2 Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet

Aamu- ja iltapäivätoiminnan yleisenä tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua. Toimin­nan tulee lisäksi edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä osallisuutta.5 Tämä tavoite velvoittaa kaikkia aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä ja toteuttamisessa mukana olevia.

Kunta täsmentää perusopetuslaissa säädetyt ja tässä luvussa kuvattavat yleiset tavoitteet ottaen huomioon paikalliset tarpeet, toimintaympäristön ja kunnan omat strategiset linjaukset.

Toivakkalainen APIP-ratkaisu


Yhdessä toimiva Toivakka
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa (APIP) toimitaan yhdessä esiopetus- ja kouluikäisten kerhotoiminnassa mukana olevien lasten ja ohjaajahenkilöstön toimesta.
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa tehdään yhteistyötä lasten huoltajien kanssa, varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen kanssa. Lisäksi yhteistyötä kirjaston kanssa tehdään säännöllisesti.
Mahdollisuuksien mukaan APIP-arkea rikastavat myös ulkopuoliset ohjaajat ja yhteistyökumppanit.

Lukuvuoden 2022-23 arviointia
Yhteistyö koulukeskuksella esiopetuksen ja kouluikäisten iltapäivätoiminnan kesken hakee edelleen vähän muotoaan, mutta tähän asiaan ja yhdessä toimimiseen on päätetty panostaa lv 2023-24 aikana. 
Henkilöstö on vaihtunut lukuvuoden aikana ja kielimuuri on haastanut yhteistyön tekemistä. Kirjastokäynnit ovat ajoittuneet alkusyksyyn, esiopetuksen kanssa on tehdy tiiviimpää yhteistyötä. Lasten asioissa opettajien kanssa on tehty yhteistyötä esimerkiksi tukea tarvitsevien oppilaiden koulupäivän aikaisista kuulumisista. Huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä haastaa se, että huoltajia ei kohdata. Erikoisiltapäivien, tapahtumien tms. tiedottamista on hoidettu Whatsapp-ryhmässä tai soittamalla. Yksittäisten lasten asioista on oltu myös huoltajiin yhteydessä tarpeen tullen. Ulkopuolinen ohjaaja on ollut keväällä 2023 parkour-ohjauksessa.

Uuden ajan maalaisidylli
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnassa on keskeistä turvallisuus ja lasten viihtyminen. 
APIP-toiminnan lähiympäristössä on monipuolisten sisätilojen lisäksi luonnonläheiset ja rakennetut leikki- ja toimintapaikat.

Lukuvuoden 2022-23 arviointia
Ulkoilu on isossa roolissa koulun päätyttyä. Ulkoilu tapahtuu paitsi koulun pihalla, myös lähiympäristössä. Ulkoilutilanteisiin on kyselty lapsilta toiveita, mutta myös aikuisten toimesta toimintaa on suunniteltu ja toteutettu antamalla esim. kaksi ulkopelivaihtoehtoa, joista lapset ovat saaneet valita. Lasten omista toiveista tulee monesti sellaisia, että niitä toistetaan usein esim. törppöpeli tai lipunryöstöleikki.

Toivakka tuntuu ja tunnetaan
Viestinnässä ja kohtaamisissa huoltajien kanssa pyritään kasvatuskumppaneina tukemaan rakentavasti lapsen kasvua ja kehitystä

Lukuvuoden 2022-23 arviointia
Huoltajien tarpeita on kuunneltu keskusteluissa ja niiden pohjalta on pyritty löytämään mahdollisimman hyvä yhteisymmärrys.

Lukuvuoden 2022-2023 painopisteenä on esi- ja perusopetuksen kanssa yhteinen lasten tunne- ja vuorovaikutus- sekä turvataitojen kehittäminen ja hyvinvointioppimisen edistäminen.

Lukuvuoden 2022-23 arviointia
Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan arjessa tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen tapahtuu luontevasti käytännön tilanteissa. Haastavan käyttäytymisen tilanteissa on tapana käsitellä ja keskustella tapahtuneet läpi ohjaajan ja lasten kesken. Mikäli tilanteessa on tapahtunut jotain suurempaa tai jotain johon liittyy esim. tapaturma tai suuri itku, niin yhteydessä ollaan myös huoltajiin tapahtumaselvityksineen.