9.5 Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallisesti päätettävät asiat

Opetussuunnitelman laadinnassa otetaan huomioon paikalliset, kieleen ja kulttuuriin liittyvät erityiskysymykset ja ratkaistaan, miten opetus järjestetään. Opetussuunnitelman laadinnassa tehdään yhteistyötä oppilaiden, huoltajien sekä kyseisten kieli- ja kulttuuriyhteisöjen kanssa.

Haapajärvi

Haapajärven perusopetuksen tehtävä on tukea monikielisten perheiden kasvatustyötä. Koulu rohkaisee perheitä käyttämään ja kehittämään aktiivisesti omaa äidinkieltään sekä opiskelukieltä. Mahdollisuuksien mukaan tehdään yhteistyötä eri kieliryhmien kanssa esim. kansainvälisyyskasvatuksen merkeissä.

Oppilaiden opiskelukieli on suomi. Maahanmuuttajaoppilaat opiskelevat suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden -oppimäärän mukaan sekä muu oppilaan äidinkieli –oppimäärän mukaan vähintään yhden (1) tunnin viikossa, mikäli vähintään neljä (4) oppilasta osallistuu opetukseen ja oppiaineelle löytyy opettaja. Asia täsmennetään Haapajärven kaupungin kieliohjelmassa (Liite 2). Oppilaille voidaan tarjota myös perusopetusta täydentävää oppilaan oman äidinkielen opetusta, jonka tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi täsmennetään liitteessä 6. Lisäksi oppilaille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan sähköisiä apuvälineitä ja tulkkipalveluita. Oppilaan oman äidinkielen opetuksen tehtävänä on vahvistaa oppilaan kieli- ja kulttuuri-identiteettiä. Tavoitteena on rakentaa pohjaa monikulttuurisuudelle ja toiminnalliselle kaksikielisyydelle. Muu oppilaan äidinkieli oppimäärän opetuksella tuetaan ajattelun sekä kielenkäyttötaitojen, itseilmaisun ja viestinnän kehittymistä, sosiaalisten suhteiden ja maailmankuvan muodostumista sekä persoonallisuuden ehyttä kasvua. Tunnit ovat yleensä koulupäivän jälkeen lukuvuosittain sovittuina aikoina.

Oppilaalle, jonka äidinkieli on muu kuin opetuskieli, tarjotaan tulkkipalveluita eri oppiaineissa mahdollisuuksien mukaan. Tavoitteena on edistää tasavertaisia oppimisvalmiuksia. Käytännöistä täsmennetään perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmassa.

Lisäksi vieraskielisille oppilaille järjestetään tarvittaessa tuettua opetusta. Tuettu opetus on suomen kielen tai eri oppiaineiden opetusta oppilaille, jotka tarvitsevat lisätukea kehittyvää opiskelukieleen, opiskeluun ja koulunkäyntivalmiuksiin.

Perusopetukseen valmistava opetus (VALO) on tarkoitettu juuri Suomeen muuttaneille vieraskielisille oppilaille. Opetukseen voi osallistua tarpeen mukaan myös Suomessa syntynyt maahanmuuttajataustainen oppilas. VALO antaa valmiuksia perusopetukseen siirtymiseen, mutta siellä ei suoriteta perusopetuksen oppimääriä. Oppilas opiskelee perusopetukseen valmistavassa opetuksessa suomen kielen lisäksi mm. taide- ja taitoaineita. Opetus on ensisijaisesti ryhmämuotoista opetusta. Ryhmässä opiskellaan keskimäärin vuoden ajan ennen oppilaan siirtymistä perusopetukseen. Jokaiselle valmistavasta opetuksesta perusopetukseen siirtyvälle oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma. Oppimissuunnitelman rakenne ja keskeinen sisältö määritellään valmistavan opetuksen opetussuunnitelmassa.

LINKKI: Kieliohjelma (Liite 2)
LINKKI: Perusopetusta täydentävän oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi (Liite 6)