Viidennen luokan vanhempainilta

Muistio vanhempainillasta

 

Tähtikunnan koulu 

5B -luokan vanhempainilta

Aika: 21.9.2023 klo 18.00-20.00

Paikka: Tähtikunnan koulu/ auditorio ja Ahma-solu

Läsnä: 18 vanhempaa ja luokanopettaja Päivi Ahava

Kokoonnuimme illan aluksi auditorioon yhdessä kaikkien vanhempainiltoihinsa saapuneiden neljäsluokkalaisten ja viidesluokkalaisten vanhempien kanssa.  Puheenvuoroja käyttäneiden henkilökunnan edustajien lisäksi myös vanhemmat ottivat hyvin osaa keskusteluun.

Kirsi-terveydenhoitaja kertoi kouluterveydenhuollon terveisiä. Hän toivoi, että kodeissa kiinnitetään huomiota riittävään uneen ja yhteiseen ruokailuun. Viidesluokkalaisten laajat terveystarkastukset ovat meneillään, ja niihin ilmoittaudutaan wilman kautta, kun aikoja tulee varattavaksi. Avoin terveydenhoitajan vastaanotto on koululla päivittäin klo 11-12.

Johanna-kuraattori kertoi 9-12 –vuotiaiden kehitykseen kuuluvista asioista (mm. kavereiden merkityksen kasvaminen, rajojen kokeilu, median käyttö). Hän painotti vanhaa sanontaa ”rajat ovat rakkautta”. Lisäksi Johanna puhui koulupoissaoloista ja niitä koskevista säännöistä mm. 50 tunnin poissaolosäännöstä.  

Vanhempainillassa poissaolosääntö käytiin hyvin nopeasti läpi, joten kopioin tähän osan Sodankylän sivistystoimen toimenpidemallista poissaoloista. Kokonaisuudessaan se löytyy Pedanetista. ”Kun poissaoloja on yli 50 tuntia, luokanopettaja tai luokanvalvoja on yhteydessä huoltajaan. Koulu järjestää tarpeellisen määrän tukitunteja, mikäli poissaolo johtuu sairaudesta. (PoL 30§). Luokanopettaja/luokanvalvoja kutsuu koolle monialaisen asiantuntijaryhmän ja huolehtii, että tapaamiseen on kutsuttu myös muut tarvittavat yksilöllisen opiskeluhuollon tahot (kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja) ja tarvittaessa muut yhteistyötahot (esim. etsivä nuorisotyö, sosiaalitoimi, perheneuvola). Luokanopettaja/luokanvalvoja huolehtii siitä, että monialaiseen asiantuntijaryhmän tapaamiseen osallistuu myös oppilas ja huoltaja. Koollekutsuja huolehtii, että oppilashuoltolomakkeet ovat mukana monialaisen asiantuntijaryhmän tapaamisessa ja että ne ovat asianmukaisesti täytetty (suostumuslomake ja oppilashuoltokertomus). Mikäli oppilaan poissaolojen määrä ylittää 20 % pidetyistä oppiaineen tunneista, selvitetään, mitä tukitoimia tarvitaan, jotta oppilas saavuttaa opetussuunnitelmassa määritellyt tavoitteet. Tässä yhteydessä monialainen asiantuntijaryhmä arvioi myös oppilaan pedagogisen tuen tarpeen.

HUOMIO: Poissaolojen tuntimäärä on ohjeellinen: vaikka poissaolotunteja olisi alle tämän ohjeellisen rajan, mutta opetushenkilöstöllä on huolta lapsen tilanteesta, tulee oppilaan asiassa kutsua koolle monialainen asiantuntijaryhmä.”

Ennalta tiedossa olevat poissaolot on anottava wilmassa.

Susanna-opettaja kertoi kouluruokailun huolenaiheista ( käyttäytyminen ruokailussa, erityisesti välipalalla). Vanhemmilta tuli mm. toive välipalalistasta ruokalistan tapaan sekä tarkennuksista oman välipalan sisällöstä. Nämä asiat käydään läpi henkilökunnan kesken varmasti jo seuraavassa henkilöstökokouksessa. Lisäksi Susanna esitteli Verso-toimintaa.

Yhteisen osuuden jälkeen siirryimme omaan Ahma-soluun tilaan 2207 ja jatkoimme muutamien tärkeiden käytännön asioiden parissa. Keskustelu oli vilkasta.

  1. Työjärjestys

Päivi esitteli työjärjestyksen uudet aikataulut. Vanhempia huolettavat lyhyet ns. siirtymävälitunnit. Onko oppilailla ja opettajalla riittävästi aikaa palautua edelliseltä oppitunnilta ja valmistautua seuraavaan? Olisiko mahdollista aloittaa koulupäivä aiemmin? Nyt koulukuljetukset määrittävät koulupäivän aloitusta ja päättymistä. Tarjouspyynnöissä on ilmoitettu käytössä olevat koulupäivien aloitus- ja päättymisajat, joten muutosta ei heti ole tulossa.

 

  1. Wilma

* tunnilla tehdyt asiat (kun on poissaolijoita) ja kotitehtävät löytyvät tuntipäiväkirjasta

* kokeiden ja koearvosanojen merkitseminen​

* poissaolojen ilmoittaminen ja merkitseminen (myös viesti ok)​

* ilmoitus hammaslääkärikäynneistä mielellään viimeistään jo edellisenä päivänä (vaihtotuntien opettajille, sijaisille ym. tiedotettava ajoissa)

* loma-anomukset ​

* tuntimerkinnät; ei tule joka tunnista eikä joka päivä (myöhästymiset ja unohdukset merkitään aina, lisäksi osallistumista/työskentelyä/sovitut lisätehtävät)

 

  1. Oppimisen tukeminen kotona ja tukiopetus

Käsialasta voi muistutella.​

Vihkotyöskentely​ä kannattaa seurata. Viidennellä luokalla on paljon vihkotyöskentelyä, jota myös arvioidaan. Oppilaat liimaavat vihkoihinsa erilliset ohjeet vihkotyöstä.

Arttu- ja Otso -sovellusten käyttö on helppoa myös kotona.

Koulussa käymme läpi erilaisia opiskelutekniikoita.​

Tukiopetusta on tällä hetkellä tarjolla seuraavasti:

Maanantaina klo 14-14.45 matematiikka

Torstaina klo 13.10-13.55 englanti

Perjantaina klo 7.55-8.40 suomen kieli

 

  1. Muita tärkeitä asioita

Kolmikantakeskusteluaikoja tulee wilmaan varattavaksi keväällä alkuvuodesta. 

Luokkamme uintivuorot ovat keväällä vasta ns. sulan maan aikana. Isoimmat alakoulun oppilaat nimittäin menevät Siilashallille säästösyistä pyöräillen.

Läksyistä huolehtimisen pitää olla entistä enemmän oppilaan itsensä vastuulla. Merkitsen läksyt tunnin lopussa wilmaan kaikkien näkyvillä ja kerron samalla ääneen ainakin kerran, tarvittaessa merkitsen myös taululle. Oppilaille saa omat wilmatunnukset kansliasta. Ne on hyvä hankkia läksyjen ja kokeiden vuoksi.

Ruokailussa osa oppilaista syö todella vähän. Maistaminen on edelleen pakollista, mutta syömään en pakota. Suurimmalla osalla ruokajuomana on vesi. Suurin osa syö nyt koulun välipalan, ja sen laatu on viime viikkoina parantunut. Oman välipalan sisältörajoituksista keskusteltiin myös omassa vanhempainillassa, koska koulun välipala näyttäisi sisältävän myös herkkuja, jotka omassa välipalassa on kielletty. Tämä asia tulee esille seuraavassa henkilöstökokouksessa. Ruokalasta on pyydetty tarkat määrät koulun ja oman välipalan syöjistä, koska koulun välipalaa varataan vain sille oppilasmäärälle, joka on ilmoittanut sen syövänsä.

Päivi muistutti myös vaatetuksesta ja kengistä. Säiden kylmetessä pitää päälle laittaa takkia, pipoa ja käsineitä. Erityisesti liikuntatunneilla hyvät liikuntajalkineet ovat tärkeät. Pyöräilykypärän käyttö on aiheuttanut kodeissa keskustelua. Koulussa sen käyttö esim. retkillä ja siirtymissä on pakollista. Koulun varastosta kypäriä löytyy vain muutama.

Viidesluokkalaisille on nyt tullut runsaasti lappuja ja lippuja kotiin täytettäväksi. Viidesluokkalaisille kuuluvat niin laaja terveyskysely ja –tarkastus kuin Movetestitkin. Myös ApuJuniorin avustajana toimimiseen tarvitaan vanhemmilta lupalappu. Sen kaikki ovatkin jo Päiville toimittaneet, joten pääsemme kunnolla töihin.

Kaveriluokkamme Suonenjoelta on tulossa Pyhätunturille leirikouluun viikolla 12/2024. Vanhempainillassa mietittiin parille päivälle yhteistä ja leirikoululaisten omaa ohjelmaa. Esitettiin mm. makkaranpaistoreissua ja Sompio-lehden juttua yhdessä vieraiden kanssa. Marian kotona olikin jo puhuttu poroihin liittyvästä vierailusta. Päivi laittaa viestiä Suonenjoelle näistä ehdotuksista.

Viidennen luokan rutiineihin kuuluu myös välkkävuokraamon pito. Vuoroviikoin viitosluokat huolehtivat koulun pihalla ruokavälkillä pihaliikuntavälineiden vuokrauksesta.

Yleisellä tasolla puhuttiin myös luokan kaverisuhteista ja niiden hankaluuksista.

 

  1. Vanhempainilta päättyi n. klo 20.00.

 

Muistion kirjoitti Päivi Ahava