Ukulelen intensiivijatko (hybridi)

Tervetuloa ukulelensoiton intensiivijatkokurssille!

Huom! TÄMÄ SIVU ON MUOKKAUTUMASSA! Muutokset mahdollisia, jopa todennäköisiä !!!!

Kurssin tarkempi viikottainen suunnitelma ja kurssin oma materiaalipaketti löytyy salasanalla suojattuna tästä alta nimellä "Ukulelen intensiivijatko, virtuaaliluokka 2022-2023". Salasanan saat minulta (kurssin opettaja Mervi Tirkkonen) ja/tai suunnitteluopettajista Hannu Marjamäeltä ilmoittauduttuasi kurssille ja maksettuasi kurssimaksun.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Wellamo-opisto, lukuvuosi 2022-2023

Opettaja:  Mervi Tirkkonen,

musiikkiterapeutti, musiikkioppilaitoksen opettaja, JHUI-sertifioitu ukuleleopettaja.

Ota rohkeasti yhteyttä WhatsApitse, puhelimitse ja sähköpostitse:

040 9304838, metti.mt(at)gmail.com

TERVETULOA UKULELENSOITON KURSSILLE!

Tämä jatkokurssi on monimuotokoulutuksena toteutettava intensiivikurssi. Kurssi on kokonaisuutena 6 viikon mittainen, ja tapaamisiltaan 6 x 60 minuutin taikka 4 x 90 minuutin mittainen*. Opetuskerroista joka toinen on lähiopetusta (kerrat 1, 3 ja 5 tai kerrat 1 ja 3), joka toinen (kerrat 2, 4 ja 6 tai kerrat 2 ja 4) puolestaan etäopetusta. Etäopetus tapahtuu zoom-alustalla. Saat linkin ja vinkkejä seuraavan kerran materiaaleihin muutaman päivän etukäteen (maanantai-kurssilaiset perjantaina), sekä lisämateriaalia (esim. läksyvideoita) mahdollisesti tapaamisten väliajoilla muutoinkin jaettuna virtuaaliluokan materiaaleihin.

Tarvitset kurssille:

  • ukulelen – hankkiessasi soitinta kannattaa katsella ja kokeilla eri vaihtoehtoja ja kuunnella ääninäytteitä (katso materiaalipaketin kohta ”millainen ukulele minulle?”)  Vinkki: Esimerkiksi kirjastoilla on myös lainattavia soittimia, joten kurssi ei vaadi ehdottomasti oman soittimen hätäpäissä hankintaa. 
  • pidäthän soittimesta hyvää huolta: Tarvitset soittimen kuljetusta varten kotelon tai pussin – niiden puuttuessa kääri soitin vaikka isoon huiviin ja kanna sitä isossa kassissa/repussa. Pyyhkiäksesi pölyt ja sormenjäljet ja lisätäksesi kielten kestoa on myöskin puuvillainen tai mikrokuituinen liinakin mielestäni välttämätön hankinta. Aitopuisten soitinten kohdalla pidä myös huoli suhteellisen ilmankosteuden pysymisestä 45-50% tasolla (kostutin/kosteudentasaaja on järjevä hankinta) 
  • viritystä varten virittimen (esim. klipsi tai äppi) tai ääniraudan (katso kohta ”ukulelen viritys”) - voit toki ottaa aloitus- ja vertailuäänen jostain toisesta soittimestakin
  • saatat lisäksi tarvita (katso kohta ”soittamisen apuvälineet”): nuottitelineen – ja valitsemastasi soittoasennosta, soittotavasta ja soittimesi koosta ja rakenteesta riippuen mahdollisesti myös hihnan ja/tai jalkatuen ja/tai ukulelelle käypäisen plektran (mieluusti nahkainen tai huopainen, mutta ohuehko muovinen kitaraplektrakin käy)
  • alla luetellut oppimateriaalit: ensisijaisin näistä on yhä on Ukulele in the Classroom (UITC), mutta jatkokurssilla käytämme myös Suurta Ukulelekirjaa (SU) hieman alkeiskurssia runsaammin
  • muistiinpanovälineet (materiaaleissa on mukana tyhjät nuotti-/tabulatuuripohjat, voit kopioida näitä sivuja itsellesi halutessasi/tarvitessasi lisää)
  • etätunteja varten tietokoneen/läppärin/älykännykän - zoom-alustan lataaminen ei itsellesi ole välttämätöntä, voit liittyä etätunneille suoraan jakamastani linkistä. Mietimme yhdessä kurssin aikana, haluaisimmeko kokeilla myös jonkin toisen, matalampilatenssisen ohjelman (esim. FarPlay) käyttämistä - mutta sitä ei kannata ladata vain kaiken varalta. 

 

Oppimateriaalina ja opetuksen runkona käytämme rinnakkain kahta teosta, sekä näiden lisäksi omaa materiaaliani, joka löytyy kohdasta "Ukulelen intensiivialkeet, virtuaaliluokka 2022-2023". 

Teokset: 

  • James Hill & J. Chambers Doane: Ukulele in the Classroom, level 1 (vihreä kirja) Saat sen ladattua itsellesi ilmaiseksi (”free”) Uketropoliksesta: uketropolis.com/classroom

Alkeiskurssi kattoi tästä UITC level1:n teoksesta osat ("lesson") 1-12, siis unit 1-2 ja osan unitista 3. Käymme nyt jatkokurssilla läpi unit 3-5 - siis loppuosat (lesson 11- 25).

Jos olet käynyt aiemmin alkeiskurssin jonkun muun opettajan johdolla, ei haittaa: kertaamme lyhyesti alun ensimmäisellä tapaamiskerralla, ja suosittelen sinua soittamaan alkuosat myös itsenäisesti pohjaksi. 
Ei pidä säikähtää kirjan nimeä eikä kieltä (englanti) – ”hilliläinen” metodi käy kaikenikäisille, vaikka se alkujaan Kanadassa koulusoittotarkoituksiin kehitetty onkin. UITC lähtee liikkeelle melodiasoitosta, sekä soittimen hyvästä äänenlaadusta ja teknisestä hallinnasta. Yhteissoiton perusteet tulevat tutuiksi ja nuotinluku ukulelella vahvistuu.

Mikäli haluat lisäksi ladata itsellesi tähän liittyvän vuosimaksullisen Student Toolkit´in (so. oppilaan työkalupakin, interaktiivisen harjoitusohjelman) saat siihen minulta erillisen ohjeen. Käytän etätunneilla vastaavaa, mutta laajempaa Teacher´s Toolkit´iä, joten ohjelman käyttö tulee siinä tutuksi.

 

Katso kirjan opetusosan sisältöjen luettelo s. 100-101:
Alkeiskurssi kattoi näistä asioista kokonaan s. 100 (yleisasiat ja soinnut) ja s. 101 asioista melodiasoiton,  kompeista polkka-, valssi- ja leirinuotiokompit sekä transponoinnin perusteet. Jatkokurssilla perehdymme nyt sammutuskomppeihin ja tarkemmin myös transponointiin. Eli: katamme valikoiden koko Soiton perusteet - alueen (s. 97-350) 

En vaadi tämän hankintaa ikiomaksi, vaikka se suotavaa onkin. Saatat nimittäin löytää kirjan kirjastosta tai antikvariaateistakin, tai kurkata tunnilla kaverin kirjasta. Kirja kuuluu mielestäni jokaisen suomalaisen (ainakin laulavan) ukulelistin peruskirjastoon, ja löydät siitä runsaasti ukulelelle sopivasti soitettaviksi soinnutettuja lauluja (ynnä viisaasti valikoidun otetaulukon aivan kirjan lopusta). 

Kirjan alkuosassa on kattava ukulelen historian ja ukulelekulttuurin kuvaus (UITC-metodista, James Hillistä ja JHUI:stakin hieman sivuilla 77-78) ja jälkiosassa (sivulta 96 lähtien) ensisijaisesti laulun säestykseen painottuva ”rantaslainen” ukulelensoiton opetusosa. Käytämme tätä "soiton perusteet"-osaa nyt jatkokurssilla ensisjaisesti komppaamis- ja transponointiharjoitteisiin, ja löydämme kirjasta muutenkin meille suomalaisille entuudestaan tutumpaa laulustoa täydentämään UITC:n kappaleita. 

* Valikoiden ja edellisen rinnalla/jatkona saatamme jo käyttää samojen tekijöiden seuraaviakin kirjoja:
Arto Julkunen & Markus Rantanen: Ukulele kompista sooloon, harrastajan kirja ( Aviador 2018) ja 
Arto Julkunen & Liam Capper-Starr & Markus Rantanen: Global Ukulele - past, present and practice (Aviador 2019, tutoraalit tähän kirjaan löytyvät www.globalukulele.com)
Ei välttämättömiä hankintoja tätä kurssia varten, mutta oikeinkin suositeltavia hankintoja mikäli kohdalle sopivasti osuvat. 

 

Omaehtoiseen oheissoitteluun suosittelen myös:

Voit ladata Uketropoliksesta nettikurssimuotoisena (www.uketropolis.com, englanninkielisiä):

  • Peace like an´ukulele – tätä James Hillin sävellystä soitamme tälläkin kurssilla sointiharjoitteena. Jos joka viikko opettelet yhden osan, soitat varmasti jo koko kappaleen sujuvasti kurssin lopussa ;) Kopiot nuoteista saat kurssimateriaalissa, mutta jo jousitaustan vuoksi kannattaa tämä tilata kurssimuotoisena itsellekin (ilmainen, ukulelepeace.com)
  • Ready, steady, ukulele! (https://www.uketropolis.com/ready. Tämä on puhtaasti ”hilliläisen” metodin mukainen ukulelen alkeiskurssi verkossa, maksaa vain 1 dollarin)
  • Ukulele Way - tämä on kuukausimaksullinen, 6 kirjan portaittain (tai vaihtoehtoisesti valittuja yksilöllisiä polkuja) etenevä kurssikokonaisuus: sen 1. kirja ja UITC:n level 1 vastaavat ja täydentävät taitotasoltaan toisiaan, joten niitä voi käydä hyvin myös rinnakkain, tai jatkaa tämän jatkokurssin päälle suoraan Ukulele Way:hin (https://www.uketropolis.com/theukuleleway) 
  • Booster Uke, Beyond Beginner in 10 Lessons - sointukaksosten idealla irti aloittelijan autiomaasta (https://www.uketropolis.com/boosteruke)

Suomenkielisiä verkkokursseja: 
  • Rockway.fi tarjoaa kiitettävästi kursseja jo ukulelessakin - ja Rockwayn kursseihin saa joissakin kirjastoissa jopa lyhyehkön lainausajan. Esimerkiksi: alkeiskurssi/Jarmo Jalkanen tai pikakurssi/Juha Väänänen tai melodiasoittoa ukulelella/Markus Rantanen

 

SUUNNITELMA VIIKOITTAIN:

Viikko

Yleisasiat:

UITC (lesson) SU (sivu)

Tekniikka ja otelautaharjoitukset:

Metodikappaleina:

 1

Katsaus aiemmin opittuun: soittoasennot, viritys (C6), vapaat kielet, pentatoninen asteikko, C-duuri (ja A-molli), tasa- ja kolmijakoinen, kolmimuunteisen idea, lukemisen ja laskemisen perusteet, tukipilarisoinnut (I-IV-V7) ja transponoinnin perusidea

UITC: 1-12 (unit 1-2 + C Scale) 

SU: 97-350 valikoiden (vertaa listoihin s. 100 kokonaan, s.101 melodiasoitto kokonaan, kompit+ sävellajit osin) 

Sointuja: 0-1-2-3-4- sormen sointumuodot (kts. tärkeimmät SU: s.100) - duuri- ja mollikolmisoinnut, dominantti- ja dimiseiskat, "sointukaksosia". Näppäilyharjoitteet: pimami + pim-pim variaatioineen. Otelautakäden harjoitteet: hämis1 ja X-hämis. Kompit: single strum ( peukalo - tai plektrapyyhkäisyt), double strum (humppa ja polkka), leirinuotio, uutena hituri. 

Peace:1, We merry minstrels (UITC: 12 - C-duuri), Ukulele Song (komppien kooste) 
*Purcell: We Merry Minstrels (C-duurissa) (UITC1:12)
*Akami: Ukulele Song (kompit)

* Rocky Mountain (UITC1:8) - duurin tukipilarisoinnut (voit transponoida tätä helposti) 
* Pieni tytöntylleröinen (SU s. 224) -komppen ja näppäilyjen soveltaminen

2

Kromatiikka, kromaattinen asteikko, rytmeistä uusina pisteeellinen, synkooppi ja kaarella yhdistäminen 

UITC: 11-15 (unit 3)

SU: 214, 236, 266 (kompit) 

0 ja 1 sormen sointumuotojen nostot, kompit: rytmiset variaatiot (hituri, leirinuotiovalssi, 6/8 ja 12/8 rämpytys), keinubassoidean sovellukset (p vastaan muut), "mittarimatoastekot", hämis 2:n pohja (1-3-2-4, 4-2-3-1), pisteelliset rytmit tekniikkaharjoitteihin

Peace:2, Let it be (SU: 156 ja 220 - melodia ja hituri), Wiegenlied (UITC:15 - pimami), J.Chalmers Doane: Latin Time (UITC2:22), kromatiikka

3

Duurit (I-IV-V7 ja I-V7-I) 2 merkkiin, intervallit C-duurissa, interlaced-idea soolosovitusten rakentamisessa 

UITC: 16-20 (unit 4)

SU: 202, 206, 212, 298 (transponoinnit) ja 158, 280, 288, 314, 331 (kompit)

2 sormen sointumuotojen nostot, kompit: sammutuskompit (tumps ja chuck -tekniikat), 

Peace:3, Long-Long ago (UITC1:20, UW 3:4)

4

Mollit (I-IV-V7 ja I-V7-I) 1 merkkiin, syncronous-idea soolosovituksissa

UITC: 21-23 (unit 5)

SU: 190, 223, 257 (transponoinnit) ja 242 (kompit)

3 sormen sointumuotojen nostot, triple strum = peukalopyyhkäisytekniikka (6/8 ja 12/8 ja kolmimuunteiset), hämis 2 legatoilla (hammer on/pull of) 

Peace:4, Emma-valssi (Am,Dm, Em), 

5

Melodioiden transponointi ja capon käyttö, sointujen vaihtaminen toisiin, kvinttiympyrä

UITC: 24-25 (unit 5)

SU: 153, 229, 299, 322 (transponoinnit) ja 333 (kompit) 

komppien variointi, näppäilyn ja kompin yhdistäminen, artikulaatio (staccato vs. legato), 

Peace:5, Isoisän olkihattu (Cm-Am), The Flower Drum (C ja F) 

6

Kertaus: mitä opittiin? Mitä jatkossa?

Mikä oli mukavinta, mikä haasteellisinta? Mitä erityisesti toivoisit jatkossa suunniteltavilta kurssilta?

UITC: level1 kokonaan 

SU: Soiton perusteet-osa kokonaan (kappaleet valikoiden - kts. asiasisältö s. 100-101)

Kertaus tekniikkaharjoitteista:

Peace like an´Ukulele kokonaan, mahdollisesti ”open mike”-soitto halutuista kappaleista (alueelta tai alueen ulkopuolelta)

* Mikäli kurssi on vain 4 kerran mittainen, tavoitteena on 6 tapaamiskertaan verrattuna käsitellä asioita 1. lähitunnilla viikoilta 1-2, 1. etätunnilla viikolta 3 (ja kerrata edellisiä), 2. lähitunnilla viikoilta 4-5 ja 2. etätunnilla viikolta 6 (ja kerrata edellisiä)

:::::::::::::::::::::::::

Intensiivikurssi on laaja kokonaisuus, ja vaatii itsenäistä työskentelyä opetustuntien lisäksi. Jos aika ei meinaa riittää kotiharjoitteluun, voit hyvin suorittaa kurssia niinkin, että kurssiaikana treenaat soittoosi asiakokonaisuuksista vain "soita edes nämä"- kohdat ja otat "lisää, lisää"-asiat tarkempaan treenaukseen kurssin jälkeen itsenäisesti. Saat kurssilta runsaan materiaalipaketin avuksesi - olen mm. äänittänyt kurssia varten läksyvideoita.  Kierros kierrokselta kehityksesi on siten spiraalimaisesti nouseva - oikein hyvä tapa sekin! 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä