Tarinoita meistä

Tarinoita meistä

Äänekosken lukio on yrittäjyyskasvatuksen suunnannäyttäjä koko Suomessa ”Teemme yhdessä jotain sellaista, jota emme yksin saisi aikaiseksi”

 
Äänekosken lukion yrittäjyysopetus on huippuluokkaa. Nyt tarjolla on yksi yrittäjyyskurssi, mutta syksystä alkaen niitä tarjotaan kaksi ja kurssien sisältöjä suunnitellaan parhaillaan yhdessä paikallisten yritysten kanssa. Kaupassa nuoria tuote-esittelijöinä.

Äänekosken lukio on nyt yrittäjyyskasvatuksessa kokoaan suurempi, kun se on saanut neljä kummiyritystä: Äänekosken K-Raudan, Kesport ja Power Niskasen, Äänekosken S-marketin ja K-Citymarket Äänekoski / Mika Lankinen Oy:n. Syksyllä kummiyrityksiä on mukana jo yli kymmenen ja mukaan on lupautunut isojakin toimijoita.

– Kummiyrityksemme ovat heittäytyneet tähän täysillä mukaan, kiittää lukion opettaja Mika Matilainen, joka koordinoi yrittäjyyskasvatusta Äänekoskella.

– Äänekosken voima ja vahvuus on yhteistyön tekemisessä. Yrittäjiltä tämä vaatii aikaa ja aika on heille kallista, joten kummiksi lähteminen ja se, miten nuoria arvostetaan, on kunnioitettavaa. Yrityskummiuden hienous on se, että autamme ja tuemme toisiamme. Teemme yhdessä jotain sellaista, jota emme yksin saisi aikaiseksi.

– Opetamme nuorille, että emme voi ajatella, että mitä minä tästä saan, vaan mitä minä voin antaa ja samalla jokainen nuori on varmasti oppinut jotain uutta ja tarpeellista, Matilainen kuvaa.

Äänekosken elinvoimaisuutta kasvattamassa

Työelämäyhteistyö ja yrittäjyyskasvatus otti viime viikolla aimo harppauksen eteenpäin, kun sata ensimmäisen vuoden lukio-opiskelijaa jalkautui kummiyrityksiin työelämä- ja yrittäjyysviikolla. Nuoret suunnittelivat yhdessä kummiyrittäjien kanssa toimintaa, toteuttivat suunnitelmat ja työskentelivät viisi päivää myymälöissä, joista kaksi oli tapahtumapäiviä. Viikon aikana opittiin työelämä-, vuorovaikutus- ja tiimitaitoja rutkasti enemmän kuin tavallisen kouluviikon aikana.

– Nyt on oikeaa työtä, oikeissa yrityksissä, Matilainen hehkuttaa. – Nuoret näkevät, mikä merkitys työelämässä on joustavuudella, epävarmuuden sietämisellä ja hyvillä verkostoilla. Samalla opettajat näkevät millaisia valmiuksia nuoret tarvitsevat työelämää varten tarvitaan. Jokainen meistä aikuisista voi omalla toiminnallaan ja esimerkillään innostaa nuoria.

Kummiyritykset ovat lukiolaisten yhteistyökumppaneita opintojen loppuun asti, ei vain yhtä tapahtumaa varten.

– Tämä on vasta alkua. Nyt jo suunnitellaan yrittäjien kanssa tulevaa joulun aikaa ja ensi vuoden kevään tempauksia. Voisi sanoa, että lukio on nyt omalta osaltaan mukana kasvattamassa Äänekosken elinvoimaisuutta.

Äänekoski on niitä harvoja kaupunkeja, joissa yrittäjyyskasvatus on saamassa oman opetussuunnitelmansa. Äänekoskella yrittäjyyskasvatus alkaa jo esikouluikäisistä, 8. ja 9. luokkalaisille järjestetään valinnaiset yrittäjyyskurssit ja heille tarjotaan kesäyrittäjyysseteliä. Kesäyrittäjyysseteliä voivat hakea myös lukion ykköset ja kakkoset. Lisäksi työelämäpäivinä ja Yrittäjän päivänä kouluille kutsutaan puhujiksi yritysvieraita.

Nuoret askartelevat ja puhaltavat ilmapalloja.

Korkeakouluyhteistyö tukee yrittäjyyskasvatusta

Äänekosken lukion toisen vuosikurssin opiskelijat osallistuivat viime viikolla myös Keski-Suomen lukioiden yhteiseen korkeakouluviikkoon. Tarjolla oli korkeakoulukursseja laidasta laitaan 3D-tulostuksesta, viittomakieleen, robotiikkaan, sosiaali- ja terveysalaan.

Äänekosken lukion oma korkeakouluyhteistyö on tiivistä ja kurssitarjonta runsasta, ja maakunnallinen korkeakouluviikko toi mukavan lisän tarjontaan.

Poika soittaa painaoa ruokakaupassa. Lisätietoja:

Äänekosken lukion mittava korkeakouluyhteistyö on harvinaista herkkua

Äänekosken kaupunki on panostanut oman lukionsa korkeakouluyhteistyöhön. 

– Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintojen tarjonta on meillä Äänekosken lukiossa aivan ensiluokkaista. Tähän meillä on haluttu satsata myös rahallisesti, Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani kertoo.

– Nyt alkoi neljäs vuosi, kun osana lukio-opintoja opiskelijoille on tarjottu mahdollisuus myös korkeakouluopintoihin. Vuodesta riippuen meillä on ollut 2-3 Jyväskylän yliopiston ja JAMK:in kanssa yhteistyössä järjestettyä opintokokonaisuutta, joista saa lukio-opintoihin kurssisuorituksen, Tani sanoo. 

Lukion mainostaulut.

Lukiokurssit valmistavat aidosti korkeakouluopintoihin

Korkeakouluopinnot eivät ole tarkoitettu vain lukion parhaimmille oppilaille, vaan kaikille niille, joilla on selkeä kuva siitä, mikä ala kiinnostaa. 

– Korkeakouluopintojen kautta nuoret saavat jonkinlaisen kurkistuksen mahdollisiin tuleviin opintoihinsa, korkeakoulutarjontaa koordinoiva lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen kertoo. 

– Lisäksi korkeakouluopinnoista saa lukiokurssin tai kaksi ja opintosuorituksen voi hyväksilukea osaksi myöhempiä opintoja. Samalla nuori saa preppausta ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin.

Tarjolla on monipuolisesti erilaisia johdantokursseja. Esimerkiksi tänä lukuvuonna on ollut mahdollisuus opiskella kehityspsykologiaa, tekoälyn perusteita, anatomiaa ja fysiologiaa sekä pelialaa. Kallioisen ja Tanin mukaan yliopistokurssit ovat usein perinteikkäämpiä, kun taas ammattikorkeakoulun opinnot voivat olla soveltavampia, jopa yllättäviä. 

Äänekosken lukiossa korkeakouluyhteistyöhön on suunnattu hyvin resurssia. 

– Kursseilla on yliopiston tai ammattikorkeakoulun opettajan lisäksi aina myös lukion oma opettaja, Kallioinen kertoo. Vaikka kurssit toteutetaan verkko-oppimisympäristössä, opetus tapahtuu pääasiassa livenä ja henkilökohtaista ohjausta saa opettajilta runsaasti. Kurssista riippuen mukana voi olla vierailijaluennoitsijoita tai nuorten kanssa saatetaan käydä myös paikan päällä yliopistolla tai ammattikorkeakoulussa.

Nyt suunnitellaan jo ensi syksyn kurssitarjontaa. Nuorten toiveita on kuunneltu sekä seurattu aktiivisesti sitä, mitkä alat ovat nyt pinnalla ja kiinnostavat. 

– Ensi syksylle onkin luvassa ihan uusia kursseja, Kallioinen lupaa.

Lisäksi Äänekoski on luonnollisesti mukana kaikkien Keski-Suomen lukioiden yhteisessä korkeakouluviikossa, joka järjestetään taas tänä keväänä. 

Lukion oven edessä seisoo kaksi opettajaa.

Psykologia kiinnostaa

Kehityspsykologian perusteiden viiden opintopisteen kurssia on tarjottu jo useana vuonna. Se on ollut hyvin suosittu, vaikka onkin melko laaja kokonaisuus. 

– Vaikka kurssi on vaativa, meidän lukiolaiset ovat hyvin saaneet sitä tehtyä ja meidän opiskelijat ovat muutenkin tosi ahkeria suorittamaan näitä korkeakouluopintoja, Jaana Tani kehuu.

Toisen vuoden opiskelijat Veera Kinnunen, Noora Pollari ja Saara Paananen ovat olleet tyytyväisiä psykologian kurssiin, joka alkaa olla loppusuoralla. Kurssin myötä he ovat saaneet varmuutta siihen, mitä haluaisivat opiskella lukion jälkeen, ja että pärjäisivät jatko-opinnoissa.

– Opinnot eivät ole olleet liian vaikeita, mutta vaatii kyllä sitä, että on itsellä halua opiskella, Saara Paananen sanoo. 

– Omasta asenteesta se on ollut kiinni, Noora Pollari komppaa. 

– On ollut kiva tutustua, millaisia yliopisto-opinnot ovat, Veera Kinnunen kertoo.

Nuoret kertovat, että opettajalta on saanut paljon henkilökohtaista ohjausta ja apua. Pollari kiittää, että opintomahdollisuus on nuorille ilmainen ja siitä on hyötyä myös monen vuoden päähän eteenpäin, tuleviin opintoihin. Myöskään kirjoja ei tarvitse hankkia kurssia varten ja kurssilaiset saavat vuodeksi käyttöönsä Jyväskylän yliopiston kirjaston kaiken aineiston. 

– Se on mieletön mahdollisuus nuorille, ja varsinkin jos kiinnostaa myös muuta alat, lukion psykologian opettaja Jyrki Rossi kertoo.

– Yliopiston kanssa tässä psykologiassa työnjako on sellainen, että tehtävät ja toiminta-alusta tulevat sieltä ja minä opettajana ohjaan kaiken työskentelyn ja arvostelen osan tehtävistä, Rossi kuvailee.

– Tosiaan tämä on laaja kokonaisuus. Yksi opintopiste on 27 tuntia eli viiden opintopisteen kurssi on peräti 135 tuntia. Tässä saa oikeasti kuvan siitä, millaisia yliopisto-opinnot ovat, Rossi kertoo. Kurssin tärkein osio on reilun 10 sivun mittainen oppimistehtävä, jossa pitää olla lähdeviittaustekniikka jo hyvin hanskassa.

– Yliopistolta on tullut palautetta ja kiitosta siitä, miten meillä lukiolaiset selviävät kurssista niin hyvillä arvosanoilla, Rossi kertoo.

Nuoret istuvat sohvalla.

Äänekosken lukiossa nuoret urheilijat saavat MM-tason huippuvalmennusta

Vaikka Äänekoskella on ollut peruskoulun ja toisen asteen Urheiluakatemia-toimintaa jo yli kymmenen vuotta, niin viimeisen parin vuoden aikana siihen on panostettu erityisen voimakkaasti.

Äänekosken lukion lukujärjestys tukee nyt entistä paremmin nuorten urheilua, koordinaattoriopettaja huolehtii sen toteutumisesta ja Urheiluakatemian nuorilla on oma opinto-ohjaaja. Äänekosken kaupungin liikuntahallit ja muut tilat ovat uudet ja modernit. Urheiluakatemian nuorille maksuton valmennus on huippuluokkaa ja nyt koripallon lisäksi toisena tulevaisuuden kärkilajina on aloitettu jalkapallovalmennus. Syksystä asti lukiolaisten yleisharjoituksia on valmentanut keihäänheittäjälegenda, maailmanmestari Kimmo Kinnunen. Koripallovalmennuksesta ja peruskoulun Urheiluakatemiasta vastaa Huiman valmentaja Tommi Koskinen

Kun yhdessä seurojen kanssa panostetaan urheiluun jo kouluikäisestä asti, vahvistetaan samalla koko Ääneseudun urheilua.

Äänekosken kaupunki on satsannut Urheiluakatemiaan

Äänekosken lukion lukujärjestys mahdollistaa urheiluakatemialaisille neljä kertaa viikossa päiväsaikaan harjoitukset ja urheilusta saa opintopisteitä. Myös POKE:n urheilijoita osallistuu Urheiluakatemian vuoroille.

Kimmo Kinnunen vetää kolme kertaa viikossa yleisvalmennusta. Liikuntatalolla kaikille yhteisissä fysiikkatreeneissä on maanantaiaamuna mukana painija, tanssija, jääkiekkoilija, lumilautailija, jalkapalloilija ja stuntpyöräilijä. Äänekosken Urheiluakatemia sopiikin koripallon ja jalkapallon pelaajien lisäksi muiden joukkuelajien sekä yksilölajien urheilijoille. Myös yksilölajien urheilijat saavat yhteistreeneissä yleisvalmennuksen ja porukan ympärilleen. Ryhmä myös vauhdittaa toisiaan.

– Kaikki hyötyvät esimerkiksi perusliikkuvuuden, askelluksen ja rytmimuutosharjoituksista sekä keskivartalotreenistä, valmentaja Kimmo Kinnunen kertoo.

Treeneissä jokainen saa yksilöllisiä kommentteja ja ohjeita, heille tarjotaan asiantuntevaa valmennusta ja tunnelma on kannustava. Puitteet ovat nuorille urheilijoille erinomaiset. 

Kinnunen kuvailee olevansa valmentajana joustava ja muuntautumiskykyinen, ja muuttaa harjoitusta aina lennosta, jos jokin alkaa tökkimään. – Koskaan en pidä samanlaisia treenejä, jotta tekemisen mielekkyys säilyy. Ja huononakin päivänä pitää tehdä sataprosenttinen työ, Kinnunen toteaa.

Yksilöllistä valmennusta, terveys edellä

Fysiikkatreenien lisäksi Urheiluakatemia tarjoaa Huiman päävalmentajan Tommi Koskisen vetämät koripalloilijoiden treenit kolmesti viikossa uudenkarhealla Pankkari Areenalla. Seurayhteistyö Huiman Koripallon kanssa on tiivistä. Tänä vuonna alkanut jalkapallovalmennus on 1-2 kertaa viikossa syksyllä valmistuneessa ylipainehallissa. Jalkapallosta onkin tarkoitus tehdä Äänekoskella tulevaisuuden painopistelaji koripallon rinnalle.

Äänekosken nuorissa on nousevia huippu-urheilijoita. Äänekosken lukiossa on jo nyt esimerkiksi frisbeegolf-lupaus Jooa Saari ja Suolahden Urhoa edustava painija Joni Pitkänen.

Fysiikkatreenejä vetävä Kimmo Kinnunen on kokenut valmentaja, jolla on laajaa osaamista. – Aivan paras valmentaja mitä on koskaan meillä ollut, Pitkänen kehuu. – Ja hienoa, kun Kimmo tuntee kaikki urheilijat 70-luvulta asti, nuorten rivistä kompataan.

Kinnuselle valmentaminen onkin nyt suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin, vaikka jo oman aktiiviuran aikana hän auttoi oman kylän nuoria urheilijoita. Äänekosken Urheiluakatemian nuoret saavatkin todella laadukasta yleisvalmennusta. Kinnunen on kokenut ja taitava valmentaja, joka ottaa yksilöt huomioon.

Äänekosken lukiossa Urheiluakatemia järjestetään kursseina, jotka sisältävät harjoitusten lisäksi teoriaopintoja. Niissä käsitellään Olympia-Akatemian koulutusmateriaalien pohjalta lepoa, ravintoa ja arjen hallintaa. Urheilijan elämä on muutakin kuin urheilua ja tavoitteena on terve urheilija.

– Valmentamistyö on muuttunut täysin, eikä enää ei käytetä samoja valmennusmetodeja kuin minun aktiiviurani aikana. Nyt mennään terveys edellä, Kimmo Kinnunen sanoo.

Urheilijat treenaa. Panostuksen myötä urheilijoiden määrää voidaan kasvattaa

Äänekosken Urheiluakatemia-toiminta on osa Jyväskylän Urheiluakatemiaa. Lukion koordinaattorina toimii tällä hetkellä liikunnan ja ruotsin opettaja Erika Forsberg. – Tavoitteena on, että voimme tukea kahta asiaa yhtä aikaa, urheilua ja opiskelua, Forsberg kertoo. Lukiossa urheilevilla on oma opinto-ohjaaja Pekka Kemppainen.

Urheiluakatemia on tarkoitettu niille, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti jotain lajia ja suurin osa tekee yhteistyötä seurojen kanssa. Se sopii kuitenkin myös liikunnallisesta elämäntavasta kiinnostuneille nuorille, jotka haluavat liikuntapainotteiseen lukioon. – Meillä on myös yleisatleetteja, jotka eivät urheile missään seurassa tai joukkueessa, ja osa lähtee jatko-opintoihin tai töihin urheilun pariin valmentajana tai vaikka seura-aktiivina, Forsberg kuvailee.

Äänekosken lukiossa on vuosittain 20-30 Urheiluakatemia-opiskelijaa ja uusilla satsauksilla määrää voidaan nyt kasvattaa. Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan yhteishaussa, jonka hakuaika on 22.2. - 22.3.2022. – Meillä on tarjota lähilukio liikuntapainotteisesti. Enää ei tarvitse hakea lukioon 50 kilometrin päähän, jotta pääsee yhdistämään urheilun ja koulun, Erika Forsberg muistuttaa.

– Äänekosken lukiossa on hyvin resursseja myös opetuksessa. Esimerkiksi aloittaville tarjotaan matematiikasta, englannista, ruotsista ja äidinkielestä tukikurssit, joilla voi vahvistaa taitojaan. Lukiolla on myös oma erityisopettaja. Ja tietysti Äänekosken lukion uudet tilathan ovat upeat.

Urheiluakatemia-toiminta koskee lukion lisäksi yläkoulua ja koko toista astetta. Peruskoulun puolella Urheiluakatemian yleistreeneille on järjestetty lukujärjestyksestä vapaata ja toiminta on pääosin seuravetoista. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa peruskoulun ja koko toisen asteen Urheiluakatemian yhteistyötä Äänekoskella voitaisiin tiivistää.

Nuori urheilija istuu valmentajan olkapäivällä. Nuoret ja valmentaja treenaa. Lisätietoja:

Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani, 020 632 3170, jaana.tani@aanekoski.fi

Äänekosken urheiluakatemian koordinaattori, lukion opettaja Erika Forsberg, 0400 115 328, erika.forsberg@aanekoski.fi

Opettaja valmentajan harteilla.