3. Tuntisuunnitelma: Ruokahävikki
TUNTISUUNNITELMA: MITÄ RUOKAHÄVIKKI ON?
(Ks. Teoriaa ja taustaa opettajalle)
Ensimmäisen tunnin kulku 45min: (maanantaina)
1.Yhteistä keskustelua aiheesta (n.10 min.)
Tarkoituksena herätellä oppilaita aiheen pariin. Samalla saa selville millaisia ajatuksia oppilailla on hävikkiruuasta.
- Mitä on hävikkiruoka?
- Mitä olet itse heittänyt pois ja miksi?
- Mitä tarkoittaa parasta ennen, viimeinen käyttöpäivä?
- Kirjoitetaan oppilaiden vastauksia ylös kaikkien näkyville
- Video hävikkiruuasta (1min13s)
- Video ruokahävikistä: https://www.youtube.com/watch?v=YZXkvmGn_HE
- Millaista hävikkiruokaa syntyy Suomen ruokaketjussa (25min)
Oppilaat tutkivat 4 hengen ryhmissä millaista, miten paljon ja miksi ruokahävikkiä syntyy 1.alkutuotannossa, 2.teollisuudessa, 3.kaupassa, 4.ravintoloissa ja 5.kotitalouksissa ja millaisia vaikutuksia hävikkiruualla on ympäristölle? Tiedonhaussa oppilaat käyttävät koulun tabletteja ja omia kännyköitään. Opettaja ohjaa tarvittaessa tiedon hakua.
- Hävikkiruokapassin ohjeistus( 8min)
Perjantain tuntia varten jokaiselle oppilaalle jaetaan oma hävikkiruokapassi. Oppilaan on tarkoitus seurata kouluviikon ajan, mitä ruokaa hän heittää kotona ja koulussa pois ja miksi.
Arvioidaan yhdessä, kuinka paljon koulun ruokalasta tulee biojätettä kouluviikon aikana. Arviointi voidaan tehdä pienissä ryhmissä ja kunkin ryhmän arvio merkitään luokan seinälle.
Toisen tunnin kulku:(45min perjantai)
1.Yhteistä keskustelua aiheesta (5min)Palautellaan edellisen tunnin asioita hävikkiruuasta mieleen ja arvauksia, paljonko ruokalassa syntyi viikon aikana hävikkiruokaa. Koulun keittiön Kylän kattauksen emännän kanssa tehdään viikon aikana yhteistyötä ruokahävikin laskemisessa ja emäntä käy kertomassa lopputuloksen oppilaille. Oppilaat voivat kysyä emännältä, minkä päivän ruokaa heitettiin eniten pois ja mitä vähiten.
- Edellisen tunnin ryhmätöiden purku (20min)
Oppilaat esittelevät toisilleen edellisellä tunnilla tehdyt ryhmätyöt ruokaketjun hävikkiruuasta ja sen vaikutuksesta ympäristölle.
- Oppilaat purkavat ryhmissä hävikkiruokapassit (15min)
Oppilaat kokoavat yhteenvedon viikon aikana täytetyistä hävikkiruokapasseista oman ryhmän yhteiselle koontipaperille. Jokainen ryhmä pääsee tutustumaan muiden ryhmien koontipapereihin.
- Yhteinen loppukoonti (5min)
Keskustellaan ja pohditaan yhdessä kokemuksista ja ajatuksia hävikkiruuasta ja sen vaikutuksista. Mietitään, miten jokainen voi itse pienentää omaa ruokahävikkiään.
Voidaan myös pohtia, miksi kehitysmaissa heitetään ruokaa pois, vaikka siellä on pulaa ruuasta.
Opettaja voi tuoda esille, että Yhdistyneiden kansakuntien ja Euroopan unionin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Seuraavaa hävikkiviikkoa vietetään 9.-15.9.2019. (https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/)
- Itsearviointi
Oppilaat saavat kotitehtäväksi itsearvioinnin ja palauttavat sen seuraavalle tunnille.
Materiaalit tunneille löydät seuraavasta osiosta.