14.3 Paikallisesti päätettävät asiat

Haapajärvi

Luokanopettaja järjestää arviointi- ja kehityskeskustelun yhdessä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa kuudennen luokan kevätlukukaudella. Tällä pyritään varmistamaan kuulemisen ja tiedon siirron kattavuus nivelvaiheessa. Oppilaiden siirtymistä kuudennelta seitsemännelle luokalle tuetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan ja tarvittaessa monialaisella yhteistyöllä. Erityisen tuen päätös tulee tarkistaa aina kuudennen luokan keväällä, kuten asiasta täsmennetään luvussa 7.4.2 Erityisen tuen päätös. Asiasta täsmennetään vielä luvussa 6.4.4 Arviointi nivelkohdissa.

Vuosiluokkakokonaisuuden 3-6 tehtävä on kuvattu luvussa 14.1. Paikallisia painotuksia ovat monipuolinen ja liikunnallinen arki koulussa (Liikkuva koulu), kiusaamisen vastaisuus (KiVa-koulu) kansainvälisyys (esim. Unesco-koulu) ja kestävän kehityksen arvot. Niitä toteutetaan arjessa koulun yhteisiä päätöksiä ja toimintatapoja noudattaen sekä seurataan ja kehitetään koulujen oppilashuoltoryhmän toimesta Laatukäsikirjan ohjeistuksen mukaisesti.

Vuosiluokkakokonaisuuden 3-6 laaja-alaisen osaamisen tavoitteet on kuvattu tässä kappaleessa aikaisemmin. Haapajärven perusopetuksessa toteutetaan niistä kaikkia, mutta painotus on vuosiluokilla 3-6 ajattelussa ja oppimaanoppimisessa (L1), kulttuurisessa osaamisessa, vuorovaikutuksessa ja ilmaisussa (L2), tieto- ja viestintäteknologisessa osaamisessa (L5), työelämätaidoissa ja yrittäjyydessä (L6) sekä osallistumisessa, vaikuttamisessa ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa (L7).

Kunkin oppiaineen tavoitteet ja keskeiset sisällöt löytyvät vuosiluokkaistettuna oppiainekohtaisista opetussuunnitelmista, samoin oppiaineen oppimisympäristöihin ja työtapoihin sekä ohjaukseen, eriyttämiseen ja tukeen sekä oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet.