6.4. Perusopetuksesta toiselle asteelle

6.4. Perusopetuksesta toiselle asteelle

Terveydenhoitaja ja koululääkäri tekevät kahdeksasluokkalaisille ammatinvalintaan liittyvän nuorison laajan terveystarkastuksen, josta kirjoitetaan nuorison terveystodistus. Tarkastuksessa ilmenevät terveydelliset ammatinvalintaan liittyvät asiat tulee saattaa oppilaanohjaajan tietoon, jotta nämä voidaan huomioida hakeutumisessa jatko-opintoihin.

Perusasteen oppilaanohjaajat ja toisen asteen opinto-ohjaajat tapaavat tarpeen mukaan ja tekevät yhteistyötä. Kaikilla oppilailla on mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun ja pohdintaan perusasteen oppilaanohjaajan kanssa. Hän myös tiedottaa huoltajille yhteishakuun liittyvistä asioista järjestämällä esimerkiksi huoltajaillan. Yhdeksännen luokan aikana järjestetään lisäksi infotilaisuuksia, oppilaitosvierailuja ja tutustumiskäyntejä toisen asteen oppilaitoksiin oppilaille ja huoltajille.

Tiedonsiirrossa tärkeää olisi siirtää mm. lukilausunnot, psykologin lausunnot, HOJKS:t ja tehostetun tuen oppimissuunnitelmat, jotta toisella asteella pystytään suunnittelemaan tarvittavaa tukea. Oleellista tietoa ovat myös esim. läsnäolotiedot ja turvallisuusseikat. On tärkeää, että huoltaja ja oppilas tietävät mitä tietoja siirretään. ”Musta tuntuu” – tietoja ei siirretä.

Viimeistään elokuussa toisen asteen oppilaitoksista ollaan yhteydessä peruskouluihin, tiedonsiirroista sopimista varten. Oppilaiden oppimisen ja koulunkäynnin järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot siirretään toisen asteen oppilaitoksiin suoraan oppilaitosten välillä (kts. Perusopetuslaki 40 §). Peruskoulun oppilaanohjaajat ja erityisopettajat huolehtivat siitä, että luvat kirjallisten suunnitelmien ja lausuntojen siirtoon on olemassa. Kyseiset paperit toimitetaan vastaanottavaan oppilaitokseen, kun opiskelija on ottanut opiskelupaikan vastaan. Mikäli on haettu harkinnanvaraisesti, huoltaja/oppilas toimittaa paperit mukanaan jo haastatteluun. Huoltajien toiveesta nivelvaihepalavereita voidaan järjestää milloin tahansa yhdeksännen luokan aikana tai sen jälkeen.

Opiskeluhuollon asiakasrekisteristä sellaiset salassa pidettävät tiedot, jotka ovat tarpeellisia opiskeluhuollon jatkuvuuden kannalta, voidaan siirtää vastaanottavaan oppilaitokseen opiskelijan tai hänen huoltajansa luvalla (ks. Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 23 §). Kuraattorit, koulupsykologit ja kouluterveydenhoitajat siirtävät tietonsa omien lainsäädäntöjensä mukaisesti, itse tarvittavat luvat hankkien toisen asteen kuraattoreille, koulupsykologeille ja opiskeluterveydenhuoltoon.


Oppivelvollisen hakeutumisvelvollisuus

Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä oppivelvollisuusikä päättyy nuoren täyttäessä 18 vuotta tai jos nuori ennen tätä suorittaa toisen asteen tutkinnon. Peruskoulunsa päättävän alle 18-vuotiaan nuoren on hakeuduttava perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. 

Jos oppivelvollinen ei peruskoulun päättymisen jälkeen aloita toisen asteen koulutusta tai muuta nivelvaiheen koulutusta, on asuinkunnan vastuulla yhteydenpito oppivelvolliseen ja huoltajaan. Tätä tehtävää hoitaa oppivelvollisuuskoordinaattori. Oppivelvollisuuskoordinaattori vastaanottaa valvontailmoitukset kaikista niistä peruskoulun suorittaneista oppivelvollisista, jotka ovat syystä tai toisesta ilman opiskelupaikkaa. Asuinkunnan oppivelvollisuuskoordinaattori selvittää oppivelvollisen tilanteen ja tuen tarpeen yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan kanssa. Jos oppivelvollinen ei oma-aloitteisesti hakeudu koulutuksen pariin, tulee asuinkunnan kahden kuukauden kuluttua ohjaus- ja valvontavastuun alkamisesta osoittaa oppivelvolliselle opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa. Koulutuksen järjestäjän tulee ottaa opiskelijaksi sille osoitettu oppivelvollinen. 

Forssan seudun kunnissa oppivelvollisuuskoordinaattorin vastuutehtävät on jaettu kunnan päätösten mukaisesti. Lisätietoa kunnan oppivelvollisuuskoordinaattorin tehtävää hoitavista henkilöistä voi tiedustella kunnan sivistystoimenjohtajalta.