Tummetottarna

Varför firar Eevi Ramadan?

Denna vecka har Eevi pratat med barnen om Ramadan som börjar nästa vecka och vad det innebär tex att hon kommer att fasta. Barnen har pysslat en egen ”mån-cirkel” och lärt sig lite om hur månen ändras.

I planen för småbarnspedagogik står det:

Kulturell och kommunikativ kompetens
Barnen växer i en värld som kännetecknas av kulturell, språklig och åskådnings- mässig mångfald, vilket ger de sociala färdigheterna, kommunikationsfärdig- heterna och den kulturella kompetensen ökad betydelse. Kulturell och kommuni- kativ kompetens kännetecknas av förmåga att lyssna, identifiera och förstå olika synsätt samt förmåga att reflektera över sina egna värderingar och attityder. Att kunna kommunicera, uttrycka sig och förstå andra har stor betydelse för männ- iskans identitet, funktionsförmåga och välbefinnande. En fungerande kommuni- kation med människor som har en annan kulturell och åskådningsmässig bak- grund förutsätter att man förstår och uppskattar sin egen och andras kulturella och åskådningsmässiga bakgrund. Småbarnspedagogiken har som uppdrag att främja barnens kulturella och kommunikativa kompetens.

Våffeldagen och joga i skogen 🧘

Veckan har igen varit fylld med aktiviteter eftersom påsken närmar sig. Vi har sått påskgräs och sjungit många påsksånger. Vi har pratat om palmsöndagen som är på kommande och fått en hälsning från församlingen via youtube. På torsdagen åt vi våfflor och dansade ute på gården. På fredagen blev det en härlig och harmonisk yogastund i naturen.

Fastlagstisdag på äventyr 🌲🐾

Denna vintriga tisdag hade Mall och Aino ordnat ett roligt äventyr som började på dagisgården med en karta. Vi tog oss till stället där djuren bir: skogen. Fast barnen undrade nog om vi skulle till en djurpark? 😊 När vi kom till skogen fick vi olika frågor om djurspår och djurläten. Till sist kom vi fram till ett snöigt berg där vi lyssna på musik,drack glögg,hade lite pulkadragning och åkte kana nerför berget.😊

Första veckan i december...

... bestod av adventskalendern som barnen väntar ivrigt på varje dag. I årets julkalender smyger tomten Tissan omkring i staden Tummelilla och kikar in i fönstren till husena. Där träffar hen på barn som bråkar med varandra och andra besvärliga situationer. Men tack vare fiffiga tummetottar som kan hjälpa barnen med goda råd och att reda upp saker och ting,så får de nog julefrid i den staden också.😊 Varje dag får ett barn ta hem ett hus med en överraskning inuti. Den bestod också av kojbygge och pyssel med vår praktikant Kaisa. Det blev juliga maraccas att använda i en sångstund nästa vecka.

Eevis sagostund

Eevi som jobbar i vår grupp som barnskötare studerar även på samma gång till yrket. Hon hade denna veckan en fin sagostund till alla barn. Sagan som var afrikansk handlade bla om två träd och en krabba. Temat på sagan behandlade empati och om att vad som kan hända om man inte hjälper sina medmänniskor. Ett ämne som vi försöker tangera mycket i verksamheten och arbetet med positiv pedagogik. Eevi fick mycket beröm för sin uppgift av sin handledare Mall.😊

Robotar och vinterns första snö.🌨

Vi har hunnit med mycket denna vecka. Först blev det en pappersuppgift med en robot. Alla färglade och klippte den
noga. Sen limmades den på ett annat papper. På innejumppan rörde vi oss som robotar och ”programmerade” varandra. I slutet på veckan programmerade vi riktiga robotar dvs bluebotarna. Vi uppmärksammade även Barnkonventionen på fredagen. Den dagen var barnen så glada då första snön hade kommit.😊

Hänt i veckan 🚀

Barnen har önskat sig ett robottema sådå kom naturligtvis en robot och hälsa på i sin rymdraket. Den behövde hjälp med att lära sig alfabetet så då fick barnen hjälpa till med det.
En dag var vi i skogen och samlade käppar. Så många som vi var år. Det blev många käppar tillsammans!!
I veckan har vi också funderat på kråkans styrkeord empati,rättvis och samarbetsförmåga. Dessa ord vill vi lära oss!!

Kopia av Svenska dagen 6.11 Bild-orientering

Vi fick besök av två detektiver ute på gården idag. De behövde hjälp med att få upp en skattkista men först behövdes ett lösenord. För att hitta lösenordet behövde barnen söka efter fyra bokstäver runt området. Vid bokstaven fanns också rörelseuppgifter som alla utförde. Som belöning blev det popcorn som fanns i kistan.
Tack Aino och Mall för en rolig förmiddag i strålande solsken.

Vattnets kretslopp - experiment

Idag har vi funderat och experimenterat om vattnets kretslopp. Vi började med att titta en kort film om rymdvarelsen Paxi som förklarade för oss om vattnets kretslopp. Sen försökte vi själva på attgöra ” moln” av raklödder i burk och vatten mha pipetter. Roligt och intressant!
Såhär står det i planen för grundera för småbarnspedagogik:

Småbarnspedagogiken har som uppdrag att ge barnen färdigheter att iaktta, strukturera och förstå sin omgivning. Barnen ska handledas att utforska och röra sig i naturen och den byggda miljön.... ...Egna iakttagelser, upplevelser och erfarenheter i anslutning till lärmiljöerna hjälper barnen att förstå orsakssammanhang och att utvecklas som tänkande och lärande individer. Utveckling av förmågan att benämna saker och använda olika begrepp främjar barnens multilitteracitet.

Småbarnspedagogikveckan 31.8-5.9

Veckan har kört igång med full fräs och inår firas Småbarnspedagogiken en hel vecka. Temat för i år är : Varje barns rätt till pedagogik av hög kvalitet.💥
Hittills har vi pysslat solrosor där vi använt oss av olika tekniker. Tavlorna skall vi hänga upp i aulan så att alla kan få njuta av konstverken. Idag var vi ute på planen och lekte olika lekar där det behövs samarbete. En favorit som alla barn tycker om var ”Gäddan kommer”. Trots att hela gruppen med 19 barn på platsidag var med gick allt superfint och alla trivdes och njöt.👍#smapeddagen

Måla och sjunga

Vi har målat som ett grupparbete. På fredagens sångstund Innehöll favoriter som fruktramsan och Vipp-på-rumpan affär.
När vi har samlingar av olika slag lär vi oss mycket olika saker:
- fonologisk medvetenhet
- matematiska begrepp
- samarbete-instruktion
- omvärldskunskap
- räkna-mängd
Och vi samlar på oss sångskatter.🏵

Dagisfred spelet

I små grupper har vi spelat spelet inför dagisfreden. Barnen har funderat på vad de tycker är roligt på dagis och vad som gör dem ledsna. Tex på svar: ”Att leka med kompisar” och ”när någon tar saker ur min hand”. Om man vill göra någon glad kan man ”vara snäll till den” och till sist har vi planerat vår kommande fest på onsdagen ”mycket godis,chips,discolampa och dans!” Det återstår att se vad som det bjuds på...😊

Utelekar och Tomtebacken

Denna vecka har vår studerande Kauri haft roliga,traditionella utelekar på gården. Vi lekte tex ”Kirotunna” som var väldigt uppskattad.
På torsdagen kom skolbarnen tillbaka till skolan efter en lång paus och vi spenderade förmiddagen i närbelägna Tomtebacken.
Där sorang vi nedför den branta backen,klättrade i träd,bongade fåglar och hittade massvis med 🐌.

Torsdag 26.3

Idag berättade Luke,vår vän från Japan en saga om flickan Elsa och ekorren. Medan han berättade sagan så vek han en origami-ekorre.
Efteråt gick vi ut på en utfärd till ett litet berg i närheten och klättrade i träd. Vi såg också jättemånga myror som hade vaknat.🐜🐜🐜🐜🐜🐜
På eftermiddagen fick vi höra en till saga om Frödrik. Den sagan finns också att lyssna till här i vår pedanetmapp.⬇️

Vi testar book creator appen

Den här veckan har vi vår digimentor Björn på besök som hjälper oss att göra egna böcker med appen book creator på pekplattan. Eftersom vi har jobbat med ekorrtemat de senaste veckorna så gör vi i smägrupper en berättelse om våra ekorrar. Idag började vi med att planera berättelsen och att söka fram bilder som bakgrund till våra böcker. Ekorrarna fotades med greenscreen teknik.

Lek i parken

Idag tog vi oss igen till General Airos lekpark som ligger en kort promenad från Braheskolan. Solen sken och barnen klättrade i träd och på stenar,hittade snäckskal och ett ben. Det spekulerades mycket på vilket djur som det kunnat tillhöra. Det ska vi försöka googla oss fram till. Vi hittade också spännande spår.,som högst antagligen tillhör ett rådjur.

Elköpings vetenskapsäventyr

Idag har 5-åringarna påbörjat ett projekt där vi jobbar runt elektricitet.
Vi är pilotgrupp för ett material där vi ska få forska och experimentera.
På vår första lektion fick vi höra om hur barnen Veera och Eero träffade neurointelligenta roboten AIMO och fick ett brev från den smått galna vetenskapsmannen Edistein från förr i tiden.
Nästa vecka fortsätter vi att vara medhjälpare till Elektroman och Watt-flickan som barnen förvandlas till.

Onsdag 29.1

Halva gruppen gick till skogen och någon hade tom sett en orm!! Eller åtminstone en ormgrop...
Några som blev kvar på dagis började måla björnarna i sitt ide.

Skogen kryper om vintern
under ett täcke av snö.
Frosten murar ett istak
över varenda sjö.
Granen och enen sover
klädda i vinterkavaj.
Nalle sover i idet,drömmer om nästa maj.

Kims lek med djur

Jag blev inbjuden till en spontan lek av ett barn. Det blev en härlig lekstund där barnet övade på många olika färdugheter.

Ur grunderna för småbarnspedagogik:
Småbarnspedagogikens uppdrag och mål samt barnens ålder, behov, förut- sättningar och intressen ska styra valet av arbetssätt. Barn lär sig naturligt genom aktiverande arbetssätt som främjar kreativitet och delaktighet. Exempel på detta är spontan och ledd lek,

Tangram

Vi fortsätter att jobba med former. Här görs tangram med programmet OSMO på paddan.

Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:

Multilitteracitet och digital kompetens behövs i barnens och familjernas vardag, för kommunikation mellan människor och för delaktighet i samhället. Multi- litteracitet och digital kompetens främjar en jämlik fostran och utbildning. Små- barnspedagogiken har som uppdrag att stödja dessa färdigheter.

Matte överallt!!

De senaste veckorna har vi medvetet jobbat med matematiken på olika sätt. Idag var vi på ”form-jakt” och barnen var så glada och ivriga när de upptäckte otaliga cirklar och kvadrater i omgivningen. Det har varit mycket bygglekar av olika slag på gång,både efter modeller och i den fria leken.
I grunderna för planen för småbarnspedsgogik står det:
Målet med småbarnspedagogiken är att erbjuda barnen, oberoende av på vilket stadium av matematiskt tänkande de befinner sig, glädje över insikt och lärande. Barnen ska stifta bekantskap med matematiken och dess delområden på ett åskådligt och lekfullt sätt. Barnen ska handledas att upptäcka matematiken i vardagliga situationer och i omgivningen.

Alfa-Bettan hälsar på

Idag fick Tummetottarna en gäst. Det var Alfa-Bettan som hälsade på och höll en sångstund. Alfa-Bettan älskar bokstäver,siffror,mönster och former. Hon hade med sig sin lilla hamster/rätta som barnen fick hälsa på. I sin stora kappsöck hade hon idag med sig bollar och cirkel-förstorningsglas med vilka barnen fick söka runda former i rummet. Vi studsade som bollar och sjöng om den randiga katten Bingo. En rolig stund som fick igång barnen att upptäcka cirklar överallt efteråt. På smörgpsen fanns en rund gurkskiva och det fanns många barn med prickiga kläder i matsalen osv. Alfa-Bettan kommer deginitivt att besöka dagis igen.😊

Maskar är toppen!

Just nu är det största intresset på Tummetottarna maskar. Utomhus samlar barnen dag efter dag på ”pansarmaskar” och daggmaskar. Detta har vi tagit tillvara och jobbar runt masken på olika sätt. Vi har bla gjort en madkfarm för att studera masken,gjort egna maskar av pärlor och ett hus till dem. Vi har haft maskjakt och sjungit och ramsat om maskar. Vi har övat på matematik mha av maskar.Vi kan inkludera många lärområden i temat masken och kommer stt fortsätta med det så länge det intresserar barnen.

Lärmiljöer på Tummetottarna

På personalens planeringsdag funderade och planerade vi på Tummetottarna nya lärmiljöer för barnen. Vårt ”havsrum” blev till ett ”skogsrum” och i stora rummet finns nu en musikhylla med instrument som barnen får använda dagligen.
Redan idag var det ivriga barn som klädde ut sig till olika djur i skogsrummet och det musicerades ivrigt i stora rummet.
Vårt mål är att skapa lärmiljöer där barnen får utöva sin kreativitet och få utlopp för sin fantasi. Som fortsättning på det naturvetenskapliga temat blir det också mera experiment i höst och barnen kommer att vara med i utvecklandet av lärmiljöerna. I skogsrummet vill vi också ha en myshörna där man kan läsa sagor.

Ur grunderna för småbarnspedagogik:

I lärmiljöerna kan man genomföra pedagogisk verksamhet av många slag och lärmiljöerna ska formas enligt behov. Personalen ska beakta barnens intressen, individuella färdigheter och behov samt riktlinjerna för småbarnspedagogisk verksamhet (kapitel 4). I lärmiljöerna ska man arbeta flexibelt i grupper av olika storlek, så att alla har möjlighet att delta i aktiviteterna och kommunikationen. Arbete i pedagogiskt ändamålsenliga grupper främjar barnens och personalens koncentration och en barncentrerad verksamhet.

Småbarnspedagogikdagen 5.9

Idag firade vi småbarnspedagogikdagen med Tumme-nissarnas orientering runt Braheskolan. I smågrupper fick barnen först träffa fru Flugsvamp och dansa och sjunga med henne. Sen blev det olika uppgifter att lösa och slutföra. Bla funderades över vilka djur som bor i Finland och lite motoriska övningar i att pricka bollar i ett upphängt paraply. Många tyckte att roligast var att hjälpa ormen att hitta sina barn som rymt.

Friidrott på Paavo Nurmi stadion

Denna vecka har vi prövat på friidrott. Vi promenerade den ganska långa vägen till stadion och sprang som uppvärmning 400 m!
Sedan prövade vi på längdhopp,höjdhopp och bollkastning.
Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:
Den fysiska aktiviteten ska varieras på ett naturligt sätt med avseende på längd, intensitet och tempo. Barnen ska få erfarenheter av att röra på sig individuellt, parvis och i grupp.

Vi är tillbaka

Sommarlovet är slut för de flesta och vi är tillbaka på dagis igen. Vi sparkar igång höstterminen med att göra vår anslagstavla fin och funderar på vilka regler vi tycker är viktiga i vår grupp. TILLSAMMANS.👫
Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:
Gemensamt överenskomna regler och tillvägagångssätt bidrar till att skapa
en trygg lärmiljö som präglas av inbördes respekt och gemensamt ansvar.

Undersöka insekter med lupp

Hela veckan har barnen sprungit omkring på gården och sökt insekter och andra smådjur. Intresser har varit stort och vi har sökt information om djuren från böcker och nätet.

Ur grunderna för planen försmåbarnspedagogik
Genom att öva sig att känna igen olika växt- och djurarter stärks kunskapen om naturen. Tillsammans med barnen övar man att söka information om frågor som intresserar dem.

Snygg beach,håll skärgården ren jippo

Idag städade barnen skräp på Ispois badstrand.Sälen Sälle var så glad när vi hjälpte till att hålla rent i naturen.👍

Ur grunderna för planen för småbarnspedagogik:
Syftet med miljöfostran är att stärka barnens förhållande till naturen, lära dem att bete sig ansvarsfullt i miljön och handleda dem att stegvis tillägna sig en hållbar livsstil. Miljöfostran omfattar tre dimensioner: att lära sig i miljön, att lära sig om miljön och att agera till förmån för miljön. Den närbelägna naturen och den byggda miljön är både föremål för lärande och lärmiljöer.

Jennys sagostund

Socionomstuderande Jenny höll en bordsteater för barnen på fredagens sagostund. Den traditionella sagan Pannkakan med roliga rim och spännande handling. Nästa vecka kommer barnen själva få återberätta sagan i små grupper och hitta på nya vägar som sagan kan ta.

Personalen ska tillsammans med barnenbekanta sig med barnlitteratur på ett mångsidigt sätt. Barnen ska få höra berättelser och de ska uppmuntras att hitta på egna berättelser.
Ur Grunderna för planen för småbarnspedagogik.

Vårfest med temat ”Under havet”🐳

Vårfest med picknick firades utomhus i strålande sommarväder. Barnen hade själv pysslat sina fina huvudbonader. Nästa dag samlades hela skolan i aulan för att sjunga sina vårfestsånger för varandra.

Barnen ska få erfarenheter av att skapa musik tillsammans och öva inför mindre musikframföranden samt uppleva glädjen över att lyckas i ett framträdande. Ur: Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Lek i Tomtebacken

Nära Braheskolan finns ett fint område med klätterträd och stor backe att springa nerför.Mera behövs inte för att fantasin ska flöda och motoriken tränas.
Även naturen,gården,lekparker och den övrigt byggda miljön utgör lärmiljöer för den småbarnsoedagogiska verksamheten. Dessa lärmiljöer erbjuder upplevelser,material och mångsidiga möjligheter att leka och undersöka. De ska utnyttjas som platser för fysisk aktivitet,naturupplevelser och lärande.
Ur: Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Vårtecken vi upptäckt

Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger nu är det vår.

. Genom positiva upplevelser lär sig barnet att njuta av naturen och närmiljön och det stärker barnets förhållande till sin omgivning. Olika naturfenomen iakttas med flera sinnen och under olika årstider och man diskuterar och undersöker dem. Samtidigt lär sig barnen att använda begrepp som hör ihop med omgivningen. Genom att öva sig att känna igen olika växt- och djurarter stärks kunskapen om naturen.
Ur Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä