Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Hirvensalmella

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Hirvensalmen kouluissa oppilaat pääsevät vaikuttamaan omaan toimintaympäristöönsä koulun ja luokan tasolla. Oppilaat otetaan mukaan laadittaessa koulun järjestyssääntöjä sekä kehitettäessä kouluviihtyvyyttä. Oppilaita kannustetaan kehittämään välituntitoimintaa. Oppilaita opetetaan vaikuttamaan päätöksentekoon esimerkiksi äänestämällä. Opettajat ja oppilaat yhdessä suunnittelevat ja järjestävät esimerkiksi koulun teemapäivät, -viikot ja koulun juhlat. Oppilaskunnalle luodaan mahdollisuudet toimia aktiivisesti sekä omassa koulussa että yhteistyössä muiden koulujen oppilaskuntien kanssa. Vanhemmat oppilaat toimivat nuorempien oppilaiden tukioppilaina. Pyritään myös järjestämään tapaamisia virkamiesten ja päättäjien kanssa. Oppilaskunta tekee yhteistyötä nuorisotoimen ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Harjoitellaan yhteiskunnassa vaikuttamisen ja toimimisen tapoja seuraamalla esimerkiksi vaaleja.

Demokratiaan kasvattaminen

Yhteiskunnalliseen toimintaan osallistuminen on demokratian toimivuuden perusedellytys. Osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja sekä vastuullista suhtautumista tulevaisuuteen voi oppia vain harjoittelemalla. Kouluyhteisö tarjoaa tähän turvalliset puitteet. Samalla perusopetus luo osaamisperustaa oppilaiden kasvulle demokraattisia oikeuksia ja vapauksia vastuullisesti käyttäviksi, aktiivisiksi kansalaisiksi. Koulun tehtävänä on vahvistaa jokaisen oppilaan osallisuutta.

Osallisuuden harjoittelu

Perusopetuksessa luodaan edellytykset oppilaiden kiinnostukselle kouluyhteisön ja yhteiskunnan asioita kohtaan. Koulussa kunnioitetaan heidän oikeuttaan osallistua päätöksentekoon ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Oppilaat osallistuvat oman opiskelunsa, yhteisen koulutyön ja oppimisympäristön suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. He saavat tietoja ja kokemuksia kansalaisyhteiskunnan osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmistä ja keinoista sekä yhteisöllisestä työskentelystä koulun ulkopuolella. Ympäristön suojelemisen merkitys avautuu omakohtaisen luontosuhteen kautta. Oppilaat oppivat arvioimaan median vaikutuksia ja käyttämään sen mahdollisuuksia. Kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista, päätöksentekoa ja vastuullisuutta. Samalla he oppivat hahmottamaan sääntöjen ja sopimusten sekä luottamuksen merkityksen. Osallistuessaan sekä koulussa että sen ulkopuolella oppilaat oppivat ilmaisemaan omia näkemyksiään rakentavasti. He oppivat työskentelemään yhdessä ja saavat tilaisuuksia harjoitella neuvottelemista, sovittelemista ja ristiriitojen ratkaisemista sekä asioiden kriittistä tarkastelua. Oppilaita kannustetaan pohtimaan ehdotuksiaan eri osapuolten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon sekä oikeudenmukaisen kohtelun ja kestävän elämäntavan näkökulmista.

Ohjaaminen valintojen, elämäntapojen ja tekojen merkityksen arviointiin

Perusopetuksen aikana oppilaat pohtivat menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välisiä yhteyksiä sekä erilaisia tulevaisuusvaihtoehtoja. Heitä ohjataan ymmärtämään omien valintojen, elämäntapojen ja tekojen merkitys paitsi itselle, myös lähiyhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle. Oppilaat saavat valmiuksia sekä omien että yhteisön ja yhteiskunnan toimintatapojen ja -rakenteiden arviointiin ja muuttamiseen kestävää tulevaisuutta rakentaviksi.