LUMA-toiminta

Lumatoimintaa lukuvuonna 2020-2021

Koronalukuvuonna saimme nauttia monipuolisista etävierailijoista. Saarijärven Biotalousinstituutista (JAMK) vieraaksemme saapui hyönteistutkija Sami Virtanen. Hän kertoi, kuinka lisääntynyt ravinnon tarpeen tyydyttäminen ja viljelyalan lisääminen voidaan toteuttaa esimerkiksi vertikaali-, akvaponisen tai hydroponisen viljelyn keinoin lähellä kuluttajaa. Tuotantoeläinten koon pienentäminen vapauttaa tuotantoon käytettyjä resursseja muuhun käyttöön. Hyönteis- ja leväviljelyn sekä mikrobien ja hiivojen avulla voidaan tuottaa biomassaa. Opiskelijat nostivat esille myös bioturvallisuuden. 

Sammakkokankaan toimitusjohtaja Outi Ruuska kertoi ke4-ryhmälle kierrättämisestä ja mitä haasteita lajittelussa on. Muovien kierrätyksen haasteena ovat muovien eri lajit (mm. PE,PP,PET). Kuluttaja ei saisi laittaa kierrätykseen muoveja sisäkkäin, koska optinen lukija tunnistaa vain päällimmäisen muovin. Muovien tulisi olla myös puhtaita, koska ruuantähteet vetävät puoleensa mm. rottia muovien välivarastoissa. Ohjeena olikin, ettei likaisimpia muoviastioita, kuten grillikastikeessa olevien pihvien rasiaa, laiteta muovikeräykseen. Se kannatta laittaa sekajätteisiin, jotka poltetaan. Kuluttajien haasteena on lajittelu ja sen ymmärtäminen: kierrätysastiat ovat varattu vain pakkausmuoveille, ei kaikille kodin muovituotteille. Lasien lajittelu onkin helpompaa, kun kierrätettävät lasipakkaukset ovat samanlaatuisia. Lasin kierrätyksen joukkoon eivät kuitenkaan kuulu lasiastiat, ikkunalasi, peilit tai keramiikka. 

Lumaviikkojen aikana tammikuun lopulla saimme kuulla Tampereen tieteen päivien etäluentoja mm. biologisesta monimuotoisuudesta ja salaliittoteorioista. Osallistuimme Tilastokeskuksen työpajaan valeuutisten ja faktojen tunnistamisesta. Ryhmätyön aiheena oli löytää tilastoja ilmastonmuutoksen puolesta ja vastaan sekä arvioida tietojen luotettavuutta. Yhteistyö Tilastokeskuksen kanssa jatkui opoinfoissa "Kierrätämmekö tarpeeksi?"-teemalla. Lumaviikoilla sairaalafysiikko Petro Julkunen kertoi sairaalafyysikon koulutuksesta ja työtehtävistä. Lumaviikojen kunniaksi matematiikkakahvila oli auki perjantain lisäksi myös keskiviikkoisin. 

Huhtikuun lopussa ke5-ryhmä sai etävieraiksi Jyväskylän yliopiston kemian opiskelijoita. He kertoivat kemian opiskelusta ja Nanotiedekeskuksesta. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus (NSC) on poikkitieteellinen tutkimuskeskus, jossa biologit, kemistit ja fyysikot tutkivat yhdessä luontoa nanoskaalassa. 


Jätteenkäsittelijät ruokapalkalla - etävieraana hyönteisasiantuntija Sami Virtanen (JAMK) 14.1.2021


Ke4-ryhmän etävieraaksi "saapui" Saarijärven Biotalouskampukselta hyönteisasiantuntija Sami Virtanen (JAMK). Agrologi Sami Virtanen kertoi koulutustaustansa lisäksi monipuolisesti biotalouden eri osa-alueista sivuten mm. megatrendejä ja energiapolitiikkaa. Biotalouden alalta löytyy varsinkin kahteen megatrendiin, resurssien vähenemiseen sekä varallisuuden ja kulutuksen kasvuun, mahdollisia ratkaisukeinoja. Lisääntynyt ravinnon tarpeen tyydyttäminen ja viljelyalan lisääminen voidaan toteuttaa esimerkiksi vertikaali-, akvaponisen tai hydroponisen viljelyn keinoin jopa lähellä kuluttajaa. Tuotantoeläinten koon pienentäminen vapauttaa tuotantoon käytettyjä resursseja muuhun käyttöön. Hyönteis- ja leväviljelyn sekä mikrobien ja hiivojen avulla voidaan tuottaa biomassaa. Opiskelijat nostivat esille myös bioturvallisuuden. Sami on toiminut asiantuntijana hankkeessa, jossa tutkittiin mustasotilaskärpästen kasvatusta ja niiden hyödyntämistä biomassojen jätteenkäsittelyssä. Kiinnostava seikkana oli, mitä tapahtuu kärpäsille, kun kärpästen työ on tehty ja elämä on ohi. Mm. kärpäsen kuoren voi hyödyntää kitiinin lähteenä. Kitiinista saatavalla kitosaanilla on todettu olevan antimikrobista aktiivisuutta. Kiitos Samille mielenkiintoisesta vierailusta! 

Muutamia aiheita, joita sivuttiin vierailun aikana:
https://biotalouskampus.fi/fi/
Ylikulutus WWF
Lauri Reuter Ylen radiohaastattelu
Maatalous 4.0 Maanmittauslaitos: Tekoalya-pelloille
hyönteisproteiini https://www.entis.fi/

Saarijärven Biotalouskampus tarjoaa opintoja myös lukiolaisille. Esimerkiksi 2 opintopisteen Havaintoja biotaloudesta ja 1op Vesijalanjälki-kurssi. Kursseista tulee lisätietoa kevään aikana opiskelijoillemme.

kitosaani

Fenoliformaldehydihartsista ligniiniin, mätirasioista akustiikkalevyihin

Työelämään ja biotalouteen tutustumassa

KE3-ryhmä pääsi tutustumaan Metsä Woodin Suolahden vaneritehtaalle 23.10. Monipuolinen vierailu alkoi oppilaanohjauksen näkökulmalla. Henkilöstöpäällikkö Timo Pynnönen ja henkilöstöasiantuntija Titta-Maaria Piesala kertoivat omat koulutuspolkunsa vaneritehtaalle. Saimme kuulla tiiviin katsauksen Metsä-konserniin ja vanerin valmistukseen. Hypisteltävänä oli niin koivu- kuin havuvanerinäytteitä. Lisäksi saimme kuulla kesätyömahdollisuuksista, joista voi lukea lisää sivulla

https://www.metsagroup.com/fi/ura-metsassa/kesatyot/Pages/default.aspx

Ennen tuotannon puolelle siirtymistä pukeuduttiin suojavarusteisiin: korvatulpat, suojalasit, turvakengät, suojalippis sekä vierailijaliivit. Kiersimme havu- ja koivuvanerituotannon. Saimme nähdä mm. terän vaihdon, viilujen liimausta, kuivausta ja valmiita vanerilevyjä.  Viilut liimattiin toisiinsa kiinni fenoliformaldehydihartsilla.

KE3-kurssilla opiskellaan orgaanisista reaktioista mm. kondensaatioreaktioita. Fenoliformaldehydin valmistamiseen polykondensaatiolla voi tutustua sivulla: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/laboratorio/teollisuusnayteanalyysit_fenoli-formaldehydihartsi_emaksisella_menetelmalla.html

Vaneritehdasvierailu järjestettiin yhteistyössä Äänekosken 4H:n kanssa.

Vaneritehdasvierailua täydensi loistavasti Plänet B –hankkeen projektijohtaja Sari Åkerlundin esitelmä kaupungintalolla 30.10. https://www.planetb.fi/

Sari haastoi opiskelijoita pohtimaan, mitä biotalous on ja mitä se ja kiertotalous merkitsevät. Saimme kattavan kuvan alueemme suurimmista biotaloustoimijoista ja niiden synergiasta.  Kaupungintalon aulaan oli koottu Uusi Puu –näyttely seuraavan päivän biotalousseminaaria varten. Uusi Puu –hankkeen tavoite on avartaa ymmärrystä puupohjaisesta biotaloudesta ja mihin puu pystyy. https://www.uusipuu.fi/

Pääsimme etukäteen tutkimaan puupohjaisista materiaaleista valmistettuja tuotteita. Moni valikoiman tuote korvasi vastaavaan muovista valmistetun tuotteen. Esillä oli esimerkiksi Pyrollin biohajoava mätirasia kalojen istuttamiseen, Woodion puiset lavuaarit, Sulapacin kosmetiikkarasiat ja Lumirin akustiikkalevyt. Voimme olla ylpeitä suomalaisista innovaatioista.

Hauska yhteensattuma oli, että Uusi Puu –hankkeen kilpailun 2017 resurssiniukkuussarjan voitti VTT:n kehittämä CatLignin-teknologia, millä puuliimoissa käytettävä myrkyllinen fenoli voidaan korvata sellun valmistuksen sivuvirtana tuotettavalla ligniinillä. Lisätietoja: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/myrkkyliimat-voidaan-korvata-puutuotteissa-suomalaisratkaisulla-pokkasi-palkinnon-uusi-puu-kilpailussa/ed071712-ecfd-397a-bb68-ae1f257e2cef ja

 

 

 

Biotalous 2018-2019

Sukkahousuilla nappaa kullan paremmin kuin urheilusukilla ja muita LUMA-kertomuksia 

 

Kaikilla ykkösvuositason opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua biotuotetehtaan upeaan vierailukeskus Pro Nemukseen. Virtuaalilasien avulla pääsi tehdaskierrokselle mm. Mänttään.

Tekknologiateollisuuden MyTech-ohjelma mahdollisti kemian kakkosvuositason opiskelijoiden tutustumismatkan Jyväskylään. Päivän aikana opiskelijat tutustuivat hydrauliikka- ja voiteluyritys Fluidhouseen ja pääsivät tekemään laborointitöitä Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella.

Lukiomessujen aikana opiskelijamme opastivat sokerisateenkaarien tekoa lukioon tutustuville ysiluokkalaisille.

 

Talven aikana kirjoiteltiin ja vastaanotettiin postcrossing-kortteja, joiden aiheena oli kestävä kehitys ja kierrätys. Kortit ja kiitosviestit korteista olivat esillä lumaviikkojen aikana 21.1.-10.2.

Lumaviikkojen aikana esitettiin huikea Meren laulu-musikaali. Musikaali osallistui LUMA-keskusten järjestämään StarT-ohjelmaan. Musikaalin saamat tunnustukset:

  • Kansallinen paras StarT-projekti 2019
  • Yleisön suosikki 2019
  • Keski-Suomen paras nuorten StarT-projekti 2019

Yksi musikaaliväen saamista palkinnoista oli elämysmatka kemian laitoksen tutkimusryhmiin. Opiskelijat viettivät toiminnallisen päivän kemian laitoksella. He pääsivät kokeilemaan, kuinka sukkahousuista tutusta nylonista 3D-tulostimella valmistetulla siepparilla saadaan kerättyä kultaioneja. Tutuiksi tulivat kemian perustyöt, kuten laimennus, liuosten valmistus ja elektrolyysi.

Biopolkua pitkin kohti tulevaisuutta (2017-2018)

#biopolku mukana kisaamassa kansainvälisestä LUMA StarT Award 2018 -palkinnosta

Yli 500 projektin ja 20 maan joukosta lukiomme biotalouskurssilaisten projektityö #biopolku valittiin 10 parhaan joukkoon yhdeksän muun kansainvälisen projektin kanssa. International LUMA StarT 2018 -palkinto myönnetään kolmelle parhaalle lasten ja nuorten ryhmälle eli tähtitiimille. Palkintojen jako Start-gaalassa Tampereella 5.6.

Voittajat saavat tiedon maanataina 23.4. Eli viikon verran saadaan jännittää tuloksia.

Vielä linkit kurssin päiväkirjaan ja esittelyvideoon:




#biopolku palkittiin Keski-Suomen nuorten parhaana projektina

Biotalousryhmämme esitteli #biopolkumysteeriratansa StarT-festivaaleilla tiistaina 10.4. Jyväskylän yliopistolla. 

Päivään sisältyi muiden lasten ja nuorten tiimien töihin tutustumista, kokeellista kemiaa ja oman työn esittelyä 






Biotalousryhmän tuotos palkittiin Keski-Suomen nuorten parhaana projektina ja lisäksi opiskelijat pääsevät tutustumaan Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen tutkimusryhmiin päiväksi. 

#Biopolku-mysteerirata kisaamassa StarT-ohjelman kansallisessa sarjassa

Äänekosken lukion biotalouskurssilaisten #biopolku-mysteerirata on valittu edustamaan Keski-Suomea yhdessä Jyväskylän Normaalikoulun Oma peli ohjelmoimalla –projektin kanssa LUMA-keskus Suomi –verkoston StarT-ohjelman kansalliseen sarjaan.

StarT-toimintamalli on laadittu tukemaan uusien opetussuunnitelmien mukaisia monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja teemaopintoja. Päätavoitteena on lisätä lasten ja nuorten innostusta matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologian opiskelua kohtaan.

Äänekosken lukion Biotalous-teemakurssilaiset tutustuivat laajaan biotalouden alaan laboroinnin, teoriatuntien ja yritys- ja oppilaitosvierailujen kautta. Luontevin yhteistyökumppani oli koulun viereinen suuri tehdasintegraatti, jossa sijaitsee mm. maailman suurin CMC-tehdas  (CP-Kelco) ja uusi biotuotetehdas (Metsä Fibre). Lisäksi Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman tukemana kurssilaiset pääsivät retkelle Jyväskylään Kuusakoski kierrätyslaitokselle ja Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitokselle. Kurssin tuotoksena syntyi #biopolku-mysteerirata, joka esittelee biotaloutta koulun muille opiskelijoille. Radalla edetään selvittämällä pakohuonetyyppisiä ongelmia ja koodeja erilaisille lukoille. Projektitöistä laadittiin videoesitykset, joista voi käydä äänestämässä suosikkinsa.

Kansallisen ja kansainvälisen yleisöäänestyksen tavoitteena on paitsi jakaa iloa ja  ideoita myös mahdollistaa kaikkien osallistuminen. Tykkäämällä videosta (vaatii kirjautumisen Googletilillä) voit antaa äänesi. Tykkäykset huomioidaan valittaessa StarT-kauden ansioituneimpia projekteja.  Äänestysaikaa on 8.4. asti. Kansalliset videot ovat osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=SsJ2bv2x1is&list=PLFAM98ZMjI11svY67jzQEPCPJZRHPnsHd&index=10&t=0s

Käy tykkäämässä videostamme!

#Biopolku-mysteerirata

#lumaviikko on nyt täällä, Äänekosken lukiolla!
Opiskelijat pääsevät välituntisin ja vapaatuntisin selvittämään mysteeriradan rasteja.
Mysteerirata on biotalouskurssilaisten lopputyö StarT-projektia varten.

Biopolun esitelmä Erasmusvieraille ja vierailu uudelle biotuotetehtaalle

Perjantaina 19.1. biotalouskurssilaiset pitivät esitelmän biotalouskurssistaan Erasmusvieraille. Vieraat saivat esitelmän aluksi maistaa paikallista biotuotetta kartonkimukeista. Biotuotteena oli voimakkaasti mielipiteitä jakava Chef Tommin Aura Gold jäätelö. Tarjoilusta sai hyvän aasinsillan laajaan biotalousalaan. Paikkakunnallamme on mm. elintarviketeollisuutta (Valion Aurajuustotehdas), kartonkitehdas (Metsä Board) ja pienyrittäjiä, jotka jalostavat ja kehittävät tuotteita eteenpäin (Chef Tommi).

Esitelmä laadittiin Google Drivessä. Valmiiden englanninkielisten videoiden ja tuotenäytteiden avulla (CMC-näytteet, kartonkirulla ja kartonkipakkauksia, biokomposiittinäyte) rikastettiin esitystä. Kurssilla harjoiteltusta happo-emästitrauksesta näytettiin neutraloitumispisteen havainnointi värin muutoksella.

Erasmusvieraita oli neljästä eri maasta: Kroatia, Tanska, Italia ja Hollanti.

Esitelmän jälkeen siirryttiin linja-autolla MetsäFibren uudelle biotuotetehtaalle.

Ensimmäisenä oli vuorossa kehityspäällikkö Matti Toivosen kattava esitelmä Metsä-integraatista, uudesta biotuotetehtaasta ja sen sivuvirtojen hyödyntämisestä sekä koulutustaustoista että ammattinimikkeistä. Esitelmä sisälsi paljon suuria lukuja, joita Toivonen hyvin konkretisoi kuulijakunnalle. Tiesitkö, että uusi biotuotetehdas tuottaa 2,5% koko Suomen sähköstä?
Metsä Group´s bioproduct mill in Äänekoski.pdf

Vierailu huipentui englanniksi selostettuun linja-autokierrokseen tehdasalueella. Koska esitelmässä oltiin jo käyty tehtaan eri toiminnot lävitse, oli mielenkiintoista nähdä toiminnot käytännössä.

Materiaalien kierrätystä ja röntgentomografiaa

Biopolun syksyn vierailujen huipentuma oli retki Jyväskylään Kuusakosken kierrätyslaitokselle ja Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitoksen röntgrentomografiaryhmän vieraaksi maanantaina 12.12. Matkan ja lounaan sponsoroi Teknologiateollisuuden MyTech-hanke.

Vierailu alkoi Kuusakoski Oy:n materiaalin kierrätyslaitoksella ja esitelmällä metallien ja muiden materiaalien kierrätyksestä. Mm. metallien eri laadut ja erottelumenetelmät tulivat tutuiksi. Esityksen jälkeen siirryimme pihalle katsomaan kierrätettäviä jakeita. Pihamaalla oli omat kasat niin autoille, puulle, ruostumattomalle teräkselle ja alumiinille.




Levyleikkaaja viettää päivänsä raittiissa ulkoilmassa raittiista ulkoilmasta nauttimatta suojavarustusten vuoksi.

Kuusakosken vierailun jälkeen siirryimme Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitokselle lounaalle. Lounaan jälkeen kohteenamme oli Fysiikan laitoksen tomografian yksikkö. Pääsimme tutkimaan jo edeltä käsin lähettämäämme biokomposiittinäytettä. Alla kuvissa on näytteestämme saatuja röntgentomografiakuvia. Menetelmällä saa tutkittua näytteen läpikotaisin ilman näytteen hajoittamista. Ensimmäisessä kuvassa olevat tummat aluetta ovat ilmakuplia, jotka on korostettu toisessa kuvassa valkoisella.




Koska tutkimuskohteet voivat olla hyvin pieniä, pienetkin pölyhiukkaset ovat haitallisia menetelmälle. Kävimme tutustumassa nanokoon skanneriin puhtaassa huoneessa, jonne pääsemiseksi puimme päälle kokohaalarit, hiussuojat ja puhtaat kengät.

Vierailun lopuksi saimme vielä lyhyen infon opiskelusta fysiikan laitoksella.

Mikä biopolku (2016-2017)?

Äänekoski, Saarijärvi ja Konnevesi ovat saaneet hankerahaa verkostoituneen biotalouslukion esiselvityksen laatimiseen. Selvityksen tavoitteena on koota olemassa oleva tarjonta, edellytykset ja tarpeet yhteen. Biopolkua rakennetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Kuinka biotalousajattelun tulisi näkyä lukiotoiminnassa? (Koonti hankkeen kuntajohtajien, sivistystoimenjohtajien ja lukion rehtoreiden näkemyksistä):