Pakolliset opinnot

Pakolliset opinnot

Pakollisten opintojen moduulien 1–3 aikana painotetaan opiskelijan kielten opiskelutaitojen ja opiskelu- ja vuorovaikutusstrategioiden kehittämistä hänen omista lähtökohdistaan. Opiskelija tulee tietoiseksi vahvuuksistaan ja kehittämiskohteistaan ja vahvistaa perusopetuksessa luotua pohjaa jatkuvalle kielten opiskelulle. Tätä tarkoitusta varten opiskelija laatii ensimmäisen moduulin yhteydessä henkilökohtaisen kieliprofiilinsa, jota työstetään oppimisprosessin edetessä lukio-opintojen aikana.

Moduulien 1–2 aikana opiskelija luo kokonaiskuvan englannin kielestä lingua francana sekä omasta kehittymisestään englannin oppijana ja osaajana. Samalla tarkastellaan kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta yhteiskunnan, mutta myös opiskelijan henkilökohtaisesta näkökulmasta. Opiskelija tarkastelee kieliprofiilissaan itseään myös muiden kielten, mukaan lukien äidinkielten, käyttäjänä, osaajana ja oppijana.

Moduulista 3 lähtien kiinnitetään entistä enemmän huomiota eri tekstilajien edellyttämään kieleen muodollisuusasteeltaan erityyppisissä kielenkäyttötilanteissa. Moduulien 4–6 opinnoissa painotetaan kieltä tiedonhankinnan, olennaisen tiedon tiivistämisen ja tiedon jakamisen välineenä ottaen huomioon englannin kielen kehittyvän kielitaidon kuvausasteikon tavoitetaso lukio-opinnoille.

Pakollisten opintojen loppuvaiheessa huomio kiinnittyy vahvistamaan taitoja, joita opiskelija hyödyntää pystyäkseen jatkamaan osaamisensa omaehtoista kehittämistä.

Opintojen aikana varataan aikaa käsitellä ajankohtaisia tai paikallisia asioita, joista voidaan sopia yhdessä. Kaikkien opintojen aikana harjoitellaan monipuolisesti sekä suullista että kirjallista vuorovaikutusta.

Pakolliset opinnot, PAIKALLISET KIRJAUKSET

Jokaisessa opintojaksossa käsitellään ajankohtaisia asioita ja seurataan mediaa. Opintojaksoissa harjoitellaan monipuolisesti sekä suullista että kirjallista vuorovaikutusta, joskin painotukset voivat vaihdella. Ensimmäisissä opintojaksoissa korostuu suullinen vuorovaikutus arkisissa tilanteissa eri puolilla maailmaa.


ENA1 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)

Moduulin tehtävänä on avata lukion kieltenopiskelun tavoitteita suhteessa jatkuvaan oppimiseen ja tulevaisuuden tarpeisiin muutosten monikielisessä maailmassa. Moduuli totuttaa opiskelijaa lukiomaiseen kieltenopiskeluun, jossa kohdekieltä käytetään mahdollisimman paljon. Tehtävänä on kehittää opiskelijan kielitietoisuutta ja kieli-identiteettiä sekä itse- ja vertaisarviointitaitoja sekä vahvistaa opiskelijan ja ryhmän hyvinvointiosaamista.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • rohkaistuu kehittämään kielitaitoaan
  • syventää käsitystään kielitietoisuudesta ja monikielisyydestä
  • analysoi ja kehittää taitoaan käyttää itse- ja vertaisarviointia oppimista tukevana menetelmänä
  • monipuolistaa kielenopiskelutaitojaan
  • oppii hyödyntämään tarkoituksenmukaisia kielenopiskelun apuvälineitä
  • pystyy suhteuttamaan osaamistaan taitotasoon B2.1.

Keskeiset sisällöt

  • henkilökohtaisen kieliprofiilin laatiminen
  • tavoitteiden asettelu kielten opiskelulle
  • monikielisyys voimavarana
  • erilaisiin teksti- ja tyylilajeihin tutustuminen
  • tutustuminen, arkitiedon vaihtaminen ja vuorovaikutusosaamisen vahvistaminen

ENA1 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET


Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa.

Opintojaksossa harjoitellaan vapaamuotoisia ja tuttavallisia arkeen liittyviä vuorovaikutustaitoja.
Opiskelija laatii opintojakson aikana oman kieliprofiilinsa. Näin hän ottaa vastuuta kieliopinnoistaan tunnistamalla kielen taitojaan ja kasvattamalla kielitietoisuuttaan. Jaksolla pyritään lisäämään itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Kielellisen itsetuntemuksen kasvattamisen lisäksi hyvinvointiosaaminen (01) huomioidaan erilaisiin opiskelustrategioihin tutustumalla. Vuorovaikutusosaamista (02) harjoitellaan eri kohdekulttuurien kohteliaisuussäännöt huomioiden. 

Arviointi

Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön työskentelytapojen ja vuorovaikutusosaamisen kehittymisestä. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan itse- ja vertaisarviointina. Opintojakson aikana pidetään myös kirjallisia ja suullisia testejä. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.

ENA2 Englanti globaalina kielenä (3 op)

Moduulin tehtävänä on tarkastella englannin kielen aseman kehittymistä lingua francana globaaleissa konteksteissa ja vuorovaikutustilanteissa, joissa englanti ei välttämättä ole kenenkään äidinkieli. Tehtävänä on myös tarkastella, miten kieli ja kielitaito vaikuttavat eettisesti kestävään toimintaan kaikessa viestinnässä. Moduulissa avataan rakentavan vuorovaikutuksen (mediaatio) käsitettä keskeisenä kielitaidon osa-alueena.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • tunnistaa tapoja kehittää rakentavaa vuorovaikutusta
  • kehittää rakentavan vuorovaikutuksen strategioitaan ja ongelmanratkaisutaitojaan
  • vahvistaa vuorovaikutuksessa toimimisen taitojaan sekä kielellistä itsetuntoaan
  • syventää tietoaan englannin asemasta kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden näkökulmasta.

Keskeiset sisällöt

  • englanti äidinkielenä, toisena kielenä, virallisena kielenä, globaalina kielenä
  • kansainvälisyys arjessa ja lähiympäristöissä, liikkuvuus
  • kansainväliset suhteet
  • rakentava vuorovaikutus, merkitysneuvottelut ja kielentäminen hyvinvoinnin ja itsetunnon rakentajana
  • puhujien eri taustat ja statusvaikutukset
  • äänteiden muodostuminen ja puheen tuottaminen; englannin variantteja ja vertailua muihin kieliin
  • viestintätyyli erilaisissa medioissa

ENA2 Englanti globaalina kielenä (3 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET


Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa.

Opiskelija kehittää eri vuorovaikutustilanteissa tarvittavia viestintästrategioita. Jaksolla pyritään lisäämään itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa. Kehitetään myös aktiivista kuuntelua. Pohditaan englannin kielen merkitystä omassa elämässä nyt ja tulevaisuudessa. Jaksolla itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä pyritään lisäämään painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Vuorovaikutusosaamista (02) vahvistetaan opiskelijan kehittäessä eri vuorovaikutustilanteissa tarvittavia viestintästrategioita ja harjoitellessa aktiivista kuuntelua. Globaali- ja kulttuuriosaaminen (06) tulee esiin pohdittaessa eri näkökulmista, mitä hyvä elämä on ja mikä merkitys hyvinvoinnilla ja ihmissuhteilla on ihmisen elämässä sekä käsiteltäessä englannin kielen merkitystä eri kulttuureissa. 

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin voi kuulua suullinen tuottaminen, kyky työstää erilaisia luettuja ja kuunneltuja tekstejä sekä kirjallinen tuottaminen.
Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan myös itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.

ENA3 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)

Moduulin tehtävänä on syventää kulttuurista ymmärrystä. Moduulissa tarkastellaan kielten ja kulttuurien moninaisuutta sekä arvoja ja merkityksiä, jotka välittyvät kulttuurin kautta yksilölle ja yhteisölle. Taiteiden merkitystä tarkastellaan niiden vaikuttavuuden kautta. Opiskelijaa ohjataan hyödyntämään muita opintoja tai oppimisympäristöjä sekä elämänpiirejään. Opintoihin voidaan sisällyttää laajahko omakohtainen luovan ilmaisun tuotos.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • tekee omia tulkintoja erilaisista aihepiiriin liittyvistä teksteistä
  • pystyy tuottamaan tekstejä monipuolisesti itselle tärkeistä kulttuuriaiheista ja -ilmiöistä
  • vahvistaa taitoaan käyttää reflektointia kielenoppimisen välineenä.

Keskeiset sisällöt

  • luova toiminta
  • kulttuurin ja taiteen merkitys yksilölle ja yhteisölle
  • itseilmaisu identiteetin rakentumisessa

ENA3 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Jaksolla pyritään lisäämään itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Globaali- ja kulttuuriosaaminen (06) korostuu musiikin, visuaalisten taiteiden, elokuvien sekä tv-sarjojen ja kirjallisuuden kautta. Opitaan myös kertomaan niin englanninkielisten alueiden kulttuureista kuin omista kulttuuriperinteistämme. Monitieteinen ja luova osaaminen (03) tulee esiin kun opiskelijan monilukutaitoa vahvistetaan hyödyntämällä monimuotoisia ja luovia tapoja kertoa asioista. Vuorovaikutusosaamisessa (02) opiskelija kehittää monilukutaitoaan ja harjaantuu lukemaan ja arvioimaan erilaisia englanninkielisiä tekstejä.

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin voi kuulua kirjan lukeminen ja siitä valmisteltu puhe, muu suullinen tuottaminen, kyky työstää erilaisia luettuja ja kuunneltuja tekstejä sekä kirjallinen tuottaminen. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan myös itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.

ENA4 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op)

Moduulin tehtävänä on kehittää ajattelu- ja opiskelutaitoja harjoittelemalla kriittistä luku- ja tiedonhankintataitoa sekä siihen pohjautuvia soveltamisen ja tuottamisen taitoja. Moduulissa tarkastellaan osallisuuden, aktiivisen toimijuuden ja demokratian rakentumista englannin kielellä kielellisesti, kulttuurisesti ja katsomuksellisesti monimuotoisessa maailmassa.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • tutustuu medioissa esillä oleviin ajankohtaisiin aiheisiin ja niiden taustoihin
  • kehittää taitojaan ilmaista ja arvioida mielipiteitä sekä argumentoida tiedon perusteella
  • hyödyntää erilaisia tietolähteitä, oppimisympäristöjä ja tapoja tuottaa tekstejä hankkiakseen, yhdistääkseen, muokatakseen, esittääkseen ja arvioidakseen tietoa.

Keskeiset sisällöt

  • vaikuttaminen kansalaisyhteiskunnassa
  • ihmisoikeuskysymykset, tasa-arvo
  • yksilön vastuut ja velvollisuudet, sananvapaus
  • neuvottelemisen taidot (arkiset–institutionaaliset)
  • median rooli asenteiden muokkaajana

ENA4 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Jaksolla pyritään lisäämään itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa.

Opintojakson sisällöt nivoutuvat osittain yhteen yhteiskuntaopin opintojakson YH3 kanssa, jossa perehdytään Suomen ja Euroopan asemaan globalisoituvassa maailmassa sekä Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen. 

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Globaali- ja kulttuuriosaamista (06) kehitetään, kun tarkastellaan monikulttuurisuutta omassa arjessa ja ympäröivässä maailmassa. Yhteiskunnallinen osaaminen (04) korostuu, kun tutustutaan englannin kielellä yhteiskunnallisiin aiheisiin ja peilataan niitä omaan elämään. Eettisyyttä ja ympäristöosaamista (05) kehitetään, kun harjoitellaan omien mielipiteiden esittämistä jäsennellysti ja perustellusti sekä tarkastellaan asioita eettisistä ja moraalisista näkökulmista.

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin voi kuulua väittelyitä, suullinen tuottaminen, kyky työstää erilaisia luettuja ja kuunneltuja tekstejä sekä kirjallinen tuottaminen. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan myös itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.

ENA5 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)

Moduulin tehtävänä on syventää opiskelijan tiedonhankinnan taitoja, erityisesti lähteen luotettavuuden tarkastelun näkökulmasta, sekä tekstin tulkitsemisen ja tuottamisen taitoja. Tehtävänä on myös vahvistaa opiskelijan taitoja esittää kysymyksiä ja etsiä vastauksia tai hahmotella ratkaisuja itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • oppii käyttämään asiayhteyteen sopivia lukustrategioita ja tiivistämisen taitoja
  • kehittää taitojaan raportoida jäsennellysti havainnoista itseään kiinnostavista aiheista yksin ja ryhmäss

Keskeiset sisällöt

  • opiskelijoita kiinnostavat tiedon- ja tieteenalat
  • erilaiset tulevaisuudenvisiot
  • kestävää tulevaisuutta rakentavat innovaatiot; mahdollisuudet ratkaista monimutkaisia ongelmia
  • yleistajuiset tekstit, lähdekriittisyys
  • englanti tieteen kielenä, tieteellisen tekstin piirteet

ENA5 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Jaksolla pyritään lisäämään itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa. Opintojaksossa tutustutaan englannin kielellä tiedeaiheisiin ja peilataan niitä omaan elämään

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Monitieteinen ja luova osaaminen (03) korostuu, kun tarkastellaan tieteen näkyvyyttä omassa arjessa ja ympäröivässä maailmassa. Yhteiskunnallista osaamista (04) ja eettisyyttä ja ympäristöosaamista (05) opiskelija kehittää tuomalla mielipiteitään ja niiden perusteluita tarkemmin esiin ja ajattelemalla asioita eettisistä ja moraalisista näkökulmista.

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin voi kuulua suullinen tuottaminen, kyky työstää erilaisia luettuja ja kuunneltuja tekstejä sekä kirjallinen tuottaminen. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan myös itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.

ENA6 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)

Moduulin tehtävänä on syventää käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana muuttuvassa maailmassa. Moduulissa pohditaan jatko-opinto- ja urasuunnitelmia sekä työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • vahvistaa tietämystään tekstilajeista, jotka ovat tyypillisiä mahdollisille jatko-opinto- tai urasuunnitelmille
  • rohkaistuu englannin kielen käyttäjänä erilaisissa opiskeluun ja työntekoon liittyvissä vuorovaikutustilanteissa
  • kehittää taitoaan ilmaista itseään muodollisemmissa asiayhteyksissä.

Keskeiset sisällöt

  • jatko-opinto- ja urasuunnitelmat; urajoustavuus
  • kieliprofiilin täydentäminen tulevaisuuden tarpeita varten
  • kansalliset tai kansainväliset yhteisöt tai yritykset työnantajina
  • itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren arjen ja talouden hallinta

ENA6 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Jaksolla pyritään lisäämään itsevarmuutta puhutun kielen käyttämisessä painottamalla suullisen kielitaidon kehittämistä niin ääntämisessä kuin oman viestin selvässä muodostuksessa.

Opintojaksossa pohditaan jatko-opinto- ja työskentelymahdollisuuksia. Arvioidaan tiedonlähteitä työ- ja jatko-opiskelujen kannalta sekä harjoitellaan sellaisia käytänteitä työ- ja opiskeluasioissa, jotka osaltaan tukevat jatko-opintoja sekä suuntautumista työelämään.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Opintojaksossa korostuvat vuorovaikutusosaaminen (02), yhteiskunnallinen osaaminen (04) ja globaali- ja kulttuuriosaaminen (06).

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin voi kuulua kirjan lukeminen sekä siitä valmisteltu puhe, suullinen tuottaminen, kyky työstää erilaisia luettuja ja kuunneltuja tekstejä sekä kirjallinen tuottaminen. Vuorovaikusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan myös itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä