Virrat

Johdanto

Englanninopiskelun yleisenä tavoitteena on, että oppilas oppii sisältöalueissa kuvatut asiat. Oppiminen tapahtuu asteittain kielen opiskelutaitojen ja kielitaidon kehittyessä. Samat opetuksen tavoitteet ja sisällöt toistuvat vuosiluokittain, kuitenkin siten, että taitojen ja sanavaraston lisääntyessä, myös haasteet kasvavat. Tarkempi oppimisen sisältöjen kuvaus sisältyy koulujen lukuvuosisuunnitelmaan (kts. linkki).

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Luokka
-aste
Opetuksen tavoitteet Keskeiset sisältöalueet Arvioinnin kohde Hyvän osaamisen kuvaus
3. lk Oppilas alkaa hahmottaa englannin kielen aseman globaalin viestinnän kielenä. L2 Oppilas alkaa tutustua englannin levinneisyyteen. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa tunnistaa puhutun ja kirjoitetun englannin kielen ja ymmärtää englannin aseman globaalin viestinnän kielenä.
4. lk Oppilas oppii arvostamaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa. L2 Oppilas alkaa pohtia omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa ja havainnoida sanojen lainautumista kielestä toiseen. Kulttuuritietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa ohjattuna tunnistaa joitakin englannin kielen ja oman äidinkielen välisiä rakenteellisia, sanastollisia tai muita eroja ja yhtäläisyyksiä.
5. lk Oppilas tutustuu maailman kielelliseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen. L1, L2 Oppilas oppii kuuntelemaan eri kieliä ja tekemään niistä havaintoja. Kieli- ja kulttuuritietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa nimetä lähiympäristössään olevia kieliä, mitkä ovat maailman eniten puhutut kielet ja miten laajalti levinnyt englannin kieli on.
6. lk Oppilas oppii arvostamaan maailman kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta.

Oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä tuetaan.

Oppilasta ohjataan löytämään kohdekielistä aineistoa. L1, L2
Oppilaan kyky tehdä havaintoja kielistä ja sopivien ilmausten käyttö vuorovaikutustilanteissa vahvistuu.

Oppilas harjaantuu etsimään kohdekielistä aineistoa eri lähteistä.
Kielellisen ympäristön sekä kohdekielen aseman ja merkityksen hahmottaminen

Kieli- ja kulttuuritietoisuuden kehittyminen osana itsearviointia

Kielellinen päättely

Kohdekielisen aineiston löytäminen
Oppilas tietää, että maailman kielet jakautuvat kielikuntiin ja osaa kertoa, mihin kielikuntaan opiskeltava kieli kuuluu. Oppilas osaa kuvata, mitä kieliä lähiympäristössä puhutaan.

Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

Oppilas osaa tehdä havaintoja opiskeltavan kielen ja äidinkielensä tai muun osaamansa kielen rakenteellisista, sanastollisista tai muista eroista ja yhtäläisyyksistä.

Oppilas osaa kertoa, missä opiskeltavaa kieltä voi nähdä ja kuulla.
7. lk Oppilas alkaa havaita eri kieliä yhdistäviä ja erottavia tekijöitä. L1, L2 Oppilaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteessa vahvistetaan. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa tehdä havaintoja englannin kielen ja äidinkielensä tai muun osaamansa kielen rakenteellisista, sanastollisista tai muista eroista ja yhtäläisyyksistä.
8. lk Oppilas alkaa analysoida tarkemmin eri kieliä yhdistävien ja erottavien tekijöiden kausaliteetteja ja sitä, miten samoja asioita ilmaistaan muissa kielissä. L1, L2 Oppilaan taidot selvitä haastavammista kielenkäyttötilanteista vahvistuvat. Käytetään sellaisia kielitaidon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita englannin kielen opiskelussa sekä kielten välisessä vertailussa. Kielen sääntöjen hahmottaminen ja kielitiedon käsitteiden tunnistaminen. Oppilas osaa enenevässä määrin tehdä havaintojensa perusteella johtopäätöksiä englannin kielen säännönmukaisuuksista sekä verrata sitä, miten sama asia ilmaistaan jossakin muussa kielessä. Oppilas tuntee englannin kielen keskeisiä kielitiedon käsitteitä.
9. lk Oppilas ymmärtää, että on olemassa erilaista ja eri tasoista englanninkielistä aineistoa ja oppii valitsemaan siitä itselleen vaikeustasoltaan sopivaa aineistoa.

Oppilas oppii pohtimaan englannin asemaan ja variantteihin liittyviä ilmiöitä ja arvoja ja oppilaalla on valmiudet kehittää kulttuurienvälistä toimintakykyä.

Oppilaan kielellinen päättelykyky kehittyy. L3
Otetaan selkoa joidenkin sellaisten maiden kulttuureista ja elämänmuodoista, joissa englanti on keskeisin yhteiskunnassa käytetty kieli.

Rakennetaan ymmärrystä maailman moni- ja rinnakkaiskielisyydestä sekä tutkitaan englannin kielen kehittymistä globaaliksi lingua francaksi.

Oppilaan taidot havainnoida englannin variantteihin liittyviä ilmiöitä kasvavat.
Tiedonhankintataidot englanninkielisessä toimintaympäristössä

Englannin kielen hahmottaminen maailmankielenä

Kielellinen päättelykyky
Päättöarvioinnin kriteerit:

Oppilas osaa kuvata pääpiirteittäin, missä englantia puhutaan ja mainita englannin levinneisyyden syitä sekä pohtia englannin kielen asemaan, variantteihin ja arvostukseen liittyviä ilmiöitä.

Oppilas osaa pohtia kielen ja kulttuurin suhdetta englannin osalta. Oppilas havaitsee, että arvot vaihtelevat riippuen yksilöllisestä kokemuksesta ja kulttuurisesta näkökulmasta.

Oppilas osaa tehdä havaintoja mahdollisuuksista toimia ja oppia englanninkielisissä toimintaympäristöissä. Oppilas osaa tehdä havaintojensa perusteella johtopäätöksiä englannin kielen säännönmukaisuuksista ja soveltaa johtopäätöksiään sekä verrata sitä, miten sama asia ilmaistaan jossakin muussa kielessä.

Oppilas tuntee englannin kielen keskeisiä kielitiedon käsitteitä.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Luokka
-aste
Opetuksen tavoitteet Keskeiset sisältöalueet Arvioinnin kohde Hyvän osaamisen kuvaus
3. lk Oppilas alkaa havaita kielitaidon merkityksen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja rohkaistuu käyttämään kieltä. L2 Opetellaan kuulemaan, kuuntelemaan, puhumaan ja lukemaan. Oppilas harjoittelee kirjoittamista aluksi mallin mukaan lisäten vähitellen omaa tuottamista. Vuorovaikutustaidot Oppilas selviytyy useimmiten viestintäkumppanin tukemana muutamasta, kaikkein yleisimmin toistuvasta rutiininomaisesta viestintätilanteesta.
4. lk Oppilasta ohjataan harjoittelemaan vuorovaikutusta vieraalla kielellä. L3 Vahvistetaan 3. luokan keskeisiä sisältöalueita lisäten oman suullisen ja kirjallisen tuottamisen osuutta. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni, ystäväni, koulu ja harrastukset. Viestintästrategiat

Kokonaisilmaisu


Oppilas osaa käyttää viestinnässään kaikkein keskeisimpiä sanoja ja ilmauksia.
5. lk Oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia kuulla ja lukea tekstejä sekä tuottaa puhetta ja kirjoitusta tutuista aihepiireistä. Kiinnitetään huomiota keskeisiin rakenteisiin ja ääntämisen perussääntöihin. L4 Oppilas ymmärtää ja tuottaa pidempiä, arkielämää käsitteleviä tekstejä oppilasta kiinnostavista, enemmän päättely- ja erottelukykyä vaativista aiheista. Oppilaan osaaminen kielen keskeisissä rakenteissa ja ääntämisen perussäännöissä vahvistuu. Suullinen ilmaisu

Kirjoittaminen

Kielitiedon rakenteiden osaaminen
Oppilas pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselle tärkeistä asioista käyttäen opittua sanavarastoa ja pystyy kirjoittamaan lyhyitä lauseita harjoitelluista aiheista.
Oppilas osaa ääntää harjoitellut sanat ja lauseet ymmärrettävästi ja hallitsee keskeisen käsitellyn sanaston ja muutamia ilmauksia sekä peruskieliopin aineksia.
6. lk Oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia tulkita ja tuottaa puhetta ja kirjoitusta aihepiirejä laajentaen. Tuetaan oppilaan aloitteellisuutta viestinnässä. L4 Oppilasta ohjataan työskentelemään monentasoisten puhuttujen ja kirjoitettujen tekstien parissa. Monilukutaito

Suullisten ja kirjoitettujen tekstien ymmärtäminen ja tulkinta

Suullinen ilmaisu

Kirjoittaminen

Kielitiedon rakenteiden hallinta
Oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Oppilas pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä.
Oppilas pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittaa muutaman lyhyen lauseen harjoitelluista aiheista. Oppilas ääntää useimmat harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi. Oppilas hallitsee hyvin suppean perussanaston ja muutaman tilannesidonnaisen ilmauksen sekä peruskieliopin aineksia.
7. lk Oppilasta rohkaistaan osallistumaan keskusteluihin monenlaisista oppilaiden ikätasolle ja elämänkokemukseen sopivista aiheista, joissa käsitellään myös mielipiteitä. Oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia kuulla ja lukea monenlaisia yleiskielisiä tekstejä erilaisista lähteistä. Oppilasta ohjataan tuottamaan sekä puhuttua että kirjoitettua tekstiä erilaisiin tarkoituksiin. Kiinnitetään huomiota rakenteiden monipuolisuuteen ja ohjaten hyvään ääntämiseen. L3 Oppilas kuulee, lukee, puhuu ja kirjoittaa englantia jokapäiväiseen elämänpiiriinsä ja kiinnostuksen kohteisiinsa liittyvistä aiheista. Sanastoa, rakenteita ja ääntämistä opetellaan monipuolisesti kertovista ja kuvaavista teksteistä. Keskustelutaidot

Mielipiteen ja ajatusten ilmaiseminen

Tekstien tuottamis- ja tulkintataidot

Kielitiedon rakenteiden hallinta
Oppilas selviää monenlaisista jokapäiväisistä viestintätilanteista.

Oppilas ymmärtää pääasiat tuttua sanastoa sisältävästä yleiskielisestä tekstistä tai puheesta.

Oppilas osaa käyttää keskeistä sanastoa ja joitakin idiomaattisia ilmauksia sekä perustason rakenteita. Oppilas osaa soveltaa ääntämisen perussääntöjä.
8. lk Oppilasta rohkaistaan jatkamaan viestintää mahdollisista katkoksista huolimatta. Oppilas harjoittelee vuorovaikutusta aihepiireiltään monenlaisissa tilanteissa. Oppilasta ohjataan tulkitsemaan tekstejä käyttäen erilaisia strategioita. Kiinnitetään enenevässä määrin huomiota rakenteiden monipuolisuuteen. L2, L5 Oppilas havainnoi ja harjoittelee erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen. Opetellaan löytämään englanninkielistä aineistoa esimerkiksi ympäristöstä ja verkosta. Oppilaalle tarjotaan tekstejä ajankohtaisista sekä tyyliltään erilaisista aihepiireistä. Oppilaan tuntemus kielten rakenteista ja ääntämisestä kasvaa. Vuorovaikutustaidot

Monilukutaito

Kielitiedon rakenteiden hallinta
Oppilas osaa käyttää vakiosanontoja pyytäessään tarkennusta ja käyttää kompensaatiokeinoja.

Oppilas ymmärtää kohtalaisesti pääasiat selkeästä yleiskielisestä puheesta tai kirjoitetusta tekstistä. Oppilas osaa päätellä tuntemattomien sanojen merkityksiä asiayhteydestä.

Oppilas käyttää sujuvasti ja luontevasti perustason rakenteita ja enenevässä määrin myös vaativampia rakenteita.
9. lk Oppilasta kannustetaan kehittämään kielitaidon eri osa-alueita pystyäkseen keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Oppilasta rohkaistaan pitämään yllä viestintää mahdollisista katkoksista huolimatta käyttäen kompensaatiokeinoja ja merkitysneuvotteluja. Oppilaan rakenteiden hallinta monipuolistuu ja vahvistuu. L4, L6, L7 Näkökulmana on mm. ajankohtaisuus ja suuntautuminen toisen asteen opintoihin. Oppilaalle tarjotaan mahdollisuus harjoitella kielten rakenteiden soveltamista vaativammissa kielenkäyttötilanteissa. Vuorovaikutustaidot

Viestintästrategioiden käyttö

Tekstien tulkintataidot

Tekstien tuottamistaidot
Päättöarvioinnin kriteerit:
Oppilas pystyy viestimään, osallistumaan keskusteluihin ja ilmaisemaan mielipiteitään melko vaivattomasti jokapäiväisissä viestintätilanteissa.

Oppilas osallistuu viestintätilanteisiin aktiivisesti ja kohteliaasti ottaen huomioon tärkeimmät kulttuuriset käytänteet. Oppilas osaa korvata tuntemattoman ilmaisun tai muotoilla viestintä uudelleen.

Oppilas ymmärtää normaalitempoista, yleiskielistä puhetta tai kirjoitettua tekstiä.

Oppilas osaa kertoa jokapäiväisistä aiheista käyttäen laajahkoa sanastoa ja rakennevalikoimaa sekä joitakin yleisiä fraaseja ja idiomeja.

Oppilas osaa soveltaa useita ääntämisen perussääntöjä muissakin kuin harjoitelluissa ilmauksissa.

Kielenopiskelutaidot

Luokka
-aste
Opetuksen tavoitteet Keskeiset sisältöalueet Arvioinnin kohde Hyvän osaamisen kuvaus
3. lk Luodaan salliva opiskeluilmapiiri. Oppilas tutustuu opetuksen tavoitteisiin ja alkaa harjoitella kielitaidon käyttöä. L1 Harjoitellaan oppimateriaalin käyttöä ja hyvän opiskeluilmapiirin luomista. Yhteistyötaidot Oppilas osallistuu ryhmän yhteisten tehtävien tekoon aktiivisesti.
4. lk Oppilas tutustuu opetuksen tavoitteisiin ja alkaa harjoitella kielitaidon käyttöä. L1 Oppilas ymmärtää monipuolisen sanavaraston hyödyn viestintätilanteessa. Oppilas harjoittelee ottamaan vastuuta opiskelustaan. Yhteistyötaidot

Vuorovaikutustaidot
Oppilas ymmärtää opiskelun tavoitteiden ja vastuun ottamisen tärkeyden.
5. lk Oppilas tukee omalla toiminnallaan hyvää opiskeluilmapiiriä ja yhdessä oppimista. L3 Oppilas harjoittelee joustavuutta pari- ja ryhmätyöskentelyssä. Yhteistyötaidot

Vuorovaikutus ryhmässä
Oppilas osaa melko hyvin toimia vuorovaikutustilanteessa.
6. lk Oppilas ottaa vastuuta omasta opiskelustaan ja alkaa arvioida omia taitoja itsenäisesti ja yhteistyössä. Oppilas myös harjoittelee kielitaitoaan rohkeasti. L3 Oppilas pohtii tehokkaiden kieltenopiskelutaitojen merkitystä. Itsearviointi

Vuorovaikutus ryhmässä
Oppilas osaa kohtalaisesti arvioida opiskelutapojaan. Oppilas osaa melko hyvin toimia vuorovaikutustilanteessa toisia kannustaen toisiaan.
7. lk Oppilas oppii ymmärtämään oman vastuun tärkeyden kielitaidon karttumisessa ja hyvän opiskeluilmapiirin ylläpitämisessä. L3 Oppilas oppii soveltamaan entistä tehokkaammin kieltenopiskelutaitoja vuorovaikutus- ja viestintätilanteessa. Vuorovaikutustaidot Oppilas osaa hyvin toimia vuorovaikutustilanteessa toisia kannustaen toisiaan.
8. lk Oppilas rohkaistuu aiempaa enemmän käyttämään kielitaitoaan ja ottamaan vastuuta omasta kieltenopiskelustaan. L1, L4 Vahvistetaan entisestään kieltenopiskelutaitoja. Harjoitellaan kokonaisuuksien hahmottamista ja ryhmittelyä. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa. Itsearviointi Oppilas osaa asettaa omia kielenopiskelutavoitteitaan ja arvioida opiskelutapojaan.
9. lk Oppilas oppii käyttämään kielitaitoaan luovasti myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen. Oppilas tunnistaa millaiset tavat oppia kieliä sopivat hänelle parhaiten. L1, L4, L5, L6 Harjoitellaan tiedon hakemista ja tiedon luotettavuuden arviointia. Oppilaan positiivinen kieliminä vahvistuu. Viestintästrategiat Päättöarvioinnin kriteerit:
Oppilas osaa asettaa omia kielenopiskelutavoitteitaan ja arvioida opiskelutapojaan. Oppilas osaa toimia vuorovaikutustilanteissa toisiaan kannustaen.

Oppilas huomaa, mihin hän voi käyttää englannin taitoaan myös koulun ulkopuolella ja osaa pohtia, miten hän voi käyttää taitoaan koulun päätyttyä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä