen sijaan yhteydessä heikentyneeseen puolustusjärjestelmään. Yksinäisyys siis paitsi tuntuu , myös lisää .
tuki koetaan hieman eri tavalla eri . Individualistisissa korostetaan itsenäisyyttä ja yksilön valinnanvapautta. Jokainen täysi-ikäinen saa päättää itse valinnoistaan, mutta on myös niistä . kulttuurissa nuorten aikuisten kannustetaan, ja useimmat muuttavat viimeistään parikymppisinä pois . Monet ihmiset yrittävät pärjätä itsekseen mahdollisimman pitkään ennen pyytämistä toisilta, oli sitten kyse kotiäideistä tai vanhuuden heikentämistä ikäihmisistä.

, joita edustavat monet Aasian, Länsi-Afrikan ja Latinalaisen maat, korostetaan yhteisöön sopeutumista ja yhteisön palvelemista yksilön itsenäisyyden sijaan. Esimerkiksi asutaan yleisesti lapsuudenperheessä siihen asti, kunnes . Intialaisessa kulttuurissa kasvanutta länsimaalaisten yksin eläminen . Monissa maissa ei tulisi mieleenkään, että ikääntynyt vanhempi asuisi yksin eikä aikuistuneen lapsensa perheen kanssa. Kollektiivisissa arvostetaan ystävien kanssa vietettyä aikaa ja siitä, että kuulutaan yhteisön arvostamiin .
Joissakin kollektiivisissa kulttuureissa saatetaan katsoa, että yksilön menetys heikentää koko yhteisön asemaa. Esimerkiksi jos naisella on seksisuhde avioliittonsa ulkopuolella, tätä saatetaan pitää kunniattomana, eivätkä hänen välttämättä pääse lainkaan avioitumaan eli turvattuun asemaan. Myös kulttuuri vaikuttaa siis siihen, miten toiset ihmiset tukevat yksilön psyykkistä hyvinvointia. Kyse on aina eroista kulttuurien välillä, ja saman kulttuurin sisällä voi olla paljon yksilöiden välistä vaihtelua .
Kommentoi

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tehtävä 11.3

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Mitä yksinäisyys on psykologian näkökulmasta ja miten sitä voi vähentää?
Vähintään yksi viittaus kirjan tekstiin ja kaksi kirjan ulkopuoliseen lähteeseen esim

https://www.mtkl.fi/mika-askarruttaa/yksinaisyys/

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/yksinaisyyden-omahoito-ohjelma/mita-yksinaisyys

https://www.punainenristi.fi/vapaaehtoiseksi/ystavatoiminta/mita-yksinaisyys-on/

1000 merkkiä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen