Laaja-alainen osaaminen vuosiluokilla 3 - 6

Laaja-alainen osaaminen

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) ovat taitojen perustana. Ympäristöopin opetuksessa tuetaan taitoa asettaa kysymyksiä ja etsiä vastauksia eri tietolähteistä sekä oppilaan oman oppimistavan löytämistä. Oppilasta ohjataan asettamaan itselleen oppimistavoitteita, suunnittelemaan työskentelyään ja arvioimaan omaa oppimistaan.

Ympäristöoppiin sisältyvät myös kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2). Oppilaita innostetaan tutustumaan erilaisiin kulttuureihin lähellä ja kaukana sekä kannustetaan tutkimaan, luomaan ja toimimaan yhdessä muiden kanssa.

Ympäristöopissa itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3) ohjaa monin eri tavoin huolehtimaan itsestä ja toisista. Oppilas oppii ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan sekä turvallisuuden merkityksen. Hänelle annetaan mahdollisuus kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaalle annetaan perustiedot työtä helpottavasta teknologiasta, opastetaan kuluttajataitojen kehittämiseen sekä tekemään kestävän elämäntavan mukaisia valintoja.

Monilukutaitoa (L4) sekä tieto- ja viestintäteknologista osaamista (L5) harjoitellaan ohjaamalla oppilasta tuottamaan, tulkitsemaan ja arvioimaan erilaisia tekstejä erilaisissa yhteyksissä. Teksteillä tarkoitetaan sanallisten, kuvallisten, auditiivisten, numeeristen ja kinesteettisten symbolijärjestelmien sekä näiden yhdistelmien avulla ilmaistua tai ilmenevää tietoa. Oppilas oppii toimimaan verkossa turvallisesti ja asiallisesti, etsimään tietoa ja arvioimaan tiedon luotettavuutta. Lisäksi harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja kuvien tulkintaa.

Työelämätaitoja ja yrittäjyyttä (L6) harjoitellaan osana ympäristöopin ryhmätöitä ja projekteja, joissa oppilasta kannustetaan muun muassa kehittämään yhteistyötaitojaan, kantamaan vastuuta omasta työstään, yrittämään uudelleen virheen tai epäonnistumisen jälkeen ja kiinnittämään huomio onnistumisen kokemuksiin. Koska on vaikea tietää tulevaisuuden työelämän vaatimuksia, oppilaiden pitää saada kiinnostusta ja myönteistä asennetta työtä ja työelämää kohtaan edistäviä yleisiä valmiuksia.

Oppilas oppii ensimmäiseltä luokalta lähtien työskentelemään sekä itsenäisesti että yhdessä toisten kanssa sekä toimimaan järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti. Jokainen oppilas voi hahmottaa oman tehtävänsä kokonaisuuden osana ryhmätöissä ja projekteissa. Ympäristöopin opetus tukee siis vahvasti osallistumista, vaikuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista (L7).