Seudullinen tarkennus
Lasten matemaattisia valmiuksia kartoitetaan esiopetuksen alkaessa ja seurataan esiopetusvuoden ajan. Toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon lasten yksilöllisyys sekä ryhmä- ja projektityötaitojen harjoittelu.
Oppiminen tapahtuu leikin, toiminnan ja välineiden avulla. Lapsia ohjataan huomioimaan ja havainnoimaan lähiympäristöään, kuten esimerkiksi luontoa ja esiopetustilaa. Opetuksessa hyödynnetään monipuolisia oppimisympäristöjä ja ohjataan huomioimaan matemaattisia asioita ympäristössä. lasten oman luovuuden kehittymistä ja ajattelua tuetaan. Ongelmanratkaisutaitoja harjoitellaan yksin ja ryhmässä.
Toiminnan suunnittelussa huomioidaan lasten kysymykset ja kiinnostuksen kohteet. Tärkeää on oppimisen ilo ja onnistumisen kokemukset.
Matemaattisia taitoja voidaan harjoitella myös arjen eri toiminnoissa eheyttäen.
Oppimisprosessilla on tärkeä osuus oppimisessa.
Matemaattiset taidot;
Lukukäsite
Lukujonotaidot
Lukumäärä
Nimeäminen
Luokittelu, sarjoittaminen, vertaaminen
Geometrinen ajattelu: avaruudellisuus, muodot (kolmio, neliö, suorakulmio, ympyrä), rakentelu, askartelu, muovailu
Mittaaminen: esim. keholla ja eri välineillä
Ajankäsitys: esim. vuorokaudenajat,viikonpäivät, vuodenajat, kello
Suhdekäsitteet: esim. ylä- ja alapuolella, sivulla, alla- päällä, oikea-vasen
Muistin kehittäminen
Hahmotus
Rahaan tutustuminen
Kaikkien taitojen harjoittelussa voidaan käyttää esim. kehon eri osia, luonnon- ja kierrätysmateriaaleja, ympäristössä olevaa materiaalia esim talon ikkunat, liikennemerkit. Leikki, pelit, liikunta, musiikki ja monipuolinen toiminta tuottavat lapsille myönteisiä matemaattisia kokemuksia sekä vahvistavat lasten itsetunnon kehitystä. Tieto-ja viestintäteknologiaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan esim.
oppimispelit, numeroiden harjoittelu, muotojen piirtäminen, omien ajatusten ja tuotosten esille tuominen ja dokumentointi.
Ympäristö- ja teknologiakasvatus
Lapsia opetetaan kunnioittamaan ja suojelemaan luontoa. Toiminnassa otetaan huomioon lasten kiinnostuksen kohteet ja vahvistetaan elinikäisen luontosuhteen syntymistä. Toiminta on elämyksellistä, kokemuksellista, tutkivaa, kokeilevaa ja osallistavaa. Lapsia kannustetaan yksilöllisiin oppimisprosesseihin. Heitä ohjataan huolehtimaan kestävästä kehityksestä omassa lähiympäristössään. Lähiympäristö on yksi monipuolisista oppimisympäristöistä. Siellä voi harjoitella kaikkia taitoja esim. matemaattisia ja kielellisiä valmiuksia. Oppimisprosesseissa käytetään mahdollisuuksien mukaan tieto-ja viestintäteknologiaa.
Lapset oppivat ymmärtämään, että ihminen on osa luontoa. He oppivat liikkumaan monipuolisessa ympäristössä ja seuraamaan vuodenaikojen vaihtelua. Luontokasvatuksen avulla he oppivat ryhmä- ja projektityötaitoja. Luontokasvatuksen toimintatapojen tulee olla lapsia osallistavia ja liikkumista lisääviä. Luonnonmateriaaleja hyödynnetään luontoa kunnioittaen.
Kierrätys ja lajittelu
Lapsille opetetaan ekologista ajattelua. Lapset harjoittelevat kierrätystä lajittelemalla paperia, pahvia, muovia ja biojätteitä. Kierrätystä opetellaan arjessa ja kierrätyspisteellä. Kierrätys- ja luonnonmateriaalia hyödynnetään toiminnassa ja innostetaan lapsia rakentamaan ja keksimään omia teknologisia ratkaisuja sekä perustelemaan niitä. Seudullisena yhteistyökumppanina on mahdollisuus hyödyntää Loimi-Hämeen Jätehuoltoa.
Opetuksessa voidaan hyödyntää Forssan seudun ympäristökohteita esim. Tammela Torronsuo, Forssa Luonnonhistoriallinen museo, Jokioinen Elonkierto, Humppila museojuna, Ypäjä hevoset
Forssan seudulla hyödynnetään luontoa monipuolisena oppimisympäristönä esim. Tammelan metsäesiopetusryhmässä, Tammelan ja Forssan luonto-liikunta esiopetusryhmissä sekä Metsämörri- toiminnassa.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin