13.1.2 Oppilaan ikävaiheen kuvaus, ikävaihetta tukevat opintosisällöt, toimintatavat ja opetusmetodit ja kuvaus luokka-asteiden keskeisestä toiminnasta ja tavoitteista

13.1.2

Vuosiluokka 1-2 (7–8 vuotta)

Lapsi oppii kahden tai kolmen ensimmäisen kouluvuoden aikana osittain vielä jäljitellen ympäristöään, ja hän kokee itsensä osaksi sitä. Opetus muuttuu esiopetuksen oppimiskokonaisuuksista oppiaineiksi, mutta opetus on edelleen pääosin eheytettyä ja koko perusopetuksen ajan ilmiöpohjaista. Myös monialaiset oppimiskokonaisuudet vähentävät jyrkkää oppiainerajaa ja tukevat näin asioiden välisten yhteyksien ymmärtämistä. Koulun aloitusta ja koululaiseksi kasvamista tuetaan yhdessä lapsen huoltajien kanssa.

Lapsen tilannemuisti on vielä vahva, ja siksi kokemuksellinen, toiminnallinen, emotiaalinen ja sosiaalinen oppiminen tukevat lapsen tapaa olla erottelematta itseään ja ympäristöään. Lapsi oppii ilman tarvetta muodostaa mielipiteitä, toiminnallisuuden, muistin, mielikuvituksen, rytmisen toiston, havainnollisuuden, leikin ja tarinoiden kautta kuvan muodossa tuotujen yleispätevien käsitteiden kautta. Opetuksen työtavat tukevat näitä lapsen oppimisen tapoja.

Lasta tuetaan oppimisen kaikissa vaiheissa antamalla oikea-aikaista tukea kehityksen ja oppimisen vaikeuksissa, kielellisten, sosiaalisten ja motoristen taitojen ja muistin kehittymisessä. Opetus suunnitellaan riittävän haasteelliseksi kunkin oppilaan tarpeita ajatellen. Oppilaita kannustetaan tuomaan esiin omia ajatuksiaan ja ottamaan osaa yhteiseen toimintaan sekä ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan ja koulutehtävistään.

Oppilaita rohkaistaan positiivisella palautteella. Tavoitteena on, että lapselle syntyy myönteinen käsitys itsestä oppijana ja että hän saa oppimisesta iloa ja onnistumisen kokemuksia. Aikuinen on lapselle roolimalli, joka vaikuttaa kaikella toiminnallaan ja sanoillaan lapseen. Koulussa ei sallita kiusaamista eikä syrjivää käyttäytymistä.

1. luokka: Ikävaihetta tukevat opintosisällöt, toimintatavat ja opetusmetodit

Lapsen kokonaisvaltaista ympäristön kokemista tuetaan satujen ja tarinoiden avulla. Lapsi oppii suurimmaksi osaksi toiminnallisuuden ja jäljittelyn kautta, jolloin hän saa opittavasta asiasta kuvan, sisäistää sen ja nostaa uudelleen esiin muististaan yleistääkseen sen sovellettavaksi käsitteeksi. Mielikuvitusta käytetään siksi hyväksi kaikessa oppimisessa ja toimimisessa. Toiminta on rytmistä, elävää ja liikunnallista sekä sisäisesti että ulkoisesti. Tällä tavalla tuetaan lapsen tunnekasvatusta, jotta lapsi voi samaistua opetettavaan asiaan. Oppimisesta tehdään henkilökohtainen sisäinen kokemus, jotta lapsi voi kokea maailman. Taide ja musiikki tukevat opetuksen eläväksi tekemistä ja lapsen tunnetason puhuttelua. Muita ikävaihetta tukevia opintosisältöjä ovat käsityössä neulominen (molempien käsien vahvistaminen) sekä äidinkielessä ja kirjallisuudessa sekä matematiikassa kirjainten ja numeroiden symbolien muodot, äänteet ja peräkkäisyydet. Näitä opetellaan siten, että lapsi saa kokemuksen, jonka hän painaa mieleensä runsaan harjoittelun avulla. Harjoitteluun sisältyy liikkeitä, eleitä, loruja, piirtämistä ja kirjoittamista. Opetuksen toiminnallisuutta tukee luokkatilan muunneltavuus.

Kuvaus 1. luokka-asteen keskeisestä toiminnasta ja tavoitteista

Pääpaino ensimmäisellä luokalla on oppilaaksi kasvamisessa ja luokkayhteisössä toimimisessa. Opettajan tehtävänä on ryhmäyttää oppilaat sosiaalisesti yhtäpitäväksi ryhmäksi, jossa toisia kuunnellaan ja heistä huolehditaan. Ensimmäinen vuosi luo näin perustan yhteiselle ajalle sekä luokanopettajavaiheessa että muussa oppimisessa. Toisten ihmisten lisäksi tärkeätä on luoda kunnioittava suhde luontoa kohtaan, huolehtia ympäristöstä ja herättää kiinnostus maailmaa kohtaan.

Ehdotuksia monialaisiksi oppimiskokonaisuuksiksi
  • metsäretket, retket lähiluontoon (ympäristöoppi, liikunta)

2. luokka: Ikävaihetta tukevat opintosisällöt, toimintatavat ja opetusmetodit

Toisella luokalla oppilaat kehittävät ensimmäisellä luokalla oppimiaan motorisia ja hienomotorisia kykyjään, taitojaan ja valmiuksiaan taiteellisen lähestymistavan kautta. Esimerkiksi käsityössä virkkaaminen vahvistaa vahvemman käden työskentelyä. Äly ja ymmärrys heräävät taiteellisen lähestymistavan kautta. Opetussisällöt tuodaan esille edelleen kuvallisesti. Oppilaat jatkavat tutustumista laskemiseen ja lukemisen perusteisiin edelleen toiminnallisesti, mutta toisella luokalla aletaan opetuksessa vaatia jo yksilösuorituksia: omia vuorosanoja, runoja, nukketeatteria jne. Vuorovaikutustaitoja harjoitellaan erityisesti aamuisin keskustellen kuulumisista, jolloin kehittyvät toisten kuuntelemisen ja toisten kanssa omien asioiden jakamisen taito.

Kuvaus 2. luokka-asteen keskeisestä toiminnasta ja tavoitteista

Toisella luokalla työskentely on toiminnallista, vuorovaikutteista ja monipuolista. Tällä tuetaan sitä, että lapset pääsevät yli vaiheen, jossa esiin nousee vastakohtien kärjistymisen tunnelma. Tarinat vastakkaisista inhimillistä laaduista ja luonteenpiirteistä esimerkiksi legendoissa ja eläintarinoissa tukevat lasta toisen luokan ikävaiheessa. Kaikessa opetuksessa kiinnitetään huomiota kunnioittavaan suhteeseen ihmistä ja luontoa kohtaan, ympäristöstä huolehtimiseen ja maailmaan kiinnostumista kohtaan.

Ehdotuksia monialaisiksi oppimiskokonaisuuksiksi
  • Nukketeatteriesitys (käsityö, musiikki, äidinkieli)
  • Metsäretket, retket lähiluontoon (kuten ensimmäisellä luokalla)