Demo 3
Demo 3
1) Arvioikaa tekemäänne haastattelua opintojakson materiaalin ja kirjallisuuden avulla:
- Mistä asioista onnistunut haastattelu rakentuu haastattelukokemuksenne ja kirjallisuuden (Patton, Laadullisen tutkimuksen verkkokäsikirja) perusteella?
- Missä asioissa koette onnistuneenne, mitkä asiat kaipaisivat jatkossa kehittämistä?
- esim.: Mitkä kysymykset toimivat hyvin, mitkä eivät? Esitittekö jatkokysymyksiä? Mitä hyötyä niistä oli? Mihin kohtiin haastattelussa olisi litteroidun haastattelun perusteella ollut hyvä pyytää tarkennusta tai esittää jatkokysymys?
- hyödyntäkää demo 2:n tehtävän kysymyksiä
- esim.: Mitkä kysymykset toimivat hyvin, mitkä eivät? Esitittekö jatkokysymyksiä? Mitä hyötyä niistä oli? Mihin kohtiin haastattelussa olisi litteroidun haastattelun perusteella ollut hyvä pyytää tarkennusta tai esittää jatkokysymys?
- Mikä merkitys oli sillä, että haastateltiin opiskelukavereita? Millaista on haastatella omaa elämänpiiriä "kauempana" olevia henkilöitä? (esim. Patton s. 361) Lasten haastattelu? (s. 365)
2) Laadullisen tutkimusaineiston / tekstiaineiston analysointi
1. Lukekaa ryhmässä haastattelut ja keskustelkaa niiden herättämistä ajatuksista.
2. Tarkentakaa, rajatkaa tai muokatkaa tutkimuskysymystä tarvittaessa (tätä voitte tehdä missä vaiheessa tehtävää tahansa, jos aineiston analyysi sitä edellyttää).
3. Lukekaa aineisto uudelleen pitäen mielessänne rajaamanne tutkimuskysymys.
4.Keskustelkaa, mikä seuraavista analyysitavoista soveltuisi haastatteluaineistonne analysointiin ja valitkaa aineistollenne parhaiten soveltuva analyysitapa (yksi allaolevista). (Jos analyysin valinta ja nimeäminen tuntuu tässä vaiheessa vaikealta, ryhtykää vaan analysoimaan ja nimetkää analyysitapa myöhemmin. - "Analyysiin sisältyy aina myös 'tee-se-itse' -tyyppistä kokeilua ja hakemista" - ja intuitiota. ) Tutustukaa myös Materiaalit-kansion erilaisiin analyysimalleihin ja pohtikaa, mikä toimisi teille.
- Aineistolähtöinen sisällönanalyysi (pelkistettyjen ilmausten etsiminen ja luokittelu)
- Teorialähtöinen sisällönanalyysi: luokittelurunko (tai teemat) toimijuuden määritelmän pohjalta: 1) Miten tutkittavaa toimijuuden osa-aluetta kuvattiin yksilön ominaisuutena/resurssina? 2) Miten tutkittavaa toimijuuden osa-aluetta kuvattiin yhteisön tai opiskeluympäristön ominaisuutena tai sen tarjoamana resurssina?
- Teoriaohjaava sisällönanalyysi: esim. analyysi alkaa aineistolähtöisesti, teorialähtöinen luokittelurunko tulee mukaan esim. seuraavassa analyysin vaiheessa
- Teemoittelu: tutkimuskysymystä koskevien, kaikkia vastauksia koskevien (toistuvien) teemojen etsiminen aineistosta (esim. haastattelukysymysten mukaisesti) ja esim. teemojen sisäisen variaation ("erilaisuuden") luokittelu ja kuvailu. Tai alateemojen yhdistely yläteemoiksi. Jos tämä kiinnostaa, tsekatkaa https://www.thematicanalysis.net/doing-reflexive-ta/ ja sieltä Six phases for analysis!
- Tyypittely: esim. haastateltujen jakaminen tyyppeihin tutkimuskysymyksen suhteen. Useimmiten alkaa teemoittelulla.
5. Toteuttakaa analyysi valitsemallanne analyysitavalla. Kun koossa on luettelo teemoista tai (ylä)luokista, valitkaa niistä yksi ja keskittykää siihen. Ette siis tässä ajassa ehdi tekemään koko analyysia, vaan pelkästään palasen siitä.
6. Kirjoittakaa kuvaus analyysiprosessista ja yksi tulos muistiin
- kuvatkaa analyysiprosessi yksityiskohtaisesti vaiheittain, aineistoesimerkki jostakin analyysiprosessin vaiheesta (ks. esimerkkejä tämän demon ennakkomateriaalin verkkoluennoista)
- Tulos= esim. yksi löydetty luokka / teema + sen sisällön kuvaus omin sanoin + aineistokatkelma
- tässä harjoitellaan laadullisen tutkimuksen tulosten raportointia
HUOM! SOPIKAA PIENRYHMÄSSÄNNE, KUKA ON A, KUKA B, KUKA C JA KUKA D (liittyy 4. demon ennakkomatskuun)
Poissaolon korvaaminen
Pyydä muiden ryhmäsi jäsenten tekemät/ puhtaaksi kirjoitetut haastattelut itsellesi s-postissa.
Analysoi haastattelut yllä olevan ohjeen mukaan. Käytä apuna Demo 3:n ennakkomateriaalia. Palauta analyysi demoryhmäsi ohjaajalle sähköpostitse.