3 Aamu- ja iltapäivätoiminnan sisältö

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet

Toiminnan sisällön tulee tukea toiminnalle asetettujen perusopetuksen aamu-ja iltapäivätoiminnan perusteiden ja kuntakohtaisen toimintasuunnitelman mu­kaisten tavoitteiden saavuttamista. Toiminnan järjestäjä ja toteuttaja vastaavat toimintapaikkakohtaisesta sisällön ja sen toteutuksen suunnittelusta. Sisällön suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon näiden perusteiden mää­räykset, toiminnassa mukana olevien lasten määrä, toiminnan monipuolisuus sekä mahdollisuus toimintojen eriyttämiseen ja pienryhmätyöskentelyyn. Huoltajille tarjotaan mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun. Toimintasuunnitelmasta ja toiminnan sisällöstä tiedotetaan huoltajille.

Aamu- ja iltapäivätoiminnassa korostuu lasten oikeus turvalliseen lapsuuteen ja kasvuympäristöön. Toiminnan sisällön suunnittelussa otetaan huomioon lasten tarpeet ja omat toiveet. Lapsen, huoltajan ja ohjaajan keskustelu ja tiedonvaihto siitä, millainen toiminta lasta kiinnostaa ja mikä tuottaa hänelle iloa ja virkistys­tä, vaikuttaa toiminnan sisällön käytännön toteutukseen. Sisältöön vaikuttavat myös paikalliset olosuhteet ja kulttuuritekijät, eri vuodenaikojen tarjoamat ja muut käytännön mahdollisuudet, yhteistyö kunnan muiden toimijoiden kanssa, ohjaajien omat vahvuudet sekä toteuttajien painotukset.

Laadukas aamu- ja iltapäivätoiminnan sisältö muodostuu lasten kannalta ehyeksi ja monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Sen avulla vahvistetaan lasten osalli­suutta ja toiminnan yhteisöllisyyttä. Toiminta tarjoaa kasvua ja kehitystä tukevaa sosiaalista vuorovaikutusta, ilon ja virkistyksen kokemuksia, esteettisiä koke­muksia ja mahdollisuuden kehittää erilaista osaamista.

Sisältöjä valittaessa on erityisesti kiinnitettävä huomiota lasten ikätason mukai­seen kasvua ja kehitystä tukevaan leikkiin, luovaan toimintaan ja myönteisiin elämyksiin. Liikkuminen ja ulkoilu sekä rentoutuminen ja levähtäminen ovat toiminnassa tärkeitä. Myös välipalan nauttimiseen liitetään kasvatuksellista oh­jausta. Lapsia ohjataan tarkoituksenmukaiseen ateriarytmiin sekä hyviin ruoka-valintoihin ja ruokailutapoihin kiireettömässä ympäristössä.

Monipuolisella sisältötarjonnalla vahvistetaan lasten kulttuurista identiteettiä. Suomalaiseen ja muihin, lasten eri kulttuuritaustoihin liittyviin perinteisiin tu­tustutaan mm. laulujen, leikkien ja juhlien avulla. Sisältö voi liittyä erilaisiin tavoitteellisiin harrastuksiin ja muuhun kehitystä tukevaan toimintaan. Toimin­ta voi tarjota lapsille mahdollisuuden myös oman harrastuksen löytämiseen. Koulun kerhotoimintaan ja taiteen perusopetukseen osallistuminen voi olla osa lapsen aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Aamu- ja iltapäivätoiminta kootaan seuraavista sisällöllisistä kokonaisuuksista:

  • eettinen kasvu ja yhdenvertaisuus
  • leikki ja vuorovaikutus
  • liikunta ja ulkoilu
  • ruokailu ja lepo
  • kulttuuri ja perinteet
  • käden taidot ja askartelu
  • kuvallinen, musiikillinen, kehollinen ja kielellinen ilmaisu
  • mediataidot
  • arkiaskareet, elinympäristö ja kestävä elämäntapa
  • erilaiset tiedolliset ja taidolliset aihepiirit

Toivakkalainen APIP-ratkaisu

Toivakan kunnan aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa lv 2022-2023

  • eettinen kasvu ja yhdenvertaisuus: ketään ei kiusata ja mahdolliset kiusaamistilanteet käsitellään heti sekä hankalimmat tilanteet keskustellaan myös huoltajien kanssa
  • leikki ja vuorovaikutus: järjestetään mahdollisuuksia sekä vapaalle että ohjatulle leikille yksin ja yhdessä
  • liikunta ja ulkoilu: päivittäin ulkoillaan "joka sää on ulkoilusää," leikitään perinteisiä pihaleikkejä, pallopelejä ja liikuntasalissa liikutaan. Lisäksi osallistutaan koulun kerhotoimintaan maanantaisin liikuntakerhossa.
  • ruokailu ja lepo: aamuihin kuuluvat aamupalat sekä iltapäiviin välipalat, mitkä tarjoillaan koulun lounasravintolassa. Tarpeen mukaan järjestetään rauhoittumisen hetkiä katsellen tai kuunnellen.
  • kulttuuri ja perinteet: vuodenkierron merkkipäivät kuten Kalevala-päivä, pääsiäinen, joulu ym. antavat sisältöä toimintaan
  • käden taidot ja askartelu ovat luonnollinen osa APIP-toimintaa lapsilähtöisesti
  • kuvallinen, musiikillinen, kehollinen ja kielellinen ilmaisu nousevat usein esille lasten toiveissa ja tekemisissä
  • mediataitoja tuetaan mm. kerhotoiminnan iPad-kerholla
  • arkiaskareet, elinympäristö ja kestävä elämäntapa huomioidaan arjen ja itsestä huolehtimisen taitojen kehittämisenä, esim. säänmukaisen pukeutumisen ohjaamisena ja sillä, että ei heitellä roskia luontoon, vaan voidaan kerätä vaikka jonkun toisenkin roskia pois
  • erilaiset tiedolliset ja taidolliset aihepiirit tulevat osana liikkumista, leikkiä, kuvallista ja musiikillista toimintaa osana APIP-arkea lasten kuulemisen ja mielenkiinnon kohteiden mukaan.


Lukuvuoden 2022-23 arviointia
Näissä on toteutuneet lasten toiveet. Toiveiden kartoittamiseksi on pidetty lukukausien alkaessa lasten kokous, jossa on käyty läpi pelisääntöjä, toimintatapoja ja lasten toiveita on kerätty koko lukukauden toiminnan pohjaksi. Seuraavan lukuvuoden aikana aiotaan lastenkokouksesta kirjoittaa myös pieni tiedote huoltajille ja tarvittaville yhteistyökumppaneille.