2020-2021

Aktiv vecka med Eevi…

…som hade sin yrkesprovsvecka och hade planerat programmet tillsammans med barnen. Det blev skogsutfärd med frågesport,vulkanexperiment,utejumppa och sagotering.

Vårandakt och utfärd

Sista hela veckan i maj är plötsligt här. Vi har haft en stund med Åbo svenska församling utomhus i en lummig park som var väldigt lyckad. Sen gjorde vi en liten vårutfärd till Muminparken där vi åt glass och njöt av det vackra vädret.🍡

Rörelseskoj tillsammans i Idrottsparken

I strålande väder promenerade vi alla till Idrottsparken för att ha kul. Aino och Mall hade igen planerat och ordnat ett härligt program för oss alla. Som avslutning fick alla en medalj och saft och fruktbit. En toppendag! 🥇

Vappfest,promenad och hemligt pyssel 🎈

I veckan har vi varit på vår andra ”här-bor-jag”-promenad. Vi gick bla uppför den branta backen till en kompis hus och fick se hennes fina lekstuga. Vi har även gjort konst mha selleri och haft en rolig vappfest utomhus. Där fanns det balansbanor,bowling,bubblor ( såpbubblor 🙃) ballonger ,bugg (dans ) och besök av clownerna Erkki&Karkki. 😄

Alla fåglar kommit rén,vårens glada gäster 🎶🎵🎶

Våren är äntligen på väg och vi har sett vårtecken på vår skogsutfärd. Vi har också pysslat och fortsatt med våra rytmövningar med björnfamiljen,pappa TAA,mamma TaTa och lillen Titititi.
Vi har målat till vacker musik och det blev otroligt fina tolkningar från musiken!! Bla ”Jordens uppkomst” men också vackra blommor eller bara ”brunt”.😊

Varför firar Eevi Ramadan?

Denna vecka har Eevi pratat med barnen om Ramadan som börjar nästa vecka och vad det innebär tex att hon kommer att fasta. Barnen har pysslat en egen ”mån-cirkel” och lärt sig lite om hur månen ändras.

I planen för småbarnspedagogik står det:

Kulturell och kommunikativ kompetens
Barnen växer i en värld som kännetecknas av kulturell, språklig och åskådnings- mässig mångfald, vilket ger de sociala färdigheterna, kommunikationsfärdig- heterna och den kulturella kompetensen ökad betydelse. Kulturell och kommuni- kativ kompetens kännetecknas av förmåga att lyssna, identifiera och förstå olika synsätt samt förmåga att reflektera över sina egna värderingar och attityder. Att kunna kommunicera, uttrycka sig och förstå andra har stor betydelse för männ- iskans identitet, funktionsförmåga och välbefinnande. En fungerande kommuni- kation med människor som har en annan kulturell och åskådningsmässig bak- grund förutsätter att man förstår och uppskattar sin egen och andras kulturella och åskådningsmässiga bakgrund. Småbarnspedagogiken har som uppdrag att främja barnens kulturella och kommunikativa kompetens.

Vi övar att ta emot anvisningar

En populär uppgift i påskveckan var att jag läste upp en ramsa med anvisningar om en hare som målade sig själv. Barnen skulle lyssna vilken färg de dkulle ta och vilken kroppsdel skulle färgas.

Våffeldagen och joga i skogen 🧘

Veckan har igen varit fylld med aktiviteter eftersom påsken närmar sig. Vi har sått påskgräs och sjungit många påsksånger. Vi har pratat om palmsöndagen som är på kommande och fått en hälsning från församlingen via youtube. På torsdagen åt vi våfflor och dansade ute på gården. På fredagen blev det en härlig och harmonisk yogastund i naturen.

Fastlagstisdag på äventyr 🌲🐾

Denna vintriga tisdag hade Mall och Aino ordnat ett roligt äventyr som började på dagisgården med en karta. Vi tog oss till stället där djuren bir: skogen. Fast barnen undrade nog om vi skulle till en djurpark? 😊 När vi kom till skogen fick vi olika frågor om djurspår och djurläten. Till sist kom vi fram till ett snöigt berg där vi lyssna på musik,drack glögg,hade lite pulkadragning och åkte kana nerför berget.😊

Musse&Helium ❤️

Idag läste vi ut den 5:te boken om Musse&Helium. Barnen blev så glada när det kom fram att det ändå kommer att komma ut en 6:tte bok om de små mlssen. Hurra,så glada vi blev!!

Stora lekdagen på Tummetottarna 😊

Idag lekte alla både vuxna och barn på Tummetottarna. Barnen hade hittat på och valt lekarna själva. Det var roligt,högljutt och något alla vill göra igen. Lekarna som lekte var glasskiosk,djuren på djuris och Ninjago.🥷

Hur länge tar det för snögubben att smälta?

Vi tog in en liten snögubbe ⛄️ och funderade med barnen hur länge det tar för den att smälta till vatten. Det kom många olika förslag,allt från några minuter till många dagar. Rätt svar var runt 6 h och det var 3-4 barn som hade gissat rätt.👍

Så blev det ett nytt år...2021 🎇🎆

Det nya året tog med sig lite kyla och snö till Åbo. Barnen var så glada då pulkorna togs fram och alla rörde på sig hela utevistelsen. Vi tog genast vara på det fina vintervädret och testade Tomtebacken med peffisarna. Det fanns inte så mycket snö men oj,vad det gick snabbt!! Tack o lov hade vi hjälmar på huvudet!!

Lucia på besök och tomtestig 🧑‍🎄

Det har varit en regnig vecka och fastän vi försökt att ropa på Kung Vinter får vi ingen snö. Men vi var glada att få Åbo lucia på besök. Dessutom ordnade Trollsländorna en rolig tomtestig med kluriga frågor och glögg med pepparkakor utomhus. Jätteroligt!

Första veckan i december...

... bestod av adventskalendern som barnen väntar ivrigt på varje dag. I årets julkalender smyger tomten Tissan omkring i staden Tummelilla och kikar in i fönstren till husena. Där träffar hen på barn som bråkar med varandra och andra besvärliga situationer. Men tack vare fiffiga tummetottar som kan hjälpa barnen med goda råd och att reda upp saker och ting,så får de nog julefrid i den staden också.😊 Varje dag får ett barn ta hem ett hus med en överraskning inuti. Den bestod också av kojbygge och pyssel med vår praktikant Kaisa. Det blev juliga maraccas att använda i en sångstund nästa vecka.

Vi är robotar

Wow!!! Vilka fina robotar barnen har skapat!! Ett superroligt projekt som vi kommer att fortsätta med ännu en tid. Om vi bara får hållet robotarna på dagis för alla vill så gärna redan ta hem sina fina kreationer.

Eevis sagostund

Eevi som jobbar i vår grupp som barnskötare studerar även på samma gång till yrket. Hon hade denna veckan en fin sagostund till alla barn. Sagan som var afrikansk handlade bla om två träd och en krabba. Temat på sagan behandlade empati och om att vad som kan hända om man inte hjälper sina medmänniskor. Ett ämne som vi försöker tangera mycket i verksamheten och arbetet med positiv pedagogik. Eevi fick mycket beröm för sin uppgift av sin handledare Mall.😊

Robotar och vinterns första snö.🌨

Vi har hunnit med mycket denna vecka. Först blev det en pappersuppgift med en robot. Alla färglade och klippte den
noga. Sen limmades den på ett annat papper. På innejumppan rörde vi oss som robotar och ”programmerade” varandra. I slutet på veckan programmerade vi riktiga robotar dvs bluebotarna. Vi uppmärksammade även Barnkonventionen på fredagen. Den dagen var barnen så glada då första snön hade kommit.😊

Hänt i veckan 🚀

Barnen har önskat sig ett robottema sådå kom naturligtvis en robot och hälsa på i sin rymdraket. Den behövde hjälp med att lära sig alfabetet så då fick barnen hjälpa till med det.
En dag var vi i skogen och samlade käppar. Så många som vi var år. Det blev många käppar tillsammans!!
I veckan har vi också funderat på kråkans styrkeord empati,rättvis och samarbetsförmåga. Dessa ord vill vi lära oss!!

Kopia av Svenska dagen 6.11 Bild-orientering

Vi fick besök av två detektiver ute på gården idag. De behövde hjälp med att få upp en skattkista men först behövdes ett lösenord. För att hitta lösenordet behövde barnen söka efter fyra bokstäver runt området. Vid bokstaven fanns också rörelseuppgifter som alla utförde. Som belöning blev det popcorn som fanns i kistan.
Tack Aino och Mall för en rolig förmiddag i strålande solsken.

Spökpappan som blev sjuk

Idag bjöds på en spöklig sagostund innan vilan då jag berättade sagan om spöket Labans pappa som blev sjuk.
Halloween veckan har också bestått av olika pyssel som vi ställer ut i vår utställningshörna.🎃👻

Måndag och tisdag på Tummetottarna...

Vädret blir kallare och vi har i samlingen funderat på vad som händer till djuren på vintern?🦔🐿🐀🐇
Vi jumppade inomhus till material från det kända barnprogrammet Bärtil från Buu-klubben. På bilden ser vi barnen som tyckte mattan såg ut som en pizza så de fick vara pizza-bitar.

Sångstund-vi reser runt världen 🌏

Tina hade planerat en rolig sångstund för oss med temat barns rättigheter och FN-dagen. Vi dansade till en dans inspirerad från Afrika-Sabokoaja,sjöng på engelska och rörde på hela kroppen i en dans ”runt jorden”. En jätte rolig avslutning på veckan,tack Tina!!😊

Äppel,päppel pirum parum puff-paj!🍏

Eftersom vi fått äppel av ett barn i gruppen bestämde sig Mall att baka paj tillsammans med 5 ivriga tummetottar. Det blev en rolig stund då det lvades mycket matematik när de funderade på hur många deciliter av mjöl och socker etc som behövdes till degen. Vi andra fick avnjuta pajen till efterrätt.

På kastanj-jakt 🌰

Fastän det regnade gick vi på promenad till en stor kastanj i en närbelägen park. Innan vi gick sjöng vi vår fina sång om kastanjträdet: ” en taggig boll med ett frö ini...”

Projekt- djur och deras hem

Redan förra veckan påbörjade vi att jobba med trolldeg och gjorde djur av något slag. Det blev igelkottar,sniglar,maskar,ormar och en och annan hund. När degen torkat målade vi djuren.
Denna vecka började vi göra hus av olika kartonger som barnet tagit med. Projektet får pågå så länge barnen är intresserade.

Yoga-namaste

Alltid lika roligt att ha yoga med Mall. Det blev många balansövningar och parövningar.” Ormen på stenen” framkallde många skratt.😄

Härligt i skogen 🍁🍄

Två förmiddagar i septemberskogen var härliga. Vi gjorde en matematikuppgift och sen lekte vi. Det blev kurragömmalekar,hemlekar med mat gjord av bark och mossa och så fiskades det en hel del. Någon enstaka svamp såg vi också.Vi hälsade också på ett spännande träd som såg ut som en gammal gumma...

Utfärd i närmiljön

Vi gick i små grupper till ett spännande område med högt gräs och ett berg. Som uppgift hade vi att söka olika blad i olika storlek,form och antal. Men vi hittade även många andra spännande saker...

Vattnets kretslopp - experiment

Idag har vi funderat och experimenterat om vattnets kretslopp. Vi började med att titta en kort film om rymdvarelsen Paxi som förklarade för oss om vattnets kretslopp. Sen försökte vi själva på attgöra ” moln” av raklödder i burk och vatten mha pipetter. Roligt och intressant!
Såhär står det i planen för grundera för småbarnspedagogik:

Småbarnspedagogiken har som uppdrag att ge barnen färdigheter att iaktta, strukturera och förstå sin omgivning. Barnen ska handledas att utforska och röra sig i naturen och den byggda miljön.... ...Egna iakttagelser, upplevelser och erfarenheter i anslutning till lärmiljöerna hjälper barnen att förstå orsakssammanhang och att utvecklas som tänkande och lärande individer. Utveckling av förmågan att benämna saker och använda olika begrepp främjar barnens multilitteracitet.

Regn med färg och pipetter

Denna vecka när vädret börjar bli mera höstlikt och vi fått dra på oss våra stövlar så passade det bra att göra bilder med lite sprätt.💦💧🌧
Det blev flera moment där vi lekte med färg och limmade,färglade och klippte.
Slutresultatet blev fint! Man kan riktigt se hur vattnet skvätter omkring stövlarna!

Fotbollskul med Åifk

Idag fick vi vara med på ett fotbollsevent ordnat av Aino,som jobbar på Braheskolan och Matthias. De är båda tränare i Åifk. Det var roliga lekar och bollträning. Till sist delades vi upp i fyra lag och spelade match. En jätterolig rörelsestund! Tack Åifk ⚽️

Småbarnspedagogikveckan 31.8-5.9

Veckan har kört igång med full fräs och inår firas Småbarnspedagogiken en hel vecka. Temat för i år är : Varje barns rätt till pedagogik av hög kvalitet.💥
Hittills har vi pysslat solrosor där vi använt oss av olika tekniker. Tavlorna skall vi hänga upp i aulan så att alla kan få njuta av konstverken. Idag var vi ute på planen och lekte olika lekar där det behövs samarbete. En favorit som alla barn tycker om var ”Gäddan kommer”. Trots att hela gruppen med 19 barn på platsidag var med gick allt superfint och alla trivdes och njöt.👍#smapeddagen

Måla och sjunga

Vi har målat som ett grupparbete. På fredagens sångstund Innehöll favoriter som fruktramsan och Vipp-på-rumpan affär.
När vi har samlingar av olika slag lär vi oss mycket olika saker:
- fonologisk medvetenhet
- matematiska begrepp
- samarbete-instruktion
- omvärldskunskap
- räkna-mängd
Och vi samlar på oss sångskatter.🏵

Skogsutfärd

Det underbara varma vädret fortsätter och halva gruppen tog sig till skogen idag för att leka. Andra halvan blev kvar på dagis för att måla med vattenfärg.
I skogen hade vi med oss luppar att undersöka med. Barnen berättade att de lekte och ”fiskade” i skogen.

Dagisfred spelet

I små grupper har vi spelat spelet inför dagisfreden. Barnen har funderat på vad de tycker är roligt på dagis och vad som gör dem ledsna. Tex på svar: ”Att leka med kompisar” och ”när någon tar saker ur min hand”. Om man vill göra någon glad kan man ”vara snäll till den” och till sist har vi planerat vår kommande fest på onsdagen ”mycket godis,chips,discolampa och dans!” Det återstår att se vad som det bjuds på...😊

Vi tar hand om varandra

Idag 12.8 började skolan och förskolan. Även till Tummetottarna kom det flera nya barn tillbaka efter sommarlovet.
I samlingen fick vi höra en saga om Pärlan och Bubblan som skulle tälta en natt och fick en hel massa djur med sig. De välkomnade djuren precis som vi ska välkomna alla barn till Tummetottarna.😍

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä