8.3 Yksilökohtainen oppilashuolto

Yksilökohtainen oppilashuolto seutukunnalla

Yhteistyö kouluterveydenhuollon laajoissa terveystarkastuksissa

Forssan seutukunnalla kouluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset tehdään 1., 5. ja 7.-8. luokilla. Huoltajat kutsutaan mukaan laajoihin tarkastuksiin ja niissä tehtävän oppilaan terveystarkastuksen lisäksi arvioidaan koko perheen hyvinvointia. Perheen, koulun ja kouluterveydenhuollon yhteistyönä arvioidaan myös oppilaan selviytymistä ja hyvinvointia koulussa. Kouluterveydenhoitaja tapaa kaikki oppilaat vuosittaisissa terveystarkastuksissa. Lisäksi seutukunnalla tarjotaan kouluuntulotarkastus tuleville 1. luokkalaisille.

Oppilaan sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen koulussa

Vanhempien tehtävä on kertoa koulussa lapsen opettajalle ja koulunkäynninohjaajalle lapsen sairauksista ja niiden hoidosta. Lapsen sairaus saattaa vaatia erityistoimenpiteitä, mutta järjestelyt on aina sovittava koulussa lapsi- ja perhekohtaisesti yhteistyössä kodin ja koulun kanssa. FSHKY ja seudun kunnat ovat yhteistyössä laatineet lääkehoitosuunnitelman sekä perusopetukseen että varhaiskasvatukseen.

Kun lapsella on vakava tai pitkäaikainen sairaus, on koulussa sovittava hoitoneuvottelu, johon osallistuvat huoltajien, kouluterveydenhoitajan, opettajan ja koulunkäynninohjaajan lisäksi tarvittaessa erikoissairaanhoidon edustaja. Hoitoneuvottelussa tarkastellaan ja selvitetään lapsen selviytymistä koulussa ja hänen mahdollisesti vaatimiaan erityisjärjestelyjä (mm. voinnin seuranta, lääkitys) sekä kirjataan hoitoneuvottelun tulos erilliseen sopimukseen. Hoitoneuvottelua voi ehdottaa koulun henkilöstö kun lapsen voinnissa ja jaksamisessa tapahtuu havaittavia muutoksia.

Jokaisen aikuisen on velvollisuus auttaa parhaan kykynsä mukaan, jos lapselle koulussa tulee hätätilanne, kuten esimerkiksi epilepsiakohtaus, insuliinisokki tai vakava allerginen reaktio. Terveydenhuollon ammattilaisen tietämystä tai taitoa ei silloin edellytetä.

Kouluruokailussa otetaan huomioon erityisruokavaliot (mm. allergiat, uskonnolliset ja eettiset syyt) ja niiden järjestämiseksi huoltaja ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Tämä toimittaa valmistuskeittiölle huoltajan antamien tietojen mukaisesti täytetyn erityisruokavaliokaavakkeen. Tiedot päivitetään laajoissa terveystarkastuksissa tai tilanteen muuttuessa.

Yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen, joustavan opetuksen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä

Kolmiportaisen tuen antamiseen liittyvät päätökset ja tuen järjestämisen suunnittelu tehdään pedagogisten asiakirjojen perusteella monialaisessa yhteistyössä opettajien ja oppilashuollon henkilöstön kanssa. Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon ja erityisen tuen aloittaminen pedagogiseen selvitykseen, jotka oppilasta opettavat laativat aina tarpeen mukaan. Päätetty ajankohta tuen aloittamisesta, jatkamisesta tai päättämisestä kirjataan oppilaan pedagogiseen asiakirjaan. Tuen pedagogiset tavoitteet ja toimet suunnitellaan oppimissuunnitelmaan tai HOJKS:aan yhteistyössä oppilaan, huoltajan ja oppilasta opettavien kanssa. Oppilashuoltohenkilö arvioi, tarvitaanko pedagogisten tukitoimien lisäksi myös oppilashuollollista tukea tai selvitystä, esim. psykologisia tai lääketieteellisiä tutkimuksia, sosiaalista selvitystä tai koulun ulkopuolisten tukitoimien piiriin ohjaamista.

Forssan seudulla on yksi yhteinen JOPO -luokka. Oppilas valitaan joustavaan perusopetukseen oppilaan tai hänen huoltajiensa tekemän hakemuksen perusteella. Opetuksen järjestäjä päättää oppilasvalinnan perusteista ja valintamenettelystä. Oppilasvalinnasta tehdään hallintopäätös, joka valmistellaan moniammatillisesti oppilashuoltotyössä. JOPO -luokalla opiskelevalle oppilaalle on saatavilla koulun oppilashuoltopalvelut. Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa.

Erikoissairaanhoidossa olevan oppilaan opetus järjestetään ensisijaisesti oppilaan omassa koulussa, johon oppilas on otettu. Oppilaalle järjestetään opetusta ja tukea siinä määrin kuin se hänen terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua. Oppilaalla on omassa koulussa käytössä kaikki koulun tukitoimet kolmiportaisen tuen mukaisesti. Mikäli oppilaan kohdalla opetus järjestetään oman koulun sijasta sairaalaopetuksessa, järjestetään oppilaan tukitoimien ja opetuksen järjestämiseksi sairaalaopetuksen koordinoimana sekä tulo- että paluuvaiheessa verkostopalaveri, johon kootaan tarvittava oppilashuollollinen asiantuntijaryhmä. Oppilaan tulee voida palata siihen opetukseen, johon oppilas osallistui ennen siirtymistä sairaalaopetukseen. Forssan seudun sairaalaopetuksen järjestää pääsääntöisesti Kanta-Hämeen keskussairaala.

Oppilashuollon tuki kurinpitorangaistuksen tai opetukseen osallistumisen epäämisen yhteydessä

Opetuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että oppilaalle, jolle on määrätty kurinpitorangaistus tai jolta opetus on evätty jäljellä olevan työpäivän ajaksi, järjestetään tarvittava oppilashuolto.§28 (viite Perusopetuslaki 36h §) Tässä sovelletaan yksilöllisen oppilashuollon menettelyjä eli opettaja huolehtii tiedonkulusta kodin ja koulun välillä sekä tarvittavin osin kokoaa monialaisen asiantuntijaryhmän oppilaan tuen saannin varmistamiseksi. Koulun rehtori voi evätä oppilaalta opetuksen jäljellä olevan työpäivän ajaksi. Määräaikaisesti erottamisesta päättää kaupungin/kunnan opetuksen järjestäjä. Oppilaan erottamisasian käsittelyssä on oltava mukana sosiaalihuollosta vastaava edustaja. Koulu vastaa oppilaan opetuksesta myös erottamisen aikana.

Monialaisen asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumus

Monialainen asiantuntijaryhmä (MAT) kootaan yksittäisen oppilaan tai oppilasryhmän tuen tarpeen selvittämiseksi ja oppilashuollon palveluiden järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai oppilashuollon palveluiden edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu. Ryhmän monialainen kokoonpano perustuu tapauskohtaiseen harkintaan ja käsiteltävään asiaan. Ryhmän koollekutsuja voi tarvittaessa konsultoida tarvittavia koulun ja oppilashuollon henkilöstöä. Ryhmän koollekutsujan tulee etukäteen sopia huoltajan/oppilaan kanssa ryhmän kokoonpanosta ja pyytää huoltajalta/oppilaalta kirjallinen suostumus ryhmän kokoamiseksi (seutukunnallinen suostumuslomake). Ryhmä nimeää keskuudestaan vastuuhenkilön, joka tiedottaa opetuksen järjestämiseen liittyvät asiat ja sovitut järjestelyt tarvittaville tahoille.

Oppilashuoltokertomusten laatiminen ja säilytys

Yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelystä asiantuntijaryhmässä laaditaan oppilashuoltokertomus (seutukunnallinen kirjauslomake). Kertomus laaditaan jatkuvaan muotoon, joka etenee aikajärjestyksessä. Siihen tulee kirjata oppilas- ja opiskelijahuoltolain edellyttämät tiedot (oppilas- ja opiskelijahuoltolaki §20). Oppilashuoltokertomukset sekä muut oppilashuollon tehtävissä laaditut tai saadut yksittäistä oppilasta koskevat asiakirjat tallennetaan oppilashuoltorekisteriin. Opetuksen järjestäjä vastaa henkilötietojen käsittelystä ja ylläpitää edellä mainittua rekisteriä.

Yhteistyö koulun ulkopuolisten palveluiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa

Keskeistä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa toteutettavassa yhteistyössä on varmistaa oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen. Koulu tekee tarvittaessa yhteistyötä muun muassa terveydenhuollon, sosiaalitoimen, seurakunnan, poliisin ja nuorisotoimen kanssa. Seutukunnan yhteistyökäytänteitä on kuvattu tarkemmin oppilashuollon käsikirjassa.

Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa

Yksilökohtaisen oppilashuoltotyön suunnittelu tapahtuu aina yhdessä huoltajan ja oppilaan kanssa. Oppilas, huoltaja, opettaja tai oppilashuollon palveluiden edustaja sopivat yhdessä ketkä osallistuvat monialaisen asiantuntijaryhmän kokoukseen. Oppilas on mukana kokouksessa, mikäli se on mahdollista ja katsotaan tarpeelliseksi.

Oppilashuollon periaatteista tiedottaminen

Oppilaille ja heidän huoltajilleen annetaan tietoa käytettävissä olevasta oppilashuollosta ja heitä ohjataan hakemaan tarvitsemiaan oppilashuollon palveluita. Oppilaan ja huoltajan osallisuus oppilashuollossa, suunnitelmallinen yhteistyö ja oppilashuollosta tiedottaminen lisää oppilashuollon tuntemusta ja edesauttaa palveluihin hakeutumista. Koulun tulee tiedottaa monipuolisesti oppilashuollon käytännöistä ja oppilashuoltopalveluihin hakeutumisen periaatteista.