2019-2020

Mera insekter 🦟

Vi har fortsatt att studera insekter vi sett och på gården dök det upp ett spindelnät man kunde öva sig att krypa igenom.
Idag har vi haft en rolig fest där snigeln och nyckelpigan höll olika roliga lekar för barnen. Förskolan hade gjort ” myror” som det bjöds på.

På insektsjakt 🐞

Vi tog våra ”förstoringsglas” och gick på jakt efter insekter. Mest såg vi nyckelpigor och en och annan spindel. Den som var mest spännande bar på ett ägg!!😮

Vårutfärd

Idag gjorde vi en underbar utförd till Idrottsparken. Vi hade egen matsäck med och platsen var perfekt för olika lekar såsom kurragömma och klätterlekar.

Utelekar och Tomtebacken

Denna vecka har vår studerande Kauri haft roliga,traditionella utelekar på gården. Vi lekte tex ”Kirotunna” som var väldigt uppskattad.
På torsdagen kom skolbarnen tillbaka till skolan efter en lång paus och vi spenderade förmiddagen i närbelägna Tomtebacken.
Där sorang vi nedför den branta backen,klättrade i träd,bongade fåglar och hittade massvis med 🐌.

Utejumppa på gräsplanen

Idag vågade vi oss ut på stora gräsplanen för att ha jumppa och det var roligt och skönt. Barnen valde några lekar de gärna ville leka som banan-nata och kom hem alla mina barn. Sen blev det också bollövningar och som slutlek ballongen.🎈

Myrstackens invånare

Idag var det glada barn som kom till dagis med udda strumpor i nävarna som vi skulle göra egna myror av. Det blev ett roligt projekt och alla som var på plats hann göra sin myra klar som vi sedan hade med i samlingen.🐜
Nu får vi fortsätta att forska om våra myror.

Vårtecken

Äntligen var vädret lite bättre så vi kunde gå till skogen för att leta vårtecken.😊 Vi såg iaf blåsippor,en mask och knoppar i träden. Dessutom hörde vi en hackspett. Mest klättrade vi på berg.På dagis gjorde efteråt en uppgift.

Påskjakt 🐣

Idag fick vi ett brev av påskharen 🐰 som ville ha hjälp med busiga påskkycklingar. Så vi hjälpte till med att ordna upp leksaker,rulla ägg till hönan och samla bollar till häxans korg, Som tack för hjälpen fick vi små chokladägg.

Påskberättelsen

Idag blev det en samling där barnen fick höra om påskberättelsen. Varje år brukar vi ta del av församlingens evenemang runt påsken men iår blev det inhiberat. Nu gick vi igenom påskens händelser tillsammans på avdelningen och sjöng flera påsksånger.

Ha en bra dag!🌈

Runtom i världen målas det regnbågar i fönster för att inge hopp och glädje i dessa coronatider. Det gjorde vi på Tummetottarna också. Även nallar sätts i fönster för barn att upptäcka på sina promenader. Vi önskar alla en bra dag!💕

Nej,se det snöar...

Så plötsligt när det var 30.3 och vi trodde att våren var här fick vi snö. Barnen blev glada och vi tog fram pulkorna och sen byggdes en ”hopphög” under klätterställningen.

Torsdag 26.3

Idag berättade Luke,vår vän från Japan en saga om flickan Elsa och ekorren. Medan han berättade sagan så vek han en origami-ekorre.
Efteråt gick vi ut på en utfärd till ett litet berg i närheten och klättrade i träd. Vi såg också jättemånga myror som hade vaknat.🐜🐜🐜🐜🐜🐜
På eftermiddagen fick vi höra en till saga om Frödrik. Den sagan finns också att lyssna till här i vår pedanetmapp.⬇️

Sy-bilder

Den här veckan tog vi fram hederliga,”gammaldags” sy-bilder där barnen övar bla finmotorik och öga-hand koordination. Alla barn har varit väldigt ivriga att påbörja arbetet och tyckt om att sy.

Vi testar book creator appen

Den här veckan har vi vår digimentor Björn på besök som hjälper oss att göra egna böcker med appen book creator på pekplattan. Eftersom vi har jobbat med ekorrtemat de senaste veckorna så gör vi i smägrupper en berättelse om våra ekorrar. Idag började vi med att planera berättelsen och att söka fram bilder som bakgrund till våra böcker. Ekorrarna fotades med greenscreen teknik.

Småbarnspedagogikdagen 12.3

Idag blev det äntligen dags för teatern om Grodan och främlingen. En råtta flyttade in i skogen och grisen tyckte inte om detta...
Men råttan var en riktigt bra typ och de blev alla goda vänner till slut.😊

Småbarnspedagogikensdag/vecka

Ett barn har rätt att uttrycka sig är temat för småbarnspedagogikdagen i år. I tummetottarna började vi veckan med sockermålning. En teknik som gör alla målningar vackra och magiska. Barnen förundras över hur färgen sprider sig på de mest förunderliga sätt.

Lek i parken

Idag tog vi oss igen till General Airos lekpark som ligger en kort promenad från Braheskolan. Solen sken och barnen klättrade i träd och på stenar,hittade snäckskal och ett ben. Det spekulerades mycket på vilket djur som det kunnat tillhöra. Det ska vi försöka googla oss fram till. Vi hittade också spännande spår.,som högst antagligen tillhör ett rådjur.

Nalle-matte

Idag var det 4-åringarnas tur att börja med nallematte. Den första lektionen fick barnen bekanta sig med nallefamiljen och hjälpa till stt bygga ihop deras möbler. Barnen fick fundera på olika storlekar och leka Kins lek.

Elköpings vetenskapsäventyr

Idag har 5-åringarna påbörjat ett projekt där vi jobbar runt elektricitet.
Vi är pilotgrupp för ett material där vi ska få forska och experimentera.
På vår första lektion fick vi höra om hur barnen Veera och Eero träffade neurointelligenta roboten AIMO och fick ett brev från den smått galna vetenskapsmannen Edistein från förr i tiden.
Nästa vecka fortsätter vi att vara medhjälpare till Elektroman och Watt-flickan som barnen förvandlas till.

Braheskogen en blåsig dag

Det blev en spontan skogsutfärd till Braheskogen. Vi plockade kottar,pinnar,bark etc till våra ekorrar som vi pysslade denna vecka. Vi lekte,tittade på spindelnät,klättrade på stora stenar och hittade sängar ( stenar) i naturen och kramade träd.

Fastlagstisdag 2020

Ingen snö-ingen pulkaåkning.
Men vår fastlagstisdag bestod av en jätterolig rörelsebana utomhus. När vi blev törstiga drack vi trip. Till lunchen fick jättegoda bullar till efterrätt.

Vändagsvecka

Den här veckan har vi fokuserat på att fundera på hurudan en bra vän är. Vissa dagar har det lyckats bättre och vissa sänre. Men vi jobbar på det varje dag.😊

Onsdag 29.1

Halva gruppen gick till skogen och någon hade tom sett en orm!! Eller åtminstone en ormgrop...
Några som blev kvar på dagis började måla björnarna i sitt ide.

Skogen kryper om vintern
under ett täcke av snö.
Frosten murar ett istak
över varenda sjö.
Granen och enen sover
klädda i vinterkavaj.
Nalle sover i idet,drömmer om nästa maj.

Veckan som gått...

... bestod bla av jumppa med Mall. Vi lyssnade,tog emot instruktioner,kastade boll,hoppade på olika sätt och samarbetade.
Barnkultur i form av en teater och sångstund på Vimma med Hoppelina och apan Anders.
Dessutom upptäckte många att de nästan kan ”läsa” ( åtminstone vet de vad det står på dessa käbda logon!!😊)

Matematik

Idag plockade vi fram matematik-lådan där det finns olika övningar. Det spelas varje dag också. Afrikas stjärna och Hamburgerspelet är två favoriter.

Programmering

Idag prövade vi på att programmera med ”levande blue-botar” dvs ett barn var programmetare och den andra blue-bot roboten som rörde sig på rutfältet enligt pilarna. Ganska svårt men kul!

Årstider

Det här med årstider är inte lätt. Speciellt när vädret inte riktigt är som det borde enligt vad det brukar.
Barnen tyckte det var roligt att fundera på vilken årstid de är födda och gjorde fina collage.

Veckan som gått...

Vi har ett nytt projekt på gång. Vad detta blir får ni se lite senare.
I vårt ”vink-fönster” har det dykt upp några djurmasker som föräldrarna kan kika genom när de vinkar hejdå på morgonen.🐭🦁🐵

Besök till julkyrkan

Tidigare i höst fick vi besök av Jänna från församlingen. Hon berättade för oss om julevangeliet och vi lovade att göra änglar till Domkyrkans krubba. Idag besökte vi kyrkan och letade tillsammans efter julens stjärna och hittade till sist krubban med våra änglar på himlen.

Buu-klubben på ÅST

Så var det dags för denna efterlängtade,roliga show igen. 😊
Vi tog bussen i regnigt väder till stan och fick träffa alla Buu-klubbsledare och hjälpa dem att få tillbaka julkulan som försvann. Till slut blev det en pratstund och high-five med Staffan och Malin.😊🤚

Halloween 2019

Halloween 🎃 firades i dagarna två. Först hade vi en gemensam fest med rumpnissarna på torsdagen. Vi dansade med Häxan Grön,hade rörelsebana med Mary Poppins och gjorde pyssel. På fredagen tog vi bussen till Sagoön där det hade ordnats lite skoj till oss.

Yoga och bokbussen

Den här veckan har vi haft en underbar yogastund igen. Barnen blir mer och mer skickliga på att öva sin balans och stämningen är lugn och behaglig.

Biblioteksbussen kommer till Braheskolan varannan vecka. Det är en tjänst som vi uppskattar högt. Idag fick Emilia komma med och låna böcker.

Kims lek med djur

Jag blev inbjuden till en spontan lek av ett barn. Det blev en härlig lekstund där barnet övade på många olika färdugheter.

Ur grunderna för småbarnspedagogik:
Småbarnspedagogikens uppdrag och mål samt barnens ålder, behov, förut- sättningar och intressen ska styra valet av arbetssätt. Barn lär sig naturligt genom aktiverande arbetssätt som främjar kreativitet och delaktighet. Exempel på detta är spontan och ledd lek,

Kastanjen

På barnens begäran gick vi en promenad för att plocka kastanjer. Först sjöng vi vår favoritsång:
”En taggig boll med ett frö ini,som ramlade ner på marken.
Sen växer där upp ett pampigt träd med krona och grenar i parken...”

Utfärd till Kuppis

Idag spenderade vi hela förmiddagen i Kuppis. Först lekte vi i trafik-parken och klättrade på de fina mini-byggnaderna. Sen rörde vi på oss inne i idrottshallen. När vi kom tillbaka till dagis smakade det bra med potatis och fiskpinnar till lunch.

Samarbete med förskolan

Tre måndagar i rad ska 5-åringar hälsa på i båda förskolegrupperna. Där har vi samling tillsammans med förskolebarnen och sen får vi göra ”riktiga” förskoeuppgifter.😊
På detta sätt bekantar barnen sig i ett tidigt skede med utrymmen och personal i förskolan och steget att börja där blir inte så stort nästa höst.

Promenad till parken

Idag skulle vi gå på promenad för att titta på de vackra höstfärgerna. Vi kom att tänka på en rolig park som finns i närheten så vi gick dit och leka. Alla hade kul och det fanns så mycket nytt att göra,som att klättra på en sten och bygga en koja under ett omkullfallet träd.

Form-monster

Vad passar bättre att göra denna oktober månad (Halloween närmar sig...) om inte läskiga,roliga form-monster! Barnen har själva valt sin favoritform och pysslade koncentrerat sitt monster.

Tangram

Vi fortsätter att jobba med former. Här görs tangram med programmet OSMO på paddan.

Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:

Multilitteracitet och digital kompetens behövs i barnens och familjernas vardag, för kommunikation mellan människor och för delaktighet i samhället. Multi- litteracitet och digital kompetens främjar en jämlik fostran och utbildning. Små- barnspedagogiken har som uppdrag att stödja dessa färdigheter.

Matte överallt!!

De senaste veckorna har vi medvetet jobbat med matematiken på olika sätt. Idag var vi på ”form-jakt” och barnen var så glada och ivriga när de upptäckte otaliga cirklar och kvadrater i omgivningen. Det har varit mycket bygglekar av olika slag på gång,både efter modeller och i den fria leken.
I grunderna för planen för småbarnspedsgogik står det:
Målet med småbarnspedagogiken är att erbjuda barnen, oberoende av på vilket stadium av matematiskt tänkande de befinner sig, glädje över insikt och lärande. Barnen ska stifta bekantskap med matematiken och dess delområden på ett åskådligt och lekfullt sätt. Barnen ska handledas att upptäcka matematiken i vardagliga situationer och i omgivningen.

Alfa-Bettan hälsar på

Idag fick Tummetottarna en gäst. Det var Alfa-Bettan som hälsade på och höll en sångstund. Alfa-Bettan älskar bokstäver,siffror,mönster och former. Hon hade med sig sin lilla hamster/rätta som barnen fick hälsa på. I sin stora kappsöck hade hon idag med sig bollar och cirkel-förstorningsglas med vilka barnen fick söka runda former i rummet. Vi studsade som bollar och sjöng om den randiga katten Bingo. En rolig stund som fick igång barnen att upptäcka cirklar överallt efteråt. På smörgpsen fanns en rund gurkskiva och det fanns många barn med prickiga kläder i matsalen osv. Alfa-Bettan kommer deginitivt att besöka dagis igen.😊

Sagostund på biblioteket

Vi besökte vårt fina bibliotek med halva gruppen och fick höra två sagor och en ramsa. Det var sagan om Vanten och Fiskarens fru. Efteråt fick vi färglägga fiskar. Ett besök på bibban är alltid kul.

Maskar är toppen!

Just nu är det största intresset på Tummetottarna maskar. Utomhus samlar barnen dag efter dag på ”pansarmaskar” och daggmaskar. Detta har vi tagit tillvara och jobbar runt masken på olika sätt. Vi har bla gjort en madkfarm för att studera masken,gjort egna maskar av pärlor och ett hus till dem. Vi har haft maskjakt och sjungit och ramsat om maskar. Vi har övat på matematik mha av maskar.Vi kan inkludera många lärområden i temat masken och kommer stt fortsätta med det så länge det intresserar barnen.

Väggmålning till skogsrummet

Alla som vill har målat träd,buskar etc till en stor målning. När den torkat klipptes även tröd,buskar,blad och djur ut och limmades på målningen. På detta vis fick vi en vacker ”levande” bild i skogen.

Lärmiljöer på Tummetottarna

På personalens planeringsdag funderade och planerade vi på Tummetottarna nya lärmiljöer för barnen. Vårt ”havsrum” blev till ett ”skogsrum” och i stora rummet finns nu en musikhylla med instrument som barnen får använda dagligen.
Redan idag var det ivriga barn som klädde ut sig till olika djur i skogsrummet och det musicerades ivrigt i stora rummet.
Vårt mål är att skapa lärmiljöer där barnen får utöva sin kreativitet och få utlopp för sin fantasi. Som fortsättning på det naturvetenskapliga temat blir det också mera experiment i höst och barnen kommer att vara med i utvecklandet av lärmiljöerna. I skogsrummet vill vi också ha en myshörna där man kan läsa sagor.

Ur grunderna för småbarnspedagogik:

I lärmiljöerna kan man genomföra pedagogisk verksamhet av många slag och lärmiljöerna ska formas enligt behov. Personalen ska beakta barnens intressen, individuella färdigheter och behov samt riktlinjerna för småbarnspedagogisk verksamhet (kapitel 4). I lärmiljöerna ska man arbeta flexibelt i grupper av olika storlek, så att alla har möjlighet att delta i aktiviteterna och kommunikationen. Arbete i pedagogiskt ändamålsenliga grupper främjar barnens och personalens koncentration och en barncentrerad verksamhet.

Småbarnspedagogikdagen 5.9

Idag firade vi småbarnspedagogikdagen med Tumme-nissarnas orientering runt Braheskolan. I smågrupper fick barnen först träffa fru Flugsvamp och dansa och sjunga med henne. Sen blev det olika uppgifter att lösa och slutföra. Bla funderades över vilka djur som bor i Finland och lite motoriska övningar i att pricka bollar i ett upphängt paraply. Många tyckte att roligast var att hjälpa ormen att hitta sina barn som rymt.

Baka baka liten kaka

Idag fick de yngsta i gruppen baka äppelpaj. Det passade utmärkt eftersom en i gruppen fyllde 5 år. Barnen skar själva äppelbitarna och hjälpte till att göra degen. Det övades matematiska begrepp och räknande när de skulle få till rätt antal deciiliter.

Yoga för barn

Efter våra sportdagar till ”Iddan” ( Idrottsparken) tränade vi mera på balansen och musklerna i bålen idag. Yogan bestod av en ”resa” till djungeln där vi såg olika element såsom träd och stenar och träffade på olika djur såsom tigrar,fjärilar och björnar.

Friidrott på Paavo Nurmi stadion

Denna vecka har vi prövat på friidrott. Vi promenerade den ganska långa vägen till stadion och sprang som uppvärmning 400 m!
Sedan prövade vi på längdhopp,höjdhopp och bollkastning.
Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:
Den fysiska aktiviteten ska varieras på ett naturligt sätt med avseende på längd, intensitet och tempo. Barnen ska få erfarenheter av att röra på sig individuellt, parvis och i grupp.

Veckan som gått...

...har vi lekt i härliga vattenpölar,balanserat och dokumenterat i skogen. Vi har också gjort intervjuer med barnen och många av dem blev väldigt ivriga på att själva skriva ner svaren.

Vi är tillbaka

Sommarlovet är slut för de flesta och vi är tillbaka på dagis igen. Vi sparkar igång höstterminen med att göra vår anslagstavla fin och funderar på vilka regler vi tycker är viktiga i vår grupp. TILLSAMMANS.👫
Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:
Gemensamt överenskomna regler och tillvägagångssätt bidrar till att skapa
en trygg lärmiljö som präglas av inbördes respekt och gemensamt ansvar.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä