Ukulelen alkeisorkesteri (lähiopetus periodeina)

Tervetuloa ukulelen alkeisorkesteriin!

Huom! 
Alla olevasta Ukulelen alkeisorkesterin virtuaaliluokasta löydät orkesterissa soitetut ja soitettavat kappaleet ja muutakin yhteissoittamista tukevaa materialia. Salasanan saat minulta (tuntiopettaja Mervi Tirkkonen) tai suunnitteluopettaja Hannu Marjamäeltä, kun olet ilmoittautunut orkesteriin ja maksanut kurssimaksun. Tämä virtuaaliluokka säilyy yhteisenä molemmille jaksoille kaudella 2022-2023 osallistuville, joten voit hyvin jatkaa treeniä niiden pohjalta tai perehtyä materiaaleihin etukäteen orkesterin yhteisten treenien ollessa tauollakin. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Wellamo-opisto, lukuvuosi 2022-2023

Opettaja: Mervi Tirkkonen,

musiikkiterapeutti, musiikkioppilaitoksen opettaja, JHUI-sertifioitu ukuleleopettaja.

Ota rohkeasti yhteyttä whatsapitse, soittamalla ja sähköpostitse:

040 9304838, metti.mt(at)gmail.com

 

TERVETULOA UKULELEN ALKEISORKESTERIIN!

 

Tässä orkesterissa opit yhteissoitolle tarpeellisia valmiuksia, varsinkin kuuntelemaan toisia samalla kun soitat itse. Haetaan tervettä ja ryhmässä hyvin yhteensoivaa ukulelen ääntä niin melodian, rytmin kuin harmoniankin näkökulmista. Soittotaitosi, sekä nuotin/tabulatuurin/sointujen lukutaitosi kohenee, ja saat lisää käsitystä siihen, mitä kaikkea ja miten kaikin tavoin ukuleleilla voikaan soittaa. 

Suotavaa, joskaan ei välttämätöntä on, että sinulla on jo joko joltain alkeiskurssilta tai itsenäisesti hankittuna perustietotaidot ukulelen soitosta. Asiat kertautuvat, ja soittamalla opitaan lisää niin tekniikkaa kuin nuotinlukuakin. Varaudu ensimmäisellä kerralla kertomaan hieman toiveistasi, ukuleletaustastasi ja ehkäpä soittamaankin hieman näytteeksi tähänastisesta osaamisestasi, niin tullaan tutuiksi toisillemme ja osaan kohdennetummin valita soitettavat kappaleet toista ja kolmatta kertaa varten. 

Virityksenä olkoon C6 = ukulelen vapaat kielet tuottavat sävelet g-c-e-a. (Joissakin orkestereissa ja esim. muskareissa käytetään D6-viritystä mutta pitäydymme nyt tässä orkesterissa jo alkeiskurssilla tutummaksi käyneeseen C6-virityksessä.)  Soitettavaa on niin re-entranteille (”high-g”) kuin lineaarisillekin (”low-g”) soittimille. Soittimet saavat niin ikään olla minkä kokoisia vain (siis sopraanosta konsertin kautta tenoriin, mutta myös pienemmät sopraninot ja isommat baritoni- ja bassoukulelet, sekä 6-kieliset kitalelet ovat oikein tervetulleita joukkoon!) Lähtökohtana akustinen, sähköisesti vahvistamaton soitto, mutta en automaattisesti sulje pois sähköukulelistejakaan – katsottava vain miten soinnillisesti mahdutte joukkoon. 

Ellet vielä omista omaa soitinta, ei sekään haittaa: voit alkuun osallistua laulustemmoihin, opetella harjoiteltavat kappaleet ”ilma-ukulelella”, jollain toisella soittimella tai esim. kirjastosta lainaamallasi soittimella, ja hankkia ihkaoman ukulelen vasta sitten kun hieman paremmin tiedät, millaisen soittimen haluat.

 Jokaisella 3 kerran jaksolla paneudutaan yhteen (tai useampaan) ukuleleorkesterisovitukseen, ja soitetaan (ja lauletaan) musiikkia eri tyylilajeissa niin klassiselta kuin kevyemmältäkin puolelta.

Lukuvuonna 2022-2023 kokoonnumme 2 kellotunnin (120 min = 2 2/3 oppituntia) mittaisiin orkesteriharjoituksiin – kolmesti ajalla 10.10.-14.11 (joka toinen ma 18.15-20.15) ja seuraavalla jaksolla niinikään kolmesti ajalla 6.3.-3.4. (joka toinen ma 17.15-19.15)

 

OPPIMATERIAALINA JA YHTEISSOITTOHARJOITUSTEN RUNKONA käytämme rinnakkain samoja teoksia kuin intensiivialkeis- ja jatkokurssilla - ja toivon myös orkesterialisten ne hankkivan:

  • James Hill & J. Chambers Doane: Ukulele in the Classroom (tasot on värikoodattu, level 1 on vihreä)

Lataa se itsellesi ilmaiseksi Uketropoliksesta: www.uketropolis.com/classroom . Pidä kirja harjoituksissa mukana joko printtinä tai jollain älylaitteella, jotta näet soittaa siitä harjoituksissa. Pyritään saamaan sama näkymä tosin myös opetustilan älytaululta näkyviin.

Mikäli haluat ladata itsellesi myös oppikirjaa tukevan vuosimaksullisen Student Toolkit´in (so. oppilaan työkalupakin, interaktiivisen harjoitusohjelman) saat siihen erillisen ohjeen.

Ei pidä säikähtää kirjan nimeä eikä sen englanninkielisyyttä – ”hilliläinen” metodi käy kaikenikäisille, vaikka se alkujaan Kanadassa koulusoittotarkoituksiin kehitetty onkin. UITC lähtee liikkeelle melodiasoitosta, soittimen hyvästä äänenlaadusta ja teknisestä hallinnasta. Yhteissoiton alkeet ja se, miten ukulelella nuotteja luetaan tulee siinä tutuksi, onhan siinä lähes kaikista sen kappaleista valmis sovitus kahdelle tai kolmelle äänelle.

 

Tämän hankinta ikiomaksi ei tälle kurssille ole vielä ehdottoman välttämätöntä, mutta suotavaa kyllä.  Kannattaa käydä katsomassa edes lainaksi kirjastosta. Käytämme runsaasti siihen sisällytettyjä lauluja, joten hyvä olisi olla suunnilleen puolella porukasta kirja mukana, jotta kaikki varmasti näkisivät nuotit ja laulunsanat.  

Kirja kuuluu mielestäni muutoinkin jokaisen suomalaisen (laulavan) ukulelistin peruskirjastoon: 

- Ensimmäisessä osassa on kattava ukulelen historian ja ukulelekulttuurin kuvaus (James Hillistä, UITC-metodista, Ukulele Waysta ja JHUI:stakin hieman sivuilla 77-78)

- Toisessa osasta (sivulta 96 lähtien) löytyy ensisijaisesti laulun säestykseen painottuva ”rantaslainen” ukulelensoiton opetusosa. Selkeä komppaamisen/strummaamisen perusteos.

- Kirjaan valittu laulusto on tuttua ja monipuolista – ja ukulelelle käypäiseksi sovitettuakin.

 

Omaehtoiseen oheissoitteluusi ja oman soittotaitosi kohentajiksi suosittelen myös:

  • Uketropoliksen kurssitarjonnasta (uketropolis.com, englanninkielisiä):
  • Peace like an´ukulele – James Hillin sävellys, hyvä sointiharjoite. Saatamme soittaa sitä harjoituksissakin. Jo jousitaustan vuoksi kannattaa ladata itsellekin (ilmainen, ukulelepeace.com)
  • Ready, steady, ukulele! (Tämä on puhtaasti ”hilliläisen” metodin mukainen ukulelen alkeiskurssi verkossa, maksaa vain 1 dollarin)
  • Booster Uke, beyond the beginner in 10 lessons – kun vain muutaman soinnun rämpyttäjän kahle alkaa ahdistaa, on alkeis- ja jatkokurssilla esittelemäni sointukaksosten idea oiva tie eteenpäin!
  • Ukulele Way – kuukausimaksullinen, 6 tasoa sisältävä, hyvin reititetty kurssisto.  Tähtää sooloukulelen hallintaan, mutta laajentaa mukavasti myös käsitystäsi tyyleistä ja musiikin hahmottamisesta (1. osio kulkee melko hyvin UITC level 1:n kanssa rinnan)

Suomeksi:

  • Aviador Kustannus julkaisee Julkunen & Rantanen -kaksikon muitakin ukulelekirjoja, suosittelen! Suorana jatkona Suurelle Ukulelekirjalle toimivat Ukulele kompista sooloon ja Global ukulele (tässä kolmantena tekijänä Liam Capper-Starr): lisää komppeja, useita soittotapoja, yleisymmärrystä ja vieläpä orkesteriosuudetkin loppuosassa kirjoja
  • Rockway:lla on nykyään kurssitarjonnassaan myös ukuleleopetusta – ja niihin on joidenkin kirjastojen kautta jopa lainausmahdollisuuksia.


ORKESTERISOITTOKURSSIN  SISÄLLÖSTÄ:

Olennainen viisikko: Rytmi, melodia, harmonia, soundi, tyyli!

Verrataanpa kuvataiteeseen: Melodia on kuin maalauksen keskushahmo – Harmonia on kuin tausta, maisema – Rytmi on kuin maalauksen syke ja värien tummuusaste. Nämä kaikki ovat AINA soitossa/musiikissa läsnä – myös soittajaan kohdistuvina vaatimuksina. Soundi (sointi) ja tyyli läpäisevät kaiken – kullakin soittajalla omalla persoonallisesti tunnistettavalla tavalla: Minun oma ääneni!

Orkesterissa nämä äänet yritetään saada soimaan ja sykkimään yhteen: Meidän oma äänemme! Syntyy, kun opitaan kuuntelemaan toisiamme samalla kun soitamme itse.

 

Näistä kolmea keskeistä tarkastelemme nyt lähemmin kullakin treenikerrallamme:

  • 1. kerralla tarkkailumme painopiste on melodiasoitossa,
  • 2. kerralla harmonia-asioissa (soinnuissa) ja
  • 3. kerralla (viimeisellä tätä jaksoa) rytmin käsittelyssä.
  • Joka kerralla mukana on kuitenkin (ainakin) yksi nuoteista luettava ja yksi sointumerkeistä soitettava kappale sekä vähän lisää tekniikka- & kuunteluharjoituksia.

Sointiin ja tyyliin perehdymme paremmin kevään periodilla: ne läpäisevät nuo kolme edellämainittua, tai toisin ilmaisten: kun yhdistämme näkökulmia näistä kolmesta toisiinsa, pääsemme työstämään sointia ja tyyliä - kokonaisuutta ja sitä, mikä se OMA sointini, ja MEIDÄN yhteinen sointimme, yhteissointimme onkaan!

  • Orkesterisovitusta (tai sovituksia) työstämme läpi jaksojen.

 

Saatan lisäksi järjestää ihan muuten vaan (ylimääräisenä ja omasta halustani) Q&A:n, kyselytunnin zoomitse mikäli tarvetta on ja niin yhdessä sovitaan. Minuun voi kyllä muutoinkin olla rohkeasti yhteydessä tapaamisten väliselläkin ajalla 😉

 

SUUNNITELMA KERROITTAIN jaksolle 10.10.- 21.11 2022: Luokka: Paavolan kampus, B-230

Yleisasiat:

Yhteissoiton tekniikkaa:

”Testaus”- ja tutustelu: mitä osataan entuudestaan?

(tarkentaa suunnitelmaani)

Melodiasoitto:

”Basistina” soitto, ostinato-soitto, kaanonsoitto, melodia ja vastamelodia/säestävä melodia

Orkesterisoittajan reittikartta, soitinryhmäajattelu,

harjoitteluvinkkejä

Sointujen soitto:

”blokkisointuina” ja melodisena elementtinä, mahdollisesti myös pikku kurkkaus sointumelodiasoittoon

Mitä osataan nyt? Mitä jatkossa? (tarvitaanko lisää nuotinluvun opetusta, harmoniaoppia tms?)

 Rytmien soitto:

Komppi- ja näppäilykaavoja,

ukulele perkussio-instrumenttina

 

NYT laitetaan käytäntöön sitä, mitä intensiivialkeiskurssilla opittiin! (Jos olet ollut jollain aiemmalla ja toisen opettajan vetämällä alkeiskurssilla, ei se suinkaan haittaa! Tällä lukukaudella intensiivialkeissa olleet voisivat pitää senkin kurssimateriaalin tukena mukanaan, sillä arvatenkin viittaan siihen useasti 😉 )

KEVÄÄN -23 PERIODIN SUUNNITELMA:

SUUNNITELMA jaksolle 6.3.-3.4. 2023: Luokka: Paavolan kampus, B-234 (tai vaihtoehtoisesti B-230, ovat saman käytävän varrella) 

Yleisasiat:

Yhteissoiton tekniikkaa:

”Testaus”- ja tutustelu: mitä osataan entuudestaan? Toivotaanko jotain erityistä? (tarkentaa suunnitelmaani)

MELODIA, melodiasoitto:

Kuinka saada ukulele laulamaan? Fraseeraus ja artikulaatio. Lagato vs. staccato.

Orkesterisoittajan "kartanluku" varmemmaksi, soitinryhmäajattelu, oman stemman rooli suhteessa muihin. Sovituksista eri motiivien/aiheiden löytäminen ja esiintuominen, kuulijalle tarjoileminen. 

Tekniikkaa: harjoitteluvinkkejä siihen, miten saada stemmansa tai jokin tietty sävel suhteessa toisiin esiin tai taustalle ( esim. apoy vs. tirr = rest stroke vs. free stroke) 

HARMONIA, sointujen ja vastamelodioiden soitto:

Sointujen värit: voicing, käännökset, otelaudan hallintaa. Soittaako kaikki sävelet, vai keventääkö - ja kuinka? "Ilmavuus" vs. mahdollisimman täysi orkesterisatsi. 

Tekniikkaa: rytmin tasaisena pito vs. agogiikka. Yhteiset hidastukset ja nopeutukset (rit. vs. acc.) 

 RYTMI, komppi- ja näppäilyrytmien soitto, syke:

Komppi- ja näppäilykaavoja lisää, hieman haasteellisempia melodiarytmejä yhdistettynä "perusbiittiin". 

Mikä sointi paras sointi - kenelle? (Mitä minun soittimeni pystyy tuottamaan suhteessa siihen, mitä haluaisin sen tuottavan? )

SOUNDI = SOINTI - soittimen "äänenavaus", mutta myös se yksilöllinenkin tapa, jolla soittaja soitintaan koskettaa (dynamiikka, soittamisen biomekaniikka, soittajan ergonomia) 

Mikä sointi paras sointi - mihin? (Tässä tyylissä...) Kokeilllaan, "maistellaan ja makustellaan" muutamia eri tyylisiä kappaleita (ja saatetaan toki laulaakin...) 

TYYLI - mitä soittomme kertoo?  Millä "kielellä" sanotaan se mitä halutaan sanoa ja yhdessä kokea? "Säveltäjän (sielun) sanoma soittajan (sielun) ja soittimen (sielun) kautta kuulijan korviin (ja sieluun). 

Mitä osataan nyt? Mitä jatkossa? (tarvitaanko lisää nuotinluvun opetusta, harmoniaoppia tms?)

Kokonaisuuden hallinta: Oma ääni? Meidän ääni? Oma sointi? Meidän sointi? Musiikin "omistaminen"? YHTEISSOINTI, YHTEISPELI

 




Mahdollisia kappaleita Ukulele in the Classroom (level 1. lesson 1-12 -väliltä):

- Everybody loves Saturday night

- Safari

- Rocky Mountain (Kivivuori)

- Acadian Lullaby

- We Merry Minstrels

Mahdollisia kappaleita Suuri Ukulelekirja
(Soiton perusteet -osa , s.97-350):

- mitä vain, kuvia turhaan kumartamatta

- näillä ensisijaisesti laulun ja säestyksen yhdistämistä ja transponointiharjoituksia

Mahdollisia muita kappaleita:

(intensiivialkeissa opeteltuja metodikappaleita voidaan soittaa nyt yhdessä ja sovittaen tälle kokoonpanolle), mm:

- J.Hill: Peace like an´Ukulele

- Caterpillar sarsaparilla -kaanon

- Aloha Oe, St. James Infirmary Blues

- A.Akami: Ukulele Song

Mervin omat sovitukset:

- JOULU ON TAAS (viime joululta, level1:n orkesterille sovitettu - työstettiin syksyn jaksolla)

- What shall we do with the drunken sailor? (tätä rakennettiin ja muokattiin syksyn jaksolla yhdessä ja jatketaan sen työstämistä nyt kevään jaksolla)

 Nancy Gaspari: Mahlerin 1.sinfonian 3. osa neliääniselle ukuleleyhtyeelle (kevään jaksolle uusi )

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä