Oppilashuoltosuunnitelma 2024-2025

Oppilashuoltosuunnitelma 2024-2025

RAUMAN FREINETKOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA

(08/2024)

Oppilashuolto

Oppilashuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa koulussa. Tavoitteena on oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain.

Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön. Toiminnassa painotetaan ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä yhteistyötä oppilaiden ja huoltajien kanssa.

Yhteisöllinen oppilashuolto

Koulun yhteisöllisen oppilashuollon ryhmään kuuluvat rehtori, opettajien edustaja, koulupsykologi, koulukuraattori, terveydenhoitaja, laaja-alainen erityisopettaja sekä oppilaiden ja huoltajien edustajat sekä lisäksi sidosryhmien edustajia mahdollisuuden/tarpeen mukaan. Ryhmän tehtävänä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Ryhmä keskittyy ennaltaehkäisevään ja koko kouluyhteisöä tukevaan toimintaan.

Yksilöllinen oppilashuolto

Yksilökohtaisessa oppilashuoltoryhmässä käsitellään yksittäistä lasta koskevaa oppilashuollollista asiaa. Asian käsittelyyn voivat osallistua vain ne lapsen opetukseen ja oppilashuollon järjestämiseen osallistuvat henkilöt, joiden tehtäviin lapsen asian käsittely välittömästi kuuluu.

Ryhmän kokoaa se henkilö, joka huomaa huolen. Huolen herättyä hän on yhteydessä wilman kautta, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä oppilaan huoltajiin. Jos asia vaatii oppilaan asian yksilökohtaisen käsittelyn, kutsutaan yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä koolle. Huoltajien kanssa sovitaan, ketkä ovat asian käsittelyn kannalta tarpeen kutsua ryhmään. Oppilas voi esittää toiveita, ketä ryhmään osallistuu.

 

  1. OPPILASHUOLLON KOKONAISTARVE JA KÄYTETTÄVISSÄ OLEVAT PALVELUT

Tehtäväkuvaukset: koulukuraattori, psykologi, terveydenhoitaja

Oppilas saa tarvittaessa tukea kuraattorilta, psykologilta, terveydenhoitajalta tai koululääkäriltä.

Oppilashuollon toimijat työskentelevät tarvittaessa yhdessä sekä tekevät yhteistyötä muiden lasten ja nuorten palveluja tarjoavien tahojen kanssa.

Työntekijän suorittaman kiireellisyysarvioinnin mukaan tapaamisajan saa viimeistään seitsemän koulupäivän kuluessa yhteydenotosta. Työntekijä voi myös neuvoa, ohjata oikeaan palveluun tai voidaan koota monialainen asiantuntijaryhmä oppilaan tueksi.

Koulupsykologi arvioi oppimisvaikeuksia ja suunnittelee tukitoimia yhteistyössä oppilaan, huoltajien ja opettajien kanssa.

Koulukuraattori auttaa, kun kaveri- tai perhesuhteissa on huolia, oppilas kokee yksinäisyyttä, koulunkäynti ei suju, poissaoloja kertyy paljon tai elämässä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat oppilaan hyvinvointiin.

Terveydenhoitaja toteuttaa koululla terveystarkastuksia, antaa kiireellistä ensiapua koulupäivän aikana sattuneissa tapaturmissa sekä osallistuu oppilashuoltotyöhön. Sairaanhoito tai vapaa-ajan tapaturmien hoito ei kuulu kouluterveydenhuollon velvoitteisiin. Mikäli kouluterveydenhoitaja ei ole paikalla koululla, ohjataan oppilas oman terveyskeskuksen palveluihin.

Terveydenhoitaja tekee jokaiselle oppilaalle vuosittaiset terveystarkastukset. Terveystarkastukset toteutuvat laajoina 1. ja 5.-luokilla. Laajojen terveystarkastusten vuosina terveydenhoitaja kokoaa luokan tarkastettuaan luokkayhteenvedon.

Oppilashuoltopalvelujen kokonaistarve

Rauman freinetkoulussa on yli 100 oppilasta. Tarvetta on sekä yhteisölliseen että yksilökohtaiseen oppilashuoltotyöhön.

Psykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan palvelujen saatavuus:

  • Psykologi koululla erikseen sopimalla
  • Terveydenhoitaja koululla tiistaisin sekä parittomien viikkojen perjantaisin +tarvittaessa
  • Kuraattori keskiviikkoisin +tarvittaessa
  • Koululääkäri noin 8 aamupäivää lukuvuoden aikana, tekee 1. ja 5. luokkien terveystarkastukset
  • Laaja-alainen erityisopettaja tiistaisin ja torstaisin 8h/viikko + tarvittaessa

Mikäli terveydenhoitaja ei ole paikalla, ohjataan hoitoa tarvitseva oppilas terveyskeskuksen päivystykseen.

Oppilashuoltopalvelujen kohdentaminen ja aikataulut

  • Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokoontumiset sovitaan ennakkoon.
  • Yksilökohtaisia oppilashuoltoneuvotteluja järjestetään tarpeen mukaan. Tällöin ryhmän kutsuu koolle se koulun tai oppilashuollon henkilö, jolla huoli oppilaasta herää.

 

  1. YHTEISÖLLINEN OPPILASHUOLTO

Oppilashuoltoryhmän kokoonpano

Rehtori Kati Nordman

Vararehtori/opettajien edustaja

Koulupsykologi

Koulukuraattori Si

Terveydenhoitaja

Erityisopettaja

Oppilaiden edustajat

Vanhempien edustaja

sekä muita henkilöitä kutsun mukaan tarvittaessa

Asioiden tuominen oppilashuoltoryhmään

Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokoonkutsujana on rehtori tai vararehtori. Kokoontumisaikataulu laaditaan ensimmäisessä yhteisöllisessä oppilashuoltopalaverissa.

Yksilökohtaisen oppilashuoltopalaveriin osallistuvat yleensä oppilas, huoltaja, luokanopettaja, erityisopettaja ja tarvittaessa koulukuraattori, koulupsykologi ja kouluterveydenhoitaja. Yksilökohtaisen oppilashuoltopalaverin kutsuu koolle se, jolla huoli oppilaan asioista herää. Tarvittaessa opettaja voi konsultoida koulupsykologia ja koulukuraattoria.

Koulupsykologin tutkimuksiin ohjataan aina yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kautta.

 

Kirjaaminen ja muistioiden säilytys

Yksilökohtaisessa palaverissa huoltaja allekirjoittaa suostumuksen asioiden käsittelyyn, jos kyseessä on oppilashuollollinen huoli. Oppimisen tuen asioihin liittyen suostumusta ei tarvita.

Huoltajan suostumus -lomakkeita löytyy erityisopettajalta ja kansliasta. Täytetyt lomakkeet säilytetään toistaiseksi holvin oranssissa kaapissa. Rehtori on vastuussa kansion tavoittamisesta.

Oppilashuoltokertomuksen kirjaaja valitaan tapauskohtaisesti, yleensä palaverin koollekutsuja huolehtii kirjaamisesta. Koulukuraattori, koulupsykologi ja terveydenhoitaja eivät kirjaa oppilashuoltokertomusta vaan he kirjaavat omiin tietokantoihinsa. Oppilashuollon tukimuotojen vaikuttavuutta seurataan jatkopalavereissa.

Yksilölliset oppilashuoltokertomukset ovat salassa pidettäviä asiakirjoja.

Yhteisöllisestä oppilashuoltopalaverista laaditaan muistio. Muistio jaetaan peda.netissä.

 

Koulun käyttämiä kouluhyvinvointia tukevia toimintaohjelmia

Koulullamme on käytössä suunnitelmat oppilaiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi iltapäivätoiminnan vastuuohjaaja on saanut Lions Quest-koulutuksen.

Luokilla on nimetyt kummiluokat. Isommat oppilaat toimivat pienempien oppilaiden kummeina. Kummiluokat järjestävät mahdollisuuksien mukaan lukuvuoden aikana monenlaista yhteistä toimintaa, kuten kummitunteja, kummituokioita, retkiä tai pajoja.

 

Tyytyväisyyskyselyjen hyödyntäminen

Rauman freinetkoulussa tehdään keväisin tyytyväisyyskysely sekä oppilaille että vanhemmille. Oppilaille suunnatun tyytyväisyyskyselyn tuloksia käytetään yhteisöllisen oppilashuollon suunnittelun tukena.

Terveydenhoitajan vuosittain keräämä tieto oppilaiden hyvinvoinnista toimii yhteisöllisen oppilashuollon työkaluna. Laajoista terveystarkastuksista (1. ja 5. luokat) kerätään luokkatasoiset yhteenvedot. Terveydenhoitaja tuo yhteenvedoista esille nousseet olennaisimmat asiat yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään, jonka perusteella työryhmä voi suunnata toimintaansa.

Koulun terveydellisten olojen selvitys tehdään koulun henkilökunnan, terveydenhoitajan, terveystarkastajan, hallituksen ja kiinteistön edustajan yhteistyönä kolmen vuoden välein. Selvityksestä saatua palautetta käytetään yhteisöllisen oppilashuollon suunnittelussa.

 

Oppilashuollon kehittämisen painopisteet tulevalle lukuvuodelle

Keskitytään oppilashuollon käytänteiden hallintaan. Lisäksi kehitetään yhteisöllistä oppilashuoltoa. Lukuvuoden 2024-2025 teemana ovat tunnetaidot ja hyvät tavat.

Turvallisuus

Koulussamme tapaturmia ehkäistään turvallisella kouluympäristöllä ja huolellisella ohjeistuksella koulun erilaisten tilojen käyttöön, niin sisällä kuin ulkona. Koulun piha-alueen liikenteen turvallisuuteen ohjeistetaan niin oppilaita kuin heidän perheitäänkin. Myös oppilaiden toiminnan valvonta on osa turvallisuutta. Välituntivalvojien lisäksi välitunneilla on myös ohjaajia ja avustajia seuraamassa toimintaa ja takaamassa turvallisuutta.

Vuosittain järjestetään turvallisuuskävely sekä poistumisharjoitus. Kaikissa luokissa on turvallisuuskansio.

Koululla on kriisi- ja pelastussuunnitelma.

Koulumme henkilökunnan ensiapuvalmius on riittävä ja lisäkoulutusta tullaan järjestämään.

 

  1. YKSILÖKOHTAISEN OPPILASHUOLLON JÄRJESTÄMINEN

Aikojen varaaminen oppilaspalavereihin ja työnjako

Se kenellä huoli herää, ottaa yhteyttä huoltajiin sekä rehtoriin, kuraattoriin tai psykologiin yhteistyössä oppilaan kanssa. Yhdessä kuraattorin tai psykologin kanssa päätetään, kuka kutsuu palaverin koolle ja ketä kutsutaan mukaan. Ryhmän koollekutsuja voi olla kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja, erityisopettaja tai luokanopettaja.

Palaverissa päätetään kuka toimii kirjurina. Kirjuri kirjaa oppilashuoltokertomuksen ja huolehtii kirjallisen luvan saamisesta huoltajalta. Kuraattori ja psykologi kirjaavat omiin asiakirjoihinsa.

Oppilashuollon tuki kurinpitorangaistuksen tai opetukseen osallistumisen epäämisen yhteydessä

Oppilaalle varataan yksilökohtainen oppilashuoltoryhmäaika.

Oppilashuollon palveluista tiedottaminen oppilaille ja huoltajille

Oppilashuollon palveluista tiedotetaan wilmassa, peda.netissä, koulutiedotteessa ja vanhempainilloissa. Koulun Internet-sivuilla on myös tietoa ja linkkejä koskien oppilashuoltoa.

 

  1. SUUNNITELMAN LAADINTA JA SEURAAMINEN

Oppilashuoltosuunnitelma esitellään koulutyön ohjausryhmälle. Koulun oppilaskunta tutustuu suunnitelmaan ja voi antaa omat kommenttinsa suunnitelman kehittämiseksi heti sekä pitkin lukuvuotta.

Oppilashuoltoryhmä arvioi suunnitelman lukuvuoden alussa sekä suunnitelman onnistuminen käydään läpi lukuvuoden viimeisessä kokouksessa.

 

 

  1. KIUSAAMISEN EHKÄISY JA KIUSAAMISTAPAUSTEN SELVITTÄMINEN

Koululla on suunnitelmat ja ohjeistukset kiusaamisen ehkäisyyn ja kiusaamistapausten selvittämiseen.

Jos kiusaamista ilmenee

Kiusaamistapauksen ilmetessä opettaja on velvollinen puuttumaan siihen heti. Pääsääntöisesti opettaja selvittää asiaa aluksi itse. Jos mukana on toisten luokkien oppilaita, opettajat selvittävät asiaa yhdessä. Jos kiusaaminen yhä jatkuu tai jos todetaan, että kiusaamista on jatkunut jo todella pitkään tai se on luonteeltaan hyvin vakavaa, lähdetään noudattamaan koulun kiusaamisen selvittämisen mallia.

  1. TOIMINTA VÄKIVALTATILANTEESSA

-Varmistetaan muiden turvallisuus

-Jos tilanne ei rauhoitu, oppilaalta voidaan evätä oikeus osallistua opetukseen loppupäivän ajaksi

-Tapahtuman jälkeen kirjataan väkivaltailmoitus

-Ilmoitus arkistoidaan ja kotiin lähetetään kopio tai ilmoitus kirjataan wilmaan

-Jos väkivaltainen käytös on toistuvaa, järjestetään kasvatuskeskustelu ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin

 

  1. OPETUKSEN EPÄÄMINEN LOPPUKOULUPÄIVÄN AJAKSI

Lainsäädäntö velvoittaa, että oppilas ja opiskelija suorittaa tehtävänsä tunnollisesti, käyttäytyy muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimii siten, ettei hän vaaranna toisten oppilaiden tai opiskelijoiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön terveyttä ja turvallisuutta.

Jos perusopetuksessa oleva oppilas käyttäytyy uhkaavasti tai väkivaltaisesti ja vaarantaa toisen oppilaan tai muun henkilön turvallisuuden, häneltä voidaan evätä opetus jäljellä olevan koulupäivän ajaksi. Opetuksen epääminen on mahdollista myös, jos oppilaan häiritsevä käyttäytyminen vaikeuttaa kohtuuttomasti opetusta. Vastaavat perusteet oikeuttavat epäämään opetuksen jatkossa myös seuraavaksi koulupäiväksi, jos opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa sen suunnitteluun, miten oppilas voi palata turvallisesti takaisin opetukseen. 

Perusopetuksen oppilaalle ja toisen asteen opiskelijalle on epäämisen aikana järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Lisäksi opetuksen tai koulutuksen järjestäjän on laadittava oppilaalle tai opiskelijalle suunnitelma, jossa määritellään ne käytännöt ja opiskeluhuoltopalvelut, jotka tukevat hänen turvallista paluutaan opetukseen.

 

 

  1. OPPILASHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ETÄOPETUKSESSA

Perusopetuksen oppilailla on oikeus oppilashuollon palveluihin sekä lähi- että etäopetuksessa. Oppilashuollon kuraattori- ja psykologipalvelut sekä kouluterveydenhuollon palvelut järjestetään normaalisti niin pitkään kuin mahdollista alueellinen epidemiatilanne huomioiden. Palvelunsaannin turvaamiseksi hyödynnetään etäyhteyksiä sekä yksilökohtaisessa että yhteisöllisessä työssä. Kasvokkain tapahtuvassa palvelussa huomioidaan vallitsevat hygieniaohjeistukset. Muuttuvissa tilanteissa palveluiden toimintakäytännöistä tiedotetaan oppilaita ja vanhempia. Koulun oppilashuollollinen toiminta suunnitellaan monialaisena yhteistyönä.