2. Suitian ja Kuitian kartanot

Etappi

shutterstock_254938384.jpg

Aika: 1500-luku
Paikka: Suitian kartano (Siuntio), Kuitian kartano (Parainen)
Kuka olet: Hebla Siggesdotter Sparre, Suitian kartanon rouva ja Erik Flemingin, kuuluisan sotilaan ja korkea-arvoisen virkamiehen, vaimo

Kuvaus

374px-Coat_of_Arms_of_von_Fleming.jpgOn vuosi 1540. Aurinko lämmittää selkääsi kun kuljet illansuussa kotikartanosi kesäisessä puutarhassa. Sinulla on seuranasi palvelusväkeä sekä pienet poikasi Joakim ja Claus, jotka juoksevat puutarhan käytävillä sillä aikaa kun aikuiset syventyvät tarkastelemaan, kuinka puutarhan kallisarvoisimmat uutuudet ovat lähteneet kasvamaan. Aviomiehesi Erik on kuljetuttanut omenapuun taimia Tallinnasta puutarhaanne jo edellisvuoden aikana. Ne ovat uusinta uutta, hyvin kalliita ja haluttuja harvinaisuuksia. Kaikki naapurinne ovat omenapuun taimista niin uteliaita, että sinua suorastaan huolestuttaa mahdollinen epäonnistuminen niiden kasvattamisessa. Olet kuullut huhuja, että vain siemenistä kylvetyt omenapuut menestyvät. Mutta siemenen kylvön jälkeen pitäisi odottaa ainakin kymmenen vuotta, että puu kasvaisi ja alkaisi tuottaa hedelmää. Taimet – jos ne selviävät – tuottavat satoa paljon nopeammin.

Tarkastelet taimia: ne ovat kasvaneet ja vahvistuneet. Hymyilet tyytyväisenä, koska muutaman vuoden päästä Suitiassakin syödään jouluna omenoita! Kartanonne elämäntyyliä ja omenoiden kasvatusta ihaillaan ja matkitaan muissa herrasväen taloissa.


shutterstock_268849733.jpg