4.2 Yhteistyö toiminnan järjestämisessä

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet

Toiminnan järjestelyjä suunniteltaessa yhteistyö huoltajan, koulun ja aamu- ja iltapäivätoiminnan kesken on erityisen tärkeää. Huoltajan ja mahdollisesti kou­lun henkilöstön kanssa sovitaan, miten tehostettua tai erityistä tukea saavan oppilaan tarpeet sekä kasvuun ja kehitykseen liittyvät tavoitteet otetaan huomi­oon aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Moniammatillinen yhteistyö lisää edellytyk­siä oppilaan riittävään tukemiseen.

Tehostetun tuen aikana käytettävä oppimissuunnitelma sekä erityiseen tu­keen kuuluva henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) voivat tarvittaessa sisältää kuvaukset oppilaan osallistumisesta aamu-ja iltapäivätoimintaan sekä yhteistyöstä toiminnan järjestäjän kanssa. Niissä voidaan kuvata, miten aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet ja toimintamallit tukevat oppilaan kehitystä. Tällä tavoin oppilaan päivästä muodostuu kasva­tuksellinen kokonaisuus.

Tiedot tehostetun ja erityisen tuen antamisesta, näihin liittyvät asiakirjat ja asia­kirjoihin sisältyvät tiedot ovat salassa pidettäviä. Oppilasta koskevien salassa pidettävien tietojen luovuttaminen aamu- ja iltapäivätoiminnan henkilöstölle edellyttää huoltajan antamaa yksilöityä tiedonsiirtolupaa. Aamu- ja iltapäivä-toiminnan ohjaaja voi osallistua oppilaan tehostettuun tukeen kuuluvan oppi-missuunnitelman tai erityiseen tukeen kuuluvan henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) laadintaan huoltajan luvalla. Toi­minnan järjestäjänä kunnan tulee huolehtia siitä, että aamu- ja iltapäivätoimin-nan tehtävissä toimivat henkilöt perehdytetään henkilötietojen käsittelyyn, sa-lassapitoon ja vaitiolovelvollisuuteen liittyviin säädöksiin sekä lastensuojelulain velvoitteisiin8

Tehostettua tai erityistä tukea saavilla oppilailla voi kunnan päätösten mukai­sesti olla oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen. Sekä näiden että muiden kuljetukseen oikeutettujen oppilaiden osalta tulisi myös aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestettäessä pyrkiä siihen, että ko. oppilailla on mahdollisuus käyttää koulukuljetusetuutta9. Silloin kun kuljetukset järjestetään, tulee huolehtia tur­vallisuudesta, vastuunjaosta ja kaikkien toimijoiden riittävästä ohjeistuksesta.  Lastensuojelulaki 25 § 417/2007

Toivakkalainen APIP-ratkaisu

Erityisjärjestelyissä toimitaan tilannekohtaisesti ja tarpeen mukaan "räätälöidään" mahdollisimman hyvin lapsen ja perheen tarpeita huomioiden.

Lukuvuoden 2022-23 arviointia
Tuen käytänteitä on alettu kehittää ja kehitetään edelleen lv 2023-24