Kirjallisuusessee

Kirjallisuusesseen kirjoittaminen

Kirjallisuusessee on aineistopohjainen kirjoitelma, jossa aineistona on kaunokirjallinen teos tai teoksia (romaani, novelli, näytelmä).

Lukion eri kursseilla kaunokirjallisuutta käsitellään eri näkökulmista, joten eri kurssien esseet ovat lähtökohdaltaan vähän erilaisia. Myös ylioppilaskokeessa annetaan kirjallisuusaiheen näkökulma tehtävänannossa.

Kirjallisuusesseen perustana on kuitenkin oma lukukokemus. Kirjoittaja ydistää teoksesta tekemiään havaintoja, päätelmiä ja tulkintoja omiin näkemyksiinsä ja kokemuksiinsa. Teosta tulee selostaa riittävästi, jotta lukija ymmärtää esseen, vaikkei tuntisikaan pohjatekstiä. Esseessä voi olla myös arvioivia piirteitä, mutta se ei ole kirjallisuusarvostelu.

Kirjallisuusesseekin on siis essee: kirjoittajan oma ääni saa kuulua, mutta se on kirjoitettu kirjakielellä ja asiatyylillä.

Esseen pituus voi vaihdella paljonkin. Olennaista on, että pohdinnat ja tulkinnat perustellaan. pohjatekstiin viitataan samoin kuin muissa aineistopohjaisissa kirjoitelmissa.

Työvaiheita:

1. Lue teos yleiskuvan saamiseksi.
2. Valitse näkökulma, jollei sitä ole annettu valmiiksi. Yksi tapa rajata näkökulma on muotoillla esseen lähtökohta kysymykseksi, ikään kuin ongelmaksi, jonka voi ratkaista:

Mitä teos osoittaa ilmestymisajastaan? TAI
Mihin teoksen vaikuttavuus perustuu? TAI
Millaisena rakkaus näyttäytyy teoksessa? tms.

3. Lue teos uudelleen niin, että kiinnität huomiota näkökulman kannalta olennaisiin seikkoihin. Tee muistiinpanoja. MUISTA KÄYTTÄÄ KÄSITTEITÄ: kertoja, henkilöt, miljöö, juoni, käänne, teema...

4. Kerää materiaalia esseeseen käyttäen miellekarttaa tai listausta.

5. Tee rakennesuunnitelma. Kiinnitä erityistä huomiota aloitukseen ja lopetukseen.

6. Kirjoita ensimmäinen versio. Muista, että sopivat suorat lainaukset elävöittävät tekstiäasi ja perustelevat päätelmiäsi.

7. Muokkaa mahdollisen palautteen perusteella.
8. Tarkista oikeinkirjoitus.

9. Anna esseelle lopullinen otsikko, joka osoittaa näkökulman. Otsikko ei voi olla teoksen nimi!

10. Jos voit, lue esseesi vielä kerran, jopa ääneen. Näin saat (toivottavasti) selville sujuvuuteen ja kieleen liittyvät ongelmat.

Liitteet:

Tarkennettu ohje 5. moduulin esseeseen