Kuulon suojaaminen

Kuulo on tärkeää suojata

Vapaa-ajan melua on kaikkialla

Erityisesti nuorten vapaa-aikanaan saamat meluannokset ovat kasvaneet. Korvia kuormittavat monet asiat: musiikki ravintoloissa ja baareissa, festarit, konsertit, mp3-soittimet ja musiikkiharrastukset. Usein kuuloa alkaa ajatella vasta, kun ongelmia ilmenee; keikan jälkeen korvat esimerkiksi soivat ja ovat tukkoisen oloiset.











Jos desibelitasot ylittävät toistuvasti suositellut ja meluisessa paikassa vietetään säännöllisesti useita tunteja kerrallaan, kuulo voi olla vaarassa. Jokainen vastaa ja voi vaikuttaa itse kuulonsa suojaamisesta liialta melulta. Vaurioitunutta kuuloa ei voi palauttaa. Pienillä ratkaisuilla voit vaikuttaa siihen, ettei kuulo vaurioidu.



Aikarajat

Aikaraja, jonka jälkeen kuulovaurion riski on toistuvassa melualtistuksessa todennäköinen:

Melutaso Aika
85dB 8h
88dB 4h
91dB 2h
94dB 1h
100dB 15 min

dB  Ääni
0 Kuulokynnys eli hiljaisin ääni, jonka ihminen tietyllä taajuudella kykenee aistimaan.
10-30 Lehtien havina
30-50 Tietokone
50-70 Keskustelu
70-85 Liikenne
80-100 Ravintola
90-100 Konsertti
125- Kipukynnys
130-135 Suihkukone



Konsertit ja festarit

Konserttien ja festareiden äänenpainetasot liikkuvat 90-100 desibelissä. Vaikka viime vuosina äänitasot on saatu laskemaan, muista mukaan korvatulpat festareille ja konsertteihin! Jo pelkkä ihmismassa saa äänillään desibelitasot nousemaan vaarallisen korkeiksi!

Kovimmillaan musiikki on äänentoistolaitteiden läheisyydessä – säästä korviasi pahimmalta äläkä jää kaiutinten lähelle. Tutustu sivuston kuulonsuojausvinkkeihin ja hanki keikalle mukaan laadukkaat suojaimet. Myös tapahtumapaikalta voit tarvittaessa ostaa vaahtomuoviset tulpat. Vastuu korvatulppien jakamisesta tai myymisestä on tapahtumajärjestäjällä – ja itselläsi siinä, että käytät niitä!

Musiikiharrastukset

Rumpujen soittaminen bändissä tai viulun soittaminen koulun orkesterissa rasittavat kuuloa aivan kuin muukin vapaa-ajan melu. Kuulon säilyttäminen on etenkin musiikin harrastajalle että ammattilaiselle korvaamattoman tärkeää.

Musiikkiharrastusten parissa viikoittainen meluannos nousee helposti korkeaksi, minkä takia kuulonsuojaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Oikeanlaisille suojaimilla myös musiikin laatu paranee.

Kuulovaurioriski riippuu desibelitason ja altistusajan lisäksi osittain myös soittimesta. Isku- eli impulssimelu on aina paljon vaarallisempaa kuin tasainen melu. Esimerkiksi rumpalin on oltava erityisen tarkkana kuulonsuojaamisen suhteen.

Kannettavat musiikkisoittimet

Kannettavat soittimet ovat riski kuulolle, jos soitinta kuuntelee liian monta tuntia päivässä, liian suurilla äänenvoimakkuuksilla. Soittimien kuuntelu on kuulolle rasittavampaa kuin kaiuttimien kautta tapahtuva kuuntelu.

Usein äänenvoimakkuutta nostaa huomaamattomasti esimerkiksi bussissa istuessaan, jotta ympäristön äänet peittyisivät. Kuppikuulokkeet vaimentavat jonkin verran ympäristön ääniä ja ovat tässä mielessä nappikuulokkeita parempi vaihtoehto.



Elokuvateatterit

Elokuvien äänenvoimakkuus vaihtelee paljon ja erityisesti äänitehosteet, kuten räjähdykset, saattavat tuntua epämiellyttäviltä ja kovilta korvissa.

Kuuloliitto on tehnyt mittauksia, joiden mukaan desibelitasot eivät kuitenkaan ole kuulolle vaarallisia. Pääsääntöisesti elokuvateatterit noudattavat niille asetettuja ohjearvoja, vaikka ovatkin aivan niiden ylärajoilla.





Oireet

Tinnituksesta ääniherkkyyteen (hyperakusia)

Voimakas ääni tuhoaa korvan aistinkarvasoluja, jotka eivät uusiudu. Seurauksena voi olla tinnitusta eli korvien soimista, herkkyyttä äänille tai pysyvä kuulon aleneminen, joka kehittyy usein huomaamatta vuosien kuluessa.

Jokaisen korvat soivat eli tinnittävät joskus. Jos olet ollut melutilanteessa ja huomaat korvien soivan, anna kuulon levätä. Muista myös suojata kuulo seuraavan kerran. Useimmiten tinnitusääni katoaa parin päivän kuluessa.

Korvani ovat arat: ääniyliherkkyys

Melutilanteen jälkeen korvat saattavat tuntua aroilta. Tinnituksen lisäksi tämäkin on merkki liian kovista äänenpaineista. Vältä melutilanteita ja anna kuulosi levätä. Muista myös suojata korvat ensi kerralla.

En kuule kunnolla

Voimakas melu voi aiheuttaa muutoksen kuuloherkkyydessä. Lääketieteessä puhutaan kuulokynnyksestä, jolla tarkoitetaan hiljaisinta ääntä, jonka tietyllä taajuudella kykenemme kuulemaan. Siinä tapahtuvaa muutosta kutsutaan vastaavasti kynnysmuutokseksi.



Kuulosuojaimet

Korvatulpat

Vaahtomuoviset korvatulpat ovat edullisimmat ja yleisimmin käytetyt kuulonsuojaimet. Niitä on myös helposti saatavilla apteekeista, rautakaupoista ja suurista tavarataloista. Esimerkiksi konserteissa tai festareilla niiden suojausteho on riittävä, mutta jos käyt aktiivisesti keikoilla – kannattaa satsata joko hifitulppiin tai yksilöllisiin suojaimiin.

Hifi-tulpat

Hifi-tulpat ovat edullinen vaihtoehto tilanteissa, joissa tarvitaan äänenlaadultaan hyvää, luonnollisen kuuloista vaimennusta. Ne sopivat erittäin hyvin muusikoille, sillä tulpat vaimentavat tasaisesti koko kuuloalueella, eivätkä tee tukkoista tunnetta. Hifitulppia voi ostaa esimerkiksi musiikkiliikkeistä.




Yksilölliset suojaimet

Hyvää äänenlaatua tarvitseville on tarjolla myös yksilöllisiä suojaimia, jotka valmistetaan käyttäjän korvakäytävästä otetun valoksen mukaisiksi. Ne ovat huomattavasti hifi-tulppia kalliimmat, mutta käytössä miellyttävämmät. Yksilölliset suojaimet ovat hyvä vaihtoehto musiikin harrastajille ja ammattilaisille. Tulpissa ei ole ulostyöntyviä osia ja ne sopivat hyvin myös moottoripyöräilijöille.

Kupusuojaimet

Alun perin metsästäjille tarkoitetut kupusuojaimet soveltuvat hyvin myös muuhun tarkoitukseen, kuten koneita tai laitteita käytettäessä. Suojaimet vahvistavat hiljaiset äänet, mutta vaimentavat tehokkaasti liian voimakkaita impulssiääniä. Kupusuojaimia myydään rautakaupoissa ja tavarataloissa.




 

Top 10-vinkit

1. Kuulon suojaaminen on tarpeen silloin, kun et kuule toisen ihmisen puhetta metrin etäisyydeltä tai keskustelua täytyy käydä huutaen.
2. Käytä kuulonsuojaimia, kun melutasot ylittyvät.
3. Käytä oikeita korvatulppia. Pumpuli, paperi tai omat sormet eivät ole niitä.
4. Käytä suojaimia koko melualtistuksen ajan. Korvat eivät ehdi mukautua nopeisiin äänitasojen muutoksiin.
5. Älä seiso liian lähellä kaiuttimia.
6. Älä huuda toisen ihmisen korvaan – se voi vahingoittaa kuuloa.
7. Pidä lepohetki kovien äänitasojen jälkeen. Kuulon pitää palautua rasituksesta.
8. Huomioi, että alkoholi alentaa kykyä huomata voimakkaita äänitasoja.
9. Vähennä kannettavan musiikkisoittimen käyttöä ja äänenvoimakkuutta. Käytön turvallisuus riippuu äänenvoimakkuuden lisäksi kuunteluajan pituudesta ja kuunteluympäristöstä.
10. Vältä tupakointia ja pyri muutenkin terveellisiin elämäntapoihin.