2.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet

Kotien työtä tuettaessa lähtökohtana on, että lapsen huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen kasvatuksesta. Ohjaajilla on aamu- ja iltapäivätoiminnassa amma­tillinen vastuu lapsen kasvatuksesta. Ohjaajien työtä ohjaavana periaatteena on kasvatuskumppanuus, jolla tarkoitetaan ammattikasvattajien sitoutumista toimi­maan yhdessä huoltajien kanssa lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukena.

Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen edellyttää keskinäiseen kunnioituk­seen ja tasa-arvoisuuteen perustuvaa yhteistyötä. Koteja kannustetaan osallistu­maan yhteistyöhön ja edistetään huoltajien aktiivista roolia.

Aamu- ja iltapäivätoiminta ja perusopetus toimivat yhteistyössä ja kehittävät paikalliseen yhteistyöhön sopivia rakenteita ja toimintatapoja. Aamu- ja iltapäivätoiminta yhdessä oppilashuollon palveluita tuottavan henkilöstön kanssa tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja koulunkäyntiä. Yhteisen päämäärän tulee näkyä myös yksittäistä lasta koskevien asioiden hoidossa, tiedonsiirrossa ja aamu- ja iltapäivätoiminnan henkilöstön osallistumisessa tarpeen mukaan lasta koskeviin neuvotteluihin huoltajien luvalla. Avoin ja luottamuksellinen vuorovaikutus luo pohjan hyvälle yhteistyölle ja tiedottamiselle.

5 Perusopetuslaki 48 a § 1 mom. (1136/2003)

Aamu- ja iltapäivätoiminnassa lapsella voi olla huoltajan, opettajan ja ohjaajan kesken sovittavalla tavalla mahdollisuus läksyjen tekoon.

Toivakkalainen APIP-ratkaisu

APIP-toiminnassa lapsella on mahdollisuus tehdä kotitehtäviä, silloin kun se edistää lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista. 
Ilmoittautumislomakkeessa on kysytty erityisen tuen ja opetuksen tarvetta.
Kotiläksyistä ilmoittautumislomakkeessa lukee, että läksyt tehdään APIP-kerhossa, mutta läksyjen tarkistaminen ja lukuläksyn kuuntelu on vanhempien vastuulla ja asia.

Kotitehtävien tekemiseen on varattu rauhallinen tila koulukeskuksen C- rakennuksesta.
Kankaisilla kotitehtäviä tehdään myös koulun sisätiloissa.

Yhteistyötä oppilashuollon henkilöstön sekä oppimisen tuen järjestelyistä vastaavien koulun aikuisten kanssa kehitetään.


Lukuvuoden 2022-23 arviointia

Tiedonkulkua ja viestintää täytyy vahvistaa säännöllisin tiedottein APIP-toiminnan ja kodin välillä. Alkusyksystä ja aina uusien lasten tullessa mukaan toimintaan, on varmistettava, että huoltajien saatavilla on tieto esim. käytänteistä läksyjen tekemisestä, poissaoloista ilmoittamisista ym. Käytännössä huoltajat voidaan ohjata aamu- ja iltapäiväkerhon kotisivuille Pedanetiin, jossa ajantasaiset tiedot tulee olla helposti saatavilla.
Viestintä APIP-toiminnan ja huoltajien välillä etsii vielä muotoaan. Pedanet-sivujen ajantasalla pitämiseen panostetaan ensi lukuvuonna ja toiminnan alkaessa syksyllä kirjoitetaan tiedote myös Pedanet-sivuille, jolloin se on myös mahdollisten uusien lasten huoltajien saatavilla koko lukuvuoden ajan.