Kielen rikas maailma

Seudullinen tarkennus

Aikuisen tehtävä on havainnoida ja kuunnella lasta päivittäin eri tavoin (esim. kirjaaminen, videointi, valokuvaus), jotta lasten kiinnostuksen kohteet tulevat huomioiduksi ja niiden pohjalta voidaan rakentaa esiopetuksen toimintaa.

Kuunteleminen ja puhuminen

Kieli on tärkein vuorovaikutuksen väline ja siten vaikuttaa merkittävästi sosiaalisten taitojen, tunnetaitojen ja itsetunnon kehittymiseen.
Keskustelu- ja kuuntelutaitoja harjoitellaan pienryhmissä toimien esim ruokailut. Samalla kehittyvät tarkkaavaisuus, oman vuoron odottaminen ja kaikki vuorovaikutustaidot. Kuunnellessa lapsen ajattelu kehittyy, hän oppii prosessoimaan asioita ja tuottamaan puhetta. Käsite- ja sanavarasto karttuvat arkipäivän toiminnoissa.

Lasta kannustetaan omien tarinoiden keksimiseen, menetelminä esim. satuhieronta ja sadutus.
Puheen tukena voidaan käyttää tukiviittomia. Tukiviittomien käyttö on yksi itseilmaisun menetelmä.

Lukeminen ja kirjoittaminen

Lapsille luetaan monipuolisesti erilaisia satuja, jolloin kuuntelutaidot ja muisti kehittyvät. Samalla kehittyvät myös eläytymiskyky ja mielikuvitus.
Rentoutumiskyky, rauhoittuminen ja kiireettömyys ovat tärkeitä asioita lapsen elämässä. Esiopetuksessa nämä mahdollistuvat päivittäisen sadunkuunteluhetken myötä.
Suunnataan lapsen huomio puhutun kielen muuttamiseen kirjoitukseksi aikuisen mallin avulla ja tuomalla kirjoitusta esiopetusympäristöön eri tavoin.
Kielellisen tietoisuuden kehittyminen muodostaa pohjan kielellisten valmiuksien tavoitteelliselle harjaannuttamiselle.

Opetus sisältää kaikki kielellisen tietoisuuden osa-alueet. Tällöin huomio kiinnittyy kielen merkityksestä kielen muotoon ja rakenteisiin.



Kielellisiä taitoja harjoitellaan leikin ja liikkumisen avulla sekä luovan ilmaisun menetelmiä käyttäen.
Lapsen kielellisten taitojen kehityksen tilanne kartoitetaan esiopetusvuoden aluksi.

Oma tuottaminen

Lasta kannustetaan tuottamaan omaa kirjoitusta eri tavoin, myös teknologian keinoin. Omaa kirjoitusta harjoitellaan esim. kirjoittamalla kauppaleikissä kauppalistoja, kirjoittamalla kavereiden nimiä paperille ja sanoja jäljentämällä.
Kirjainmerkkeihin tutustutaan monipuolisesti eri aisteja ja välineitä käyttäen, myös opetusteknologian avulla. Kirjainmerkkeihin voidaan tutustua esim. etsimällä lehdistä eri kirjaimilla alkavia kuvia.

Lastenkirjallisuus

Tietokirjallisuutta, lastenkirjallisuutta ja -runoja käsitellään monipuolisesti ja säännöllisesti.
Kirjastokäynnit ovat olennainen osa esiopetusta.


Motoriikka

Monipuolinen liikkuminen ja erilaiset leikit ovat tärkeitä kielellisten valmiuksien kehittymisen kannalta. Myös oman kehon hahmottaminen sekä rytmisyyden ja koordinaation kehittyminen ovat erittäin tärkeitä kielellisten taitojen oppimiselle. Esiopetuksessa liikutaan säännöllisesti ulkona, sisällä, luonnossa, arkipäivän tilanteissa sekä ohjatusti että omaehtoisesti. Lasten kanssa tehdään hienomotoristen taitojen kehittymistä tukevia harjoituksia ja harjoitellaan esim. oikeaa kynäotetta ja näppäimistön käyttöä.

Vertaileva kielitieto

Erilaisiin kieliin ja murteisiin kiinnitetään positiivista huomiota (esimerkiksi vorssan murre).
Ryhmän lasten erilaiset kotikielet huomioidaan toiminnassa, esimerkiksi opetellaan erikielisiä lauluja, tervehdyksiä ym.