Ilmaisun monet muodot

Iloa ilmaisuun

Taito- ja taidekasvatuksen avulla tuetaan luovuuden, mielikuvituksen ja itseilmaisun kehittymistä. Omakohtaiset elämykset ja leikit eri taiteiden alueilla rikastuttavat lasten ajatus-, kokemus- ja tietomaailmaa, virittäen näin lapsia kokeilemaan uusia ilmaisualueita. Lapsia kannustetaan omiin pohdintoihin, tutkiskeluun ja kyselyyn sekä kuunnellaan lasten oivalluksia, valintoja ja päätöksiä. Näin edistetään minäkuvan kehittymistä ja selviytymistä arkipäivän tilanteissa.

Seudullinen tarkennus

Musiikkikasvatus

Esiopetuksen musiikkikasvatuksessa tuetaan lapsen luontaista musikaalisuutta, jolle on ominaista musiikin ja liikkeen läheinen yhteenkuuluvuus, ilo ja spontaanisuus. Musikaalisuuden kehittämisen lähtökohtana on lapsen kuuntelukyvyn vaaliminen. Sitä vahvistetaan erilaisilla kuuntelu-, liikunta- ja rytmileikeillä. Tuetaan myös lasten sosiaalista ja emotionaalista kehitystä sekä kehitetään monenlaisia musiikkiin liittyviä tiedollisia ja taidollisia valmiuksia.
Musiikki liittyy päivittäiseen toimintaan, arkeen ja juhlaan, sekä rytmittää osaltaan vuoden kiertokulkua (vuodenaikojen vaihtelu, juhlat). Rytmiikka on tärkeä pohja kaikelle oppimiselle.
Musiikkia yhdistetään luontevasti kuvataiteeseen, liikuntaan, kansainvälisyys-kasvatukseen, ympäristökasvatukseen sekä eettiseen ja katsomukselliseen kasvatukseen.


Seutukunnallisesti jokainen alue tekee mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä musiikkiopiston, paikallisten musisoijien, tanssiryhmien, seurakunnan jne kanssa. Konserttielämyksiä pyritään tarjoamaan.

Kädentaidot

Kädentaitoihin sisältyvät askartelu, tekstiilityö ja tekninen työ. Käsillä tekemisen, rakentelun sekä tilan hahmottamisen avulla tuetaan kädentaidollista ilmaisua ja avaruudellisen tajun kehittymistä sekä harjoitetaan hienomotorisia taitoja. Lapsia ohjataan arvostamaan sekä kädentaitoja arkielämän hyödyllisinä taitoina että arvostamaan ympäristönsä perinteitä. Lasten omia ideoita ja itse asetettuja tavoitteita tuetaan; lapset saavat myönteisiä kokemuksia käsitöistä ja askartelusta tekemällä "omannäköisiänsä" töitä.
Jokainen seutukunnan alue toteuttaa kädentaitoihin opettelemisessa ja tutustumisessa paikallisia mahdollisuuksia. Forssassa tekstiilin valmistuksen historia on esillä runsaasti. Aiheen tiimoilta tehdään yhteistyötä eri työtahojen kanssa.

Kuvallinen ilmaisu

Kuvallisen ilmaisun tavoitteena on edistää lasten luovuutta ja tukea sekä rohkaista lasten omaa ilmaisua piirtämällä, maalaamalla, muovailemalla ja rakentelemalla. Lapsille annetaan mahdollisuuksia tutustua eri työskentelymenetelmiin ja välineisiin. Kuvataiteen avulla lasten kuvallinen ajattelu, kyky luoda kuvallisia mielikuvia, tilan hahmottaminen ja iloitseminen kuvallisesta ilmaisusta kehittyvät. Lapsia ohjataan omien ja toisten töiden kunnioittamiseen sekä elämysten ja kokemusten kautta esteettisen ymmärryksen kehittymiseen. Lapsia ohjataan myös oman ympäristön ja kulttuuriperinteen arvostamiseen. Lapset tutustuvat median luomiin kuviin ja ihmisten tekemiin rakennuksiin (esim. kirkko). Lapset vierailevat mahdollisuuksien mukaan paikallisissa museoissa.
Kuvailmaisun aihepiirit ovat useinmiten sidoksissa muuhun opetukseen ja tukevat lasten yksilöllistä kehittymistä.

Suullinen ja kehollinen ilmaisu

Lapset saavat erilaisten harjoitusten avulla positiivisia kokemuksia suullisesta ja kehollisesta ilmaisusta. Ilmaisun avulla tehdään konkreettiseksi lasten mielikuvat ja kuinka he kokevat asioita. Opetuksessa käytetään loruja, lastenkirjallisuutta, runoja, draamaa ja tanssia. Esimerkiksi satujen avulla vahvistetaan kykyä muodostaa mielikuvia, rikastuttaa kieltä ja elävöittää ilmaisua. Sadut innostavat lapsia omien tarinoiden tekemiseen. Lasten omia mielenkiinnon kohteita työstetään yhdessä monin eri ilmaisun keinoin.