Yleisohje äidinkielen ylioppilaskokeisiin kertaamiseen

Mitä äidinkielen kokeisiin kannattaa lukea?
1) Särmä-kirja kannesta kanteen tai niin, että jättää kirjallisuuden historian lukematta. Takaosan asiasanahakemistoa lukien kannattaa kerrata äidinkielen käsitteet (tarkasta itselle vieraiden sanojen merkitys).
2) Ylioppilastekstejä-kirjoja (eri vuosilta), joita saa lainattua kirjastoista. Niissä on eritasoisia esseitä ja lukutaidon vastauksia vanhoista yo-kokeista. Tekstien pisteet löytyvät vähän hassusti kirjojen takaosasta.
2) Mitä tahansa laadukkaita sanoma- ja aikakauslehtiä sekä tietokirjoja ja kaunokirjallisuutta, jolloin hyvä ja eloisa kieli tarttuu omaan kirjoittamiseenkin. 
3) Lukion äidinkielen kurssimonisteet ja peda.net-materiaalit, omat koevastaukset, esseet ja lukutaidon tehtävät.
4) Lisäksi kannattaa ehdottomasti lukea vanhoja äidinkielen ylioppilaskokeita Abitreenit-sivustolta ja pohtia, ymmärtääkö kaikki tehtävänannot ja osaako vastata niihin.

Miten muutoin kannattaa valmistautua?
1) Omat vakiintuneet kielivirheet kannattaa poisopetella lukemalla vanhoja esseitään ja kielioppia tarvittavilta osin ja etsimällä netistä itsekorjaavia tehtäviä. Itsekorjaavia kielitehtäviä on mm. Kirjoittajan abc-kortti –sivustolla ja Abitreenit-sivustolla.
2) Ja mikäli tuntee jonkun hyvällä menestyksellä lukion suorittaneen tai muuten kielellisesti varman ihmisen, hänelle voi kirjoittaa harjoitusvastauksia ja esseitä ja pyytää palautetta vaikka leffalippupalkalla.
3) Kannattaa myös pohtia, osaako rakentaa vastaustekstin tai esseen niin, että jokaisessa kappaleessa on aina muista kappaleista erottuva, uusi näkökulma lukutaidon kokeen tai esseeaiheen sisältämään tehtävään.