Romanien osallisuus

Palkkaisitko?

Neljä tunnettua suomalaista haki töitä romaninimillä. Työnimi-kampanja nostaa esille romanien kohtaaman syrjinnän rekrytointitilanteissa. Nyt kampanja saa jatkoa, kun Meeri Koutaniemi kuvasi neljä suomalaisvaikuttajaa romaniasuissa.
Ryhmakuva medialle.jpg

Meeri Koutaniemi kuvasi neljästä vaikuttajasta – Tuomas Enbuskesta, Anne Kukkohovista, Jari Sarasvuosta ja Meri-Tuuli Väntsistä – kampanjakuvat, joissa he esiintyvät romaniasuihin pukeutuneina. Huolella ja kunnioituksella tehty puvustus ja maskeeraus toteutettiin läheisessä yhteistyössä romanien kanssa, ja asujen käytöllä tässä yhteydessä on romaniyhteisön kollektiivinen hyväksyntä.

Koutaniemi on tullut tunnetuksi yhteiskunnallisesti kantaa ottavista valokuvistaan. Päätös lähteä mukaan Työnimi-kampanjaan syntyi helposti:

– Lähdin mukaan kampanjaan, koska koen, että jokaisen tulisi ottaa kantaa vahvasti ja väkevästi suomalaisen työelämän tasa-arvoistamiseen, Koutaniemi sanoo.

Katso tunnelmia kuvauksista: Backstage

Usein kysytyt kysymykset 26.11. julkaistuista kampanjakuvista:

Kuka kuvat on ottanut?

Kuvaaja on kansainvälistä mainetta saavuttanut Meeri Koutaniemi.

Eikö pääväestön edustajien esittäminen romaniasussa ole epäkunnioittavaa romaneita kohtaan?

Ei, sillä kampanjan vaikuttajat esiintyvät kuvissa Suomen romaniyhteisön luvalla, aloitteesta ja sen hyväksi. Kuvien toteutuksessa on lisäksi kiinnitetty erityistä huomiota romanikulttuurin kunnioittamiseen. Kuvien stailauksesta ja valvonnasta on vastannut romanihenkilö, joka on varmistanut, että romanikulttuurille olennaiset elementit esitetään niitä kunnioittavalla tavalla.

Eikö romanina esiintyminen ole kulttuurista omimista?

“Kulttuurinen omiminen” -termiä käytetään nykyisin moninaisesti erilaisiin vähemmistökulttuureihin liittyvissä tapauksissa eikä sen merkitys ole aina selvä. Olennaista kaikissa tulkinnoissa on kuitenkin vallankäyttö ja sen sortava tai muuten riistävä luonne vähemmistöjä kohtaan. Tämä kampanja on romaniyhteisön itse hallinnoima ja pyrkii edistämään sen etuja.

Mistä vaikuttajien asut ovat peräisin?

Asut on vuokrattu kuvauksia varten ko. asujen vuokraukseen erikoistuneelta toimijalta. Stailaajana toimi romaniyhteisön edustaja.
tyonimi_makingof4.JPEG
tyonimi_makingof3.JPEG


Latauslinkit medialle:

Media kit ladattavissa täältä

Meeri Koutaniemen kuvat täältä

Making of -video ja kuvat ladattavissa täältä


Aineisto on vapaasti käytettävissä romanien osallisuutta edistäviin tarkoituksiin. Käyttäessäsi aineistoa ilmoita lähde: Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoiman Nevo tiija – uusi aika -hankkeen Työnimi-kampanja. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Romaniasuiset kampanjakuvat, kuvaaja: Meeri Koutaniemi

Mediakampanja III Palkkaisitko? 

- Yhteistyössä Taike ja Vantaan työllisyyspalvelut

- Pääasiallinen kohderyhmä suuri yleisö (ulkomainonta+IL+Suomen yrittäjät)

- kampanja-aika 26.11.-30.11.2018 (Still-kuvat Meeri Koutaniemi)

- Tavoitettavuus 10 000 000
Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentti