Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

Itsestä huolehtiminen Hirvensalmella

Oppilas ymmärtää oman käytöksensä ja valintojensa vaikutukset omaan terveyteen ja hyvinvointiin sekä ympäristöön ja yhteiskunnan jäsenyyteen.
  • Jokaisen oppilaan koulupäivä sisältää vähintään tunnin liikkumista.
  • Koulun ympäristön liikennejärjestelyt ovat mahdollisimman turvallisia. Oppilaita kannustetaan kulkemaan koulumatkat mahdollisimman usein jalan tai pyörällä sääntöjä ja ohjeita noudattaen. 
  • Kouluruokailu toimii oppilaille esimerkkinä terveellisistä ja monipuolisista ruokailutottumuksista.
  • Kouluruokailusta tehdään oppilaille miellyttävä ja rauhallinen hetki.
  • Lepo, rentoutuminen ja stressinhallinta ovat osa koululaisen hyvinvointia. 
Oppilas ymmärtää, miksi aikataulujen ja määräaikojen noudattaminen on tärkeää sekä koulussa että myöhemmin elämässä. Oppilas ymmärtää annettujen ohjeiden merkityksen työskentelyturvallisuuden kannalta. Oppilaat harjoittelevat säännöllisesti pelastautumis- ja kriisitilanteissa toimimista. Koulussa opetetaan huolehtimaan koulutyössä käytössä olevista laitteista ja välineistä sekä pitämään niitä arvossa.

Arjessa selviäminen

Elämässä ja arjessa selviäminen edellyttää yhä moninaisempia taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Perusopetuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.

Arjen taitojen harjoittelu

Kouluyhteisö ohjaa ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat perusopetuksen aikana tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös liikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.

Teknologian opiskelu

Oppilaat tarvitsevat perustietoa teknologiasta ja sen kehityksestä sekä vaikutuksista eri elämänalueilla ja ympäristössä. He tarvitsevat myös opastusta järkeviin teknologisiin valintoihin. Opetuksessa tarkastellaan teknologian monimuotoisuutta ja ohjataan ymmärtämään sen toimintaperiaatteita ja kustannusten muodostumista. Perusopetuksessa oppilaita ohjataan teknologian vastuulliseen käyttöön ja pohditaan siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Taloudellisen vastuun harjoittelu

Oppilaita opastetaan kehittämään kuluttajataitojaan sekä edellytyksiään omasta taloudesta huolehtimiseen ja talouden suunnitteluun. Oppilaat saavat ohjausta kuluttajana toimimiseen, mainonnan kriittiseen tarkasteluun sekä omien oikeuksien ja vastuiden tuntemiseen ja eettiseen käyttöön. Heitä kannustetaan kohtuullisuuteen, jakamiseen ja säästäväisyyteen. Perusopetuksen aikana oppilaat harjaantuvat kestävän elämäntavan mukaisiin valintoihin ja toimintatapoihin.