Romanien osallisuus

Ajankohtaisia uutisia

Mahdollisuuksien päivä Jyväskylässä 8.3.2018

Lämpimästi tervetuloa Jyväskylän Veturitalleille 8.3.2018 klo 13-16 Mahdollisuuksien päivään! Ohjelmassa mielenkiintoisia haastatteluja, työnantajien ja koulutustahojen esittelyjä, kohtaamisia, keskusteluja, stand uppia, musiikkia, pientä purtavaa ja viihtymistä. Tavataan Veturitalleilla! Tilaisuus on maksuton.

Tutustu tapahtumasivuun Facebookissa.

Tukipajat ammattikorkeakouluun haluaville alkavat tammikuussa!

Järjestämme maksuttomia tukipajoja ammattikorkeakouluun hakeville. Tukipajoissa kehitetään omia opiskelutaitoja ja perehdytään ammattikorkeakoulujen hakuprosessiin. Tervetuloa mukaan! 

Tukipajat alkavat tammikuussa, ja niitä on yhteensä viitenä perjantaina klo 9-12: 12.1., 2.2., 2.3., 6.4., 4.5.2018.

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://www.lyyti.fi/reg/tukipaja


Tukipajaesite2018_tsetanes.jpg

Voit myös ladata ja tulostaa ohjelman tästä

Liitteet:

Tukipajaesite 2018

Mahdollisuuksien päivä ja Mustalaismusiikin virtuoosit Oulussa 2.11.2017

Mahdollisuuksien päivä - romanien koulutus- ja työllisyysmessut ensimmäistä kertaa Oulussa 2.11.2017 klo 13-16 Pohjankartanon koululla (Leevi Madetojan katu 1). TIlaisuus huipentuu Mustalaismusiikin virtuoosien konserttiin klo 19. Lämpimästi tervetuloa!

FB_coverlun_romanimessumainos_lokakuu_2017.jpg

PÄIVÄTILAISUUS klo 13-16: Mahdollisuuksien päivä

Mahdollisuuksien päivässä on esittäytymässä runsaasti eri oppilaitosten, työnantajien ja hyvinvointijärjestöjen edustajia.

Päivän aikana kuullaan myös paikallisten romaneiden onnistumisen tarinoita. Tule kuulemaan ja kokemaan millaisia polkuja ja ratkaisuja on olemassa juuri sinun unelmiesi saavuttamiseksi!

Viuluvirtuoosi Miritza Lundberg perheineen ja True talent -kisan voittaja Dimitri Keiski viihdyttävät musiikilla. Tarjolla maksutta myös hyvää syötävää ja juotavaa.

MUSTALAISMUSIIKIN VIRTUOOSIT klo 19
Päivätapahtuman jälkeen sukelletaan näyttävästi musiikin maailmaan, kun yli 10 soittajan orkesteri valloittaa estradin ensimmäistä kertaa. Ilmainen sisäänpääsy.

Virtuoosit_A3_altcr_web.jpg

Mahdollisuuksien päivää ja konserttia ovat tukemassa lukuisat koulutustahot, Oulun kaupunki, Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat ja Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimat Nevo tiija ja Tsetanes naal -hankkeet, Taiteen edistämiskeskus sekä Kotimaani ompi Suomi – romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa -hanke.

Kotimaani ompi Suomi - Romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa

Kotimaani ompi Suomi - Romanit 500 vuotta 100-vuotisessa Suomessa
fintiko 100.png

Pitkästä yhteiselosta huolimatta romanit ovat verrattain tuntematon vähemmistö. Romanikulttuurista tiedottaminen on ollut pääosin kielteisten luulojen ja uskomusten hälventämistä. Romanien identiteetti, nimenomaan Suomen romaneina, on jäänyt toissijaiseksi. Kotimaani ompi Suomi -hanke tuo esille romanikulttuurin ja suomalaisen kulttuurin samankaltaiset juuret. Se kertoo vuorovaikutuksesta ja yhteisestä osallisuudesta Suomen historian eri vaiheissa. Talvi- ja jatkosodissa romanimiehet taistelivat yhteisessä rintamassa. Vahvasti osallisuuteen nojaavassa hankkeessa tuodaan esille myös romanikulttuurin ja -musiikin merkitys ja vaikutus sekä maailman että Suomen musiikkihistoriaan ja taiteeseen.

Jotain uutta ja jotain vanhaa uudenlaisesta näkökulmasta

Kotimaani ompi suomi -hanke vaikuttaa toiminnallisesti koko Suomessa. Yhdeksän kuukauden aikana sen avulla tavoitetaan viisi eri paikkakuntaa. Sen avulla halutaan tuottaa raikkaasta ja uudenlaisesta näkökulmasta romanitietoutta suurelle yleisölle. Hankkeessa painotetaan meidän suomalaisten, romaniyhteisön ja pääväestön, yhteneväistä kulttuuria. Myös näkymättömät voimavarat tulisi hyödyntää yhteisen yhteiskunnan hyväksi. Lähdemme jakamaan romanikulttuuri-infoa osallistavilla ja toiminnallisilla menetelmillä perusopetuksen 9.-luokkalaisille sekä ammattikoulujen ja lukioiden ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Samoilla paikkakunnilla pidetään myös aikuisille romaneille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia koulutuksen mahdollisuuksista ja haasteista.

Taidetta ja kulttuuria kaikille aisteille

Kotimaani ompi Suomi -hanke starttaa romanien kansallispäivänä 8.4. Kulttuuritalolla Helsingissä. Mustalaismusiikin kuninkaat ja kuningattaret tähtiesiintyjineen pääsevät estradille. Siellä nähdään myös kolme vaikuttavaa romaninäyttelyä sekä kuullaan lyhyitä puheita mustalaistaiteen vaikutuksesta muihin taiteisiin. Päivässä saadaan tutustua myös ravikuningas Vitterin saavutuksiin sekä romanien kulttuuriperinnön arkiston aineistoon ja aineettomaan kulttuuriperintöön sekä romanimusiikin levykauppaan sekä kirjaston aarteisiin.

Liput Ticketmasterilta (10 €)

Kuninkaita_Insta.JPG

Hankkeen suuri päätösjuhla pidetään Oulun kaupunginteatterissa marraskuussa, missä paikallisen taide- ja kulttuurinäyttelyn lisäksi toteutetaan valtakunnalliset Mahdollisuuksien päivä -koulutus- ja työllisyysmessut. Illalla koko kansan juhlakonsertissa ensi esiintymisensä saa ainutlaatuinen Mustalaismusiikin orkesteri.

FAKTATIETOA:

Kotimaani ompi Suomi -hanketta suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Romanien kansallispäivänä, 8.4.2017 klo 18 konsertti Mustalaismusiikin kuninkaat ja kuningattaret ja Suora Lähetys -yhtye vahvistetulla kokoonpanolla. Suuruusluokaltaan ennen näkemättömässä konsertissa tuodaan esiin laajalla skaalalla Suomessa kuultua mustalaismusiikkia ja jokaisen tyylilajin romanitaustaista tähtiesiintyjää. Esiintyjäkaartissa on vierailevana tähtenä koko kansan rakastama Samuli Edelman, jolta saadaan kuulla mm. aito mustalaislaulu. Muita esiintyjiä ovat tangoprinssi Leif Lindeman, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ja Ruotsin True talent -voittaja Dimitri Keiski, mustan gospelin laulaja Tenho Gren Ruotsista , nouseva rap-artisti Alvari Valentin sekä suomalaisen hengellisen musiikin taituri Anita Lindgren. Tapahtuman avajaispuheen pitää romanipolitiikan pitkän linjan vaikuttaja sosiaalineuvos Väinö Lindberg.

8.4.2017 klo 15 alkaen Kulttuuritalolla on kolme erillistä romaniaiheista näyttelyä sekä mielenkiintoisia puheenvuoroja: Irmeli Huhtala - Koti etsii ihmistä - romanikuvat mainoksissa, Veijo Baltzar - Miranda – mustalaisten holokausti, Hilkka Lindgren – Yli vuorien ja Pekka Laine – Romanit ja kevyt musiikki.

Kulttuuritalolla on yleisöllä mahdollisuus tutustua Jamma Svartin omistaman ja valmentaman hallitsevan ravikuningas Vitterin saavutuksiin, Suomen Kirjallisuuden Seuran ylläpitämään romanien kulttuuriperinnön arkiston aineistoon ja Museoviraston aineettomaan kulttuuriperinnön aineistoon Suomen romanien lauluperinteestä. Maailman musiikin keskuksen romanimusiikin levykauppan lisäksi esillä arkiston ja kirjaston aarteita.

Marraskuussa Oulun kaupunginteatterissa klo 13-16 Mahdollisuuksien päivä – romanien koulutus- ja työllisyysmessut sekä paikallisten romanitaiteilijoiden näyttelyitä. Sekä klo 19 Mustalaismusiikin orkesteri ja tähtiesiintyjät

Hankkeen tuotantotiimi: Diakin hallinnoimat ESR-hankkeet Nevo tiija ja Tšetanes naal, Taiteen edistämiskeskus, Opetushallituksen romaniväestön koulutustiimi, Suomen Romanifoorumi ry ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen romaniasiain neuvottelukunta sekä yksittäisiä asiantuntijoita ja osaajia.

Rahoittaja: Suomi100, Suomen Kulttuurirahasto, Opetushallituksen romaniväestön koulutustiimi, Nevo tiija ja Tšetanes naal -hankeet, Taiteen edistämiskeskus, Sosiaali - ja terveysministeriön Romaniasiain neuvottelukunta ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen romaniasiain neuvottelukunta

Paikkakuntakohtaiset infotilaisuudet ja tapahtumat tarkentuvat kevään kuluessa. Lisätietoa löydät:

www.romanienosallisuus.diak.fi

www.facebook.com/romanienosallisuus/


Suomi sata juuli.jpg

Romanien kansallispäivän juhla veti huikean määrän väkeä Kulttuuritalolle

Kotimaani ompi Suomi - romanit 500 vuotta 100-vuotiaassa Suomessa -hankkeen tapahtuma 8.4.2017 veti huikean määrän juhlaväkeä Kulttuuritalolle Helsinkiin. Päivätapatuma viritti illan konserttiin, jossa oli jopa 900 henkilöä yleisössä. Lämmin kiitos jokaisella juhlaan osallistuneelle tai sen toteutukseen osallistuneelle.

Tapahtumaa suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinisto, jonka lähettämän tervehdyksen juhlassa luki opetushallituksen asiantuntija Satu Blomerus.

Tutustu tapahtuman kuvagalleriaan Facebookissa.

Diakin romanihankkeet Nevo tiija ja Tsetanes naal olivat mukana järjestämässä tapahtumaa mm. Taiteen edistämiskeskuksen ja lukuisten yhteistyökumppanien kanssa.