2. Robottien nimeäminen ja yhdistäminen iPadiin Bluetoothilla

Bluetooth-parin luominen

Alla lisäksi opetusvideo aiheesta. Jos robotit on vasta otettu käyttöön ja niitä ei ole nimetty, kannattaa siirtyä suoraan robotin nimeämistä käsitteleviin ohjeisiin.

1. Käynnistä ensin robotin keskusyksikkö. Pidä pohjassa keskellä olevaa nappia ja odota hetki.
2. Kun keskusyksikkö on käynnistynyt, siirry keskellä olevista napeista oikealla näytöllä näkyvään jakoavaimen kuvaan (kolme painallusta).
3. Seuraavasta valikossa (Volume, sleep, jne) löytyy Bluetooth-kohta. Siirry ohjausnapeilla siihen kohdalle ja paina keskinappia. Tämän jälkeen voit laittaa jokaiseen neliöön ruksin siirtymällä tyhjän neliön kohdalle ja painamalla keskinappia.
4. Ota esille iPad.
5. Mene harmaaseen "Asetukset"-valikkoon.
6. Melko ylhäällä on kohta "Bluetooth". Napauta sitä ja katso, että Bluetooth on päällä. Jos se on päällä, näkyy oikealla ylhäällä oleva valitsin vihreällä pohjalla.
7. Alla on listattu näkyvät laitteet. Jos laitteita ei ole nimetty erikseen, tässä näkyy silloin oletuksena EV3. Katso minkä niminen keskusyksikkö on ja napauta sen nimeä.
8. Nyt täytyy katsoa Legon keskusyksikköä ja siirtää sen valitsin oikealle "Connect"-kohdassa.
9. Legon keskusyksikkö näyttää Passkey-kohtaa. Siinä on oletuksena 1234. Voit kuitata tämän kohdan painamalla yksikön keskinappia.
10. Tämän jälkeen iPadiin pitäisi ponnahtaa PIN-koodin kysely. Kirjoita siihen 1234 ja paina "Muodosta pari".
11. iPadissa pitäisi näkyä "Omat laitteet"-kohdassa valitsemasi keskusyksikön nimi ja teksti "Yhteydessä".

Joskus yhteyden muodostaminen saattaa vähän takkuilla. Käytä tällöin Bluetoothia tarvittaessa sekä iPadista että robotin keskusyksiköstä päällä. Joskus kannattaa myös kokeilla käynnistää laitteita uudelleen.

Robotin nimeäminen (tarvittaessa)

Jos luokassa on yhtäaikaa käytössä useampi robotti, on hyvä nimetä robotti erikseen. Oletusnimenä on EV3 ja on tosi vaikea muodostaa yhteyttä oikeaan robottiin, jos kaikilla on sama nimi. Kannattaakin nimetä robotit esim. EV1, EV2 jne. joten löytää parin jatkossa helpommin. Sama nimi kannattaa merkitä robottiin esim. maalarinteipillä tai tarrakoneella.

Joissakin keskusyksiköissä nimen vaihtaminen onnistuu ilman iPadia tai tietokonetta. Tällöin menet alkuvalikossa oikealle ja valitset sieltä "Brick name", jota kautta saat vaihdettua keskusyksikön nimen.

Kaikkissa yllä mainittu ei toimi, joten nimen vaihtaminen tapahtuu iPadilla Lego Education-sovelluksen kautta.
Tässä ohjeet siihen:

1. Yhdistä iPad ja robotin keskusyksikkö toisiinsa Bluetoothilla (ohjeet tarvittaessa yläpuolella).
2. Avaa iPadilta Lego Education-sovellus.
3. Valitse alkuun "New program".
4. Oikeassa alalaidassa pitäisi näkyä nykyinen robotin nimi. Oletuksena EV3. Paina tätä kohtaa.
5. Vasemmalle avautuu laatikko "Brick information". Heti sen alapuolelta löytyy "Name". Tätä napauttamalla voit nimetä keskusyksikön uudelleen.