Romanien osallisuus

Palkkaisitko?

Neljä tunnettua suomalaista haki töitä romaninimillä. Työnimi-kampanja nostaa esille romanien kohtaaman syrjinnän rekrytointitilanteissa. Nyt kampanja saa jatkoa, kun Meeri Koutaniemi kuvasi neljä suomalaisvaikuttajaa romaniasuissa.


Meeri Koutaniemi kuvasi neljästä vaikuttajasta – Tuomas Enbuskesta, Anne Kukkohovista, Jari Sarasvuosta ja Meri-Tuuli Väntsistä – kampanjakuvat, joissa he esiintyvät romaniasuihin pukeutuneina. Huolella ja kunnioituksella tehty puvustus ja maskeeraus toteutettiin läheisessä yhteistyössä romanien kanssa, ja asujen käytöllä tässä yhteydessä on romaniyhteisön kollektiivinen hyväksyntä.

Koutaniemi on tullut tunnetuksi yhteiskunnallisesti kantaa ottavista valokuvistaan. Päätös lähteä mukaan Työnimi-kampanjaan syntyi helposti:

– Lähdin mukaan kampanjaan, koska koen, että jokaisen tulisi ottaa kantaa vahvasti ja väkevästi suomalaisen työelämän tasa-arvoistamiseen, Koutaniemi sanoo.

Katso tunnelmia kuvauksista: Backstage

Usein kysytyt kysymykset 26.11. julkaistuista kampanjakuvista:

Kuka kuvat on ottanut?

Kuvaaja on kansainvälistä mainetta saavuttanut Meeri Koutaniemi.

Eikö pääväestön edustajien esittäminen romaniasussa ole epäkunnioittavaa romaneita kohtaan?

Ei, sillä kampanjan vaikuttajat esiintyvät kuvissa Suomen romaniyhteisön luvalla, aloitteesta ja sen hyväksi. Kuvien toteutuksessa on lisäksi kiinnitetty erityistä huomiota romanikulttuurin kunnioittamiseen. Kuvien stailauksesta ja valvonnasta on vastannut romanihenkilö, joka on varmistanut, että romanikulttuurille olennaiset elementit esitetään niitä kunnioittavalla tavalla.

Eikö romanina esiintyminen ole kulttuurista omimista?

“Kulttuurinen omiminen” -termiä käytetään nykyisin moninaisesti erilaisiin vähemmistökulttuureihin liittyvissä tapauksissa eikä sen merkitys ole aina selvä. Olennaista kaikissa tulkinnoissa on kuitenkin vallankäyttö ja sen sortava tai muuten riistävä luonne vähemmistöjä kohtaan. Tämä kampanja on romaniyhteisön itse hallinnoima ja pyrkii edistämään sen etuja.

Mistä vaikuttajien asut ovat peräisin?

Asut on vuokrattu kuvauksia varten ko. asujen vuokraukseen erikoistuneelta toimijalta. Stailaajana toimi romaniyhteisön edustaja.


Latauslinkit medialle:

Media kit ladattavissa täältä

Meeri Koutaniemen kuvat täältä

Making of -video ja kuvat ladattavissa täältä


Aineisto on vapaasti käytettävissä romanien osallisuutta edistäviin tarkoituksiin. Käyttäessäsi aineistoa ilmoita lähde: Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoiman Nevo tiija – uusi aika -hankkeen Työnimi-kampanja. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Romaniasuiset kampanjakuvat, kuvaaja: Meeri Koutaniemi

Mediakampanja III Palkkaisitko? 

- Yhteistyössä Taike ja Vantaan työllisyyspalvelut

- Pääasiallinen kohderyhmä suuri yleisö (ulkomainonta+IL+Suomen yrittäjät)

- kampanja-aika 26.11.-30.11.2018 (Still-kuvat Meeri Koutaniemi)

- Tavoitettavuus 10 000 000
Työnimi -kampanja

Neljä tunnettua suomalaista haki töitä romaninimillä. Työnimi-kampanja nostaa esille romanien kohtaaman syrjinnän rekrytointitilanteissa.


Toimittaja ja media-alan moniosaaja Tuomas Enbuske, malliuransa jälkeen graafikkona ja yrittäjänä työskennellyt Anne Kukkohovi, catering-yrittäjä ja juontaja Meri-Tuuli Väntsi sekä yritysvalmentaja Jari Sarasvuo hakivat tänä syksynä töitä. Omilla ansioluetteloillaan mutta tyypillisillä romaninimillä.  Testasimme näin, vaikuttiko nimi työnsaantimahdollisuuksiin.

”Jos maailma on sairas niin pitääkö siihen sopeutua? Nimi ja kulttuuri ovat tärkeä osa identiteettiämme. Nimeä ei pidä vaihtaa vaan maailman pitää muuttua terveemmäksi.” – Tuomas Enbuske

Nimeen konkretisoituu monen romanin kohtaama syrjintä työmarkkinoilla, ja moni päätyy vaihtamaan nimensä työnhakua varten, mistä juontuu myös kampanjan teema #työnimi.

Syrjintä on yksi merkittävimmistä esteistä romanien työllistymisessä. Vähemmistövaltuutetun selvityksen mukaan yli puolet työtä hakeneista romaneista kertoi kohdanneensa syrjintää työelämässä.

Virallista tutkimustietoa ei ole, mutta arvioiden mukaan 40–60 prosenttia Suomen työikäisistä romaneista on tällä hetkellä työttöminä. Jopa korkeakoulututkinnon suorittaneilla romaneilla on suuria vaikeuksia päästä osaksi työelämää.

Työnimi-kampanja on osa valtakunnallista Nevo tiija – uusi aika -hanketta, joka pyrkii tukemaan romanien työllistymistä Suomessa. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa on mukana on lisäksi kuntia, kaupunkeja, oppilaitoksia ja järjestöjä eri puolilta Suomea. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta, ja kansallinen rahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Katso video: TYÖNIMI -estääkö nimi työnsaannin
Katso video: Tuomas Enbunske
Katso Video: Meri-Tuuli Väntsi
Katso Video: Jari Sarasvuo
Katso video: Anne Kukkohovi

Usein kysyttyjä kysymyksiä kampanjasta

Miten nelikon työnhaku eteni?

Päivitetty 28.11.2018: Aiemmasta tiedosta poiketen on käynyt ilmi, että ”Tamara Nymanin” (Meri-Tuuli Väntsi) hakemus olisi johtanut työhaastatteluun seurantajakson aikana. Henkilöstöpalveluyritys Cimson oli 24.9. yrittänyt tavoittaa ”Tamaraa” puhelimitse. Toistaiseksi tunnistamattomasta yhteysongelmasta johtuen puhelu ei kuitenkaan ollut tullut läpi. Cimsonista oli oltu Tamaraan yhteydessä myös sähköpostitse, mutta työhakemuslomakkeeseen oli jäänyt näppäilyvirhe, jonka johdosta viesti ei koskaan tullut perille. Oikea osoite oli kyllä lähetyksessä olleessa CV:ssä, mutta oli jäänyt virheelliseen muotoon hakemustiedoissa.

Asia tuli ilmi kun Cimson otti Henkilöstöpalveluyritysten liiton välityksellä yhteyttä Diakiin 20.11. Tämän jälkeen käynnistettiin selvitys yhteysongelmien syistä. Sähköpostiongelmien syyksi löytyi nyt yllä kuvattu näppäilyvirhe, mutta puhelinyhteyden vikaa ei paikallistettu, vaikka asiaa selvitettiin operaattoria myöden. Testattaessa yhteys toimi moitteettomasti.

On valitettavaa, että yhteydenotto ei onnistunut, sillä se olisi ehtinyt mukaan myös kuvauksiin, ja näin heti alusta alkaen mukaan olisi saatu myös positiivista ja rohkaisevaa viestiä. Kiitämme henkilöstöpalveluyritys Cimsonia ennakkoluulottomasta lähestymisestä rekrytoinneissa sekä asian saattamisesta tietoomme jälkeenpäin. Näin saamme positiivista ja toiveikasta viestiä välitettyä erinomaisen yhdenvertaisesta rekrykäytännöstä myös romaniyhteisön suuntaan.

Päivitetty 12.11.2018Kampanjassa työnhaun vastauksia seurattiin kuukauden seurantajaksolla 10.9.–10.10.2018 ja tänä aikana ei saapunut yhtäkään kutsua haastatteluun. Kampanjamateriaalien jo valmistuttua vielä kampanjan loppuvaiheessa laitettuun ”Tamara Nymanin” hakemukseen oli kuitenkin saapunut yhteydenottopyyntö seurantajakson jälkeen.

Ennakkoluuloton työnantaja, Extremely Nice Job Oy (ENJOY), joka välittää ravintola- ja hotellialan ammattilaisia, oli saanut ”Tamaran” hakemuksen 5.10. ja lähettänyt tuolloin kiitos-viestin. ENJOY oli yrittänyt tavoittaa ”Tamaraa” puhelimitse 11.10., mutta tuolloin projektia varten avattu liittymä oli jo pois käytöstä, koska seurantajakso oli päättynyt. Lisäksi ENJOY lähetti ”Tamaralle” vielä sähköpostitse yhteydenottopyynnön 18.10. Tätä ei kuitenkaan huomattu ajoissa, koska postilaatikoita ei seurattu enää aktiivisesti seurantajakson jälkeen.

Kiitos ENJOY:lle esimerkillisestä toiminnasta työnvälityksen ennakkoluulottomuudessa!

Eikö CV:stä tunnista hakijaa? Millaisilla ansioluetteloilla työpaikkoja haettiin?

Päivitetty 12.11.2018Ansioluetteloja muokattiin jokaisen hakijan kohdalla niin, ettei henkilö ole tunnistettavissa julkisista meriiteistään. Julkiset media-alan työn siivottiin pois uskottavuus- ja tunnistettavuussyistä, ja jäljelle jäi ydin: osaaminen.

Tuomas Enbuske:

Tuomas Enbusken todellisesta ansioluettelosta löytyy pitkä lista erilaisia media-alan työtehtäviä radiotoimittajasta talk-show -isännöintiin ja kolumnistitehtäviin. Hakemuksissa painotettiin tätä pitkää viestintäkokemusta ja sen tuomaa osaamista ennen kaikkea viestintätehtäviä varten. Haettavat paikat olivat erilaisia viestinnän asiantuntijatehtäviä, kuten:

 • Viestinnän asiantuntija
 • Viestintäpäällikkö
 • Viestintä- ja koulutussuunnittelija
 • Yritysviestinnän konsultti

Haettavien paikkojen joukosta karsittiin ne tehtävät, jotka edellyttivät korkeakoulututkintoa, koska tämä olisi ollut automaattinen peruste hylkäämiselle.

Meri-Tuuli Väntsi:

Meri-Tuulin Väntsin kohdalla haettavissa paikoissa huomioitiin ennen kaikkea kattava kokemus catering- ja ravintola-alalta sekä ruokastylistin tehtävistä. Haku suunnattiin sekä vuoro-/ravintolapäällikön tehtäviin että kokin tehtäviin. Media-alan tehtäviä ei haettu, joten TV-työt häivytettiin pääosin pois kokonaan.

Haettavien paikkojen joukosta karsittiin ne tehtävät, jotka edellyttivät korkeakoulututkintoa, koska tämä olisi ollut automaattinen peruste hylkäämiselle.

Anne Kukkohovi:

Anne Kukkohovin hakemissa työpaikoissa keskityttiin ennen kaikkea pitkään kokemukseen markkinointiviestinnän ja graafisen suunnittelun parissa. Haettavia toimenkuvia olivat:

 • Graafinen suunnittelija
 • Markkinointipäällikkö
 • Myynti- ja markkinointipäällikkö

Haettavien paikkojen joukosta karsittiin ne tehtävät, jotka edellyttivät korkeakoulututkintoa, koska tämä olisi ollut automaattinen peruste hylkäämiselle. Malli- ja TV-työt jätettiin työkokemuksesta pois, koska ne eivät olleet oleellisia haettavien paikkojen suhteen ja olisivat saattaneet herättää epäilyksiä. Myös markkinointialan työantajia muokattiin, koska todellinen työpaikka (Hasan Partners) olisi voinut aiheuttaa liikaa epäilyksiä.

Jari Sarasvuo:

Jari Sarasvuon työkokemuksesta korostettiin sekä media-alalta kartutettua viestintäkokemusta että yritysvalmennuksen ja yrittäjyyden kautta saavutettua myynti- ja talousosaamista. Julkisia työtehtäviä jätettiin pois tai muutettiin rooliltaan vähemmän julkisiksi. Trainers’ House -ajasta työtehtäviin jätettiin valmentajarooli mutta johtotehtäviä tai perustajaroolia ei mainittu. Samalla muokattiin ajankohtaa, jolloin Sarasvuo on yritykseen liittynyt.

Myös haettavissa paikoissa oli sekä viestinnän että myynnin tehtäviä mm. seuraavilla toimenkuvilla:

 • Viestinnän asiantuntija
 • Viestintäkoordinaattori
 • Myyntipäällikkö
 • Myyntikonsultti

Haettavien paikkojen joukosta karsittiin ne tehtävät, jotka edellyttivät korkeakoulututkintoa, koska tämä olisi ollut automaattinen peruste hylkäämiselle.

Mistä kampanjassa on kyse?

Kampanjassa Tuomas Enbuske, Meri-Tuuli Väntsi, Anne Kukkohovi ja Jari Sarasvuo vastasivat avoimiin työpaikkailmoituksiin käyttäen tyypillisiä romaninimiä. Tarkoituksena oli nähdä, vaikuttaako nimi etenemiseen hakuprosessissa.

Mikä on kampanjan idea?

Jo pitkään romaniväestö on kohdannut syrjintää nimensä perusteella. Jopa sillä asteella, että he ovat omaksuneet toisen nimen työelämää varten. Tästä johtuu myös kampanjan nimi, Työnimi.

Nyt tämä asetelma käännetään ympäri.

Lähetettiinkö hakemukset oikeasti?

Kaikki työhakemukset lähetettiin oikeasti. Hakijoille luotiin väärällä nimellä sähköpostit, joista hakemukset toimitettiin. Yhteensä hakemuksia lähetettiin 54 ja niihin saatiin 17 kielteistä vastausta eikä yhtään haastattelukutsua seuranta-ajan puitteissa. Seurantajakson jälkeen tuli kuitenkin yksi yhteydenottopyyntö ”Tamaralle”. Ks. lisätietoja kohdasta Miten nelikon työnhaku eteni.

Onko tämä tutkimustulos?

Työnimi-kampanja ei ole tai väitä olevansa tutkimus, vaan sosiaalisen kokeilun pohjalta rakennettu kampanja, jonka tavoitteena on herättää keskustelua sekä saada työnantajat ja muut rekrytoinneista vastaavat havahtumaan tarkastelemaan omia rekrytointikäytäntöjään. Tutkimustietoa romanien työllistymisen esteistä ja toisaalta sen avaimista on olemassa. Työnimi nojaa osin näiden selvitysten ja tutkimusten tuloksiin (ks. sivun alalaidasta sininen faktalaatikko).

Miksi hakea romaninimellä työpaikkaa?

Romanit raportoivat kokeneensa syrjintää työnhakutilanteessa jo pelkän nimensä perusteella. Tätä kiertääkseen osa romaneista onkin omaksunut pääväestön nimen työelämässä – jopa työvoimaviranomaisten kehotuksesta.

Miksi kampanja on toteutettu?

Kampanja pyrkii tekemään Suomesta tasa-arvoisemman maan. Syrjintä on yksi merkittävimmistä esteistä romanien työllistymisessä. Kampanja pyrkii herättämään työnantajat tarkastelemaan rekrytointikäytäntöjään ja niiden tasa-arvoisuutta sekä avaamaan suomalaisten silmiä romanien kokeman syrjinnän suhteen.

Mitä minä voin tehdä?

Näe ihminen kulttuurin takana. Ole mahdollistaja. Älä hyväksy syrjintää. Työnantaja: tarkastele rekrytointikäytäntöjäsi. Älä oleta, älä luule, vaan kysy. Uskalla, se kannattaa.

Avaimia romanien koulutus- ja työllisyyskysymyksiin löytyy esimerkiksi Dialogi-julkaisun romanien osallisuus -teemasta.

 

Kampanjasivua päivitetty viimeksi 26.11.2018

Mihin kampanjan väitteet perustuvat?

Vaikka romanien työllistymistä ja kouluttautumista on tutkittu suhteellisen vähän, löytyy aiheesta muutama selvitys:

 • Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama Romanien pitkä matka työmarkkinoille (Hannele Syrjä & Mikko Valtakari, 2008)
 • Vähemmistövaltuutetun tekemä selvitys romanien työllistymisestä (Erilaisena arjessa – selvitys romanien syrjintäkokemuksista, 2014)
 • Opetushallituksen tekemä selvitys Aikuisten romanien koulutustaustat (Susanna Rajala & Satu Blomerus, 2015)
 • Uskalla. It’s possible- Romanien sujuvat koulutus- ja työllisyyspolut (Mäenpää, Perho, Ärling, Diakonia-ammattikorkeakoulu 2018) julkaistaan 5.11.2018.
 • Diakonia-ammattikorkeakoulussa on vastikään tehty yamk-opinnäytetyö aiheesta. Romanien työllistyminen – kompastuskivi vai ponnahduslauta? (Mertsi Ärling, 2018)Mediakampanja II #Työnimi (ilmestyessään YLE, MTV, IS ja IL luetuin uutinen)

- Pääasiallinen kohderyhmä työnantajat (videot)

- Kampanja-aika 31.10.- 25.11.2018

- Kokonaistavoitettavuus (ei somejakoja) 37 273 967

- Ansaitut some ja mediaosumat 32 546

- Ansaitun median arvo € (ei somejakoja) 344 784,19€

- #Työnimen videoiden katselukerrat 520 539

Ansaittu media

- Mediaosumat (HS, MTV, YLE, IS, IL, TS, Huomenta Suomi, STT jne.) 93

- Mediaosumien kautta saavutettu tavoitettavuus 27 300 000.

- Somejaot (yksittäisenä lukuna merkittävä) 31 400

 

Ansaittu sosiaalinen media

- Ansaittu sosiaalinen media; maininnat eri päivityksissä 1020

- Tavoitettavuus sosiaalinen median kautta 10 000 000 

Näissä juhlissa pönötetä! Kutsu Romanijuhliin Savoy-teatteriin 5.11.2018 alkaen klo 15.00

Kutsu Romanijuhliin Savoy-teatteriin 5.11.2018 alkaen klo 15.00


Diakin hallinnoimat valtakunnalliset ESR-kehittämishankkeet Nevo tiija – uusi aika ja Tšetanes naal – koulutuspoluilla ovat tulossa päätökseen. On juhlan ja tulosten aika.

Yhteinen loppuseminaari, Romanijuhlat, järjestetään 5.11.2018 Savoy-teatterissa. Meillä on ilo ja kunnia kutsua Sinut mukaan kuulemaan, kuinka romanien työllisyys- ja koulutuspolut ovat upeassa nosteessa sekä nauttimaan huikeasta musiikista, tarjoilusta ja tunnelmasta.

PÄIVÄJUHLA - Ohjelma tiedotteen lopussa

Romanijuhlien alkuosa järjestetään klo 15–17. Luvassa on hyvän musiikin (tangoprinssi Leif Lindeman, ikivihreä gospelmuusikko Aila Nyman sekä Romaninuorten lauluryhmä) lomassa hankkeisiin osallistuneiden tarinoita, saavutettuja tuloksia ja haasteista oppimisia sekä uunituoreen yli 200-sivuisen Uskalla! It´s possible -loppujulkaisun julkistaminen. Työministeri Jari Lindström avaa juhlan.

PäiIvätilaisuus on avoin ja maksuton kaikille.

Ohjelma:VÄLIAIKA

Väliajalla (klo 17–18.30) nautitaan hyvästä purtavasta ja seurustelusta. Aulatiloissa on mahdollisuus tutustua 16 eri osatoteuttajan alue- ja osatoteuttajakohtaisiin tuloksiin. Vapaa pääsy.

ILLAN JUHLAKONSERTTI

Päivän kruunaa klo 19 alkava juhlakonsertti. Lavalle saapuu kaksikymmenpäinen mustalaismusiikin orkesteri MUMO. Ensikonsertin ohjelmistossa on uutta ja vanhaa mustalaismusiikkia Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa, jota tulkitaan suurella sydämellä ja syvällä pieteetillä musiikillisia raja-aitoja rikkoen.

Maksulliseen konserttiin lisätietoa löytyy täältä: https://www.etnosoi.fi/fi/etnosoi/mumo-mustalaismusiikin-orkesteri

Liput illan konserttiin: https://www.lippu.fi/mustalaismusiikin-orkesteri-mumo-lippuja-helsinki.html?affiliate=ADV&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&key=2193155$10816593Lunastathan lippusi ajoissa. Ovelle tulee myyntiin lippuja, jos niitä jää.

KOE JOTAIN UNOHTUMATONTA, JA TULE MUKAAN!

Nevo tiija ja Tsetanes naal -hankkeiden osatoteuttajat ovat:
Suomen Romanifoorumi, Helsingin diakonissalaitos, Oulun Diakonissalaitos, Kuopion kaupunki, Vantaan kaupunki, Helsingin kaupunki, Järvenpään seurakuntaopisto, Otavan opisto, Tampereen kaupuni, Salon kaupunki, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Molemmat hankkeet saavat rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Nevo tiijan kotimainen rahoittajataho on sosiaali- ja terveysministeriö ja Tsetanes naalin opetus- ja kulttuuriministeriö.Kohti unelmien työ- tai opiskelupaikkaa!

Diakonia-ammattikorkeakoulu hallinnoi kahta hanketta, joiden avulla tuetaan Suomen romanien mahdollisuuksia kouluttautua ja päästä mukaan työelämään. Hankkeissa edistetään laajemminkin osallisuutta, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Mukana työssä on lukuisia kuntia, kaupunkeja, oppilaitoksia ja romanijärjestöjä eri puolilta Suomea.

Tšetanes naal – koulutuspoluilla -hankkeessa madalletaan kynnystä hakeutua koulutukseen ja vahvistetaan integroitumista yhteiskuntaan. Opettajille ja päättäjille tarjotaan myös tietoa romanikulttuurista. Nevo tiija – uusi aika -hanke pureutuu työllisyyteen liittyviin kysymyksiin tarjoten tukea ja ohjausta työllisyyspoluilla romaneille, yrittäjille, palveluntuottajille, viranomaisille ja päättäjille.

Meidän tulevaisuus -somekampanja käynnistyi

Joukko romaninuoria aloitti tänään Meidän tulevaisuus -somekam​panjassa, jossa he kertovat elämästään opiskelijoina. Nuoret tulevat ympäri Suomea, ja päivittävät etenkin Instagramiin elämästään kuukauden ajan. Tavoitteena on saada esiin monipuolista kuvaa tulevaisuuden mahdollisuuksista ja opintojen merkityksestä. Seuraa kampanjaa somessa hashtagin #meidantulevaisuus alla sekä osoitteessa www.instagram.com/meidantulevaisuus. Poimimme otoksia nuorten elämästä myös Facebook-kanavallemme.

Nevo tiija ja Tsetanes naal -hankkeissa tuleva syksy on yhtä juhlaa!


Diakin hallinnoimissa Nevo tiija ja Tsetanes naal -hankkeissa järjestetään pitkin syksyä toinen toistaan mahtavampia loppuseminaareja.

Näissä loppuseminaareissa taiteet ja kulttuuri ovat luontainen osa hankkeeseen osallistuneiden onnistumisen tarinoiden lisäksi.

Loppuseminaareissa esillä myös molempien hankkeiden todellisia saavutuksia sekä millaisia haasteita matkalla oli ja mitä niistä on mahdollista oppia.

Tervetuloa mukaan sankoin joukoin. Tilaisuuden ovat avoimia kaikille.

Loppuseminaarit aikajärjestyksessä ja jokaisen perässä linkki, josta nähtävissä lisätietoja

Oulu 13.9. Tapahtumalinkki: https://www.facebook.com/events/444665802722840/?ti=icl

Tampere 20.9. Tapahtumalinkki: https://www.facebook.com/events/226682274667066/?ti=icl

Mikkeli 28.9. Tapahtumalinkki: https://www.facebook.com/events/1897974790262863/?ti=icl

Salo 11.10. Tapahtumalinkki: https://www.facebook.com/events/292468024873396/?ti=icl

Suuri päätösjuhla Helsinkissä 5.11. Tapahtumalinkki: https://www.facebook.com/events/215661732435990/?ti=icl

Romanijuhlat - Savoy-teatteri 5.11.2018

Diakin hallinnoimat valtakunnalliset ESR-kehittämishankkeet Nevo tiija – uusi aika ja Tšetanes naal – koulutuspoluilla järjestävät yhteisen loppuseminaarin juhlimisen merkeissä 5.11.2018 Savoy-teatterissa. Meillä on ilo ja kunnia kutsua sinut kanssamme juhlimaan. Juhlan avauspuheen pitää työllisyysministeri Lindström. Tilaisuus on avoin ja ilmainen.

Romanijuhlien alkuosa ajoittuu klo 15–17 väliselle ajalle. Luvassa on hyvän musiikin (tangoprinssi Leif Lindeman, ikivihreä gospelmuusikko Aila Nyman sekä Romaninuorten lauluryhmä) lomassa hankkeisiin osallistuneiden tarinoita, saavutettuja tuloksia ja haasteista oppimisia sekä uunituoreen yli 200-sivuisen Uskalla! It´s possible -loppujulkaisun julkistaminen.

Väliajalla (klo 17–18.30) nautitaan hyvästä purtavasta ja seurustelusta. Aulatiloissa on mahdollisuus tutustua 16:een eri osatoteuttajan alue- ja osatoteuttajakohtaisiin tuloksiin.

Päivän kruunaa klo 19 alkava juhlakonsertti. Lavalle saapuu kaksikymmenpäinen mustalaismusiikin orkesteri MUMO.

Ensikonsertin ohjelmistossa on uutta ja vanhaa mustalaismusiikkia Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa, jota tulkitaan suurella sydämellä ja syvällä pieteetillä musiikillisia raja-aitoja rikkoen. lisätietoa konsertista: https://www.etnosoi.fi/fi/etnosoi/mumo-mustalaismusiikin-orkesteri Konsertin taiteellisena johtajana toimii läänintaitelija Mertsi Lindgren.Uskomme Savoy-teatterin olevan loppuunmyyty 5.11.2018 mennessä konsertin osalta, joten varmistathan mukaanpääsysi konserttii ostamalla lipun tämän linkin kautta: https://www.lippu.fi/savoy-teatteri-lippuja.html?affiliate=ADV&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&erid=2193155&kuid=524414


 

Ajankohtaisia uutisia


Tukipajat ammattikorkeakouluun haluaville alkavat tammikuussa!

Järjestämme maksuttomia tukipajoja ammattikorkeakouluun hakeville. Tukipajoissa kehitetään omia opiskelutaitoja ja perehdytään ammattikorkeakoulujen hakuprosessiin. Tervetuloa mukaan! 

Tukipajat alkavat tammikuussa, ja niitä on yhteensä viitenä perjantaina klo 9-12: 12.1., 2.2., 2.3., 6.4., 4.5.2018.

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://www.lyyti.fi/reg/tukipajaVoit myös ladata ja tulostaa ohjelman tästä

Liitteet:

Tukipajaesite 2018

Mahdollisuuksien päivä ja Mustalaismusiikin virtuoosit Oulussa 2.11.2017

Mahdollisuuksien päivä - romanien koulutus- ja työllisyysmessut ensimmäistä kertaa Oulussa 2.11.2017 klo 13-16 Pohjankartanon koululla (Leevi Madetojan katu 1). TIlaisuus huipentuu Mustalaismusiikin virtuoosien konserttiin klo 19. Lämpimästi tervetuloa!PÄIVÄTILAISUUS klo 13-16: Mahdollisuuksien päivä

Mahdollisuuksien päivässä on esittäytymässä runsaasti eri oppilaitosten, työnantajien ja hyvinvointijärjestöjen edustajia.

Päivän aikana kuullaan myös paikallisten romaneiden onnistumisen tarinoita. Tule kuulemaan ja kokemaan millaisia polkuja ja ratkaisuja on olemassa juuri sinun unelmiesi saavuttamiseksi!

Viuluvirtuoosi Miritza Lundberg perheineen ja True talent -kisan voittaja Dimitri Keiski viihdyttävät musiikilla. Tarjolla maksutta myös hyvää syötävää ja juotavaa.

MUSTALAISMUSIIKIN VIRTUOOSIT klo 19
Päivätapahtuman jälkeen sukelletaan näyttävästi musiikin maailmaan, kun yli 10 soittajan orkesteri valloittaa estradin ensimmäistä kertaa. Ilmainen sisäänpääsy.Mahdollisuuksien päivää ja konserttia ovat tukemassa lukuisat koulutustahot, Oulun kaupunki, Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat ja Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimat Nevo tiija ja Tsetanes naal -hankkeet, Taiteen edistämiskeskus sekä Kotimaani ompi Suomi – romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa -hanke.


Kotimaani ompi Suomi - Romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa

Kotimaani ompi Suomi - Romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa

Pitkästä yhteiselosta huolimatta romanit ovat verrattain tuntematon vähemmistö. Romanikulttuurista tiedottaminen on ollut pääosin kielteisten luulojen ja uskomusten hälventämistä. Romanien identiteetti, nimenomaan Suomen romaneina, on jäänyt toissijaiseksi. Kotimaani ompi Suomi -hanke tuo esille romanikulttuurin ja suomalaisen kulttuurin samankaltaiset juuret. Se kertoo vuorovaikutuksesta ja yhteisestä osallisuudesta Suomen historian eri vaiheissa. Talvi- ja jatkosodissa romanimiehet taistelivat yhteisessä rintamassa. Vahvasti osallisuuteen nojaavassa hankkeessa tuodaan esille myös romanikulttuurin ja -musiikin merkitys ja vaikutus sekä maailman että Suomen musiikkihistoriaan ja taiteeseen.

Jotain uutta ja jotain vanhaa uudenlaisesta näkökulmasta

Kotimaani ompi suomi -hanke vaikuttaa toiminnallisesti koko Suomessa. Yhdeksän kuukauden aikana sen avulla tavoitetaan viisi eri paikkakuntaa. Sen avulla halutaan tuottaa raikkaasta ja uudenlaisesta näkökulmasta romanitietoutta suurelle yleisölle. Hankkeessa painotetaan meidän suomalaisten, romaniyhteisön ja pääväestön, yhteneväistä kulttuuria. Myös näkymättömät voimavarat tulisi hyödyntää yhteisen yhteiskunnan hyväksi. Lähdemme jakamaan romanikulttuuri-infoa osallistavilla ja toiminnallisilla menetelmillä perusopetuksen 9.-luokkalaisille sekä ammattikoulujen ja lukioiden ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Samoilla paikkakunnilla pidetään myös aikuisille romaneille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia koulutuksen mahdollisuuksista ja haasteista.

Taidetta ja kulttuuria kaikille aisteille

Kotimaani ompi Suomi -hanke starttaa romanien kansallispäivänä 8.4. Kulttuuritalolla Helsingissä. Mustalaismusiikin kuninkaat ja kuningattaret tähtiesiintyjineen pääsevät estradille. Siellä nähdään myös kolme vaikuttavaa romaninäyttelyä sekä kuullaan lyhyitä puheita mustalaistaiteen vaikutuksesta muihin taiteisiin. Päivässä saadaan tutustua myös ravikuningas Vitterin saavutuksiin sekä romanien kulttuuriperinnön arkiston aineistoon ja aineettomaan kulttuuriperintöön sekä romanimusiikin levykauppaan sekä kirjaston aarteisiin.

Liput Ticketmasterilta (10 €)Hankkeen suuri päätösjuhla pidetään Oulun kaupunginteatterissa marraskuussa, missä paikallisen taide- ja kulttuurinäyttelyn lisäksi toteutetaan valtakunnalliset Mahdollisuuksien päivä -koulutus- ja työllisyysmessut. Illalla koko kansan juhlakonsertissa ensi esiintymisensä saa ainutlaatuinen Mustalaismusiikin orkesteri.

FAKTATIETOA:

Kotimaani ompi Suomi -hanketta suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Romanien kansallispäivänä, 8.4.2017 klo 18 konsertti Mustalaismusiikin kuninkaat ja kuningattaret ja Suora Lähetys -yhtye vahvistetulla kokoonpanolla. Suuruusluokaltaan ennen näkemättömässä konsertissa tuodaan esiin laajalla skaalalla Suomessa kuultua mustalaismusiikkia ja jokaisen tyylilajin romanitaustaista tähtiesiintyjää. Esiintyjäkaartissa on vierailevana tähtenä koko kansan rakastama Samuli Edelman, jolta saadaan kuulla mm. aito mustalaislaulu. Muita esiintyjiä ovat tangoprinssi Leif Lindeman, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ja Ruotsin True talent -voittaja Dimitri Keiski, mustan gospelin laulaja Tenho Gren Ruotsista , nouseva rap-artisti Alvari Valentin sekä suomalaisen hengellisen musiikin taituri Anita Lindgren. Tapahtuman avajaispuheen pitää romanipolitiikan pitkän linjan vaikuttaja sosiaalineuvos Väinö Lindberg.

8.4.2017 klo 15 alkaen Kulttuuritalolla on kolme erillistä romaniaiheista näyttelyä sekä mielenkiintoisia puheenvuoroja: Irmeli Huhtala - Koti etsii ihmistä - romanikuvat mainoksissa, Veijo Baltzar - Miranda – mustalaisten holokausti, Hilkka Lindgren – Yli vuorien ja Pekka Laine – Romanit ja kevyt musiikki.

Kulttuuritalolla on yleisöllä mahdollisuus tutustua Jamma Svartin omistaman ja valmentaman hallitsevan ravikuningas Vitterin saavutuksiin, Suomen Kirjallisuuden Seuran ylläpitämään romanien kulttuuriperinnön arkiston aineistoon ja Museoviraston aineettomaan kulttuuriperinnön aineistoon Suomen romanien lauluperinteestä. Maailman musiikin keskuksen romanimusiikin levykauppan lisäksi esillä arkiston ja kirjaston aarteita.

Marraskuussa Oulun kaupunginteatterissa klo 13-16 Mahdollisuuksien päivä – romanien koulutus- ja työllisyysmessut sekä paikallisten romanitaiteilijoiden näyttelyitä. Sekä klo 19 Mustalaismusiikin orkesteri ja tähtiesiintyjät

Hankkeen tuotantotiimi: Diakin hallinnoimat ESR-hankkeet Nevo tiija ja Tšetanes naal, Taiteen edistämiskeskus, Opetushallituksen romaniväestön koulutustiimi, Suomen Romanifoorumi ry ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen romaniasiain neuvottelukunta sekä yksittäisiä asiantuntijoita ja osaajia.

Rahoittaja: Suomi100, Suomen Kulttuurirahasto, Opetushallituksen romaniväestön koulutustiimi, Nevo tiija ja Tšetanes naal -hankeet, Taiteen edistämiskeskus, Sosiaali - ja terveysministeriön Romaniasiain neuvottelukunta ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen romaniasiain neuvottelukunta

Paikkakuntakohtaiset infotilaisuudet ja tapahtumat tarkentuvat kevään kuluessa. Lisätietoa löydät:

www.romanienosallisuus.diak.fi

www.facebook.com/romanienosallisuus/Romanien kansallispäivän juhla veti huikean määrän väkeä Kulttuuritalolle

Kotimaani ompi Suomi - romanit 500 vuotta 100-vuotiaassa Suomessa -hankkeen tapahtuma 8.4.2017 veti huikean määrän juhlaväkeä Kulttuuritalolle Helsinkiin. Päivätapatuma viritti illan konserttiin, jossa oli jopa 900 henkilöä yleisössä. Lämmin kiitos jokaisella juhlaan osallistuneelle tai sen toteutukseen osallistuneelle.

Tapahtumaa suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinisto, jonka lähettämän tervehdyksen juhlassa luki opetushallituksen asiantuntija Satu Blomerus.

Tutustu tapahtuman kuvagalleriaan Facebookissa.

Diakin romanihankkeet Nevo tiija ja Tsetanes naal olivat mukana järjestämässä tapahtumaa mm. Taiteen edistämiskeskuksen ja lukuisten yhteistyökumppanien kanssa.

Tapahtumat

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 39

25 September 2023 Thursday
26 September 2023 Thursday
27 September 2023 Thursday
28 September 2023 Thursday
29 September 2023 Thursday
30 September 2023 Thursday
1 October 2023 Thursday

Viikko 40

2 October 2023 Thursday
3 October 2023 Thursday
4 October 2023 Thursday
5 October 2023 Thursday
6 October 2023 Thursday
7 October 2023 Thursday
8 October 2023 Thursday

Viikko 41

9 October 2023 Thursday
10 October 2023 Thursday
11 October 2023 Thursday
12 October 2023 Thursday
13 October 2023 Thursday
14 October 2023 Thursday
15 October 2023 Thursday

Viikko 42

16 October 2023 Thursday
17 October 2023 Thursday
18 October 2023 Thursday
19 October 2023 Thursday
20 October 2023 Thursday
21 October 2023 Thursday
22 October 2023 Thursday

Viikko 43

23 October 2023 Thursday
24 October 2023 Thursday
25 October 2023 Thursday
26 October 2023 Thursday
27 October 2023 Thursday
28 October 2023 Thursday
29 October 2023 Thursday

Viikko 44

30 October 2023 Thursday
31 October 2023 Thursday
1 November 2023 Thursday
2 November 2023 Thursday
3 November 2023 Thursday
4 November 2023 Thursday
5 November 2023 Thursday
Ilmoittautuminen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä