Eteläpohjalainen perusopetuksen opetussuunnitelma / Liikunta

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 7-9

”Liikutaan yhdessä minäkäsitystä ja osallisuutta vahvistaen, taitoja soveltaen.”

Vuosiluokilla 7-9 pääpaino on monipuolisessa perustaitojen soveltamisessa ja fyysisten ominaisuuksien harjoittamisen opiskelussa eri liikuntamuotojen ja -lajien avulla. Erityisen tärkeää on vahvistaa oppilaan myönteistä minäkäsitystä ja oman muuttuvan kehon hyväksymistä. Opetus tukee oppilaiden hyvinvointia, kasvua itsenäisyyteen, osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävään omaehtoiseen liikunnan harrastamiseen. Oppilaat osallistuvat kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun sekä ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta.

Liikunnanopetuksen painopistealueet vuosiluokilla 7-9

  • Painotetaan fyysistä aktiivisuutta, parhaansa yrittämistä sekä oma-aloitteista ja yhteisvastuullista toimintaa. Oppilaita ohjataan huomioimaan ja auttamaan toinen toisiaan sekä kantamaan vastuuta liikkumiseen liittyvistä turvallisuusseikoista.
  • Liikuntataitojen kehittelyssä edetään motorisista perustaidoista kohti liikunnan lajitaitoja. Opittuja taitoja sovelletaan erilaisissa liikuntamuodoissa ja -ympäristöissä.
  • Murrosiässä nuorten fyysinen aktiivisuus usein laskee harrastusten lopettamisesta (”drop out”) ja liikunnallisen leikkimisen vähentymisestä johtuen. Tämän vuoksi opetuksessa kiinnitetään erityistä huomiota fyysisten ominaisuuksien, kuten kestävyyden, voiman, nopeuden ja liikkuvuuden, ylläpitoon ja kehittämiseen. Tätä painotusta tukee myös nuoren herkkyyskausi suhteessa näihin ominaisuuksiin. Keskiössä on fyysisen kunnon yhteys nuorten arkielämän toimintakykyyn.

Oppilaan oppimisen arviointi liikunnassa vuosiluokalla 7-9:

  • Opettaja havainnoi oppilaan kehittymistä, oppimista ja työskentelyä ja antaa oppilaalle suullista palautetta.
  • Oppilaita ohjataan itsearviointiin.
  • Liikunta arvioidaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden ja eteläpohjalaisen opetussuunnitelman luvun 6 mukaisesti opetuksen järjestäjän linjaukset huomioiden.
  • Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso liikunnan valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin.
  • Arvioinnin kohteina ovat oppiminen (tavoitteet 26) ja työskentely (tavoitteet 1 ja 710), joten fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena.
  • Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina.
  • Kilpailumenestys tai harrastuneisuus ei ole arviointikriteeri. Arviointi perustuu liikuntaan koulussa.​