7lk MONIALAISET 2020-2021

7lk MONIALAISET 2020-2021

Suunnitelma monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamiseksi

Jokaisesta monialaisesta oppimiskokonaisuudesta tehdään erillinen suunnitelma.

Koulun nimi: __Alavuden yläkoulu____________________________________________________

Lukuvuosi: __2020__-__2021___

Kokonaisuuden nimi ja toteuttamisaika:

Vesi ,elämän eliksiiri ja hyvinvointi

 

Toteuttavat opettajat:

Johanna Maunus

 

Osallistuvat luokat:

Musiikki 7lk (6 ryhmää)

 

Suunnittelu:

Miten musiikilla voi kuvata vettä ja miten vesi näkyy musiikissa.

 

Sisältö ja tavoitteet:

Vesi soittimena. Oman vesisoittimen suunnittelu ja käyttö. Omalla vesisoittimella improvisoiminen – aiheena Suomen luonto ja vesielementit. Tavoitteena on saada aikaan aidon kuuloiset tunnelmat.

Vesiteema sävellyksissä – pohdintaa.

 

Toteuttaminen:

Toteuttaminen vaati keskittymistä ja hiljaisia hetkiä.

 

Tutkitaan,  miten vettä voi käyttää soittimena. Jokaisella on mukanaan tyhjä pullo ja se täytetään vedellä. Siitä tulee soitin. Käydään läpi eri vuodenajat ja mietitään, miten vesi näkyy niissä ja kuvataan vettä omalla soittimella. Ajatellaan esimerkiksi kesäistä tyyntä järveä ja kuvataan sen ääntä vesipullolla. Siirrytään keskelle syysmyrskyä ja kuvataan kovia aaltoja vesipullolla. Käydään läpi kaikki vuodenajat. Vedellä täytettyä pulloa käytetään sekä rytmisoittimena että puhallinsoittimena. Veden määrää nostetaan ja lasketaan pullossa, jolloin pullo soi eri tavalla.

 

Kuunnellaan mm. Händelin Vesimusiikkia.

 

Arviointi:

Jatkuva arviointi. Miten oppilas oivaltaa ja työskentelee eri vaiheissa.

 

Seuranta ja kehittäminen:

Musisointihetket onnistuivat hyvin. Joidenkin luokkien kanssa pitäisi vielä kehittää keskittymistä.

 

Ohje lomakkeen käyttöön:

Monialaisia oppimiskokonaisuuksia tulee olla vähintään yksi lukuvuoden aikana. Se ilmoitetaan koulun vuosisuunnitelmassa ja sen laajuus vastaa oppilaan viikkotuntimäärää. Oppimiskokonaisuuden arviointi otetaan huomioon mukana olevien oppiaineiden arvioinnissa. Arvioinnissa painotetaan työskentelytaitoja. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja eteläpohjalainen opetussuunnitelma, luku 4)

 

Suunnittelu -kohtaan kirjataan mm. miten oppilaat osallistuvat suunnitelman laadintaan. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelu ja toteuttaminen edellyttävät yhteistyötä eri lähestymistapoja edustavien oppiaineiden kesken sekä koulun muun toiminnan hyödyntämistä. Tähän kohtaan kirjataan myös, mitä suunnitelmia oppimiskokonaisuuden suunnittelussa voidaan hyödyntää, esim. kulttuurikasvatussuunnitelma, kestävän kehityksen suunnitelma. Lisäksi suunnitellaan, miten voidaan käyttää monialaisten oppimiskokemusten toteuttamista tukevia yhteistyösuunnitelmia koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa, esim. kerhosuunnitelma ja kulttuurikasvatussuunnitelma.

 

Sisältö ja tavoitteet -kohtaan kirjataan kokonaisuuden sisältö sekä mitä oppiaineita eheytetty kokonaisuus koskee. Määritellään myös kokonaisuuden tavoitteet. Tämä on tärkeää, koska kokonaisuuden arviointi perustuu määriteltyihin tavoitteisiin.

 

Toteuttaminen –kohtaan kirjataan käytännön toteutus. Kaikki oppiaineet ovat vuorollaan mukana oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa kulloisenkin kokonaisuuden edellyttämällä tavalla. Oppimiskokonaisuuksien sisällöiksi etsitään toimintakulttuurin periaatteiden mukaisia, oppilaita kiinnostavia sekä oppiaineiden ja opettajien väliseen yhteistyöhön soveltuvia teemoja. Niiden opiskelussa käytetään eri oppiaineille ominaisia tarkastelutapoja, käsitteitä ja menetelmiä. Tähän kohtaan kirjataan myös työtapoja, joita voivat olla esimerkiksi rinnastaminen, jaksottaminen, teemapäivät ja tapahtumat, kokonaisopetus sekä pitkäkestoiset, monialaiset oppimiskokonaisuudet.

Arviointi kohdassa huolehditaan, että ko. kokonaisuuksissa osoitetut työskentelytaidot ja muu osaaminen otetaan huomioon mukana olevien oppiaineiden arvioinnissa (Eteläpohjalainen opetussuunnitelma, luvut 4 ja 6). Arvioinnissa painotetaan työskentelytaitoja (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet luku 6.2).

 

Seuranta ja kehittäminen –kohtaan kirjataan kokonaisuuden toteutumisen arviointi. Lopuksi kirjataan, mikä onnistui hyvin, ja mitä olisi syytä kehittää.