5. Huvituksen puutarha

Etappi

shutterstock_254938384.jpg

Aika: 1800-luku
Paikka: Huvituksen puutarha, Yläne
Kuka olet: Professori Carl Reinhold Sahlberg, luonnontieteilijä

Kuvaus

huvituksen-ranta_martti-rousi.jpgNyt on syytä juhlaan! Olet toiminut Turun akatemian luonnonhistorian ja talouden professorina ja ylipiston rehtorina ja myöhemmin siirryit vasta perustetun Helsingin yliopiston eläin- ja kasvitieteen professoriksi. Olet kerännyt merkittävän kokoelman kovakuoriaisnäytteitä. Olet ollut siirtämässä Turun palossa vaurioituneen yliopiston aineistoja ja sen kasvitieteellistä puutarhaa Helsinkiin. Muutit eläkepäiviksi Yläneen Uuteenkartanoon ja koska menetit näön oikeasta silmästäsi etkä voinut jatkaa työtä hyönteisten parissa, päätit ruveta kokeilemaan omenanviljelyä ja -jalostamista. Päätit perustaa Suomen suurimman hedelmätarhan Pyhäjärven rannalle useiden hehtaarien kokoiselle metsäpalstalle noin viidentoista kilometrin päähän Uudestakartanosta. Käytit kymmenen vuotta raivataksesi metsää ja siirtääksesi kiviä syrjään. Käytit joka vuosi yli 500 miehen päivätyötä tuhatpuisen puutarhan perustamiseksi.

Viimein tänään elokuun 7. päivän vuonna 1850 vietetään perustamasi Huvituksen puutarhan vihkiäisiä. Sää on mitä kaunein. Vieraat saapuvat soutaen Yläneen kirkonkylästä, sillä et ole vielä ehtinyt rakentaa tilalle vieviä teitä. Haluat yllättää vieraat pukeutumalla torpan isännäksi, kun vaimosi ja tyttäresi pukeutuvat talonpoikaisnaisiksi, ja tarjoatte kestitystä vaatimattomilta puulautasilta. Heilautat talonväelle kättä ja kuin taikaiskusta esiin tuodaan hienot posliinilautaset, kiiltävät pöytäveitset ja haarukat sekä herkullisia ruokalajeja. Ilo on ylimmillään! Johdatat vieraasi esittelykierrokselle puutarhaasi: Pieneen puutarhaan, Suureen puutarhaan, Omenistoon ja Kirsikkamäkeen. Ylpeänä esittelet yli 1200 hedelmäpuuta, joiden taimia olet hankkinut Tukholmasta, Lyypekistä ja Hampurista, sekä varteoksia joistakin hyviksi havaitsemistasi kotipuutarhoissa kasvaneista omenapuista kuten Mynämäeltä ja Yläneeltä. Olet kasvattanut omenapuita myös siemenestä. Seuraavaksi siirryt esittelemään juhlavieraillesi ulkomailta hankkimiasi tulppaaneja, krookuksia ja daalioita, joita puutarhassasi kasvaa useita kymmeniä. Ja sitten vuorossa ovat keisarinkruunut, narsissit ja liljat sekä suuri ruusujen kokoelma.


huvitus-pr_ylane-ks-anselmi-laakso.jpg
Huvituksen päärakennuksen edustalla, noin 1920-luku - Yläneen kotiseutuyhdistys, kuvaaja Anselm Laakso.

Kuuluisa pomologi (hedelmäpuiden tutkija) Aleksandra Smirnoff kartoittaa myöhemmin Huvitus-tilasi omenat ja toteaa sinun ansiokkaasti vaikuttaneen suomalaisen omenanviljelyn laatuun. Toivot, että elämäntyöstäsi olisi iloa jälkipolville!


huvitus-istutus-ylane-kotiseutuyhd
Huvitus-puun istutus 2012. Yläneen kotiseutuyhdistys.