Sisäministeriökäy propagandasotaa (aineostoa Tytöt 18 -juttuun, kolumni)

Suonpää: Sisäministeriö käy propagandasotaa

Suonpää: Sisäministeriö käy propagandasotaa

Sisäministeriö tiedottaa, että valtaosa suomalaisista haluaisi viranomaisten palauttavan ne paperittomat, jotka eivät lähde vapaaehtoisesti. Sitä ministeriö ei kerro, että laki ei aina salli sitä.

  • 22.03.2017 15:15
  • Samuli Suonpää

Viime viikolla poliisi kävi kirkossa. Erityisen pyhästä toimituksesta ei ollut kyse, kunhan vain peloteltiin kirkolle majoitettuja turvapaikanhakijoita. Poliisi kävi lätkäisemässä sakot laittomasta maassaolosta turvapaikanhakijoille, jotka eivät ole suostuneet palaamaan kotiinsa tapettaviksi.

Piilossa nämä turvapaikanhakijat eivät olleet. Sakottaminen oli helppoa, viranomaisethan ovat koko ajan tienneet, keitä kirkolla asuu. Työtä turvapaikanhakijoiden auttamiseksi on tehty yhdessä SPR:n ja kunnan kanssa.

Sakot jäävät tietenkin maksamatta, ei näillä turvapaikanhakijoilla mitään ulosmitattavia tuloja ole – eikä poliisin määräämiä sakkoja vankilassakaan istuta. Kovin järkevältä operaatio ei kuulosta, mutta eipä tässä ollutkaan kyse tavanomaisesta viranomaistoiminnasta vaan viestistä. Se viesti on kylmä ja kova. Nyt tehtiin selväksi, että kirkossakaan ei kukaan ole turvassa. Viranomainen voi milloin tahansa ilmestyä ahdistelemaan – aivan kuten on ollut niissä maissa, joista tänne on paettu.

Eilen sisäministeriö tiedotti, että valtaosa suomalaisista haluaisi viranomaisten palauttavan ne paperittomat, jotka eivät suostu vapaaehtoisesti lähtemään. Sitä sisäministeriö ei tässä yhteydessä muistanut sanoa, ettei laki aina salli sitä. Porin paperittomistakin valtaosa on maista, joihin ei lain mukaan voida ketään pakolla palauttaa. Heille oli tarjottu mahdollisuutta vapaaehtoiseen kotiinpaluuseen ja nyt heitä kohdellaan rikollisina, sakotetaan. En ehkä ihan ymmärrä, mitä sana "vapaaehtoinen" sisäministeriölle tarkoittaa.

Sisäministeriö käy propagandasotaa, ja mikäs onkaan käydessä, kun nykyisin kuka tahansa voi tilata koulutusleikkausten rapauttamasta yliopistosta omaa politiikkaansa tukevan mielipidetutkimuksen. Vaasan yliopisto ei itse kehtaa väittää tätä kyselyä tieteelliseksi, mutta antaa silti sisäministeriön elvistellä yliopistolta tilatulla "tutkimuksella".

Kyse on kuluttajapaneelista. On ensin kysytty, että haluatko sanoa jotakin maahanmuutosta ja sitten kyselty mielipiteitä. Mikä voisikaan mennä pieleen?

Sisäministeriön ohjattu keskustelu tosiaan vakuutti osan siitä, että keskustelu on mahdotonta. Sen on täytynyt olla aika paska keskustelu.

Ilahdutin kuitenkin itseäni kyselyn tarjoamalla tiedolla siitä, että 82 prosenttia suomalaisista kannattaisi kehitysapua. Ilo oli ennenaikainen, tätähän ei varsinaisesti kysytty. Kysyttiinkin sitä, pitäisikö kehitysyhteistyöllä auttaa lähtömaissa niin, "ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa pois asuinalueiltaan". Kysyttiin siis, voisiko Suomi maksaa jollekulle siitä, että turvapaikanhakijat pysyvät täältä poissa. Rajat kiinni – me maksamme!

Samaan aikaan vain 53 prosenttia haluaisi auttaa tilannetta lähtömaissa "investointien ja teknologisen kehityksen" avulla. Näistä sisäministeriön kuuntelemista valopäistä 29 prosenttia oli siis sitä mieltä, että hätäapua tulee antaa, mutta paperikoneita ei saa myydä tai muutenkaan auttaa maita kehittymään. Sisäministeriölle tämä tietenkin kelpaa. Kehitysapua on jo leikattu ja nyt loputkin pitäisi ohjata uusiin kohteisiin. Ei enää vesipumppuja tai osaamista Afrikkaan vaan telttakangasta ja piikkilankaa Turkkiin.

Kyselyssä selvitettiin myös keskusteluilmapiiriä, jota sisäministeriö omilla toimillaan jatkuvasti huonontaa jakamalla ihmisiä ääripäihin ja kutsumalla liberaalin turvapaikkapolitiikan kannattajia suvakeiksi. Alkuperäisen kyselyn jälkeen järjestettiin erikseen ohjattuja keskustelutilaisuuksia ja selvitettiin asenteita vielä niissäkin.

Alkuperäisistä panelisteista 30 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomessa ei ole riittävästi mahdollisuuksia osallistua keskusteluun – ja juuri heidänlaisiaan sisäministeriö kutsui keskusteluihin. Keskusteluun tulleista ihmisistä peräti 48 prosenttia piti keskustelua mahdottomana. Sisäministeriö päätti kuunnella herkällä korvalla juuri niitä, joiden mielestä keskustella ei voi, mutta joiden pitää silti saada sanoa.

Kaikkein omituisin tieto käy ilmi oheisesta kuvaajasta.

Kun samaa kysyttiin uudelleen keskustelun jälkeen, sekä keskustelukielteisten että keskustelumyönteisen osuus oli kasvanut. Nyt jo 55 prosenttia oli sitä mieltä, että keskustelulle ei ole sijaa.

Sisäministeriön ohjattu keskustelu tosiaan vakuutti osan siitä, että keskustelu on mahdotonta. Sen on täytynyt olla aika paska keskustelu, terapiaa niille, joiden mielestä maahanmuutosta ei voi Suomessa puhua. Saivat ainakin kokemuksen siitä, että ovat oikeassa. Ja sisäministeriö kaipaamansa perustelut turvapaikanhakijoiden kovistelulle jatkossakin.

Puolitoista viikkoa sitten sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kantoi Yle Radio1:n Horisontti-ohjelmassa huolta Helsingin rautatientorin mielenosoituksista. Hänen mielestään ne saattaisivat provosoida "vääränlaiseen väkivaltaistumiseen". En vieläkään tiedä, mikä olisi Nergin mielestä oikeanlaista väkivaltaistumista, mutta siihen suuntaan Suomea kai tällä propagandalla viedään.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin